stdClass Object ( [id] => 1062974 [title] => Imao sam zanimljivo odrastanje, ali nemojte to pokušavati kod kuće, kaže Jakša Matošić Navigator [alias] => imao-sam-zanimljivo-odrastanje-ali-nemojte-to-pokusavati-kod-kuce-kaze-jaksa-matosic-navigator [catid] => 287 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tko god u ove napuštene dane zaluta u središnjicu Gradske knjižnice Marka Marulića oraspoložit će se a da nije ni znao da ga to čeka. Prvo, ima cijela dva kata knjiga za izbiti pandemiju iz glave. A onda, na putu do "kata za odrasle", mora proći kroz špalir retrospektivne izložbe plakata Jakše Matošića. A to je, znate već kako je navigavat s Navigatorom, vedri "dur štim". Tako nas je i dočekao...

U koji kotao treba upasti da od Jakše Matošića postaneš Jakša Navigator, ono, rezimiraj nam malo put od vrtića do Akademije?

– U vrtiću je super, tamo smo svi još umjetnici. Osipamo se kasnije (smijeh), kad počne podrezivanje krila. Kako dobar vjetar taman popuni jedra, tako nas u odrastanju oblikuje polet onih rijetkih učitelja entuzijasta kojima je stvarno stalo. Njihova imena, biografije i opusi budu slavljeni ili zaboravljeni, ali ta iskra ostaje.

Imao sam zanimljivo odrastanje, ali nemojte to pokušavati kod kuće... Crtao sam stripove, večernje aktove, iscjeljivao ježeve. Tražio žireve na žiriranim izložbama, izlagao metlu u izlogu banke na Peristilu. Svirao na stadionu i preko satelita, u Australiji uspio ne sresti klokana. Uglazbio film o svjetskoj prvakinji, muzikom za crtiće uspavljivao djecu na nekoliko kontinenata.

Dvije godine plovio sam na američkoj floti spli'skog teatra, dizajnirao bar jednu etiketu u tvom frižideru, hvala ti kravo, a možda si i glasao za nekoga s mojim sloganom. U kavezu na Rivi, humanitarno sam igrao nogomet protiv reprezentacije beskućnika i faulirao njihova svećenika. Kao kapetan duge plovidbe bračnim vodama vjenčao mladence na mulu Titove vile. U kostimu časne-sa-znakom-Betmena, bičevao Let 3 dok im iz stražnjica nisu procvjetale ruže kao znak da se iskreno kaju. U banku sam ulazio s maskom dok se to još nije smjelo...

---

image
Mogu biti i astronaut između svoja četiri zida
Duje Klarić/CROPIX
Duje Klaric/Cropix
---

Nevere nose škovace...

Prije nekoliko godina u Trstihu knjižnice Brodarica imao si neku vrstu pregleda pod naslovom "Navigator iz privatnih zbirki", s podnaslovom "Stih, zvuk, grafika". Premda suvereno navigaješ kroz sva tri mora, bilo je tu i nevera?

– Nevere nose škovace, račune i opomene, ali donesu i osvježenje. U harrypotterovskoj atmosferi te knjižnice, s publikom između polica knjiga, urednica Trstiha Vesna Oštrek je s Liljanom Aviani tako nadahnuto i temeljito predstavila moju neobjavljenu poeziju da sam na trenutak i ja povjerovao da sam pisac haha.

Za prateću izložbu nije bilo budžeta pa smo posudili moje grafike i objekte od vlasnika koji su mi bili dostupni. Odatle prifrigani naslov "Iz privatnih zbirki", kao da se radi o flamanskim majstorima.

Odsvirao sam te večeri s Anom Dalbello neke potpuno nove stvari, na njezin nagovor. Iako trudna do ušiju, za tu je prigodu obrisala višegodišnju prašinu sa saksofona na ormaru i to me zaista resetiralo. Kao podlogu za interakciju s publikom koja je na koncu svirala s nama, predstavili smo i začudan eksperiment s kiparicom Tončicom Marijančević Jelačom, dragom kolegicom s Akademije, čije sam glasove kolažirao u zvučnu instalaciju za njezinu izložbu "Arhitektura neba".

Plakati su ti najčešće vezani uz glazbena zbivanja, a onda, instrumenti ti znaju imati dezen i motive divljih životinja. To, a i neki tvoji hitovi, sugerira kako si ti zapravo glazbeni vuk u janjećem ruhu...

– Mogu biti i astronaut između svoja četiri zida. To je privilegij skladatelja, slikara, kipara i pisaca. Doduše, mi smo i inače u samoizolaciji. Ne definiram unaprijed ni grafiku ni plakat, pa ni pjesmu, pustim da se ideje pojave u trenutku defokusiranosti, mimo svjesne kontrole. Onda ih tek analiziram.

Neke još nisam shvatio, ha-ha, ali tronogi klavir s dezenom zebre je možda zov slobode. Koncertne dvorane i škole možeš zaključati, ali glazbu ne. Kao i svaka umjetnost, ona sama je sloboda unatoč pravilima.

---

image
Ne definiram unaprijed ni grafiku ni plakat, pa ni pjesmu, pustim da se ideje pojave u trenutku defokusiranosti
Duje Klarić/CROPIX
Duje Klaric/Cropix
---

Od vijesti ne čuješ sebe

Radiš često plakate za Glazbenu školu Josipa Hatzea, kojima animiraš poziv na upise, glasovir pretvaraš u formulu 1, a male glazbenike u superheroje... Hrabrost i brzina su zapravo dobra oprema za svakoga, ne samo za djecu koja u vrijeme TikToka ulaze u svijet klasične glazbe?

– Na jednom od izloženih plakata, pjevačicu s lutnjom neuspješno ometa roj krilatih smartphonea. Oni već čine naš svakodnevni dezen. To ne mogu zanemariti kao autor, niti pozvati mlade ljude na muziciranje kao da to ne postoji. Kao civilizacija, dopustili smo da nam tehnologija ubrzano redizajnira mozak. Ako previše slušaš vijesti, ne čuješ intuiciju, svoj glas.

Napuhana je neistina da mladi ne vole klasičnu i ozbiljnu glazbu ili jazz. Na koncertima ove škole u to se lako uvjeriti, a pogotovo na sjajnim radionicama improvizacije Saše Nestorovića, koje zadnjih godina Škola redovito organizira. Privilegij je biti u prostoriji kad mladi otkriju da i oni mogu sudjelovati u pustolovini jazza.

U svakom slučaju potrebna je posebna vrsta posvećenosti. To mi je palo na pamet nekidan kad sam te vidio kako kružiš oko zgrade "Hatzea" i snimaš je mobitelom...

– Ha-ha, nisam te primijetio. Zapravo sam mobitelom snimao zvuk. Naime, u prolazu me privukla ugodna kakofonija koja na ulicu dopire kroz prozore stare zgrade Škole dok u svakoj učionici netko uvježbava neki drugi instrument, uglavnom s različitom razinom vještine.

Takvo toplo i organsko zvučno tkanje mi se učinilo idealnom podlogom za jedan poetski eksperiment na kojemu trenutačno radim. Dakle, to čemu si slučajno svjedočio nije imalo veze s vizualima za "Hatze", ali odlično ilustrira isprepletenost mojih interesa i aktivnosti.

---

image
U ovom istom prostoru, u nekadašnjoj Depandansi, sa 16 godina odsvirao sam prvi samostalni koncert s bendom 'Ništa naročito'
Duje Klarić/CROPIX
Duje Klaric/Cropix
---

Pola kade limunade

Na Televiziji Jadran si rekao kako je za tvoje pisanje zaslužan Luko Paljetak, a i da s Antejem Jelenićem i Dortom Jagić imaš pjesničku družinu "Što je Vanda htjela reći?". To je dobar poetski raspon. Što te u poeziji pokreće i što očekuješ od vlastite?

– Može se čuti da kod nas predavači u nastavi izbjegavaju poeziju jer im je nerazumljiva, a test prave poezije, po Eliotu, upravo je to može li komunicirati i prije nego je shvaćena. Čak i znanost danas zna da je stvarnost puno više od onoga što vidimo i čujemo, ili puno manje, a umjetnost je način da ipak govorimo o neizrecivom, dotaknemo ono univerzalno.

To je važan posao kojim se bave likovnjaci, skladatelji, pjesnici i drugi. Nastavnica Mirja Dvornik, iznimno tiha osoba, o književnosti nam je u osnovnoj govorila s takvim žarom da su je cijenili i oni s najgorim ocjenama. Iznenadili biste se koliko je pera došlo iz te literarne grupe u Špinutu.

To što sam se našao u istoj rečenici s akademikom Paljetkom, mogu pravdati samo beskrajnom zahvalnošću za njegov nesebičan recenzentski trud na mom prvom rukopisu, izabranom na natječaju "Zlatnih vrata".

Jasno mi je da se u tih naših nekoliko radnih susreta u vrijeme njegova izbjeglištva u Splitu zapravo odigrao vrhunski masterclass pisanja za jednog polaznika, u kojem mi je suptilno i obazrivo otvarao oči za mnoge zamke. Njegovi "Miševi i mačke naglavačke" možda su krivi za mojih "Pola kade limunade" (smijeh), ali zadužio me nemjerljivo više.

Dortina pjesnička karizma, osobnost i dugogodišnje iskustvo radionica poezije privukli su ljetos u prostor Adria Art Annalea petnaest vrlo različitih pjesničkih glasova. Jelenov doprinos bio je fokus na osvještavanju stvarne, pokretačke, a ne dekorativne uloge pjesnika u društvu. Nastavili smo se viđati i nastupati koliko kome obaveze dopuštaju.

---

image
Jakša Matošić multimedijalni likovni umjetnik na svojoj retrospektivnoj izložbi plakata u prostoru knjižnice Marko Marulić
Duje Klarić/CROPIX
Duje Klaric/Cropix
---

Povratak na mjesto koncerta

Nije sve u stihu, zvuku i grafici. Ima nešto i u televiziji. I tu si imao dobrih iskustava, od "Ružičaste ukrudbe" s Vedranom Sesartićem do "Nogala" s Ivicom Šegvićem, koji je postao jedan od najtraženijih izvoznih proizvoda Hrvatske televizije...

– Zahvaljujući Zoranu Krželju, glavnom uredniku TV Marjan, početkom 90-ih intervjuirao sam pop i rock zvijezde tadašnje države, od Indexa do Brene. Balav, nisam imao apsolutno nikakvo iskustvo, ali sam bio neustrašivo spontan. Sjećam se kad je kamermanu otpalo rame jer smo se Josipa Lisac i ja zapričali punih sat vremena umjesto dogovorenih par rečenica s nogu.

Deboto je zakasnila na koncert. Mišo je bio u naponu alijevskog šarma, Severina premlada, suočio sam dva Olivera, Dragojevića i Mlakara, a Vice Vukov mi se požalio razočaran politikom da "za bit veliki Englez moraš bit barem Shakespeare, a za bit veliki Hrvat, dosta ti je mahat zastavom".

Kao autor filmske glazbe, najzaigranije radne godine i druženja dugujem mašti nezamjenjivog Ivice Šegvića, autora 39 crtića "Nogalo", ali i njegovu supervizoru Jošku Marušiću, koji ga je prvi prepoznao i na čiji je nagovor HRT i pokrenuo projekt kojem se poslije pridružuju i američki koproducenti.

U "Zlatnim vratima" smo lani održali memorijalnu projekciju "Nogalo se vraća kući", a s puno sjete prisjetio sam se svih tih godina i skladajući za slikovnice i crtić "Kikica i Donko" mlade Nikoline Jurišić.

Uz Dijanu Gerić i Jadrana Vuškovića dosta si angažiran za lutkarsko Kazalište Bumerang. Šestan bi vam ove, a i iduće godine mogao pozavidjeti na sezoni...

– O sezono, za pro bono! Svima je teško, a nezavisnoj kulturi i freelancerima najteže.

Dijanu sam upoznao još u GKL-u, kad mi je debi, glazbu za "Zbrku zbog klobuka" Petra Bosnića, baš u "Slobodnoj" pohvalio Tolja Kudrjavcev, strah i trepet kazališne kritike. Bosnić je prštao idejama, redatelj koji je potpuno izluđivao ansamble, ali publika je obje njegove predstave izuzetno voljela. Drugu, i nažalost zadnju, uglazbio sam mu za GKM Split. Uživao sam i u skladanju Golovkove "Snježne kraljice", jedne od najnagrađenijih predstava GKL-a Split.

Danas, kad se glazba najčešće konzumira površno, volim raditi scensku glazbu jer je u kazalištu publika, prisiljena doživjeti svaki detalj zvuka koji bi joj drugdje promaknuo. Nekad su se tako slušali i bendovi, sad te ometaju poruke, ekrani, spotovi. Nakon turneje hit-predstave Branka Rakića i GKL-a Split "Paško u knjižnici", s mojom glazbom, evo i mene u knjižnici – s posterima, a zanimljivo je da sam u istoj zgradi, u nekadašnjoj koncertnoj dvorani Depandanse, sa 16 godina odsvirao prvi samostalni koncert s 12-eročlanim bendom "Ništa naročito".

---

(Šeks)pirova pobjeda

Rekao si da se od korone braniš aforizmima. Daj i nama nešto s čime bismo mogli preživjeti bez distance i pranja ruku?

– Evo ti cijeli pjesmuljak, zove se "Kurbin (Šeks)pir ili (Šeks)pirova pobjeda". Romeo i Julija da su nosili maske/ ni pola tragedije ne bi vidjele daske. Puno manje mrtvih bilo bi u lancu/ samo da je Hamlet držao distancu.
Da je čuo stožer s maskom koja žulja/ znao bi Otelo da ga Jago mulja.

A ako baš hoćeš aforizam, možda možemo završiti s ovim: "Perite ruke nakon privatizacije!" Zapravo ne, bolje s ovim: "Kako ćemo razlikovati stručnjake od morona kad svi budu nosili maske?"

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => retrospektiva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => retrospektiva 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-12-03 09:53:25 [created_by] => 3256 [created_by_alias] => Jakov Kosanović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-12-09 11:00:00 [modified_by] => 3256 [publish_up] => 2020-12-09 11:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 83 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 287 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta glazbe. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, glazba [secure] => 0 [page_title] => Glazba [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/12\/03\/15373364.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/03\/15373368.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/03\/15373362.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/03\/15373370.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/03\/15373366.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/03\/15373374.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/03\/15373372.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/03\/15447218.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/03\/15447222.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/03\/15447236.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/03\/15447238.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/03\/15447252.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/03\/15447264.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/03\/15447266.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/03\/15447268.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/03\/15447270.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/03\/15447272.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/03\/15447390.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/03\/15447406.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/03\/15447408.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/03\/15447586.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/03\/15447588.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/03\/15447596.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/03\/15447656.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/03\/15447658.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","","","","Jak\u0161a Mato\u0161i\u0107","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["U vrti\u0107u je super, tamo smo svi jo\u0161 umjetnici. Osipamo se kasnije
\nDuje Klari\u0107\/CROPIX","Mogu biti i astronaut izme\u0111u svoja \u010detiri zida
\nDuje Klari\u0107\/CROPIX","Ne definiram unaprijed ni grafiku ni plakat, pa ni pjesmu, pustim da se ideje pojave u trenutku defokusiranosti
\nDuje Klari\u0107\/CROPIX","U ovom istom prostoru, u nekada\u0161njoj Depandansi, sa 16 godina odsvirao sam prvi samostalni koncert s bendom 'Ni\u0161ta naro\u010dito'
\nDuje Klari\u0107\/CROPIX","Jak\u0161a Mato\u0161i\u0107 multimedijalni likovni umjetnik na svojoj retrospektivnoj izlo\u017ebi plakata u prostoru knji\u017enice Marko Maruli\u0107
\nDuje Klari\u0107\/CROPIX","Jak\u0161a Mato\u0161i\u0107 multimedijalni likovni umjetnik na svojoj retrospektivnoj izlo\u017ebi plakata u prostoru knji\u017enice Marko Maruli\u0107
\nDuje Klari\u0107\/CROPIX","Jak\u0161a Mato\u0161i\u0107 multimedijalni likovni umjetnik na svojoj retrospektivnoj izlo\u017ebi plakata u prostoru knji\u017enice Marko Maruli\u0107
\nDuje Klari\u0107\/CROPIX","Plakat za prijemni u 'Hatzea'","Plakat za upis u 'Hatzea'","Afri\u010dki valcer za Daleke akorde","Plakat za upis u 'Hatzea'
\nfoto Josip Rajevi\u0107","Plakat za upis u Hatzea
\nfoto Josip Rajevi\u0107","Plakat za prijemni u 'Hatzea'","Daleki akordi","Split Blues Festival","Pri\u010da iz kupaonice","Prijemni u 'Hatzea'","Mato\u0161i\u0107 u prvoj sezoni 'Spli'skog akvarela', s Arijanom \u010culinom","Mato\u0161i\u0107 u drugoj sezoni 'Spli'skog akvarela', s Anjom \u0160ovagovi\u0107 i Reneom Bitorajcem","Nastup na Splitskom festivalu 1990. s pjesmom 'Ajde mala lovi rakove'","Turneja sa Splitskim festivalom po Australiji '89. (Navigator s pjesmom 'Ajde \u0107a')","Prvi samostalni koncert s grupom 'Ni\u0161ta nari\u010dito' u nekada\u0161njoj Depandansi, dana\u0161njem GKMM-u","Bend Jojo za Sport Aid '88","16-godi\u0161nji Jak\u0161a s prvim inkasom od glazbe, u Depandansi 1980.","Jak\u0161a kao frontmen benda od 12 \u010dlanova 'Ni\u0161ta naro\u010dito', na koncertu u Depandansi 1980."],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1128","k_15373364_1280.jpg":"1280x1280","k_15373364_1024.jpg":"1024x1024","k_15373364_640.jpg":"640x640","k_15373364_480.jpg":"480x480","k_15373364_340.jpg":"340x340","k_15373364_220.jpg":"220x220","o_15373364_1280.jpg":"1280x752","o_15373364_1024.jpg":"1024x601","o_15373364_640.jpg":"640x376","o_15373364_480.jpg":"480x282","o_15373364_340.jpg":"340x199","o_15373364_220.jpg":"220x129","h_15373364_1280.jpg":"1280x854","h_15373364_1024.jpg":"1024x683","h_15373364_640.jpg":"640x427","h_15373364_480.jpg":"480x320","h_15373364_340.jpg":"340x227","h_15373364_220.jpg":"220x147","pp_15373364_1280.jpg":"1006x1280","pp_15373364_1024.jpg":"805x1024","pp_15373364_640.jpg":"503x640","pp_15373364_480.jpg":"377x480","pp_15373364_340.jpg":"267x340","pp_15373364_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1185","k_15373368_1280.jpg":"1280x1280","k_15373368_1024.jpg":"1024x1024","k_15373368_640.jpg":"640x640","k_15373368_480.jpg":"480x480","k_15373368_340.jpg":"340x340","k_15373368_220.jpg":"220x220","o_15373368_1280.jpg":"1280x790","o_15373368_1024.jpg":"1024x632","o_15373368_640.jpg":"640x395","o_15373368_480.jpg":"480x296","o_15373368_340.jpg":"340x209","o_15373368_220.jpg":"220x135","h_15373368_1280.jpg":"1280x854","h_15373368_1024.jpg":"1024x683","h_15373368_640.jpg":"640x427","h_15373368_480.jpg":"480x320","h_15373368_340.jpg":"340x227","h_15373368_220.jpg":"220x147","pp_15373368_1280.jpg":"1006x1280","pp_15373368_1024.jpg":"805x1024","pp_15373368_640.jpg":"503x640","pp_15373368_480.jpg":"377x480","pp_15373368_340.jpg":"267x340","pp_15373368_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1068","k_15373362_1280.jpg":"1280x1280","k_15373362_1024.jpg":"1024x1024","k_15373362_640.jpg":"640x640","k_15373362_480.jpg":"480x480","k_15373362_340.jpg":"340x340","k_15373362_220.jpg":"220x220","o_15373362_1280.jpg":"1280x712","o_15373362_1024.jpg":"1024x569","o_15373362_640.jpg":"640x356","o_15373362_480.jpg":"480x267","o_15373362_340.jpg":"340x189","o_15373362_220.jpg":"220x122","h_15373362_1280.jpg":"1280x854","h_15373362_1024.jpg":"1024x683","h_15373362_640.jpg":"640x427","h_15373362_480.jpg":"480x320","h_15373362_340.jpg":"340x227","h_15373362_220.jpg":"220x147","pp_15373362_1280.jpg":"1006x1280","pp_15373362_1024.jpg":"805x1024","pp_15373362_640.jpg":"503x640","pp_15373362_480.jpg":"377x480","pp_15373362_340.jpg":"267x340","pp_15373362_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1196","k_15373370_1280.jpg":"1280x1280","k_15373370_1024.jpg":"1024x1024","k_15373370_640.jpg":"640x640","k_15373370_480.jpg":"480x480","k_15373370_340.jpg":"340x340","k_15373370_220.jpg":"220x220","o_15373370_1280.jpg":"1280x797","o_15373370_1024.jpg":"1024x637","o_15373370_640.jpg":"640x398","o_15373370_480.jpg":"480x299","o_15373370_340.jpg":"340x211","o_15373370_220.jpg":"220x137","h_15373370_1280.jpg":"1280x854","h_15373370_1024.jpg":"1024x683","h_15373370_640.jpg":"640x427","h_15373370_480.jpg":"480x320","h_15373370_340.jpg":"340x227","h_15373370_220.jpg":"220x147","pp_15373370_1280.jpg":"1006x1280","pp_15373370_1024.jpg":"805x1024","pp_15373370_640.jpg":"503x640","pp_15373370_480.jpg":"377x480","pp_15373370_340.jpg":"267x340","pp_15373370_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1118","k_15373366_1280.jpg":"1280x1280","k_15373366_1024.jpg":"1024x1024","k_15373366_640.jpg":"640x640","k_15373366_480.jpg":"480x480","k_15373366_340.jpg":"340x340","k_15373366_220.jpg":"220x220","o_15373366_1280.jpg":"1280x745","o_15373366_1024.jpg":"1024x596","o_15373366_640.jpg":"640x372","o_15373366_480.jpg":"480x279","o_15373366_340.jpg":"340x197","o_15373366_220.jpg":"220x128","h_15373366_1280.jpg":"1280x854","h_15373366_1024.jpg":"1024x683","h_15373366_640.jpg":"640x427","h_15373366_480.jpg":"480x320","h_15373366_340.jpg":"340x227","h_15373366_220.jpg":"220x147","pp_15373366_1280.jpg":"1006x1280","pp_15373366_1024.jpg":"805x1024","pp_15373366_640.jpg":"503x640","pp_15373366_480.jpg":"377x480","pp_15373366_340.jpg":"267x340","pp_15373366_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1239","k_15373374_1280.jpg":"1280x1280","k_15373374_1024.jpg":"1024x1024","k_15373374_640.jpg":"640x640","k_15373374_480.jpg":"480x480","k_15373374_340.jpg":"340x340","k_15373374_220.jpg":"220x220","o_15373374_1280.jpg":"1280x826","o_15373374_1024.jpg":"1024x660","o_15373374_640.jpg":"640x413","o_15373374_480.jpg":"480x309","o_15373374_340.jpg":"340x219","o_15373374_220.jpg":"220x141","h_15373374_1280.jpg":"1280x854","h_15373374_1024.jpg":"1024x683","h_15373374_640.jpg":"640x427","h_15373374_480.jpg":"480x320","h_15373374_340.jpg":"340x227","h_15373374_220.jpg":"220x147","pp_15373374_1280.jpg":"1006x1280","pp_15373374_1024.jpg":"805x1024","pp_15373374_640.jpg":"503x640","pp_15373374_480.jpg":"377x480","pp_15373374_340.jpg":"267x340","pp_15373374_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1167","k_15373372_1280.jpg":"1280x1280","k_15373372_1024.jpg":"1024x1024","k_15373372_640.jpg":"640x640","k_15373372_480.jpg":"480x480","k_15373372_340.jpg":"340x340","k_15373372_220.jpg":"220x220","o_15373372_1280.jpg":"1280x778","o_15373372_1024.jpg":"1024x622","o_15373372_640.jpg":"640x389","o_15373372_480.jpg":"480x291","o_15373372_340.jpg":"340x206","o_15373372_220.jpg":"220x133","h_15373372_1280.jpg":"1280x854","h_15373372_1024.jpg":"1024x683","h_15373372_640.jpg":"640x427","h_15373372_480.jpg":"480x320","h_15373372_340.jpg":"340x227","h_15373372_220.jpg":"220x147","pp_15373372_1280.jpg":"1006x1280","pp_15373372_1024.jpg":"805x1024","pp_15373372_640.jpg":"503x640","pp_15373372_480.jpg":"377x480","pp_15373372_340.jpg":"267x340","pp_15373372_220.jpg":"173x220"},{"size0":"643x900","k_15447218_1280.jpg":"1280x1280","k_15447218_1024.jpg":"1024x1024","k_15447218_640.jpg":"640x640","k_15447218_480.jpg":"480x480","k_15447218_340.jpg":"340x340","k_15447218_220.jpg":"220x220","o_15447218_1280.jpg":"1280x1791","o_15447218_1024.jpg":"1024x1433","o_15447218_640.jpg":"640x895","o_15447218_480.jpg":"480x671","o_15447218_340.jpg":"340x475","o_15447218_220.jpg":"220x307","h_15447218_1280.jpg":"1280x854","h_15447218_1024.jpg":"1024x683","h_15447218_640.jpg":"640x427","h_15447218_480.jpg":"480x320","h_15447218_340.jpg":"340x227","h_15447218_220.jpg":"220x147","pp_15447218_1280.jpg":"1006x1280","pp_15447218_1024.jpg":"805x1024","pp_15447218_640.jpg":"503x640","pp_15447218_480.jpg":"377x480","pp_15447218_340.jpg":"267x340","pp_15447218_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2688","k_15447222_1280.jpg":"1280x1280","k_15447222_1024.jpg":"1024x1024","k_15447222_640.jpg":"640x640","k_15447222_480.jpg":"480x480","k_15447222_340.jpg":"340x340","k_15447222_220.jpg":"220x220","o_15447222_1280.jpg":"1280x1792","o_15447222_1024.jpg":"1024x1433","o_15447222_640.jpg":"640x896","o_15447222_480.jpg":"480x672","o_15447222_340.jpg":"340x476","o_15447222_220.jpg":"220x308","h_15447222_1280.jpg":"1280x854","h_15447222_1024.jpg":"1024x683","h_15447222_640.jpg":"640x427","h_15447222_480.jpg":"480x320","h_15447222_340.jpg":"340x227","h_15447222_220.jpg":"220x147","pp_15447222_1280.jpg":"1006x1280","pp_15447222_1024.jpg":"805x1024","pp_15447222_640.jpg":"503x640","pp_15447222_480.jpg":"377x480","pp_15447222_340.jpg":"267x340","pp_15447222_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x1198","k_15447236_1280.jpg":"1280x1280","k_15447236_1024.jpg":"1024x1024","k_15447236_640.jpg":"640x640","k_15447236_480.jpg":"480x480","k_15447236_340.jpg":"340x340","k_15447236_220.jpg":"220x220","o_15447236_1280.jpg":"1280x1277","o_15447236_1024.jpg":"1024x1022","o_15447236_640.jpg":"640x638","o_15447236_480.jpg":"480x479","o_15447236_340.jpg":"340x339","o_15447236_220.jpg":"220x219","h_15447236_1280.jpg":"1280x854","h_15447236_1024.jpg":"1024x683","h_15447236_640.jpg":"640x427","h_15447236_480.jpg":"480x320","h_15447236_340.jpg":"340x227","h_15447236_220.jpg":"220x147","pp_15447236_1280.jpg":"1006x1280","pp_15447236_1024.jpg":"805x1024","pp_15447236_640.jpg":"503x640","pp_15447236_480.jpg":"377x480","pp_15447236_340.jpg":"267x340","pp_15447236_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1370x975","k_15447238_1280.jpg":"1280x1280","k_15447238_1024.jpg":"1024x1024","k_15447238_640.jpg":"640x640","k_15447238_480.jpg":"480x480","k_15447238_340.jpg":"340x340","k_15447238_220.jpg":"220x220","o_15447238_1280.jpg":"1280x910","o_15447238_1024.jpg":"1024x728","o_15447238_640.jpg":"640x455","o_15447238_480.jpg":"480x341","o_15447238_340.jpg":"340x241","o_15447238_220.jpg":"220x156","h_15447238_1280.jpg":"1280x854","h_15447238_1024.jpg":"1024x683","h_15447238_640.jpg":"640x427","h_15447238_480.jpg":"480x320","h_15447238_340.jpg":"340x227","h_15447238_220.jpg":"220x147","pp_15447238_1280.jpg":"1006x1280","pp_15447238_1024.jpg":"805x1024","pp_15447238_640.jpg":"503x640","pp_15447238_480.jpg":"377x480","pp_15447238_340.jpg":"267x340","pp_15447238_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1065x750","k_15447252_1280.jpg":"1280x1280","k_15447252_1024.jpg":"1024x1024","k_15447252_640.jpg":"640x640","k_15447252_480.jpg":"480x480","k_15447252_340.jpg":"340x340","k_15447252_220.jpg":"220x220","o_15447252_1280.jpg":"1280x901","o_15447252_1024.jpg":"1024x721","o_15447252_640.jpg":"640x450","o_15447252_480.jpg":"480x338","o_15447252_340.jpg":"340x239","o_15447252_220.jpg":"220x154","h_15447252_1280.jpg":"1280x854","h_15447252_1024.jpg":"1024x683","h_15447252_640.jpg":"640x427","h_15447252_480.jpg":"480x320","h_15447252_340.jpg":"340x227","h_15447252_220.jpg":"220x147","pp_15447252_1280.jpg":"1006x1280","pp_15447252_1024.jpg":"805x1024","pp_15447252_640.jpg":"503x640","pp_15447252_480.jpg":"377x480","pp_15447252_340.jpg":"267x340","pp_15447252_220.jpg":"173x220"},{"size0":"643x900","k_15447264_1280.jpg":"1280x1280","k_15447264_1024.jpg":"1024x1024","k_15447264_640.jpg":"640x640","k_15447264_480.jpg":"480x480","k_15447264_340.jpg":"340x340","k_15447264_220.jpg":"220x220","o_15447264_1280.jpg":"1280x1791","o_15447264_1024.jpg":"1024x1433","o_15447264_640.jpg":"640x895","o_15447264_480.jpg":"480x671","o_15447264_340.jpg":"340x475","o_15447264_220.jpg":"220x307","h_15447264_1280.jpg":"1280x854","h_15447264_1024.jpg":"1024x683","h_15447264_640.jpg":"640x427","h_15447264_480.jpg":"480x320","h_15447264_340.jpg":"340x227","h_15447264_220.jpg":"220x147","pp_15447264_1280.jpg":"1006x1280","pp_15447264_1024.jpg":"805x1024","pp_15447264_640.jpg":"503x640","pp_15447264_480.jpg":"377x480","pp_15447264_340.jpg":"267x340","pp_15447264_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1357","k_15447266_1280.jpg":"1280x1280","k_15447266_1024.jpg":"1024x1024","k_15447266_640.jpg":"640x640","k_15447266_480.jpg":"480x480","k_15447266_340.jpg":"340x340","k_15447266_220.jpg":"220x220","o_15447266_1280.jpg":"1280x904","o_15447266_1024.jpg":"1024x723","o_15447266_640.jpg":"640x452","o_15447266_480.jpg":"480x339","o_15447266_340.jpg":"340x240","o_15447266_220.jpg":"220x155","h_15447266_1280.jpg":"1280x854","h_15447266_1024.jpg":"1024x683","h_15447266_640.jpg":"640x427","h_15447266_480.jpg":"480x320","h_15447266_340.jpg":"340x227","h_15447266_220.jpg":"220x147","pp_15447266_1280.jpg":"1006x1280","pp_15447266_1024.jpg":"805x1024","pp_15447266_640.jpg":"503x640","pp_15447266_480.jpg":"377x480","pp_15447266_340.jpg":"267x340","pp_15447266_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1061x1500","k_15447268_1280.jpg":"1280x1280","k_15447268_1024.jpg":"1024x1024","k_15447268_640.jpg":"640x640","k_15447268_480.jpg":"480x480","k_15447268_340.jpg":"340x340","k_15447268_220.jpg":"220x220","o_15447268_1280.jpg":"1280x1809","o_15447268_1024.jpg":"1024x1447","o_15447268_640.jpg":"640x904","o_15447268_480.jpg":"480x678","o_15447268_340.jpg":"340x480","o_15447268_220.jpg":"220x311","h_15447268_1280.jpg":"1280x854","h_15447268_1024.jpg":"1024x683","h_15447268_640.jpg":"640x427","h_15447268_480.jpg":"480x320","h_15447268_340.jpg":"340x227","h_15447268_220.jpg":"220x147","pp_15447268_1280.jpg":"1006x1280","pp_15447268_1024.jpg":"805x1024","pp_15447268_640.jpg":"503x640","pp_15447268_480.jpg":"377x480","pp_15447268_340.jpg":"267x340","pp_15447268_220.jpg":"173x220"},{"size0":"402x604","k_15447270_1280.jpg":"1280x1280","k_15447270_1024.jpg":"1024x1024","k_15447270_640.jpg":"640x640","k_15447270_480.jpg":"480x480","k_15447270_340.jpg":"340x340","k_15447270_220.jpg":"220x220","o_15447270_1280.jpg":"1280x1923","o_15447270_1024.jpg":"1024x1538","o_15447270_640.jpg":"640x961","o_15447270_480.jpg":"480x721","o_15447270_340.jpg":"340x510","o_15447270_220.jpg":"220x330","h_15447270_1280.jpg":"1280x854","h_15447270_1024.jpg":"1024x683","h_15447270_640.jpg":"640x427","h_15447270_480.jpg":"480x320","h_15447270_340.jpg":"340x227","h_15447270_220.jpg":"220x147","pp_15447270_1280.jpg":"1006x1280","pp_15447270_1024.jpg":"805x1024","pp_15447270_640.jpg":"503x640","pp_15447270_480.jpg":"377x480","pp_15447270_340.jpg":"267x340","pp_15447270_220.jpg":"173x220"},{"size0":"862x1205","k_15447272_1280.jpg":"1280x1280","k_15447272_1024.jpg":"1024x1024","k_15447272_640.jpg":"640x640","k_15447272_480.jpg":"480x480","k_15447272_340.jpg":"340x340","k_15447272_220.jpg":"220x220","o_15447272_1280.jpg":"1280x1789","o_15447272_1024.jpg":"1024x1431","o_15447272_640.jpg":"640x894","o_15447272_480.jpg":"480x670","o_15447272_340.jpg":"340x475","o_15447272_220.jpg":"220x307","h_15447272_1280.jpg":"1280x854","h_15447272_1024.jpg":"1024x683","h_15447272_640.jpg":"640x427","h_15447272_480.jpg":"480x320","h_15447272_340.jpg":"340x227","h_15447272_220.jpg":"220x147","pp_15447272_1280.jpg":"1006x1280","pp_15447272_1024.jpg":"805x1024","pp_15447272_640.jpg":"503x640","pp_15447272_480.jpg":"377x480","pp_15447272_340.jpg":"267x340","pp_15447272_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","k_15447390_1280.jpg":"1280x1280","k_15447390_1024.jpg":"1024x1024","k_15447390_640.jpg":"640x640","k_15447390_480.jpg":"480x480","k_15447390_340.jpg":"340x340","k_15447390_220.jpg":"220x220","o_15447390_1280.jpg":"1280x960","o_15447390_1024.jpg":"1024x768","o_15447390_640.jpg":"640x480","o_15447390_480.jpg":"480x360","o_15447390_340.jpg":"340x255","o_15447390_220.jpg":"220x165","h_15447390_1280.jpg":"1280x854","h_15447390_1024.jpg":"1024x683","h_15447390_640.jpg":"640x427","h_15447390_480.jpg":"480x320","h_15447390_340.jpg":"340x227","h_15447390_220.jpg":"220x147","pp_15447390_1280.jpg":"1006x1280","pp_15447390_1024.jpg":"805x1024","pp_15447390_640.jpg":"503x640","pp_15447390_480.jpg":"377x480","pp_15447390_340.jpg":"267x340","pp_15447390_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","k_15447406_1280.jpg":"1280x1280","k_15447406_1024.jpg":"1024x1024","k_15447406_640.jpg":"640x640","k_15447406_480.jpg":"480x480","k_15447406_340.jpg":"340x340","k_15447406_220.jpg":"220x220","o_15447406_1280.jpg":"1280x960","o_15447406_1024.jpg":"1024x768","o_15447406_640.jpg":"640x480","o_15447406_480.jpg":"480x360","o_15447406_340.jpg":"340x255","o_15447406_220.jpg":"220x165","h_15447406_1280.jpg":"1280x854","h_15447406_1024.jpg":"1024x683","h_15447406_640.jpg":"640x427","h_15447406_480.jpg":"480x320","h_15447406_340.jpg":"340x227","h_15447406_220.jpg":"220x147","pp_15447406_1280.jpg":"1006x1280","pp_15447406_1024.jpg":"805x1024","pp_15447406_640.jpg":"503x640","pp_15447406_480.jpg":"377x480","pp_15447406_340.jpg":"267x340","pp_15447406_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1481x990","k_15447408_1280.jpg":"1280x1280","k_15447408_1024.jpg":"1024x1024","k_15447408_640.jpg":"640x640","k_15447408_480.jpg":"480x480","k_15447408_340.jpg":"340x340","k_15447408_220.jpg":"220x220","o_15447408_1280.jpg":"1280x855","o_15447408_1024.jpg":"1024x684","o_15447408_640.jpg":"640x427","o_15447408_480.jpg":"480x320","o_15447408_340.jpg":"340x227","o_15447408_220.jpg":"220x147","h_15447408_1280.jpg":"1280x854","h_15447408_1024.jpg":"1024x683","h_15447408_640.jpg":"640x427","h_15447408_480.jpg":"480x320","h_15447408_340.jpg":"340x227","h_15447408_220.jpg":"220x147","pp_15447408_1280.jpg":"1006x1280","pp_15447408_1024.jpg":"805x1024","pp_15447408_640.jpg":"503x640","pp_15447408_480.jpg":"377x480","pp_15447408_340.jpg":"267x340","pp_15447408_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","k_15447586_1280.jpg":"1280x1280","k_15447586_1024.jpg":"1024x1024","k_15447586_640.jpg":"640x640","k_15447586_480.jpg":"480x480","k_15447586_340.jpg":"340x340","k_15447586_220.jpg":"220x220","o_15447586_1280.jpg":"1280x960","o_15447586_1024.jpg":"1024x768","o_15447586_640.jpg":"640x480","o_15447586_480.jpg":"480x360","o_15447586_340.jpg":"340x255","o_15447586_220.jpg":"220x165","h_15447586_1280.jpg":"1280x854","h_15447586_1024.jpg":"1024x683","h_15447586_640.jpg":"640x427","h_15447586_480.jpg":"480x320","h_15447586_340.jpg":"340x227","h_15447586_220.jpg":"220x147","pp_15447586_1280.jpg":"1006x1280","pp_15447586_1024.jpg":"805x1024","pp_15447586_640.jpg":"503x640","pp_15447586_480.jpg":"377x480","pp_15447586_340.jpg":"267x340","pp_15447586_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","k_15447588_1280.jpg":"1280x1280","k_15447588_1024.jpg":"1024x1024","k_15447588_640.jpg":"640x640","k_15447588_480.jpg":"480x480","k_15447588_340.jpg":"340x340","k_15447588_220.jpg":"220x220","o_15447588_1280.jpg":"1280x960","o_15447588_1024.jpg":"1024x768","o_15447588_640.jpg":"640x480","o_15447588_480.jpg":"480x360","o_15447588_340.jpg":"340x255","o_15447588_220.jpg":"220x165","h_15447588_1280.jpg":"1280x854","h_15447588_1024.jpg":"1024x683","h_15447588_640.jpg":"640x427","h_15447588_480.jpg":"480x320","h_15447588_340.jpg":"340x227","h_15447588_220.jpg":"220x147","pp_15447588_1280.jpg":"1006x1280","pp_15447588_1024.jpg":"805x1024","pp_15447588_640.jpg":"503x640","pp_15447588_480.jpg":"377x480","pp_15447588_340.jpg":"267x340","pp_15447588_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","k_15447596_1280.jpg":"1280x1280","k_15447596_1024.jpg":"1024x1024","k_15447596_640.jpg":"640x640","k_15447596_480.jpg":"480x480","k_15447596_340.jpg":"340x340","k_15447596_220.jpg":"220x220","o_15447596_1280.jpg":"1280x960","o_15447596_1024.jpg":"1024x768","o_15447596_640.jpg":"640x480","o_15447596_480.jpg":"480x360","o_15447596_340.jpg":"340x255","o_15447596_220.jpg":"220x165","h_15447596_1280.jpg":"1280x854","h_15447596_1024.jpg":"1024x683","h_15447596_640.jpg":"640x427","h_15447596_480.jpg":"480x320","h_15447596_340.jpg":"340x227","h_15447596_220.jpg":"220x147","pp_15447596_1280.jpg":"1006x1280","pp_15447596_1024.jpg":"805x1024","pp_15447596_640.jpg":"503x640","pp_15447596_480.jpg":"377x480","pp_15447596_340.jpg":"267x340","pp_15447596_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","k_15447656_1280.jpg":"1280x1280","k_15447656_1024.jpg":"1024x1024","k_15447656_640.jpg":"640x640","k_15447656_480.jpg":"480x480","k_15447656_340.jpg":"340x340","k_15447656_220.jpg":"220x220","o_15447656_1280.jpg":"1280x960","o_15447656_1024.jpg":"1024x768","o_15447656_640.jpg":"640x480","o_15447656_480.jpg":"480x360","o_15447656_340.jpg":"340x255","o_15447656_220.jpg":"220x165","h_15447656_1280.jpg":"1280x854","h_15447656_1024.jpg":"1024x683","h_15447656_640.jpg":"640x427","h_15447656_480.jpg":"480x320","h_15447656_340.jpg":"340x227","h_15447656_220.jpg":"220x147","pp_15447656_1280.jpg":"1006x1280","pp_15447656_1024.jpg":"805x1024","pp_15447656_640.jpg":"503x640","pp_15447656_480.jpg":"377x480","pp_15447656_340.jpg":"267x340","pp_15447656_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","k_15447658_1280.jpg":"1280x1280","k_15447658_1024.jpg":"1024x1024","k_15447658_640.jpg":"640x640","k_15447658_480.jpg":"480x480","k_15447658_340.jpg":"340x340","k_15447658_220.jpg":"220x220","o_15447658_1280.jpg":"1280x960","o_15447658_1024.jpg":"1024x768","o_15447658_640.jpg":"640x480","o_15447658_480.jpg":"480x360","o_15447658_340.jpg":"340x255","o_15447658_220.jpg":"220x165","h_15447658_1280.jpg":"1280x854","h_15447658_1024.jpg":"1024x683","h_15447658_640.jpg":"640x427","h_15447658_480.jpg":"480x320","h_15447658_340.jpg":"340x227","h_15447658_220.jpg":"220x147","pp_15447658_1280.jpg":"1006x1280","pp_15447658_1024.jpg":"805x1024","pp_15447658_640.jpg":"503x640","pp_15447658_480.jpg":"377x480","pp_15447658_340.jpg":"267x340","pp_15447658_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 287 [name] => Glazba [alias] => glazba [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7493088 Threads: 3 Questions: 1604705701 Slow queries: 4763672 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110630774 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/glazba ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 287 [name] => Glazba [alias] => glazba [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/glazba ) ) [link] => /kultura/glazba/imao-sam-zanimljivo-odrastanje-ali-nemojte-to-pokusavati-kod-kuce-kaze-jaksa-matosic-navigator-1062974 [printLink] => /kultura/glazba/imao-sam-zanimljivo-odrastanje-ali-nemojte-to-pokusavati-kod-kuce-kaze-jaksa-matosic-navigator-1062974?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 625089 [name] => Jakša Matošić Navigator [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-09 12:02:48 [main_article_id] => 0 [alias] => jaksa-matosic-navigator [link] => /tag/jaksa-matosic-navigator ) [1] => stdClass Object ( [id] => 625090 [name] => Depadansa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-09 12:02:48 [main_article_id] => 0 [alias] => depadansa [link] => /tag/depadansa ) [2] => stdClass Object ( [id] => 471671 [name] => Gradska knjižnica Marka Marulića [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradska-knjiznica-marka-marulica [link] => /tag/gradska-knjiznica-marka-marulica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => retrospektiva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Imao sam zanimljivo odrastanje, ali nemojte to pokušavati kod kuće, kaže Jakša Matošić Navigator [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3256 [name] => Jakov Kosanović [username] => jakov.kosanovic [email] => jakov.kosanovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$JLJprPGF7LdglBtCc3Ym5O/975.ASLHcnbzFAo8EAMqA39HQA3y1m [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jakov-kosanovic-3256 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1770 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/227d2843233c05c5fdccb2fc8e280b90?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/03/15373364.jpg [galleryCount] => 25 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klaric/Cropix [mainImageDesc] => U vrtiću je super, tamo smo svi još umjetnici. Osipamo se kasnije
Duje Klarić/CROPIX [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/03/15373364.jpg [title] => U vrtiću je super, tamo smo svi još umjetnici. Osipamo se kasnije
Duje Klarić/CROPIX
Duje Klaric/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/03/15373368.jpg [title] => Mogu biti i astronaut između svoja četiri zida
Duje Klarić/CROPIX
Duje Klaric/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/03/15373362.jpg [title] => Ne definiram unaprijed ni grafiku ni plakat, pa ni pjesmu, pustim da se ideje pojave u trenutku defokusiranosti
Duje Klarić/CROPIX
Duje Klaric/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/03/15373370.jpg [title] => U ovom istom prostoru, u nekadašnjoj Depandansi, sa 16 godina odsvirao sam prvi samostalni koncert s bendom 'Ništa naročito'
Duje Klarić/CROPIX
Duje Klaric/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/03/15373366.jpg [title] => Jakša Matošić multimedijalni likovni umjetnik na svojoj retrospektivnoj izložbi plakata u prostoru knjižnice Marko Marulić
Duje Klarić/CROPIX
Duje Klaric/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/03/15373374.jpg [title] => Jakša Matošić multimedijalni likovni umjetnik na svojoj retrospektivnoj izložbi plakata u prostoru knjižnice Marko Marulić
Duje Klarić/CROPIX
Duje Klaric/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/03/15373372.jpg [title] => Jakša Matošić multimedijalni likovni umjetnik na svojoj retrospektivnoj izložbi plakata u prostoru knjižnice Marko Marulić
Duje Klarić/CROPIX
Duje Klaric/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/03/15447218.jpg [title] => Plakat za prijemni u 'Hatzea' ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/03/15447222.jpg [title] => Plakat za upis u 'Hatzea' ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/03/15447236.jpg [title] => Afrički valcer za Daleke akorde ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/03/15447238.jpg [title] => Plakat za upis u 'Hatzea'
foto Josip Rajević
Jakša Matošić ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/03/15447252.jpg [title] => Plakat za upis u Hatzea
foto Josip Rajević
) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/03/15447264.jpg [title] => Plakat za prijemni u 'Hatzea' ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/03/15447266.jpg [title] => Daleki akordi ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/03/15447268.jpg [title] => Split Blues Festival ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/03/15447270.jpg [title] => Priča iz kupaonice ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/03/15447272.jpg [title] => Prijemni u 'Hatzea' ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/03/15447390.jpg [title] => Matošić u prvoj sezoni 'Spli'skog akvarela', s Arijanom Čulinom ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/03/15447406.jpg [title] => Matošić u drugoj sezoni 'Spli'skog akvarela', s Anjom Šovagović i Reneom Bitorajcem ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/03/15447408.jpg [title] => Nastup na Splitskom festivalu 1990. s pjesmom 'Ajde mala lovi rakove' ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/03/15447586.jpg [title] => Turneja sa Splitskim festivalom po Australiji '89. (Navigator s pjesmom 'Ajde ća') ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/03/15447588.jpg [title] => Prvi samostalni koncert s grupom 'Ništa naričito' u nekadašnjoj Depandansi, današnjem GKMM-u ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/03/15447596.jpg [title] => Bend Jojo za Sport Aid '88 ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/03/15447656.jpg [title] => 16-godišnji Jakša s prvim inkasom od glazbe, u Depandansi 1980. ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/03/15447658.jpg [title] => Jakša kao frontmen benda od 12 članova 'Ništa naročito', na koncertu u Depandansi 1980. ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Tko god u ove napuštene dane zaluta u središnjicu Gradske knjižnice Marka Marulića oraspoložit će se a da nije ni znao da ga to čeka. Prvo, ima cijela dva kata knjiga za izbiti pandemiju iz glave. A onda, na putu do "kata za odrasle", mora proći kroz špalir retrospektivne izložbe plakata Jakše Matošića. A to je, znate već kako je navigavat s Navigatorom, vedri "dur štim". Tako nas je i dočekao...

U koji kotao treba upasti da od Jakše Matošića postaneš Jakša Navigator, ono, rezimiraj nam malo put od vrtića do Akademije?

– U vrtiću je super, tamo smo svi još umjetnici. Osipamo se kasnije (smijeh), kad počne podrezivanje krila. Kako dobar vjetar taman popuni jedra, tako nas u odrastanju oblikuje polet onih rijetkih učitelja entuzijasta kojima je stvarno stalo. Njihova imena, biografije i opusi budu slavljeni ili zaboravljeni, ali ta iskra ostaje.

Imao sam zanimljivo odrastanje, ali nemojte to pokušavati kod kuće... Crtao sam stripove, večernje aktove, iscjeljivao ježeve. Tražio žireve na žiriranim izložbama, izlagao metlu u izlogu banke na Peristilu. Svirao na stadionu i preko satelita, u Australiji uspio ne sresti klokana. Uglazbio film o svjetskoj prvakinji, muzikom za crtiće uspavljivao djecu na nekoliko kontinenata.

Dvije godine plovio sam na američkoj floti spli'skog teatra, dizajnirao bar jednu etiketu u tvom frižideru, hvala ti kravo, a možda si i glasao za nekoga s mojim sloganom. U kavezu na Rivi, humanitarno sam igrao nogomet protiv reprezentacije beskućnika i faulirao njihova svećenika. Kao kapetan duge plovidbe bračnim vodama vjenčao mladence na mulu Titove vile. U kostimu časne-sa-znakom-Betmena, bičevao Let 3 dok im iz stražnjica nisu procvjetale ruže kao znak da se iskreno kaju. U banku sam ulazio s maskom dok se to još nije smjelo...

---

image
Mogu biti i astronaut između svoja četiri zida
Duje Klarić/CROPIX
Duje Klaric/Cropix
---

Nevere nose škovace...

Prije nekoliko godina u Trstihu knjižnice Brodarica imao si neku vrstu pregleda pod naslovom "Navigator iz privatnih zbirki", s podnaslovom "Stih, zvuk, grafika". Premda suvereno navigaješ kroz sva tri mora, bilo je tu i nevera?

– Nevere nose škovace, račune i opomene, ali donesu i osvježenje. U harrypotterovskoj atmosferi te knjižnice, s publikom između polica knjiga, urednica Trstiha Vesna Oštrek je s Liljanom Aviani tako nadahnuto i temeljito predstavila moju neobjavljenu poeziju da sam na trenutak i ja povjerovao da sam pisac haha.

Za prateću izložbu nije bilo budžeta pa smo posudili moje grafike i objekte od vlasnika koji su mi bili dostupni. Odatle prifrigani naslov "Iz privatnih zbirki", kao da se radi o flamanskim majstorima.

Odsvirao sam te večeri s Anom Dalbello neke potpuno nove stvari, na njezin nagovor. Iako trudna do ušiju, za tu je prigodu obrisala višegodišnju prašinu sa saksofona na ormaru i to me zaista resetiralo. Kao podlogu za interakciju s publikom koja je na koncu svirala s nama, predstavili smo i začudan eksperiment s kiparicom Tončicom Marijančević Jelačom, dragom kolegicom s Akademije, čije sam glasove kolažirao u zvučnu instalaciju za njezinu izložbu "Arhitektura neba".

Plakati su ti najčešće vezani uz glazbena zbivanja, a onda, instrumenti ti znaju imati dezen i motive divljih životinja. To, a i neki tvoji hitovi, sugerira kako si ti zapravo glazbeni vuk u janjećem ruhu...

– Mogu biti i astronaut između svoja četiri zida. To je privilegij skladatelja, slikara, kipara i pisaca. Doduše, mi smo i inače u samoizolaciji. Ne definiram unaprijed ni grafiku ni plakat, pa ni pjesmu, pustim da se ideje pojave u trenutku defokusiranosti, mimo svjesne kontrole. Onda ih tek analiziram.

Neke još nisam shvatio, ha-ha, ali tronogi klavir s dezenom zebre je možda zov slobode. Koncertne dvorane i škole možeš zaključati, ali glazbu ne. Kao i svaka umjetnost, ona sama je sloboda unatoč pravilima.

---

image
Ne definiram unaprijed ni grafiku ni plakat, pa ni pjesmu, pustim da se ideje pojave u trenutku defokusiranosti
Duje Klarić/CROPIX
Duje Klaric/Cropix
---

Od vijesti ne čuješ sebe

Radiš često plakate za Glazbenu školu Josipa Hatzea, kojima animiraš poziv na upise, glasovir pretvaraš u formulu 1, a male glazbenike u superheroje... Hrabrost i brzina su zapravo dobra oprema za svakoga, ne samo za djecu koja u vrijeme TikToka ulaze u svijet klasične glazbe?

– Na jednom od izloženih plakata, pjevačicu s lutnjom neuspješno ometa roj krilatih smartphonea. Oni već čine naš svakodnevni dezen. To ne mogu zanemariti kao autor, niti pozvati mlade ljude na muziciranje kao da to ne postoji. Kao civilizacija, dopustili smo da nam tehnologija ubrzano redizajnira mozak. Ako previše slušaš vijesti, ne čuješ intuiciju, svoj glas.

Napuhana je neistina da mladi ne vole klasičnu i ozbiljnu glazbu ili jazz. Na koncertima ove škole u to se lako uvjeriti, a pogotovo na sjajnim radionicama improvizacije Saše Nestorovića, koje zadnjih godina Škola redovito organizira. Privilegij je biti u prostoriji kad mladi otkriju da i oni mogu sudjelovati u pustolovini jazza.

U svakom slučaju potrebna je posebna vrsta posvećenosti. To mi je palo na pamet nekidan kad sam te vidio kako kružiš oko zgrade "Hatzea" i snimaš je mobitelom...

– Ha-ha, nisam te primijetio. Zapravo sam mobitelom snimao zvuk. Naime, u prolazu me privukla ugodna kakofonija koja na ulicu dopire kroz prozore stare zgrade Škole dok u svakoj učionici netko uvježbava neki drugi instrument, uglavnom s različitom razinom vještine.

Takvo toplo i organsko zvučno tkanje mi se učinilo idealnom podlogom za jedan poetski eksperiment na kojemu trenutačno radim. Dakle, to čemu si slučajno svjedočio nije imalo veze s vizualima za "Hatze", ali odlično ilustrira isprepletenost mojih interesa i aktivnosti.

---

image
U ovom istom prostoru, u nekadašnjoj Depandansi, sa 16 godina odsvirao sam prvi samostalni koncert s bendom 'Ništa naročito'
Duje Klarić/CROPIX
Duje Klaric/Cropix
---

Pola kade limunade

Na Televiziji Jadran si rekao kako je za tvoje pisanje zaslužan Luko Paljetak, a i da s Antejem Jelenićem i Dortom Jagić imaš pjesničku družinu "Što je Vanda htjela reći?". To je dobar poetski raspon. Što te u poeziji pokreće i što očekuješ od vlastite?

– Može se čuti da kod nas predavači u nastavi izbjegavaju poeziju jer im je nerazumljiva, a test prave poezije, po Eliotu, upravo je to može li komunicirati i prije nego je shvaćena. Čak i znanost danas zna da je stvarnost puno više od onoga što vidimo i čujemo, ili puno manje, a umjetnost je način da ipak govorimo o neizrecivom, dotaknemo ono univerzalno.

To je važan posao kojim se bave likovnjaci, skladatelji, pjesnici i drugi. Nastavnica Mirja Dvornik, iznimno tiha osoba, o književnosti nam je u osnovnoj govorila s takvim žarom da su je cijenili i oni s najgorim ocjenama. Iznenadili biste se koliko je pera došlo iz te literarne grupe u Špinutu.

To što sam se našao u istoj rečenici s akademikom Paljetkom, mogu pravdati samo beskrajnom zahvalnošću za njegov nesebičan recenzentski trud na mom prvom rukopisu, izabranom na natječaju "Zlatnih vrata".

Jasno mi je da se u tih naših nekoliko radnih susreta u vrijeme njegova izbjeglištva u Splitu zapravo odigrao vrhunski masterclass pisanja za jednog polaznika, u kojem mi je suptilno i obazrivo otvarao oči za mnoge zamke. Njegovi "Miševi i mačke naglavačke" možda su krivi za mojih "Pola kade limunade" (smijeh), ali zadužio me nemjerljivo više.

Dortina pjesnička karizma, osobnost i dugogodišnje iskustvo radionica poezije privukli su ljetos u prostor Adria Art Annalea petnaest vrlo različitih pjesničkih glasova. Jelenov doprinos bio je fokus na osvještavanju stvarne, pokretačke, a ne dekorativne uloge pjesnika u društvu. Nastavili smo se viđati i nastupati koliko kome obaveze dopuštaju.

---

image
Jakša Matošić multimedijalni likovni umjetnik na svojoj retrospektivnoj izložbi plakata u prostoru knjižnice Marko Marulić
Duje Klarić/CROPIX
Duje Klaric/Cropix
---

Povratak na mjesto koncerta

Nije sve u stihu, zvuku i grafici. Ima nešto i u televiziji. I tu si imao dobrih iskustava, od "Ružičaste ukrudbe" s Vedranom Sesartićem do "Nogala" s Ivicom Šegvićem, koji je postao jedan od najtraženijih izvoznih proizvoda Hrvatske televizije...

– Zahvaljujući Zoranu Krželju, glavnom uredniku TV Marjan, početkom 90-ih intervjuirao sam pop i rock zvijezde tadašnje države, od Indexa do Brene. Balav, nisam imao apsolutno nikakvo iskustvo, ali sam bio neustrašivo spontan. Sjećam se kad je kamermanu otpalo rame jer smo se Josipa Lisac i ja zapričali punih sat vremena umjesto dogovorenih par rečenica s nogu.

Deboto je zakasnila na koncert. Mišo je bio u naponu alijevskog šarma, Severina premlada, suočio sam dva Olivera, Dragojevića i Mlakara, a Vice Vukov mi se požalio razočaran politikom da "za bit veliki Englez moraš bit barem Shakespeare, a za bit veliki Hrvat, dosta ti je mahat zastavom".

Kao autor filmske glazbe, najzaigranije radne godine i druženja dugujem mašti nezamjenjivog Ivice Šegvića, autora 39 crtića "Nogalo", ali i njegovu supervizoru Jošku Marušiću, koji ga je prvi prepoznao i na čiji je nagovor HRT i pokrenuo projekt kojem se poslije pridružuju i američki koproducenti.

U "Zlatnim vratima" smo lani održali memorijalnu projekciju "Nogalo se vraća kući", a s puno sjete prisjetio sam se svih tih godina i skladajući za slikovnice i crtić "Kikica i Donko" mlade Nikoline Jurišić.

Uz Dijanu Gerić i Jadrana Vuškovića dosta si angažiran za lutkarsko Kazalište Bumerang. Šestan bi vam ove, a i iduće godine mogao pozavidjeti na sezoni...

– O sezono, za pro bono! Svima je teško, a nezavisnoj kulturi i freelancerima najteže.

Dijanu sam upoznao još u GKL-u, kad mi je debi, glazbu za "Zbrku zbog klobuka" Petra Bosnića, baš u "Slobodnoj" pohvalio Tolja Kudrjavcev, strah i trepet kazališne kritike. Bosnić je prštao idejama, redatelj koji je potpuno izluđivao ansamble, ali publika je obje njegove predstave izuzetno voljela. Drugu, i nažalost zadnju, uglazbio sam mu za GKM Split. Uživao sam i u skladanju Golovkove "Snježne kraljice", jedne od najnagrađenijih predstava GKL-a Split.

Danas, kad se glazba najčešće konzumira površno, volim raditi scensku glazbu jer je u kazalištu publika, prisiljena doživjeti svaki detalj zvuka koji bi joj drugdje promaknuo. Nekad su se tako slušali i bendovi, sad te ometaju poruke, ekrani, spotovi. Nakon turneje hit-predstave Branka Rakića i GKL-a Split "Paško u knjižnici", s mojom glazbom, evo i mene u knjižnici – s posterima, a zanimljivo je da sam u istoj zgradi, u nekadašnjoj koncertnoj dvorani Depandanse, sa 16 godina odsvirao prvi samostalni koncert s 12-eročlanim bendom "Ništa naročito".

---

(Šeks)pirova pobjeda

Rekao si da se od korone braniš aforizmima. Daj i nama nešto s čime bismo mogli preživjeti bez distance i pranja ruku?

– Evo ti cijeli pjesmuljak, zove se "Kurbin (Šeks)pir ili (Šeks)pirova pobjeda". Romeo i Julija da su nosili maske/ ni pola tragedije ne bi vidjele daske. Puno manje mrtvih bilo bi u lancu/ samo da je Hamlet držao distancu.
Da je čuo stožer s maskom koja žulja/ znao bi Otelo da ga Jago mulja.

A ako baš hoćeš aforizam, možda možemo završiti s ovim: "Perite ruke nakon privatizacije!" Zapravo ne, bolje s ovim: "Kako ćemo razlikovati stručnjake od morona kad svi budu nosili maske?"

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Jakša Matošić
Duje Klaric/Cropix
U vrtiću je super, tamo smo svi još umjetnici. Osipamo se kasnije
Duje Klarić/CROPIX
Duje Klaric/Cropix
Mogu biti i astronaut između svoja četiri zida
Duje Klarić/CROPIX
Duje Klaric/Cropix
Ne definiram unaprijed ni grafiku ni plakat, pa ni pjesmu, pustim da se ideje pojave u trenutku defokusiranosti
Duje Klarić/CROPIX
Duje Klaric/Cropix
U ovom istom prostoru, u nekadašnjoj Depandansi, sa 16 godina odsvirao sam prvi samostalni koncert s bendom 'Ništa naročito'
Duje Klarić/CROPIX
Duje Klaric/Cropix
Jakša Matošić multimedijalni likovni umjetnik na svojoj retrospektivnoj izložbi plakata u prostoru knjižnice Marko Marulić
Duje Klarić/CROPIX
Duje Klaric/Cropix
Jakša Matošić multimedijalni likovni umjetnik na svojoj retrospektivnoj izložbi plakata u prostoru knjižnice Marko Marulić
Duje Klarić/CROPIX
Duje Klaric/Cropix
Jakša Matošić multimedijalni likovni umjetnik na svojoj retrospektivnoj izložbi plakata u prostoru knjižnice Marko Marulić
Duje Klarić/CROPIX

Plakat za prijemni u 'Hatzea'

Plakat za upis u 'Hatzea'

Afrički valcer za Daleke akorde
Jakša Matošić
Plakat za upis u 'Hatzea'
foto Josip Rajević

Plakat za upis u Hatzea
foto Josip Rajević

Plakat za prijemni u 'Hatzea'

Daleki akordi

Split Blues Festival

Priča iz kupaonice

Prijemni u 'Hatzea'

Matošić u prvoj sezoni 'Spli'skog akvarela', s Arijanom Čulinom

Matošić u drugoj sezoni 'Spli'skog akvarela', s Anjom Šovagović i Reneom Bitorajcem

Nastup na Splitskom festivalu 1990. s pjesmom 'Ajde mala lovi rakove'

Turneja sa Splitskim festivalom po Australiji '89. (Navigator s pjesmom 'Ajde ća')

Prvi samostalni koncert s grupom 'Ništa naričito' u nekadašnjoj Depandansi, današnjem GKMM-u

Bend Jojo za Sport Aid '88

16-godišnji Jakša s prvim inkasom od glazbe, u Depandansi 1980.

Jakša kao frontmen benda od 12 članova 'Ništa naročito', na koncertu u Depandansi 1980.
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/glazba/imao-sam-zanimljivo-odrastanje-ali-nemojte-to-pokusavati-kod-kuce-kaze-jaksa-matosic-navigator-1062974 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=09231a1f9c0eec6700392fa22218b21de6d19c39 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Imao+sam+zanimljivo+odrastanje%2C+ali+nemojte+to+poku%C5%A1avati+kod+ku%C4%87e%2C+ka%C5%BEe+Jak%C5%A1a+Mato%C5%A1i%C4%87+Navigator&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fglazba%2Fimao-sam-zanimljivo-odrastanje-ali-nemojte-to-pokusavati-kod-kuce-kaze-jaksa-matosic-navigator-1062974 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fglazba%2Fimao-sam-zanimljivo-odrastanje-ali-nemojte-to-pokusavati-kod-kuce-kaze-jaksa-matosic-navigator-1062974 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => retrospektiva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Glazbaretrospektiva

Imao sam zanimljivo odrastanje, ali nemojte to pokušavati kod kuće, kaže Jakša Matošić Navigator

Piše Jakov Kosanović
9. prosinca 2020. - 12:00

Tko god u ove napuštene dane zaluta u središnjicu Gradske knjižnice Marka Marulića oraspoložit će se a da nije ni znao da ga to čeka. Prvo, ima cijela dva kata knjiga za izbiti pandemiju iz glave. A onda, na putu do "kata za odrasle", mora proći kroz špalir retrospektivne izložbe plakata Jakše Matošića. A to je, znate već kako je navigavat s Navigatorom, vedri "dur štim". Tako nas je i dočekao...

U koji kotao treba upasti da od Jakše Matošića postaneš Jakša Navigator, ono, rezimiraj nam malo put od vrtića do Akademije?

– U vrtiću je super, tamo smo svi još umjetnici. Osipamo se kasnije (smijeh), kad počne podrezivanje krila. Kako dobar vjetar taman popuni jedra, tako nas u odrastanju oblikuje polet onih rijetkih učitelja entuzijasta kojima je stvarno stalo. Njihova ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 03:15