stdClass Object ( [id] => 1054397 [title] => Goran Listeš bio je strastveni ‘dječak s gitarom‘, vrsni glazbenik i profesor, prisjećaju se kolege i učenici, gitaristički virtuozi [alias] => goran-listes-bio-je-strastveni-djecak-s-gitarom-vrsni-glazbenik-i-profesor-prisjecaju-se-kolege-i-ucenici-gitaristicki-virtuozi [catid] => 287 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U Splitu je u 60. godini iznenada preminuo Goran Listeš, jedan od najistaknutijih hrvatskih gitarista i profesor gitare na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Naš uvaženi glazbenik gitaru je diplomirao 1983. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod Darka Petrinjaka, a potom 1986. i u Grazu. Kao student i mladi glazbenik pobjeđivao je na renomiranim međunarodnim natjecanjima u Beogradu (1985.), te Rimu i Bariju (1989.), a posebno je značajno prvo mjesto u belgijskome Walcourtu (1990.).

Kao vrsni i traženi glazbenik, Listeš je održao brojne koncerte na međunarodnim festivalima diljem poznatih europskih dvorana, te na Kubi.

Poznat je i po brojnim solističkim nastupima od kojih treba spomenuti barem one pred orkestrima Češke i Zagrebačke filharmonije, s Madridskim orkestrom, Talijanskim komornim orkestrom i orkestrom Splitske opere. Premda iznimno uspješan kao solist, bio je glazbenik koji je volio suradnju, pa je bio član Zagrebačkog gitarskog trija, Talijanskog gitarskog dua i Talijanskog gitarskog kvarteta "Leonardo". I hrvatski i talijanski ansambli mamili su aplauze na svom putu, a posebice sa Zagrebačkim gitarskim trijom, s kojim je dobio Vjesnikovu nagradu "Slavenski" 1995., godišnju nagradu "Vladimir Nazor" za 2004. godinu te nagradu "Milka Trnina" 2005. godine.

DOBRA TJELESNA KONDICIJA

Listeš je snimio i nekoliko nosača zvuka za razne etikete, a kao redoviti profesor djelovao je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, na Glazbenom odjelu gdje je predavao povijest izvođačke umjetnosti i metodiku gitare, te bio mentor desecima generacija mladih gitarista. Kao pedagog bio je utjecajan unutar državnih granica, ali i izvan njih, jer je majstorske tečajeve održavao i u Austriji, Italiji i Njemačkoj.

Odlazak Gorana Listeša uistinu je bio iznenadan, i za njegovu obitelj i za prijatelje i kolege, jer Listeš nije imao poznatih zdravstvenih problema, dapače, naizgled je bio u dobroj tjelesnoj kondiciji. Nešto više o njegovoj osobnosti i umjetničkom djelu rekli su nam njegovi poznati studenti i kolege, i sami vrhunski glazbenici.

---

image
Srđan Bulat: Bez njegova predanog rada i mentorstva svakako ne bih bio umjetnik kakvog domaća publika danas ima priliku slušati
 
Damil Kalogjera
---

- Profesor Goran Listeš bio je jedan od naših najvećih koncertnih umjetnika, glazbenik iznimnih sposobnosti koji je svojim umjetničkim radom, brojnim koncertnim nastupima kao i bogatim izdavačkim opusom zadužio suvremenu hrvatsku kulturu. Za mene, on je prije svega bio veliki čovjek i pedagog, bez čijeg predanog rada i mentorstva svakako ne bih bio umjetnik kakvog domaća publika danas ima priliku slušati. Prerani odlazak profesora Listeša veliki je gubitak za hrvatsku umjetničku scenu, ali vjerujem da će njegovi brojni studenti i kolege veličinu njegovog djelovanja nastaviti iskazivati kroz vlastiti rad i stvaralaštvo, komentira istaknuti mladi gitarist Srđan Bulat.

-  Dvadeset godina suradnje bez krivog pogleda, bez ružno intonirane riječi, uvijek začinjeno bogatom dozom humora, počesto i crnog. Kroz bezbrojne rasprave o glazbi, uvijek uz kratki espresso, uglavnom sam slušao i upijao Goranovo enciklopedijsko znanje. Strahovito mi je imponirala njegova fasciniranost i iskrena zainteresiranost za moju interpretaciju Bachovih Suita za violončelo solo. Riječi hvale takvoga glazbenog kolosa motivirale su me i tjerale da budem još bolji…

Nezaboravna su mi Goranova i moja ilegalna sudjelovanja u studentskoj nogometnoj momčadi UMAS-a na prvenstvu Sveučilišta. Uvjeravali smo jedan drugoga da fizički još možemo proći pod studente.

---

image
Mihovil Karuza: Strahovito mi je imponirala njegova fasciniranost i iskrena zainteresiranost za moju interpretaciju Bachovih Suita za violončelo solo
Vojko Bašić/Cropix
---

Kada sam došao na UMAS, bio je predstojnik Odsjeka za gudače i gitaru, a na toj funkciji sam ga naslijedio upravo ja. Uvijek smo pri upoznavanju s trećom osobom kroz smijeh imali isti tekst: "Da vas upoznam, ovo je moj šef na poslu", "A ovo je moj bivši šef na poslu". Iako, ili upravo zbog toga, i on i ja smo oduvijek zazirali od "šefovanja", rješavajući sve situacije smijehom i dijalogom.

Jednom kad dođe vrijeme da se opet sretnemo, uvjeren sam da će na moje pitanje mogu li ući, Goran kao i svaki put na isto pitanje raširiti ruke, nasmiješiti se od uha do uha i izgovoriti svoju poznatu: "Samo naprijed, ovo je javna kuća", komentirao je Listešov kolega s UMAS-a, violončelist Mihovil Karuza.

- Duboko me potresla vijest o iznenadnoj smrti profesora Gorana Listeša. Zaista, nenadoknadiv je to gubitak za našu gitarističku scenu, rekao bih i ne samo našu, već i europsku i svjetsku. Bio je sjajan profesor, umjetnik, izvođač, vrhunski glazbenik, skladatelj, prijatelj, uvijek jako duhovit, a nevjerojatno je koliko je imao puno teoretskog znanja o svemu vezano za gitaru, povijest gitare i klasične glazbe, skladbama i skladateljima, imao sam osjećaj da zna odgovor na svako pitanje koje postavim. Odgojio je i usmjerio brojne generacije mladih gitarista, čast mi je bila što sam bio jedan od njih.

---

image
Petar Čulić: Direktno i indirektno je utjecao na mene kada bih možda krenuo nekim krivim putem na svom umjetničkom putu, čak i poslije studentskih dana
Ante Čizmić/Cropix
---

U njegovoj klasi sam bio ukupno 5 godina, plus brojni majstorski tečajevi, satovi, seminari i predavanja još od moga prvog razreda osnovne glazbene škole, od moje sedme godine. Lijepo je bilo i putujući po Europi i raznim festivalima vidjeti kolege kojima bi se odmah navukao osmijeh na licu kada bi im rekao tko mi je profesor. Ostavljao je uvijek jedan veliki utisak na svih, bio je jako karizmatičan i poseban. Puno sam toga naučio od njega, a direktno i indirektno je utjecao na mene kada bih možda krenuo nekim krivim putem na svom umjetničkom putu, čak i poslije studentskih dana.

BITAN I KAO SKLADATELJ

Ne sumnjam da će me i u budućnosti voditi njegovi brojni savjeti. Jednom riječju bio je uzor. Tko se ne bi sjećao brojnih koncerata koje sam imao priliku čuti, koje je svirao kao solist, u raznim suradnjama s priznatim glazbenicima, sjajne koncerte sa Zagrebačkim gitarističkim triom. Ostavio je neizbrisiv trag na mene, i hvala mu na tome. Veliko hvala, profesore, na svemu, mirno spavaj, rekao je hrvatski gitarist međunarodnog dosega Petar Čulić.

- Goran Listeš je moj bivši profesor i iznimno me pogodila tužna vijest o njegovoj preranoj smrti. Ostat će upamćen kao zasigurno najbolji učenik i gitarist prof. Marija Peručića, oca klasične gitare u gradu Splitu i šire. Osvajač ponajvećih europskih natjecanja u klasičnoj gitari, poput "Printemps de la guitarre" u Belgiji, "Fernanda Sora" u Rimu, "Maura Giulianija" u Bariju i mnogih drugih. Velika solistička karijera te ona uz Zagrebački gitarski trio uz Darka Petrinjaka i Istvana Roemera.

---

image
Neno Munitić: Prije svega bio je dobar i veliki čovjek koji je uvijek nesebično dijelio svoje veliko znanje i iskustvo
 
Privatni album
---

Prvi profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu koji je doprinio nevjerojatnom razvoju gitarske pedagogije i umjetničkog stvaralaštva u ovom dijelu Lijepe naše. A prije svega i dobar i veliki čovjek koji je uvijek nesebično dijelio svoje veliko znanje i iskustvo. Zauvijek će ostati zapamćen među generacijama gitarista kao jedan od najvećih ikad. Osobno, bio sam njegov prvi student i magistrant i veže nas puno više od pukog odnosa profesora i studenta, kazao je osnivač i direktor Omiš Guitar Festa Neno Munitić.

-  Ja sam apsolutno još uvijek u šoku od ove vijesti, tim prije što smo se čuli, 20. listopada, za njegov rođendan. On je planirao doći u Split ovaj vikend. Bio je moj glazbeni heroj kroz srednju školu. Imao sam njegove kasete koje sam preslušavao. Kad smo se upoznali, on je u meni prepoznao neki talent i gurao me prema glazbenoj profesiji. On je zapravo jedini razlog zašto sam ostao studirati u Splitu, na tek osnovanoj glazbenoj akademiji, gdje sam studirao u njegovoj prvoj klasi. Nakon četiri godine bio sam i njegov prvi diplomant u Splitu. To su bile četiri vrlo intenzivne godine, jer je on i kao svirač i kao pedagog bio izrazito strastven i beskompromisan.

---

image
Mislav Režić: Nisu ga zadovoljavale linije manjeg otpora, i u sviranju, i u predavanju. Sjećam se da bi se uvijek ljutio kad bi mi, njegovi studenti, nešto odsvirali 'u pola snage'
---

Uvijek je tražio teža rješenja, nisu ga zadovoljavale linije manjeg otpora, i u sviranju, i u predavanju. Sjećam se da bi se uvijek ljutio kad bi mi, njegovi studenti, nešto odsvirali "u pola snage". Nikad nije izgubio žar i opčinjenost glazbom, uvijek su mu oči svjetlucale kad bi svirao ili pričao o glazbi. Njegova je karijera impresivna, u svojoj 60. godini još uvijek je svirao na vrlo visokom nivou, kao solist i kao član Zagrebačkog gitarskog trija.

A i kao skladatelj je jako bitan, i naravno kao pedagog, koji je odgojio generacije mladih glazbenika. Nakon studija, 2001. sam otišao na poslijediplomski u Nizozemsku, ali uvijek kad bih se vratio u Split nalazili bismo se i družili. Naše su teme uglavnom bile vezane za glazbu.

On je uvijek bio podrška, stalno zainteresiran za nove sviračke trendove. Kako je bio mladolik, sjećat ću ga se kao jednog strastvenog dječaka s gitarom, koji je bio beskompromisan prema banalnosti i trivijalnosti kojima obiluje današnjica. Ne mogu vjerovati da ga više nema i da se nećemo više sresti na ovoj strani. Želim mu zahvaliti za sve lijepe trenutke i glazbu koje mi je dao. Počivao u miru, rekao je gitarist međunarodne karijere Mislav Režić.

---

image
Natan  Zlodre (s gitarom): Kao pedagog bio je ujedno mudar i zaigran poput djeteta, naprosto savršen
 
Jakov Prkić/Cropix
---

- Svi mi koji smo bili studenti profesora Listeša od jučer smo u šoku i ne prestajemo o njemu razgovarati. Bio je veliki umjetnik i izvrstan pedagog. S njim sam počeo vježbati još dok sam išao u osnovnu školu, a poslije mi je na akademiji bio profesor – obilježio je čitav moj dosadašnji glazbeni put.

Kao pedagog bio je specifičan – ujedno mudar i zaigran poput djeteta, naprosto savršen. Upravo ovih dana sam razmišljao o izvedbi jedne njegove skladbe, htio sam ga nazvati, ali, uvijek u gužvi, odgodio sam to za kasnije... i prilike više neće biti. Ne znam hoću li mu moći doći na sprovod jer sam trenutno u inozemstvu. Prerano je otišao, a ostavio nam tako mnogo. Uvijek ću ga pamtiti veselog, s osmijehom od uha do uha, komentirao je zaključno odlazak velikoga glazbenika i profesora  mladi splitski gitarist Natan Zlodre.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => iznenadni odlazak [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => iznenadni odlazak 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-10-29 11:13:26 [created_by] => 3256 [created_by_alias] => Jakov Kosanović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-10-30 13:57:04 [modified_by] => 3256 [publish_up] => 2020-10-30 13:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 30 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 287 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta glazbe. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, glazba [secure] => 0 [page_title] => Glazba [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/10\/29\/15130182.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/29\/15057690.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/29\/12857786.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/29\/14598274.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/29\/15134528.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/29\/15135128.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/29\/12607364.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/29\/15135718.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/29\/15135774.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["privatni album","Damil Kalogjera","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Privatni album","","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Zeminea \u010cotri\u0107","Zeminea \u010cotri\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Goran Liste\u0161 bio je jedan od najistaknutijih hrvatskih gitarista, profesor gitare na UMAS-u, osvaja\u010d nagrada, \u010dlan uglednih ansambala..
\n\u00a0","Sr\u0111an Bulat: Bez njegova predanog rada i mentorstva svakako ne bih bio umjetnik kakvog doma\u0107a publika danas ima priliku slu\u0161ati
\n\u00a0","Mihovil Karuza: Strahovito mi je imponirala njegova fasciniranost i iskrena zainteresiranost za moju interpretaciju Bachovih Suita za violon\u010delo solo","Petar \u010culi\u0107: Direktno i indirektno je utjecao na mene kada bih mo\u017eda krenuo nekim krivim putem na svom umjetni\u010dkom putu, \u010dak i poslije studentskih dana","Neno Muniti\u0107: Prije svega bio je dobar i veliki \u010dovjek koji je uvijek nesebi\u010dno dijelio svoje veliko znanje i iskustvo
\n\u00a0","Mislav Re\u017ei\u0107: Nisu ga zadovoljavale linije manjeg otpora, i u sviranju, i u predavanju. Sje\u0107am se da bi se uvijek ljutio kad bi mi, njegovi studenti, ne\u0161to odsvirali 'u pola snage'","Natan \u00a0Zlodre (s gitarom): Kao pedagog bio je ujedno mudar i zaigran poput djeteta, naprosto savr\u0161en
\n\u00a0","Goran Liste\u0161 na otvaranju festivala 'Strings only' u Zadru u rujnu 2002.
\n\u00a0","Koncerti Gorana Liste\u0161a jo\u0161 se pamte\u00a0\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","62:20","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1440x1201","k_15130182_1280.jpg":"1280x1280","k_15130182_1024.jpg":"1024x1024","k_15130182_640.jpg":"640x640","k_15130182_480.jpg":"480x480","k_15130182_340.jpg":"340x340","k_15130182_220.jpg":"220x220","o_15130182_1280.jpg":"1280x1067","o_15130182_1024.jpg":"1024x854","o_15130182_640.jpg":"640x533","o_15130182_480.jpg":"480x400","o_15130182_340.jpg":"340x283","o_15130182_220.jpg":"220x183","h_15130182_1280.jpg":"1280x854","h_15130182_1024.jpg":"1024x683","h_15130182_640.jpg":"640x427","h_15130182_480.jpg":"480x320","h_15130182_340.jpg":"340x227","h_15130182_220.jpg":"220x147","pp_15130182_1280.jpg":"1006x1280","pp_15130182_1024.jpg":"805x1024","pp_15130182_640.jpg":"503x640","pp_15130182_480.jpg":"377x480","pp_15130182_340.jpg":"267x340","pp_15130182_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1669x2500","k_15057690_1280.jpg":"1280x1280","k_15057690_1024.jpg":"1024x1024","k_15057690_640.jpg":"640x640","k_15057690_480.jpg":"480x480","k_15057690_340.jpg":"340x340","k_15057690_220.jpg":"220x220","o_15057690_1280.jpg":"1280x1917","o_15057690_1024.jpg":"1024x1533","o_15057690_640.jpg":"640x958","o_15057690_480.jpg":"480x718","o_15057690_340.jpg":"340x509","o_15057690_220.jpg":"220x329","h_15057690_1280.jpg":"1280x854","h_15057690_1024.jpg":"1024x683","h_15057690_640.jpg":"640x427","h_15057690_480.jpg":"480x320","h_15057690_340.jpg":"340x227","h_15057690_220.jpg":"220x147","pp_15057690_1280.jpg":"1006x1280","pp_15057690_1024.jpg":"805x1024","pp_15057690_640.jpg":"503x640","pp_15057690_480.jpg":"377x480","pp_15057690_340.jpg":"267x340","pp_15057690_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1562","k_12857786_1280.jpg":"1280x1280","k_12857786_1024.jpg":"1024x1024","k_12857786_640.jpg":"640x640","k_12857786_480.jpg":"480x480","k_12857786_340.jpg":"340x340","k_12857786_220.jpg":"220x220","o_12857786_1280.jpg":"1280x1041","o_12857786_1024.jpg":"1024x833","o_12857786_640.jpg":"640x520","o_12857786_480.jpg":"480x390","o_12857786_340.jpg":"340x276","o_12857786_220.jpg":"220x178","h_12857786_1280.jpg":"1280x854","h_12857786_1024.jpg":"1024x683","h_12857786_640.jpg":"640x427","h_12857786_480.jpg":"480x320","h_12857786_340.jpg":"340x227","h_12857786_220.jpg":"220x147","pp_12857786_1280.jpg":"1006x1280","pp_12857786_1024.jpg":"805x1024","pp_12857786_640.jpg":"503x640","pp_12857786_480.jpg":"377x480","pp_12857786_340.jpg":"267x340","pp_12857786_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","k_14598274_1280.jpg":"1280x1280","k_14598274_1024.jpg":"1024x1024","k_14598274_640.jpg":"640x640","k_14598274_480.jpg":"480x480","k_14598274_340.jpg":"340x340","k_14598274_220.jpg":"220x220","o_14598274_1280.jpg":"1280x852","o_14598274_1024.jpg":"1024x682","o_14598274_640.jpg":"640x426","o_14598274_480.jpg":"480x319","o_14598274_340.jpg":"340x226","o_14598274_220.jpg":"220x146","h_14598274_1280.jpg":"1280x854","h_14598274_1024.jpg":"1024x683","h_14598274_640.jpg":"640x427","h_14598274_480.jpg":"480x320","h_14598274_340.jpg":"340x227","h_14598274_220.jpg":"220x147","pp_14598274_1280.jpg":"1006x1280","pp_14598274_1024.jpg":"805x1024","pp_14598274_640.jpg":"503x640","pp_14598274_480.jpg":"377x480","pp_14598274_340.jpg":"267x340","pp_14598274_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1150x1150","k_15134528_1280.jpg":"1280x1280","k_15134528_1024.jpg":"1024x1024","k_15134528_640.jpg":"640x640","k_15134528_480.jpg":"480x480","k_15134528_340.jpg":"340x340","k_15134528_220.jpg":"220x220","o_15134528_1280.jpg":"1280x1280","o_15134528_1024.jpg":"1024x1024","o_15134528_640.jpg":"640x640","o_15134528_480.jpg":"480x480","o_15134528_340.jpg":"340x340","o_15134528_220.jpg":"220x220","h_15134528_1280.jpg":"1280x854","h_15134528_1024.jpg":"1024x683","h_15134528_640.jpg":"640x427","h_15134528_480.jpg":"480x320","h_15134528_340.jpg":"340x227","h_15134528_220.jpg":"220x147","pp_15134528_1280.jpg":"1006x1280","pp_15134528_1024.jpg":"805x1024","pp_15134528_640.jpg":"503x640","pp_15134528_480.jpg":"377x480","pp_15134528_340.jpg":"267x340","pp_15134528_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1080x1080","k_15135128_1280.jpg":"1280x1280","k_15135128_1024.jpg":"1024x1024","k_15135128_640.jpg":"640x640","k_15135128_480.jpg":"480x480","k_15135128_340.jpg":"340x340","k_15135128_220.jpg":"220x220","o_15135128_1280.jpg":"1280x1280","o_15135128_1024.jpg":"1024x1024","o_15135128_640.jpg":"640x640","o_15135128_480.jpg":"480x480","o_15135128_340.jpg":"340x340","o_15135128_220.jpg":"220x220","h_15135128_1280.jpg":"1280x854","h_15135128_1024.jpg":"1024x683","h_15135128_640.jpg":"640x427","h_15135128_480.jpg":"480x320","h_15135128_340.jpg":"340x227","h_15135128_220.jpg":"220x147","pp_15135128_1280.jpg":"1006x1280","pp_15135128_1024.jpg":"805x1024","pp_15135128_640.jpg":"503x640","pp_15135128_480.jpg":"377x480","pp_15135128_340.jpg":"267x340","pp_15135128_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1219","k_12607364_1280.jpg":"1280x1280","k_12607364_1024.jpg":"1024x1024","k_12607364_640.jpg":"640x640","k_12607364_480.jpg":"480x480","k_12607364_340.jpg":"340x340","k_12607364_220.jpg":"220x220","o_12607364_1280.jpg":"1280x812","o_12607364_1024.jpg":"1024x650","o_12607364_640.jpg":"640x406","o_12607364_480.jpg":"480x304","o_12607364_340.jpg":"340x215","o_12607364_220.jpg":"220x139","h_12607364_1280.jpg":"1280x854","h_12607364_1024.jpg":"1024x683","h_12607364_640.jpg":"640x427","h_12607364_480.jpg":"480x320","h_12607364_340.jpg":"340x227","h_12607364_220.jpg":"220x147","pp_12607364_1280.jpg":"1006x1280","pp_12607364_1024.jpg":"805x1024","pp_12607364_640.jpg":"503x640","pp_12607364_480.jpg":"377x480","pp_12607364_340.jpg":"267x340","pp_12607364_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x1600","k_15135718_1280.jpg":"1280x1280","k_15135718_1024.jpg":"1024x1024","k_15135718_640.jpg":"640x640","k_15135718_480.jpg":"480x480","k_15135718_340.jpg":"340x340","k_15135718_220.jpg":"220x220","o_15135718_1280.jpg":"1280x1706","o_15135718_1024.jpg":"1024x1365","o_15135718_640.jpg":"640x853","o_15135718_480.jpg":"480x640","o_15135718_340.jpg":"340x453","o_15135718_220.jpg":"220x293","h_15135718_1280.jpg":"1280x854","h_15135718_1024.jpg":"1024x683","h_15135718_640.jpg":"640x427","h_15135718_480.jpg":"480x320","h_15135718_340.jpg":"340x227","h_15135718_220.jpg":"220x147","pp_15135718_1280.jpg":"1006x1280","pp_15135718_1024.jpg":"805x1024","pp_15135718_640.jpg":"503x640","pp_15135718_480.jpg":"377x480","pp_15135718_340.jpg":"267x340","pp_15135718_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x1600","k_15135774_1280.jpg":"1280x1280","k_15135774_1024.jpg":"1024x1024","k_15135774_640.jpg":"640x640","k_15135774_480.jpg":"480x480","k_15135774_340.jpg":"340x340","k_15135774_220.jpg":"220x220","o_15135774_1280.jpg":"1280x1706","o_15135774_1024.jpg":"1024x1365","o_15135774_640.jpg":"640x853","o_15135774_480.jpg":"480x640","o_15135774_340.jpg":"340x453","o_15135774_220.jpg":"220x293","h_15135774_1280.jpg":"1280x854","h_15135774_1024.jpg":"1024x683","h_15135774_640.jpg":"640x427","h_15135774_480.jpg":"480x320","h_15135774_340.jpg":"340x227","h_15135774_220.jpg":"220x147","pp_15135774_1280.jpg":"1006x1280","pp_15135774_1024.jpg":"805x1024","pp_15135774_640.jpg":"503x640","pp_15135774_480.jpg":"377x480","pp_15135774_340.jpg":"267x340","pp_15135774_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 287 [name] => Glazba [alias] => glazba [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8016291 Threads: 6 Questions: 1663039811 Slow queries: 4946978 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112079082 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/glazba ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 287 [name] => Glazba [alias] => glazba [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/glazba ) ) [link] => /kultura/glazba/goran-listes-bio-je-strastveni-djecak-s-gitarom-vrsni-glazbenik-i-profesor-prisjecaju-se-kolege-i-ucenici-gitaristicki-virtuozi-1054397 [printLink] => /kultura/glazba/goran-listes-bio-je-strastveni-djecak-s-gitarom-vrsni-glazbenik-i-profesor-prisjecaju-se-kolege-i-ucenici-gitaristicki-virtuozi-1054397?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 621847 [name] => Goran Listeš smrt [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-30 14:12:18 [main_article_id] => 0 [alias] => goran-listes-smrt [link] => /tag/goran-listes-smrt ) [1] => stdClass Object ( [id] => 531446 [name] => Petar Čulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-01-28 12:45:33 [main_article_id] => 0 [alias] => petar-culic [link] => /tag/petar-culic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 531916 [name] => Mihovil karuza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-09 16:41:03 [main_article_id] => 0 [alias] => mihovil-karuza [link] => /tag/mihovil-karuza ) [3] => stdClass Object ( [id] => 334990 [name] => Srđan Bulat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => srdan-bulat [link] => /tag/srdan-bulat ) [4] => stdClass Object ( [id] => 616153 [name] => Mislav Režić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-27 08:02:19 [main_article_id] => 0 [alias] => mislav-rezic [link] => /tag/mislav-rezic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 615541 [name] => Neno Munitić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-19 12:03:24 [main_article_id] => 0 [alias] => neno-munitic [link] => /tag/neno-munitic ) [6] => stdClass Object ( [id] => 531023 [name] => natan zlodre [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-01-16 16:19:33 [main_article_id] => 0 [alias] => natan-zlodre [link] => /tag/natan-zlodre ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => iznenadni odlazak [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Goran Listeš bio je strastveni ‘dječak s gitarom‘, vrsni glazbenik i profesor, prisjećaju se kolege i učenici, gitaristički virtuozi [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3256 [name] => Jakov Kosanović [username] => jakov.kosanovic [email] => jakov.kosanovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$JLJprPGF7LdglBtCc3Ym5O/975.ASLHcnbzFAo8EAMqA39HQA3y1m [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jakov-kosanovic-3256 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1770 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/227d2843233c05c5fdccb2fc8e280b90?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/29/15130182.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => privatni album [mainImageDesc] => Goran Listeš bio je jedan od najistaknutijih hrvatskih gitarista, profesor gitare na UMAS-u, osvajač nagrada, član uglednih ansambala..
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/29/15130182.jpg [title] => Goran Listeš bio je jedan od najistaknutijih hrvatskih gitarista, profesor gitare na UMAS-u, osvajač nagrada, član uglednih ansambala..
 
privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/29/15057690.jpg [title] => Srđan Bulat: Bez njegova predanog rada i mentorstva svakako ne bih bio umjetnik kakvog domaća publika danas ima priliku slušati
 
Damil Kalogjera ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/29/12857786.jpg [title] => Mihovil Karuza: Strahovito mi je imponirala njegova fasciniranost i iskrena zainteresiranost za moju interpretaciju Bachovih Suita za violončelo solo Vojko Bašić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/29/14598274.jpg [title] => Petar Čulić: Direktno i indirektno je utjecao na mene kada bih možda krenuo nekim krivim putem na svom umjetničkom putu, čak i poslije studentskih dana Ante Čizmić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/29/15134528.jpg [title] => Neno Munitić: Prije svega bio je dobar i veliki čovjek koji je uvijek nesebično dijelio svoje veliko znanje i iskustvo
 
Privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/29/15135128.jpg [title] => Mislav Režić: Nisu ga zadovoljavale linije manjeg otpora, i u sviranju, i u predavanju. Sjećam se da bi se uvijek ljutio kad bi mi, njegovi studenti, nešto odsvirali 'u pola snage' ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/29/12607364.jpg [title] => Natan  Zlodre (s gitarom): Kao pedagog bio je ujedno mudar i zaigran poput djeteta, naprosto savršen
 
Jakov Prkić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/29/15135718.jpg [title] => Goran Listeš na otvaranju festivala 'Strings only' u Zadru u rujnu 2002.
 
Zeminea Čotrić ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/29/15135774.jpg [title] => Koncerti Gorana Listeša još se pamte   Zeminea Čotrić ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U Splitu je u 60. godini iznenada preminuo Goran Listeš, jedan od najistaknutijih hrvatskih gitarista i profesor gitare na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Naš uvaženi glazbenik gitaru je diplomirao 1983. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod Darka Petrinjaka, a potom 1986. i u Grazu. Kao student i mladi glazbenik pobjeđivao je na renomiranim međunarodnim natjecanjima u Beogradu (1985.), te Rimu i Bariju (1989.), a posebno je značajno prvo mjesto u belgijskome Walcourtu (1990.).

Kao vrsni i traženi glazbenik, Listeš je održao brojne koncerte na međunarodnim festivalima diljem poznatih europskih dvorana, te na Kubi.

Poznat je i po brojnim solističkim nastupima od kojih treba spomenuti barem one pred orkestrima Češke i Zagrebačke filharmonije, s Madridskim orkestrom, Talijanskim komornim orkestrom i orkestrom Splitske opere. Premda iznimno uspješan kao solist, bio je glazbenik koji je volio suradnju, pa je bio član Zagrebačkog gitarskog trija, Talijanskog gitarskog dua i Talijanskog gitarskog kvarteta "Leonardo". I hrvatski i talijanski ansambli mamili su aplauze na svom putu, a posebice sa Zagrebačkim gitarskim trijom, s kojim je dobio Vjesnikovu nagradu "Slavenski" 1995., godišnju nagradu "Vladimir Nazor" za 2004. godinu te nagradu "Milka Trnina" 2005. godine.

DOBRA TJELESNA KONDICIJA

Listeš je snimio i nekoliko nosača zvuka za razne etikete, a kao redoviti profesor djelovao je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, na Glazbenom odjelu gdje je predavao povijest izvođačke umjetnosti i metodiku gitare, te bio mentor desecima generacija mladih gitarista. Kao pedagog bio je utjecajan unutar državnih granica, ali i izvan njih, jer je majstorske tečajeve održavao i u Austriji, Italiji i Njemačkoj.

Odlazak Gorana Listeša uistinu je bio iznenadan, i za njegovu obitelj i za prijatelje i kolege, jer Listeš nije imao poznatih zdravstvenih problema, dapače, naizgled je bio u dobroj tjelesnoj kondiciji. Nešto više o njegovoj osobnosti i umjetničkom djelu rekli su nam njegovi poznati studenti i kolege, i sami vrhunski glazbenici.

---

image
Srđan Bulat: Bez njegova predanog rada i mentorstva svakako ne bih bio umjetnik kakvog domaća publika danas ima priliku slušati
 
Damil Kalogjera
---

- Profesor Goran Listeš bio je jedan od naših najvećih koncertnih umjetnika, glazbenik iznimnih sposobnosti koji je svojim umjetničkim radom, brojnim koncertnim nastupima kao i bogatim izdavačkim opusom zadužio suvremenu hrvatsku kulturu. Za mene, on je prije svega bio veliki čovjek i pedagog, bez čijeg predanog rada i mentorstva svakako ne bih bio umjetnik kakvog domaća publika danas ima priliku slušati. Prerani odlazak profesora Listeša veliki je gubitak za hrvatsku umjetničku scenu, ali vjerujem da će njegovi brojni studenti i kolege veličinu njegovog djelovanja nastaviti iskazivati kroz vlastiti rad i stvaralaštvo, komentira istaknuti mladi gitarist Srđan Bulat.

-  Dvadeset godina suradnje bez krivog pogleda, bez ružno intonirane riječi, uvijek začinjeno bogatom dozom humora, počesto i crnog. Kroz bezbrojne rasprave o glazbi, uvijek uz kratki espresso, uglavnom sam slušao i upijao Goranovo enciklopedijsko znanje. Strahovito mi je imponirala njegova fasciniranost i iskrena zainteresiranost za moju interpretaciju Bachovih Suita za violončelo solo. Riječi hvale takvoga glazbenog kolosa motivirale su me i tjerale da budem još bolji…

Nezaboravna su mi Goranova i moja ilegalna sudjelovanja u studentskoj nogometnoj momčadi UMAS-a na prvenstvu Sveučilišta. Uvjeravali smo jedan drugoga da fizički još možemo proći pod studente.

---

image
Mihovil Karuza: Strahovito mi je imponirala njegova fasciniranost i iskrena zainteresiranost za moju interpretaciju Bachovih Suita za violončelo solo
Vojko Bašić/Cropix
---

Kada sam došao na UMAS, bio je predstojnik Odsjeka za gudače i gitaru, a na toj funkciji sam ga naslijedio upravo ja. Uvijek smo pri upoznavanju s trećom osobom kroz smijeh imali isti tekst: "Da vas upoznam, ovo je moj šef na poslu", "A ovo je moj bivši šef na poslu". Iako, ili upravo zbog toga, i on i ja smo oduvijek zazirali od "šefovanja", rješavajući sve situacije smijehom i dijalogom.

Jednom kad dođe vrijeme da se opet sretnemo, uvjeren sam da će na moje pitanje mogu li ući, Goran kao i svaki put na isto pitanje raširiti ruke, nasmiješiti se od uha do uha i izgovoriti svoju poznatu: "Samo naprijed, ovo je javna kuća", komentirao je Listešov kolega s UMAS-a, violončelist Mihovil Karuza.

- Duboko me potresla vijest o iznenadnoj smrti profesora Gorana Listeša. Zaista, nenadoknadiv je to gubitak za našu gitarističku scenu, rekao bih i ne samo našu, već i europsku i svjetsku. Bio je sjajan profesor, umjetnik, izvođač, vrhunski glazbenik, skladatelj, prijatelj, uvijek jako duhovit, a nevjerojatno je koliko je imao puno teoretskog znanja o svemu vezano za gitaru, povijest gitare i klasične glazbe, skladbama i skladateljima, imao sam osjećaj da zna odgovor na svako pitanje koje postavim. Odgojio je i usmjerio brojne generacije mladih gitarista, čast mi je bila što sam bio jedan od njih.

---

image
Petar Čulić: Direktno i indirektno je utjecao na mene kada bih možda krenuo nekim krivim putem na svom umjetničkom putu, čak i poslije studentskih dana
Ante Čizmić/Cropix
---

U njegovoj klasi sam bio ukupno 5 godina, plus brojni majstorski tečajevi, satovi, seminari i predavanja još od moga prvog razreda osnovne glazbene škole, od moje sedme godine. Lijepo je bilo i putujući po Europi i raznim festivalima vidjeti kolege kojima bi se odmah navukao osmijeh na licu kada bi im rekao tko mi je profesor. Ostavljao je uvijek jedan veliki utisak na svih, bio je jako karizmatičan i poseban. Puno sam toga naučio od njega, a direktno i indirektno je utjecao na mene kada bih možda krenuo nekim krivim putem na svom umjetničkom putu, čak i poslije studentskih dana.

BITAN I KAO SKLADATELJ

Ne sumnjam da će me i u budućnosti voditi njegovi brojni savjeti. Jednom riječju bio je uzor. Tko se ne bi sjećao brojnih koncerata koje sam imao priliku čuti, koje je svirao kao solist, u raznim suradnjama s priznatim glazbenicima, sjajne koncerte sa Zagrebačkim gitarističkim triom. Ostavio je neizbrisiv trag na mene, i hvala mu na tome. Veliko hvala, profesore, na svemu, mirno spavaj, rekao je hrvatski gitarist međunarodnog dosega Petar Čulić.

- Goran Listeš je moj bivši profesor i iznimno me pogodila tužna vijest o njegovoj preranoj smrti. Ostat će upamćen kao zasigurno najbolji učenik i gitarist prof. Marija Peručića, oca klasične gitare u gradu Splitu i šire. Osvajač ponajvećih europskih natjecanja u klasičnoj gitari, poput "Printemps de la guitarre" u Belgiji, "Fernanda Sora" u Rimu, "Maura Giulianija" u Bariju i mnogih drugih. Velika solistička karijera te ona uz Zagrebački gitarski trio uz Darka Petrinjaka i Istvana Roemera.

---

image
Neno Munitić: Prije svega bio je dobar i veliki čovjek koji je uvijek nesebično dijelio svoje veliko znanje i iskustvo
 
Privatni album
---

Prvi profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu koji je doprinio nevjerojatnom razvoju gitarske pedagogije i umjetničkog stvaralaštva u ovom dijelu Lijepe naše. A prije svega i dobar i veliki čovjek koji je uvijek nesebično dijelio svoje veliko znanje i iskustvo. Zauvijek će ostati zapamćen među generacijama gitarista kao jedan od najvećih ikad. Osobno, bio sam njegov prvi student i magistrant i veže nas puno više od pukog odnosa profesora i studenta, kazao je osnivač i direktor Omiš Guitar Festa Neno Munitić.

-  Ja sam apsolutno još uvijek u šoku od ove vijesti, tim prije što smo se čuli, 20. listopada, za njegov rođendan. On je planirao doći u Split ovaj vikend. Bio je moj glazbeni heroj kroz srednju školu. Imao sam njegove kasete koje sam preslušavao. Kad smo se upoznali, on je u meni prepoznao neki talent i gurao me prema glazbenoj profesiji. On je zapravo jedini razlog zašto sam ostao studirati u Splitu, na tek osnovanoj glazbenoj akademiji, gdje sam studirao u njegovoj prvoj klasi. Nakon četiri godine bio sam i njegov prvi diplomant u Splitu. To su bile četiri vrlo intenzivne godine, jer je on i kao svirač i kao pedagog bio izrazito strastven i beskompromisan.

---

image
Mislav Režić: Nisu ga zadovoljavale linije manjeg otpora, i u sviranju, i u predavanju. Sjećam se da bi se uvijek ljutio kad bi mi, njegovi studenti, nešto odsvirali 'u pola snage'
---

Uvijek je tražio teža rješenja, nisu ga zadovoljavale linije manjeg otpora, i u sviranju, i u predavanju. Sjećam se da bi se uvijek ljutio kad bi mi, njegovi studenti, nešto odsvirali "u pola snage". Nikad nije izgubio žar i opčinjenost glazbom, uvijek su mu oči svjetlucale kad bi svirao ili pričao o glazbi. Njegova je karijera impresivna, u svojoj 60. godini još uvijek je svirao na vrlo visokom nivou, kao solist i kao član Zagrebačkog gitarskog trija.

A i kao skladatelj je jako bitan, i naravno kao pedagog, koji je odgojio generacije mladih glazbenika. Nakon studija, 2001. sam otišao na poslijediplomski u Nizozemsku, ali uvijek kad bih se vratio u Split nalazili bismo se i družili. Naše su teme uglavnom bile vezane za glazbu.

On je uvijek bio podrška, stalno zainteresiran za nove sviračke trendove. Kako je bio mladolik, sjećat ću ga se kao jednog strastvenog dječaka s gitarom, koji je bio beskompromisan prema banalnosti i trivijalnosti kojima obiluje današnjica. Ne mogu vjerovati da ga više nema i da se nećemo više sresti na ovoj strani. Želim mu zahvaliti za sve lijepe trenutke i glazbu koje mi je dao. Počivao u miru, rekao je gitarist međunarodne karijere Mislav Režić.

---

image
Natan  Zlodre (s gitarom): Kao pedagog bio je ujedno mudar i zaigran poput djeteta, naprosto savršen
 
Jakov Prkić/Cropix
---

- Svi mi koji smo bili studenti profesora Listeša od jučer smo u šoku i ne prestajemo o njemu razgovarati. Bio je veliki umjetnik i izvrstan pedagog. S njim sam počeo vježbati još dok sam išao u osnovnu školu, a poslije mi je na akademiji bio profesor – obilježio je čitav moj dosadašnji glazbeni put.

Kao pedagog bio je specifičan – ujedno mudar i zaigran poput djeteta, naprosto savršen. Upravo ovih dana sam razmišljao o izvedbi jedne njegove skladbe, htio sam ga nazvati, ali, uvijek u gužvi, odgodio sam to za kasnije... i prilike više neće biti. Ne znam hoću li mu moći doći na sprovod jer sam trenutno u inozemstvu. Prerano je otišao, a ostavio nam tako mnogo. Uvijek ću ga pamtiti veselog, s osmijehom od uha do uha, komentirao je zaključno odlazak velikoga glazbenika i profesora  mladi splitski gitarist Natan Zlodre.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
privatni album Damil Kalogjera Vojko Bašić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Privatni album Jakov Prkić/Cropix Zeminea Čotrić Zeminea Čotrić
privatni album
Goran Listeš bio je jedan od najistaknutijih hrvatskih gitarista, profesor gitare na UMAS-u, osvajač nagrada, član uglednih ansambala..
 
Damil Kalogjera
Srđan Bulat: Bez njegova predanog rada i mentorstva svakako ne bih bio umjetnik kakvog domaća publika danas ima priliku slušati
 
Vojko Bašić/Cropix
Mihovil Karuza: Strahovito mi je imponirala njegova fasciniranost i iskrena zainteresiranost za moju interpretaciju Bachovih Suita za violončelo solo
Ante Čizmić/Cropix
Petar Čulić: Direktno i indirektno je utjecao na mene kada bih možda krenuo nekim krivim putem na svom umjetničkom putu, čak i poslije studentskih dana
Privatni album
Neno Munitić: Prije svega bio je dobar i veliki čovjek koji je uvijek nesebično dijelio svoje veliko znanje i iskustvo
 

Mislav Režić: Nisu ga zadovoljavale linije manjeg otpora, i u sviranju, i u predavanju. Sjećam se da bi se uvijek ljutio kad bi mi, njegovi studenti, nešto odsvirali 'u pola snage'
Jakov Prkić/Cropix
Natan  Zlodre (s gitarom): Kao pedagog bio je ujedno mudar i zaigran poput djeteta, naprosto savršen
 
Zeminea Čotrić
Goran Listeš na otvaranju festivala 'Strings only' u Zadru u rujnu 2002.
 
Zeminea Čotrić
Koncerti Gorana Listeša još se pamte  
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/glazba/goran-listes-bio-je-strastveni-djecak-s-gitarom-vrsni-glazbenik-i-profesor-prisjecaju-se-kolege-i-ucenici-gitaristicki-virtuozi-1054397 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3508b548f2cb6c97c01bcb0c6f9f00657f4eb79f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Goran+Liste%C5%A1+bio+je+strastveni+%E2%80%98dje%C4%8Dak+s+gitarom%E2%80%98%2C+vrsni+glazbenik+i+profesor%2C+prisje%C4%87aju+se+kolege+i+u%C4%8Denici%2C+gitaristi%C4%8Dki+virtuozi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fglazba%2Fgoran-listes-bio-je-strastveni-djecak-s-gitarom-vrsni-glazbenik-i-profesor-prisjecaju-se-kolege-i-ucenici-gitaristicki-virtuozi-1054397 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fglazba%2Fgoran-listes-bio-je-strastveni-djecak-s-gitarom-vrsni-glazbenik-i-profesor-prisjecaju-se-kolege-i-ucenici-gitaristicki-virtuozi-1054397 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => iznenadni odlazak [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Glazbaiznenadni odlazak

Goran Listeš bio je strastveni ‘dječak s gitarom‘, vrsni glazbenik i profesor, prisjećaju se kolege i učenici, gitaristički virtuozi

Piše Jakov Kosanović
30. listopada 2020. - 14:10
Goran Listeš bio je jedan od najistaknutijih hrvatskih gitarista, profesor gitare na UMAS-u, osvajač nagrada, član uglednih ansambala..  privatni album

U Splitu je u 60. godini iznenada preminuo Goran Listeš, jedan od najistaknutijih hrvatskih gitarista i profesor gitare na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Naš uvaženi glazbenik gitaru je diplomirao 1983. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod Darka Petrinjaka, a potom 1986. i u Grazu. Kao student i mladi glazbenik pobjeđivao je na renomiranim međunarodnim natjecanjima u Beogradu (1985.), te Rimu i Bariju (1989.), a posebno je značajno prvo mjesto u belgijskome Walcourtu (1990.).

Kao vrsni i traženi glazbenik, Listeš je održao brojne koncerte na međunarodnim festivalima diljem poznatih europskih dvorana, te na Kubi.

Poznat je i po brojnim solističkim nastupima od kojih treba spomenuti barem one pred orkestrima Češke i Zagrebačke filharmonije, s Madridskim orkestrom, Talijanskim kom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 04:35