stdClass Object ( [id] => 1176917 [title] => ‘Univerzalni vojnik: Povratak na bojišnicu‘: Na mjestu (bez)voljno! [alias] => univerzalni-vojnik-povratak-na-bojisnicu-na-mjestu-bez-voljno [catid] => 286 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Razmatranje Paula Verhoevena za režiju nastavka "Univerzalnog vojnika", podnaslovljenog "Povratak na bojišnicu" ("Universal Soldier: The Return", 1999.), bilo je potpuno logično kad je Roland Emmerich odbio još jednom stati iza kamere SF akcijskog filma koji je lansirao njegovu karijeru prema blockbusterima poput "Zvjezdanih vrata" i "Dana nezavisnosti". "Univerzalni vojnik" ionako je dosta dugovao Verhoevenovu "RoboCopu" kao njegovu najvećem utjecaju uz Cameronova "Terminatora".

"Nestali-u-akciji" vojnici, smrtno stradali u Vijetnamu, uskrsavaju dvadesetak godina kasnije "top secret" postupkom reanimacije njihovih kriogenički zamrznutih tijela i bivaju pretvoreni u "terminatorske" komandose za više vojne ciljeve, sa sposobnošću samozacjeljivanja regenerirana tkiva, nadljudski snažne strojeve za ubijanje ispranih mozgova i ne posve izbrisanih sjećanja.

---

FILM: Universal Soldier: The Return; SF akcija; SAD, 1999. REŽIJA: Mic Rogers ULOGE: Jean-Claude Van Damme, Michael Jai White OCJENA: **

---

Ono što je u "RoboCopu" bila policija u vlasništvu detroitske korporacije, koja je robotizirala izrešetanog murjaka, to je vojska SAD-a u "Universal Soldieru", snimljenom (nimalo koincidentno) u vrijeme Zaljevskog rata, ali i na vrhuncu popularnosti akcijskih snagatora s akcentom poput Jean-Claudea Van Dammea i Dolpha Lundgrena.

Van Dammeovi i Lundgrenovi "UniSol" likovi, Luc Deveraux i Andrew Scott, znali bi se pregrijati i onda su se morali hladiti u hladnjačama poput govedine, ironično za "beefcake" akcijaše, a injektirali su i steroidne pojačivače mišića da budu još jači.

Što bi Verhoeven napravio od nastavka tako postavljenog filma kao netko tko je i sam režirao jednog mišićavca s naglaskom u "Potpunom sjećanju" i snimio militarističke "Svemirske vojnike", možemo samo maštati gledajući djelce redateljskog debitanta Mica Rogersa (bio "second unit director" na "Hrabrom srcu", "Vulkanu", "Vraćanju duga"...).

Nažalost, Verhoeven je zahvalio na ponudi i radije odabrao "Čovjeka bez tijela", ali to se moglo i očekivati kad je preskočio "RoboCopa 2" kao nastavak vlastitog čeda. U protivnom, "Univerzalni vojnik: Povratak na bojišnicu" ne bi ispao ovako slabašan, neuzbudljiv i bezvoljan, bez mirisa i okusa, lišen mišićave akcije, dalekosežne vizije, zgodne autoironije i paprene subverzije prethodnika.

"Universal Soldier: The Return" sigurno bi bio barem raskošniji da ga je preuzeo i režiser "Brzine" Jan de Bont ("Speed 2", "Tomb Raider 2"), dok bi mu također razmatrani Michael Bay ("Zločesti dečki 1&2", "Hrid", "Armageddon") barem ubrizgao injekciju adrenalina i načinio ga vizualno uzbudljivijim ili atraktivnijim. Za razliku od Verhoevena, Van Damme nije bio u prilici da bira i "Povratak na bojišnicu" bio mu je posljednja prilika za "comeback" krajem devedesetih, zadnja slamka spasa.

---

---

Nakon niza projekata razočaravajuće komercijalne prođe ("Iznenadna smrt", "Dream Team", "Pakleni udar"...), od kojih je jedan izišao direktno-na-video ("Legionar"), bilo je očekivano da pristane na nastavak jednog od svojih najvećih hitova i najboljih filmova ("Teška meta", "Vremenski policajac", "Osveta blizanaca") iz razdoblja kad je ušao u akcijsku "A" ligu i prestao biti samo borilački junak ("Kickboxer", "Lavlje srce").

Dodatni razlog da pristane bio je možda da i on snimi barem jedan nastavak svoga hita kad je to napravio njegov konkurent Steven Seagal ("Pod opsadom"). Van Damme ima bolje filmove od Seagala, no "Under Siege 2: Dark Territory" je remek-djelo u odnosu na "Universal Soldier: The Return" koji se više čini kao nastavak "Streetfightera".

Moguće da je toga Van Damme bio svjestan pa njegov Luc u nastavku ima frizuru kao pukovnik Guile i više fizički sliči tom liku nego nekadašnjem "univerzalnom vojniku". Deveraux se ovaj put ne hladi ledom iz ledomata niti poseže za pojačivačem mišića.

Luc više nije reanimirani mrtvi vojnik, već je "obratnim procesom" postao čovjek i radi kao savjetnik za novu generaciju "univerzalnih vojnika" koju nadgleda superkompjutor SETH, a odmetnut će se kad pročita s ljudskih usana da je Pentagon najavio gašenje "UniSol" projekta i preuzeti kontrolu, kao i tijelo Michaela Jaija Whitea (glumio jednog od vojnika u originalu), akcijski raspoloženog za okršaj s Van Dammeom, ali ne i glumački kao što je to bio Lundgren u ulozi zarazno psihotična narednika Scotta kojeg je Deveraux "razriješio dužnosti".

Uvodna scena relativno obećava postavljanjem akcije u močvare Louisiane (prvi je film počinjao u Vijetnamu), gdje će se odvijati vježba "univerzalnih vojnika", kao što se tu svojedobno odvijala vježba Nacionalne garde u "Južnjačkoj utjehi", akcijskoj inverziji Vijetnamskog rata.

---

---

Štosno je da "jet-ski" akcija pokušava biti "bondovska" iz faze s Rogerom Mooreom (Van Damme ga je režirao tri godine ranije u "Zlatnom zmaju"), no "Operacija svemir" iz davne 1979. takoreći djeluje spektakularnije i razigranije od "Univerzalnog vojnika" iz 1999. godine.

"Kečer" Bill Goldberg kao Romeo svakako postaje "UniSol" Zubo, iako je tip svojevrsni Jesse Ventura za sirotinju (i to iz "Trkača"), a ponavljajući štos filma postaju njegovi bliski susreti borilačke vrste s Lucom, prilikom čega uvijek izvuče deblji kraj, najviše kad ga junak pregazi kamionom.

Čitav "Universal Soldier 2" je za sirotinju, nespretno "frankensteinovski" skrpan od dijelova puno boljih SF/akcijskih filmova s kojima ne zaslužuje biti spomenut u istoj rečenici, od vlastitog prethodnika (nova novinarka u tumačenju Heidi Schanz kao ljubavni interes junaka i nedostojna nasljednica Ally Walker), "Odiseje u svemiru" (SETH = HAL 9000, uključujući čitanje s usana), do "Terminatora 2" i "Demolition Mana" (zamrzavanje i rasprskavanje glavnog negativca).

Čak je i za ulogu američkoga generala angažiran Daniel von Bargen koji je u "Slomljenoj strijeli" igrao sličan lik. "Deja vu" efekt ne bi bio toliki problem da je "Povratak na bojišnicu" akcijsko-koreografski kreativan, šarmantan i energičan ili barem nešto od to troje.

Budžet od 45 milijuna dolara, dvostruko veći od izvornika, ne vidi se u vizualnom prosedeu nalik SyFy Channel TV filmu i setovima svedenim na svega dvije-tri lokacije poput laboratorija/vojnog objekta i bolnice, a sve je toliko beživotno režirano da ne može humorno živnuti ni kad... 1) Deveraux u potrazi za pristupom internetu ode u striptiz-klub koji je "hotspot" po "defaultu", 2) Luc tvrdi novinarki kako "nisu svi vojnici bezumni strojevi za ubijanje" da bi ga u tom trenu nadglasala pucnjava "UniSola".

Film bi djelovao demodirano sve i da 1999. nije izišao napredni "Matrix" prema čijim računalno (re)generiranim efektima izgleda rudimentaran i zastario, "kao sjekira naspram laserskog skalpela". Da stvar bude ironičnija, SETH kao super "UniSol", pet puta snažniji i brži, govori da je bolji od čovjeka i stroja, ali "Univerzalni vojnik 2" ne doseže traženu "stvoreni je postao stvoritelj" razinu "online" revolucije – čovjek i računalo – koju je kompjutorskom borilačkom akcijom dosegao "Matrix". Razriješen si dužnosti, vojniče!

---

Megadeth na soundtracku

Fanovi heavy metala imali su razloga za gledanje "Povratka na bojišnicu" s obzirom da je prožet žestokom glazbom počevši od Megadetha koji je snimio poseban videospot za pjesmu "Crush 'Em" (Bill Goldberg gostuje u njemu), na tragu Body Countove "Body Count's In The House" za original. Nakon ovog filma "UniSol" franšiza je bila hibernirana, da bi oživjela u 2010-ima s trećim i četvrtim dijelom, od kojih je potonji, "Univerzalni vojnik: Dan obračuna", bio ugodno iznenađenje i nešto sasvim drukčije. P.S. "Universal Soldier: The Return" se prikazuje 18. ožujka ukasnim večernjim satima na Fox Movies.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => CINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-18 20:35:05 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-22 17:50:21 [modified_by] => 3175 [publish_up] => 2022-03-18 15:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 84 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 286 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta filma i televizije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, film, tv [secure] => 0 [page_title] => Film & TV [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/18\/21266740.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/18\/21266734.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/18\/21266736.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/18\/21266738.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/18\/21266732.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1000x657","hd_21266740_1920.jpg":"1920x1080","k_21266740_1280.jpg":"1280x1280","k_21266740_1024.jpg":"1024x1024","k_21266740_640.jpg":"640x640","k_21266740_480.jpg":"480x480","k_21266740_340.jpg":"340x340","k_21266740_220.jpg":"220x220","o_21266740_1280.jpg":"1280x840","o_21266740_1024.jpg":"1024x672","o_21266740_640.jpg":"640x420","o_21266740_480.jpg":"480x315","o_21266740_340.jpg":"340x223","o_21266740_220.jpg":"220x144","h_21266740_1280.jpg":"1280x854","h_21266740_1024.jpg":"1024x683","h_21266740_640.jpg":"640x427","h_21266740_480.jpg":"480x320","h_21266740_340.jpg":"340x227","h_21266740_220.jpg":"220x147","pp_21266740_1280.jpg":"1006x1280","pp_21266740_1024.jpg":"805x1024","pp_21266740_640.jpg":"503x640","pp_21266740_480.jpg":"377x480","pp_21266740_340.jpg":"267x340","pp_21266740_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1000x664","hd_21266734_1920.jpg":"1920x1080","k_21266734_1280.jpg":"1280x1280","k_21266734_1024.jpg":"1024x1024","k_21266734_640.jpg":"640x640","k_21266734_480.jpg":"480x480","k_21266734_340.jpg":"340x340","k_21266734_220.jpg":"220x220","o_21266734_1280.jpg":"1280x849","o_21266734_1024.jpg":"1024x679","o_21266734_640.jpg":"640x424","o_21266734_480.jpg":"480x318","o_21266734_340.jpg":"340x225","o_21266734_220.jpg":"220x146","h_21266734_1280.jpg":"1280x854","h_21266734_1024.jpg":"1024x683","h_21266734_640.jpg":"640x427","h_21266734_480.jpg":"480x320","h_21266734_340.jpg":"340x227","h_21266734_220.jpg":"220x147","pp_21266734_1280.jpg":"1006x1280","pp_21266734_1024.jpg":"805x1024","pp_21266734_640.jpg":"503x640","pp_21266734_480.jpg":"377x480","pp_21266734_340.jpg":"267x340","pp_21266734_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1239","hd_21266736_1920.jpg":"1920x1080","k_21266736_1280.jpg":"1280x1280","k_21266736_1024.jpg":"1024x1024","k_21266736_640.jpg":"640x640","k_21266736_480.jpg":"480x480","k_21266736_340.jpg":"340x340","k_21266736_220.jpg":"220x220","o_21266736_1280.jpg":"1280x826","o_21266736_1024.jpg":"1024x660","o_21266736_640.jpg":"640x413","o_21266736_480.jpg":"480x309","o_21266736_340.jpg":"340x219","o_21266736_220.jpg":"220x141","h_21266736_1280.jpg":"1280x854","h_21266736_1024.jpg":"1024x683","h_21266736_640.jpg":"640x427","h_21266736_480.jpg":"480x320","h_21266736_340.jpg":"340x227","h_21266736_220.jpg":"220x147","pp_21266736_1280.jpg":"1006x1280","pp_21266736_1024.jpg":"805x1024","pp_21266736_640.jpg":"503x640","pp_21266736_480.jpg":"377x480","pp_21266736_340.jpg":"267x340","pp_21266736_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1170x780","hd_21266738_1920.jpg":"1920x1080","k_21266738_1280.jpg":"1280x1280","k_21266738_1024.jpg":"1024x1024","k_21266738_640.jpg":"640x640","k_21266738_480.jpg":"480x480","k_21266738_340.jpg":"340x340","k_21266738_220.jpg":"220x220","o_21266738_1280.jpg":"1280x853","o_21266738_1024.jpg":"1024x682","o_21266738_640.jpg":"640x426","o_21266738_480.jpg":"480x320","o_21266738_340.jpg":"340x226","o_21266738_220.jpg":"220x146","h_21266738_1280.jpg":"1280x854","h_21266738_1024.jpg":"1024x683","h_21266738_640.jpg":"640x427","h_21266738_480.jpg":"480x320","h_21266738_340.jpg":"340x227","h_21266738_220.jpg":"220x147","pp_21266738_1280.jpg":"1006x1280","pp_21266738_1024.jpg":"805x1024","pp_21266738_640.jpg":"503x640","pp_21266738_480.jpg":"377x480","pp_21266738_340.jpg":"267x340","pp_21266738_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1912x1003","hd_21266732_1920.jpg":"1920x1080","k_21266732_1280.jpg":"1280x1280","k_21266732_1024.jpg":"1024x1024","k_21266732_640.jpg":"640x640","k_21266732_480.jpg":"480x480","k_21266732_340.jpg":"340x340","k_21266732_220.jpg":"220x220","o_21266732_1280.jpg":"1280x671","o_21266732_1024.jpg":"1024x537","o_21266732_640.jpg":"640x335","o_21266732_480.jpg":"480x251","o_21266732_340.jpg":"340x178","o_21266732_220.jpg":"220x115","h_21266732_1280.jpg":"1280x854","h_21266732_1024.jpg":"1024x683","h_21266732_640.jpg":"640x427","h_21266732_480.jpg":"480x320","h_21266732_340.jpg":"340x227","h_21266732_220.jpg":"220x147","pp_21266732_1280.jpg":"1006x1280","pp_21266732_1024.jpg":"805x1024","pp_21266732_640.jpg":"503x640","pp_21266732_480.jpg":"377x480","pp_21266732_340.jpg":"267x340","pp_21266732_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 104 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7604153 Threads: 11 Questions: 1549127080 Slow queries: 4718151 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111157719 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 43 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) ) [link] => /kultura/film-tv/univerzalni-vojnik-povratak-na-bojisnicu-na-mjestu-bez-voljno-1176917 [printLink] => /kultura/film-tv/univerzalni-vojnik-povratak-na-bojisnicu-na-mjestu-bez-voljno-1176917?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233802 [name] => CINEMARK [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cinemark [link] => /tag/cinemark ) [1] => stdClass Object ( [id] => 609929 [name] => CINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-07 14:08:05 [main_article_id] => 0 [alias] => cinemark-retro-per-spektiva [link] => /tag/cinemark-retro-per-spektiva ) [2] => stdClass Object ( [id] => 630739 [name] => sf akcije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-11 23:54:16 [main_article_id] => 0 [alias] => sf-akcije [link] => /tag/sf-akcije ) [3] => stdClass Object ( [id] => 635185 [name] => Van Damme [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-03 12:42:41 [main_article_id] => 0 [alias] => van-damme [link] => /tag/van-damme ) [4] => stdClass Object ( [id] => 387180 [name] => jcvd [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jcvd [link] => /tag/jcvd ) [5] => stdClass Object ( [id] => 16300 [name] => Akcijskifilmovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => akcijskifilmovi [link] => /tag/akcijskifilmovi ) [6] => stdClass Object ( [id] => 619627 [name] => Akcijski junaci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-05 22:02:33 [main_article_id] => 0 [alias] => akcijski-junaci [link] => /tag/akcijski-junaci ) [7] => stdClass Object ( [id] => 632913 [name] => nastavci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-09 22:44:16 [main_article_id] => 0 [alias] => nastavci [link] => /tag/nastavci ) [8] => stdClass Object ( [id] => 640042 [name] => filmovi 90-ih [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-31 18:33:50 [main_article_id] => 0 [alias] => filmovi-90-ih [link] => /tag/filmovi-90-ih ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Univerzalni vojnik: Povratak na bojišnicu‘: Na mjestu (bez)voljno! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/18/21266740.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/18/21266740.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/18/21266734.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/18/21266736.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/18/21266738.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/18/21266732.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Razmatranje Paula Verhoevena za režiju nastavka "Univerzalnog vojnika", podnaslovljenog "Povratak na bojišnicu" ("Universal Soldier: The Return", 1999.), bilo je potpuno logično kad je Roland Emmerich odbio još jednom stati iza kamere SF akcijskog filma koji je lansirao njegovu karijeru prema blockbusterima poput "Zvjezdanih vrata" i "Dana nezavisnosti". "Univerzalni vojnik" ionako je dosta dugovao Verhoevenovu "RoboCopu" kao njegovu najvećem utjecaju uz Cameronova "Terminatora".

"Nestali-u-akciji" vojnici, smrtno stradali u Vijetnamu, uskrsavaju dvadesetak godina kasnije "top secret" postupkom reanimacije njihovih kriogenički zamrznutih tijela i bivaju pretvoreni u "terminatorske" komandose za više vojne ciljeve, sa sposobnošću samozacjeljivanja regenerirana tkiva, nadljudski snažne strojeve za ubijanje ispranih mozgova i ne posve izbrisanih sjećanja.

---

FILM: Universal Soldier: The Return; SF akcija; SAD, 1999. REŽIJA: Mic Rogers ULOGE: Jean-Claude Van Damme, Michael Jai White OCJENA: **

---

Ono što je u "RoboCopu" bila policija u vlasništvu detroitske korporacije, koja je robotizirala izrešetanog murjaka, to je vojska SAD-a u "Universal Soldieru", snimljenom (nimalo koincidentno) u vrijeme Zaljevskog rata, ali i na vrhuncu popularnosti akcijskih snagatora s akcentom poput Jean-Claudea Van Dammea i Dolpha Lundgrena.

Van Dammeovi i Lundgrenovi "UniSol" likovi, Luc Deveraux i Andrew Scott, znali bi se pregrijati i onda su se morali hladiti u hladnjačama poput govedine, ironično za "beefcake" akcijaše, a injektirali su i steroidne pojačivače mišića da budu još jači.

Što bi Verhoeven napravio od nastavka tako postavljenog filma kao netko tko je i sam režirao jednog mišićavca s naglaskom u "Potpunom sjećanju" i snimio militarističke "Svemirske vojnike", možemo samo maštati gledajući djelce redateljskog debitanta Mica Rogersa (bio "second unit director" na "Hrabrom srcu", "Vulkanu", "Vraćanju duga"...).

Nažalost, Verhoeven je zahvalio na ponudi i radije odabrao "Čovjeka bez tijela", ali to se moglo i očekivati kad je preskočio "RoboCopa 2" kao nastavak vlastitog čeda. U protivnom, "Univerzalni vojnik: Povratak na bojišnicu" ne bi ispao ovako slabašan, neuzbudljiv i bezvoljan, bez mirisa i okusa, lišen mišićave akcije, dalekosežne vizije, zgodne autoironije i paprene subverzije prethodnika.

"Universal Soldier: The Return" sigurno bi bio barem raskošniji da ga je preuzeo i režiser "Brzine" Jan de Bont ("Speed 2", "Tomb Raider 2"), dok bi mu također razmatrani Michael Bay ("Zločesti dečki 1&2", "Hrid", "Armageddon") barem ubrizgao injekciju adrenalina i načinio ga vizualno uzbudljivijim ili atraktivnijim. Za razliku od Verhoevena, Van Damme nije bio u prilici da bira i "Povratak na bojišnicu" bio mu je posljednja prilika za "comeback" krajem devedesetih, zadnja slamka spasa.

---

---

Nakon niza projekata razočaravajuće komercijalne prođe ("Iznenadna smrt", "Dream Team", "Pakleni udar"...), od kojih je jedan izišao direktno-na-video ("Legionar"), bilo je očekivano da pristane na nastavak jednog od svojih najvećih hitova i najboljih filmova ("Teška meta", "Vremenski policajac", "Osveta blizanaca") iz razdoblja kad je ušao u akcijsku "A" ligu i prestao biti samo borilački junak ("Kickboxer", "Lavlje srce").

Dodatni razlog da pristane bio je možda da i on snimi barem jedan nastavak svoga hita kad je to napravio njegov konkurent Steven Seagal ("Pod opsadom"). Van Damme ima bolje filmove od Seagala, no "Under Siege 2: Dark Territory" je remek-djelo u odnosu na "Universal Soldier: The Return" koji se više čini kao nastavak "Streetfightera".

Moguće da je toga Van Damme bio svjestan pa njegov Luc u nastavku ima frizuru kao pukovnik Guile i više fizički sliči tom liku nego nekadašnjem "univerzalnom vojniku". Deveraux se ovaj put ne hladi ledom iz ledomata niti poseže za pojačivačem mišića.

Luc više nije reanimirani mrtvi vojnik, već je "obratnim procesom" postao čovjek i radi kao savjetnik za novu generaciju "univerzalnih vojnika" koju nadgleda superkompjutor SETH, a odmetnut će se kad pročita s ljudskih usana da je Pentagon najavio gašenje "UniSol" projekta i preuzeti kontrolu, kao i tijelo Michaela Jaija Whitea (glumio jednog od vojnika u originalu), akcijski raspoloženog za okršaj s Van Dammeom, ali ne i glumački kao što je to bio Lundgren u ulozi zarazno psihotična narednika Scotta kojeg je Deveraux "razriješio dužnosti".

Uvodna scena relativno obećava postavljanjem akcije u močvare Louisiane (prvi je film počinjao u Vijetnamu), gdje će se odvijati vježba "univerzalnih vojnika", kao što se tu svojedobno odvijala vježba Nacionalne garde u "Južnjačkoj utjehi", akcijskoj inverziji Vijetnamskog rata.

---

---

Štosno je da "jet-ski" akcija pokušava biti "bondovska" iz faze s Rogerom Mooreom (Van Damme ga je režirao tri godine ranije u "Zlatnom zmaju"), no "Operacija svemir" iz davne 1979. takoreći djeluje spektakularnije i razigranije od "Univerzalnog vojnika" iz 1999. godine.

"Kečer" Bill Goldberg kao Romeo svakako postaje "UniSol" Zubo, iako je tip svojevrsni Jesse Ventura za sirotinju (i to iz "Trkača"), a ponavljajući štos filma postaju njegovi bliski susreti borilačke vrste s Lucom, prilikom čega uvijek izvuče deblji kraj, najviše kad ga junak pregazi kamionom.

Čitav "Universal Soldier 2" je za sirotinju, nespretno "frankensteinovski" skrpan od dijelova puno boljih SF/akcijskih filmova s kojima ne zaslužuje biti spomenut u istoj rečenici, od vlastitog prethodnika (nova novinarka u tumačenju Heidi Schanz kao ljubavni interes junaka i nedostojna nasljednica Ally Walker), "Odiseje u svemiru" (SETH = HAL 9000, uključujući čitanje s usana), do "Terminatora 2" i "Demolition Mana" (zamrzavanje i rasprskavanje glavnog negativca).

Čak je i za ulogu američkoga generala angažiran Daniel von Bargen koji je u "Slomljenoj strijeli" igrao sličan lik. "Deja vu" efekt ne bi bio toliki problem da je "Povratak na bojišnicu" akcijsko-koreografski kreativan, šarmantan i energičan ili barem nešto od to troje.

Budžet od 45 milijuna dolara, dvostruko veći od izvornika, ne vidi se u vizualnom prosedeu nalik SyFy Channel TV filmu i setovima svedenim na svega dvije-tri lokacije poput laboratorija/vojnog objekta i bolnice, a sve je toliko beživotno režirano da ne može humorno živnuti ni kad... 1) Deveraux u potrazi za pristupom internetu ode u striptiz-klub koji je "hotspot" po "defaultu", 2) Luc tvrdi novinarki kako "nisu svi vojnici bezumni strojevi za ubijanje" da bi ga u tom trenu nadglasala pucnjava "UniSola".

Film bi djelovao demodirano sve i da 1999. nije izišao napredni "Matrix" prema čijim računalno (re)generiranim efektima izgleda rudimentaran i zastario, "kao sjekira naspram laserskog skalpela". Da stvar bude ironičnija, SETH kao super "UniSol", pet puta snažniji i brži, govori da je bolji od čovjeka i stroja, ali "Univerzalni vojnik 2" ne doseže traženu "stvoreni je postao stvoritelj" razinu "online" revolucije – čovjek i računalo – koju je kompjutorskom borilačkom akcijom dosegao "Matrix". Razriješen si dužnosti, vojniče!

---

Megadeth na soundtracku

Fanovi heavy metala imali su razloga za gledanje "Povratka na bojišnicu" s obzirom da je prožet žestokom glazbom počevši od Megadetha koji je snimio poseban videospot za pjesmu "Crush 'Em" (Bill Goldberg gostuje u njemu), na tragu Body Countove "Body Count's In The House" za original. Nakon ovog filma "UniSol" franšiza je bila hibernirana, da bi oživjela u 2010-ima s trećim i četvrtim dijelom, od kojih je potonji, "Univerzalni vojnik: Dan obračuna", bio ugodno iznenađenje i nešto sasvim drukčije. P.S. "Universal Soldier: The Return" se prikazuje 18. ožujka ukasnim večernjim satima na Fox Movies.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>





[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/film-tv/univerzalni-vojnik-povratak-na-bojisnicu-na-mjestu-bez-voljno-1176917 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cf9936e90876bd78b5e4eee8acc9e0b5683df938 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Univerzalni+vojnik%3A+Povratak+na+boji%C5%A1nicu%E2%80%98%3A+Na+mjestu+%28bez%29voljno%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Funiverzalni-vojnik-povratak-na-bojisnicu-na-mjestu-bez-voljno-1176917 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Funiverzalni-vojnik-povratak-na-bojisnicu-na-mjestu-bez-voljno-1176917 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA

‘Univerzalni vojnik: Povratak na bojišnicu‘: Na mjestu (bez)voljno!

18. ožujka 2022. - 16:05

Razmatranje Paula Verhoevena za režiju nastavka "Univerzalnog vojnika", podnaslovljenog "Povratak na bojišnicu" ("Universal Soldier: The Return", 1999.), bilo je potpuno logično kad je Roland Emmerich odbio još jednom stati iza kamere SF akcijskog filma koji je lansirao njegovu karijeru prema blockbusterima poput "Zvjezdanih vrata" i "Dana nezavisnosti". "Univerzalni vojnik" ionako je dosta dugovao Verhoevenovu "RoboCopu" kao njegovu najvećem utjecaju uz Cameronova "Terminatora".

"Nestali-u-akciji" vojnici, smrtno stradali u Vijetnamu, uskrsavaju dvadesetak godina kasnije "top secret" postupkom reanimacije njihovih kriogenički zamrznutih tijela i bivaju pretvoreni u "terminatorske" komandose za više vojne ciljeve, sa sposobnošću samozacjeljivanja regenerirana tkiva, nadljudski snažn...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 09:31