stdClass Object ( [id] => 1325334 [title] => Sve je više hrvatskih filmova na Netflixu - slijedi li njegovo financijsko uključivanje u ovdašnju filmsku produkciju? [alias] => sve-je-vise-hrvatskih-filmova-na-netflixu-slijedi-li-njegovo-financijsko-ukljucivanje-u-ovdasnju-filmsku-produkciju [catid] => 286 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hrvatski pretplatnici Netflixa odnedavno na popularnom globalnom streaming servisu mogu gledati i hrvatske filmove koji su bili zapaženi u kinima, poput dječjih ostvarenja "Dnevnik Pauline P." i "Cvrčka i mravice" te komedija "Nosila je rubac črleni" i "Marginalci". To je samo početak jer u dogledno vrijeme stižu i hitovi Vinka Brešana "Svećenikova djeca", "Maršal" i "Koja je ovo država", ali i drama "Ustav Republike Hrvatske", komedije "Sonja i bik", "Kauboji", "Narodni heroj Ljiljan Vidić" i "Ufuraj se i pukni", te filmovi za djecu "Šegrt Hlapić" i "Moj dida je pao s Marsa". Najveća većina ovih filmova (svi osim "Pauline" i "Nosila je rubac črleni") bila je u kinodistribuciji pod okriljem Blitz grupe.

- Ugovoreni portfelj između Blitz grupe i Netflixa označava važan trenutak za domaću kinematografiju koji ne samo da će snažno utjecati na vidljivost i prepoznavanje domaćega filma, već će i pomoći razvoju hrvatske kinematografije i oporavku cjelokupne industrije, stvarajući nove prilike za kreatore sadržaja i producente.

Ovim plasmanom odabranog sadržaja na najvećoj globalnoj streaming platformi ostvareno je dodatno priznanje i aprecijacija domaćeg sadržaja, a hrvatski filmovi dobivaju priliku dosegnuti široku publiku – službeno je priopćenje iz Blitza, koji naglašava "povijesni trenutak" i "dosad najznačajniji iskorak u prepoznavanju i plasiranju domaće kinematografije na streaming scenu".

---

image

AFP

Olivier Douliery/Afp
---

Pozitivne reakcije

Dostupnost hrvatskih filmova na Netflixu izaziva pozitivne reakcije među domaćim filmašima.

- Naravno da pozdravljamo tu novu dostupnost hrvatskih filmova koja nastaje obavezom, postavljena našim Zakonom o elektroničkim medijima prema opciji koja postoji u europskoj direktivi (AVMS). Kod nas veliki streameri moraju odvojiti dva posto svojih bruto prihoda ostvarenih u RH za hrvatska djela, a dodatnih 2% se uplaćuje HAVC-u. Sve skupa na godišnjoj razini nekih 1,5 eura. Za to smo se morali izboriti uz veliki otpor streamera.

Ipak, Ministarstvo kulture i medija su ustrajali. Kao prvoj od "malih" država članica nije bilo lako jer su se streameri pribojavali da će naš primjer dati vjetar u leđa i ostalim manjim zemljama, što se i dogodilo. Francuska, koja se prva pokrenula, u 2022. je generirala prihod od 170 milijuna dolara, a financirano je 17 dugometražnih francuskih filmova – izjavio nam je Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra.

- Kojeg to autora ne veseli mogućnost da njegovi filmovi imaju veću vidljivost? Netflix je takva platforma koja upravo to omogućuje. To je platforma gdje su mogućnosti enormne, bačva bez dna. Boriti se za svoj prostor nije lako, naprotiv - vrlo je teško. Činjenica da su filmovi tamo neće štetiti, ali koliko će im to koristiti, to ćemo vidjeti. Budućnost će pokazati - rekao nam je Brešan.

- Hrvatski film je na Netflixu u Hrvatskoj još jednom dokazao da domaći gledatelji vole gledati hrvatski film. Netflix je u samo mjesec dana jasno pokazao jednu zanimljivost: hrvatski film, ako ima ravnopravni promotivni tretman sa stranim blockbusterima, jako je konkurentan - govori nam Jure Bušić, producent "Dnevnika Pauline P."

- Gledam na to kao dobrodošlu promjenu u dostupnosti recentnih hrvatskih naslova. I osobno mi je drago vidjeti svoj film na toj platformi. A konačno mogu prijateljima i kolegama koji me zadnje vrijeme pitaju gdje mogu vidjeti film jednostavno reći "imaš na Netflixu" – veli nam Luka Rukavina, redatelj "Cvrčka i mravice".

Međutim, pitanje je može li ovo pridonijeti povećanju gledanosti hrvatskih filmova i širenju publike ili bi se oni možda mogli izgubiti u ponudi među stranim naslovima.

- Mislim da će ovo pridonijeti vidljivosti i gledanosti hrvatskih filmova, a nadam se da će i pobuditi publiku da pogleda i naše novije filmove u kinima. Pokušavamo na razne načine razvijati svijest kod publike. Imamo kvalitetnih filmova koji ne prolaze kako bi trebali tradicionalnim kanalima. Prikazivači i distributeri, a pogotovo oni najveći, moraju nam biti sustavni partneri - smatra Marcich.

---

image

Brešanovi hitovi ‘Maršal‘ i ‘Svećenikova djeca‘; potonji je imao svjetsku kinodistribuciju

---

Brešan vrlo zadovoljan

- "Svećenikova djeca" su bila distribuirana u puno zemalja i vrlo sam zadovoljan s time. Koliko se može taj neki efekt kinodistribucije prenijeti na platformu, to je nešto što mi ne znamo jer nemamo iskustva. Ozbiljnije razgovore o ovome možemo voditi za godinu-dvije. Sigurno je da će koristiti, ali koliko, teško je reći - misli Brešan.

- Netflix i druge platforme imaju svoje kupce koji nužno ne gledaju filmove u kinu ili na linearnoj televiziji i svakako je ovo prilika da hrvatski film dođe i do njih. Mi vjerujemo da su hrvatski filmovi na Netflixu pozitivna stvar i da se neće izgubiti među stranim naslovima jer kvaliteta uvijek nađe put do publike. Prva dva filma koja je naša tvrtka distribuirala završila su u top 10 najgledanijih filmova na Netflixu. "Dnevnik Pauline P." je dugo bio i na prvom mjestu Netflixove liste gledanosti, a već više od mjesec dana se nalazi u top-10 najgledanijih filmova u Hrvatskoj. Naš drugi film, "Nosila je rubac črleni", dosegnuo je visoko treće mjesto po gledanosti – otkriva nam Ivor Šiber, vlasnik distributerske tvrtke Jučer.

- Od dolaska svih tih streaming platformi, naše su se kolektivne navike konzumiranja sadržaja dosta promijenile. Postoji, naravno, rizik da se naši naslovi utope u toj silnoj ponudi, ali nekako vjerujem da sve može naći svoju publiku. Mi kao animirani film nismo toliko uvjetovani jezikom, tj. bit ćemo dostupni na bar nekoliko svjetskih jezika pa nam je model i tajming distribucije nešto drukčiji. Ako se ne varam, sada smo dostupni samo na hrvatskom Netflixu (na hrvatskom, s opcijom titlova na engleski). Netflix, poznato, krije podatke o gledanosti, pa ne bih znao – kaže Rukavina.

Nameće se pitanje hoće li i drugi domaći distributeri hrvatskih filmova slijediti tragove kompanija kao što su Blitz i Jučer.

- Nadajmo se da hoće. Netflix nije jedina platforma i ovisi o međusobnim dogovorima distributera i platformi. Na HBO Maxu su neki hrvatski naslovi dostupni već neko vrijeme - ističe Rukavina.

- Prvi hrvatski dugi igrani koji je Netflix kupio bio je "Ti mene nosiš". Tada, 2017., radilo se o svjetskim pravima. U 2018. je Netflix kupio prava na seriju "Novine". Taj trend se nažalost nije nastavio. Još uvijek boli da nijedna od tih velikih američkih platformi nije kupila npr. seriju "Područje bez signala", koja je dobila Grand Prix 2021. na najvećem europskom festivalu za serije Series Mania u francuskom Lilleu. Zašto okreću leđa manjima, a posebno našoj regiji? Tržište se promijenilo, malo ti veliki streameri prolaze kroz period konsolidacije, malo su previše fokusirani na velike države članice… Danas od nas kupuju stare naslove samo za hrvatsku publiku. Mi želimo da naši filmovi putuju izvan naše granice. Borimo se za to. To je smisao kulturnog diverziteta, princip koji zagovara i EU – mišljenja je Marcich.

---

image

Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra

Vedran Peteh/Cropix
---

Slobodno tržište

- Tržište je slobodno i sve tvrtke koje pronađu svoj interes u distribuciji hrvatskog filma mogu se uključiti u ovu tržišnu utakmicu. Mi se jedino nadamo da će sve više hrvatskih filmova, ali i serija, biti prisutno na Netflixu i drugim platformama kako bi kroz te platforme pronašle svoj put do publike i povećale gledanost hrvatskog filma. A manje je bitno tko će te filmove distribuirati Netflixu jer će svaki producent odabrati distributera za kojeg vjeruje da može ostvariti najbolji rezultat – drži Šiber, koji je 2023. prvi plasirao hrvatske filmove na Netflix.

Zanima nas i što će onda biti s emitiranjem novijih hrvatskih filmova na HRT-u, tj. njihovom dostupnosti i na platformi croatian.film, odnosno je li ovo Netflix ekskluziva ili...

- Nisam vidio ugovore, pa ne mogu sa sigurnošću reći radi li se o nekakvoj "ekskluzivi" - odgovara Marcich.

- Nisam siguran kako ovo utječe na daljnju distribuciju, znam da je plan da smo na HRT-u krajem godine, a slijedi nam i distribucija u SAD-u, kao i mnogim drugim zemljama. Već smo bili u Poljskoj u kinima, postoji sinkronizacija na engleski i upravo se radi na njemački, tako da je naš put tek pravo počeo – notira Rukavina.

- HTV ima svoju zakonsku obavezu za hrvatski i europski film i program, to nije pitanje hoće-neće, tako kaže zakon. To se ne poštuje u potpunosti i još uvijek je premalo hrvatskog i europskog filma, ali ovo s tim nema veze. Ne gledaju svi Netflix, to nije ta vrsta rasprave, nije "ili-ili" nego "i-i" – komentira Brešan.

- Važno je napomenuti da se ovdje se radi o potpuno različitim pravima, a samim time i o različitim vrstama distribucije. Netflix i linearna televizija (u koju spada i HRT) mogu koegzistirati i svatko od njih kupuje različitu vrstu prava. Hrvatski filmovi za koje Netflix otkupljuje prava za prikazivanje na svojoj platformi bit će prikazani, ili su već bili prikazani, na HRT-u ili drugim klasičnim linearnim televizijama. Situacija se može promijeniti onog trenutka kada se Netflix uključi u proizvodnju vlastitog sadržaja i onda će taj sadržaj najvjerojatnije biti prikazan isključivo na njihovoj platformi. Isto vrijedi i za filmove koje proizvede HRT. U tom slučaju HRT ima isključivo pravo odlučiti hoće li proizvedeni sadržaj prikazivati isključivo u svom programu, ili će ga možda prikazati u kinu, ponuditi nekoj platformi, specijaliziranim filmskim kanalima i sl. - objašnjava Šiber.

Pitanje svih pitanja

Za kraj pitanje svih pitanja: bi li se s vremenom Netflix mogao uključiti i u proizvodnju hrvatskih filmova kao što se uključio u proizvodnju njemačkih, itd.

- Velika mi je nada da će Netflix, ali i ostale velike američke kuće, krenuti u proizvodnju hrvatskih filmova, odnosno postati partneri u filmovima koje mi dijelom financiramo. S malo više dobre volje mogli bi se uključiti već u fazi razvoja, a postoji i program Filming in Croatia, koji bi mogao dati značajan doprinos. Pa da postignemo i svjetsku distribuciju te podignemo prepoznatljivost naših filmova - napominje Marcich.

---

image

AFP

Chris Delmas/Afp
---

- Ne mogu se uspoređivati njemačka i hrvatska filmska tržišta. U Njemačkoj je "Avatar 2" zaradio oko 140 milijuna eura od prodaje kinoulaznica, a u Hrvatskoj manje od dva. I naravno da se na tako velikom tržištu investicija u proizvodnju filma više i lakše isplati. No, mi se iskreno nadamo da će se Netflix i druge platforme uključiti u proizvodnju hrvatskih filmova jer bi to bila potvrda da za hrvatskim filmom postoji velika potražnja, ne samo kod nas ili u regiji, već i puno šire, i tada će ulaganje u proizvodnju biti isplativo – dodaje Šiber.

- S obzirom na odličnu gledanost na Netflixu u Hrvatskoj, bilo bi logično da se u budućnosti i Netflix intenzivnije uključi u sufinanciranje hrvatskih filmova. Četiri hrvatska filma su prikazana do sada i svi su završili u top 10 najgledanijih. Računajući iznimno jaku konkurenciju stranih filmova, s kojima se hrvatski natječu za gledanost, to je jasan pokazatelj Netflixu da bi im se to dugoročno isplatilo. Usporedbe radi, ako pogledamo trenutne najgledanije filmove na Netflixu u Hrvatskoj: "Grinch" ima više od 75 puta, "Pedeset nijansi slobodniji" više od 55 puta, a "Divlji Spirit" više od 30 puta veći budžet od prosječnog hrvatskog filma. Usprkos tim ogromnim razlikama na Netflix platformi u Hrvatskoj, naši filmovi su u pravilu gledaniji i uspješniji od stranih filmova. Posebno priznanje treba odati producentu i redatelju dugometražnog animiranog filma "Cvrčak i mravica". Napokon nakon dugo vremena imamo dugometražni animirani film, nešto što se nažalost predugo godina nije financiralo u Hrvatskoj. Film je vrlo brzo postao jedan od najgledanijih i u kinima i na Netflixu u Hrvatskoj. Uzimajući u obzir ovaj izniman uspjeh i veliku tradiciju animacije u Hrvatskoj, mislim da bi svi financijeri u Hrvatskoj trebali puno više ulagati u hrvatske animirane filmove i serije, pa tako i Netflix - siguran je Bušić.

- To je logičan idući korak. Sve više ulažu u međunarodne produkcije, a toga će biti sve više, pogotovo ako se nastavi štrajk pisaca i glumaca u SAD-u, pa će svijet biti gladan novih naslova - nada se Rukavina.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VEĆA VIDLJIVOST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => VEĆA VIDLJIVOST 2 0 12050 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-20 10:10:45 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-25 08:42:48 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-09-25 08:42:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 286 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta filma i televizije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, film, tv [secure] => 0 [page_title] => Film & TV [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => S obzirom na odličnu gledanost Netflixa u Hrvatskoj, bilo bi logično da se u budućnosti i Netflix intenzivnije uključi u sufinanciranje hrvatskih filmova – kaže nam Jure Bušić, producent 'Dnevnika Pauline P.' LEAD: Kojeg to autora ne veseli mogućn [metadata] => robots= author= title=Sve je više hrvatskih filmova na Netflixu - slijedi li njegovo financijsko uključivanje u ovdašnju filmsku produkciju? [metakey] => netflix, chris marcich, Vinko Brešan, Jure Bušić, Ivan Šiber, Luka Rukavina, Blitz grupa, Dnevnik Pauline P., Cvrčak i mravica, Nosila je rubac črleni , Marginalci [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25672281.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/24901053.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25672278.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25672277.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25672280.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25672274.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25672272.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25672273.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25672276.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25672271.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25672275.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Vedran Peteh\/Cropix","Olivier Douliery\/Afp","Chris Delmas\/Afp","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018Dnevnik Pauline P.\u2018 u Netflixovu izborniku<\/p>","

Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra<\/p>","

AFP<\/p>","

AFP<\/p>","

\u2018Nosila je rubac \u010drleni\u2018 s engleskim titlovima<\/p>","

Bre\u0161anovi hitovi \u2018Mar\u0161al\u2018 i \u2018Sve\u0107enikova djeca\u2018; potonji je imao svjetsku kinodistribuciju<\/p>","

Filmovi za djecu \u2018Moj dida je pao s Marsa\u2018, \u2018Cvr\u010dak i mravica\u2018 i \u2018\u0160egrt Hlapi\u0107\u2018<\/p>","

Komedije \u2018Marginalci\u2018 i \u2018Narodni heroj Ljiljan Vidi\u0107\u2018<\/p>","

\u2018Ustav Republike Hrvatske\u2018<\/p>","

\u2018Sonja i bik\u2018<\/p>","

\u2018Kauboji\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"831x627","hd_25672281_1920.jpg":"1920x1080","k_25672281_1280.jpg":"1280x1280","k_25672281_1024.jpg":"1024x1024","k_25672281_640.jpg":"640x640","k_25672281_480.jpg":"480x480","k_25672281_340.jpg":"340x340","k_25672281_220.jpg":"220x220","o_25672281_1280.jpg":"1280x965","o_25672281_1024.jpg":"1024x772","o_25672281_640.jpg":"640x482","o_25672281_480.jpg":"480x362","o_25672281_340.jpg":"340x256","o_25672281_220.jpg":"220x165","h_25672281_1280.jpg":"1280x854","h_25672281_1024.jpg":"1024x683","h_25672281_640.jpg":"640x427","h_25672281_480.jpg":"480x320","h_25672281_340.jpg":"340x227","h_25672281_220.jpg":"220x147","pp_25672281_1280.jpg":"1280x1628","pp_25672281_1024.jpg":"1024x1303","pp_25672281_640.jpg":"640x814","pp_25672281_480.jpg":"480x611","pp_25672281_340.jpg":"340x432","pp_25672281_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_24901053_1920.jpg":"1920x1080","k_24901053_1280.jpg":"1280x1280","k_24901053_1024.jpg":"1024x1024","k_24901053_640.jpg":"640x640","k_24901053_480.jpg":"480x480","k_24901053_340.jpg":"340x340","k_24901053_220.jpg":"220x220","o_24901053_1280.jpg":"1280x854","o_24901053_1024.jpg":"1024x683","o_24901053_640.jpg":"640x427","o_24901053_480.jpg":"480x320","o_24901053_340.jpg":"340x226","o_24901053_220.jpg":"220x146","h_24901053_1280.jpg":"1280x854","h_24901053_1024.jpg":"1024x683","h_24901053_640.jpg":"640x427","h_24901053_480.jpg":"480x320","h_24901053_340.jpg":"340x227","h_24901053_220.jpg":"220x147","pp_24901053_1280.jpg":"1280x1628","pp_24901053_1024.jpg":"1024x1303","pp_24901053_640.jpg":"640x814","pp_24901053_480.jpg":"480x611","pp_24901053_340.jpg":"340x432","pp_24901053_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1252","hd_25672278_1920.jpg":"1920x1080","k_25672278_1280.jpg":"1280x1280","k_25672278_1024.jpg":"1024x1024","k_25672278_640.jpg":"640x640","k_25672278_480.jpg":"480x480","k_25672278_340.jpg":"340x340","k_25672278_220.jpg":"220x220","o_25672278_1280.jpg":"1280x834","o_25672278_1024.jpg":"1024x667","o_25672278_640.jpg":"640x417","o_25672278_480.jpg":"480x313","o_25672278_340.jpg":"340x221","o_25672278_220.jpg":"220x143","h_25672278_1280.jpg":"1280x854","h_25672278_1024.jpg":"1024x683","h_25672278_640.jpg":"640x427","h_25672278_480.jpg":"480x320","h_25672278_340.jpg":"340x227","h_25672278_220.jpg":"220x147","pp_25672278_1280.jpg":"1280x1628","pp_25672278_1024.jpg":"1024x1303","pp_25672278_640.jpg":"640x814","pp_25672278_480.jpg":"480x611","pp_25672278_340.jpg":"340x432","pp_25672278_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1173","hd_25672277_1920.jpg":"1920x1080","k_25672277_1280.jpg":"1280x1280","k_25672277_1024.jpg":"1024x1024","k_25672277_640.jpg":"640x640","k_25672277_480.jpg":"480x480","k_25672277_340.jpg":"340x340","k_25672277_220.jpg":"220x220","o_25672277_1280.jpg":"1280x782","o_25672277_1024.jpg":"1024x625","o_25672277_640.jpg":"640x391","o_25672277_480.jpg":"480x293","o_25672277_340.jpg":"340x207","o_25672277_220.jpg":"220x134","h_25672277_1280.jpg":"1280x854","h_25672277_1024.jpg":"1024x683","h_25672277_640.jpg":"640x427","h_25672277_480.jpg":"480x320","h_25672277_340.jpg":"340x227","h_25672277_220.jpg":"220x147","pp_25672277_1280.jpg":"1280x1628","pp_25672277_1024.jpg":"1024x1303","pp_25672277_640.jpg":"640x814","pp_25672277_480.jpg":"480x611","pp_25672277_340.jpg":"340x432","pp_25672277_220.jpg":"220x280"},{"size0":"852x404","hd_25672280_1920.jpg":"1920x1080","k_25672280_1280.jpg":"1280x1280","k_25672280_1024.jpg":"1024x1024","k_25672280_640.jpg":"640x640","k_25672280_480.jpg":"480x480","k_25672280_340.jpg":"340x340","k_25672280_220.jpg":"220x220","o_25672280_1280.jpg":"1280x606","o_25672280_1024.jpg":"1024x485","o_25672280_640.jpg":"640x303","o_25672280_480.jpg":"480x227","o_25672280_340.jpg":"340x161","o_25672280_220.jpg":"220x104","h_25672280_1280.jpg":"1280x854","h_25672280_1024.jpg":"1024x683","h_25672280_640.jpg":"640x427","h_25672280_480.jpg":"480x320","h_25672280_340.jpg":"340x227","h_25672280_220.jpg":"220x147","pp_25672280_1280.jpg":"1280x1628","pp_25672280_1024.jpg":"1024x1303","pp_25672280_640.jpg":"640x814","pp_25672280_480.jpg":"480x611","pp_25672280_340.jpg":"340x432","pp_25672280_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1169","hd_25672274_1920.jpg":"1920x1080","k_25672274_1280.jpg":"1280x1280","k_25672274_1024.jpg":"1024x1024","k_25672274_640.jpg":"640x640","k_25672274_480.jpg":"480x480","k_25672274_340.jpg":"340x340","k_25672274_220.jpg":"220x220","o_25672274_1280.jpg":"1280x779","o_25672274_1024.jpg":"1024x623","o_25672274_640.jpg":"640x389","o_25672274_480.jpg":"480x292","o_25672274_340.jpg":"340x207","o_25672274_220.jpg":"220x133","h_25672274_1280.jpg":"1280x854","h_25672274_1024.jpg":"1024x683","h_25672274_640.jpg":"640x427","h_25672274_480.jpg":"480x320","h_25672274_340.jpg":"340x227","h_25672274_220.jpg":"220x147","pp_25672274_1280.jpg":"1280x1628","pp_25672274_1024.jpg":"1024x1303","pp_25672274_640.jpg":"640x814","pp_25672274_480.jpg":"480x611","pp_25672274_340.jpg":"340x432","pp_25672274_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x822","hd_25672272_1920.jpg":"1920x1080","k_25672272_1280.jpg":"1280x1280","k_25672272_1024.jpg":"1024x1024","k_25672272_640.jpg":"640x640","k_25672272_480.jpg":"480x480","k_25672272_340.jpg":"340x340","k_25672272_220.jpg":"220x220","o_25672272_1280.jpg":"1280x548","o_25672272_1024.jpg":"1024x438","o_25672272_640.jpg":"640x274","o_25672272_480.jpg":"480x205","o_25672272_340.jpg":"340x145","o_25672272_220.jpg":"220x94","h_25672272_1280.jpg":"1280x854","h_25672272_1024.jpg":"1024x683","h_25672272_640.jpg":"640x427","h_25672272_480.jpg":"480x320","h_25672272_340.jpg":"340x227","h_25672272_220.jpg":"220x147","pp_25672272_1280.jpg":"1280x1628","pp_25672272_1024.jpg":"1024x1303","pp_25672272_640.jpg":"640x814","pp_25672272_480.jpg":"480x611","pp_25672272_340.jpg":"340x432","pp_25672272_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1204","hd_25672273_1920.jpg":"1920x1080","k_25672273_1280.jpg":"1280x1280","k_25672273_1024.jpg":"1024x1024","k_25672273_640.jpg":"640x640","k_25672273_480.jpg":"480x480","k_25672273_340.jpg":"340x340","k_25672273_220.jpg":"220x220","o_25672273_1280.jpg":"1280x802","o_25672273_1024.jpg":"1024x642","o_25672273_640.jpg":"640x401","o_25672273_480.jpg":"480x301","o_25672273_340.jpg":"340x213","o_25672273_220.jpg":"220x137","h_25672273_1280.jpg":"1280x854","h_25672273_1024.jpg":"1024x683","h_25672273_640.jpg":"640x427","h_25672273_480.jpg":"480x320","h_25672273_340.jpg":"340x227","h_25672273_220.jpg":"220x147","pp_25672273_1280.jpg":"1280x1628","pp_25672273_1024.jpg":"1024x1303","pp_25672273_640.jpg":"640x814","pp_25672273_480.jpg":"480x611","pp_25672273_340.jpg":"340x432","pp_25672273_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1728x2592","hd_25672276_1920.jpg":"1920x1080","k_25672276_1280.jpg":"1280x1280","k_25672276_1024.jpg":"1024x1024","k_25672276_640.jpg":"640x640","k_25672276_480.jpg":"480x480","k_25672276_340.jpg":"340x340","k_25672276_220.jpg":"220x220","o_25672276_1280.jpg":"1280x1920","o_25672276_1024.jpg":"1024x1536","o_25672276_640.jpg":"640x960","o_25672276_480.jpg":"480x720","o_25672276_340.jpg":"340x510","o_25672276_220.jpg":"220x330","h_25672276_1280.jpg":"1280x854","h_25672276_1024.jpg":"1024x683","h_25672276_640.jpg":"640x427","h_25672276_480.jpg":"480x320","h_25672276_340.jpg":"340x227","h_25672276_220.jpg":"220x147","pp_25672276_1280.jpg":"1280x1628","pp_25672276_1024.jpg":"1024x1303","pp_25672276_640.jpg":"640x814","pp_25672276_480.jpg":"480x611","pp_25672276_340.jpg":"340x432","pp_25672276_220.jpg":"220x280"},{"size0":"600x800","hd_25672271_1920.jpg":"1920x1080","k_25672271_1280.jpg":"1280x1280","k_25672271_1024.jpg":"1024x1024","k_25672271_640.jpg":"640x640","k_25672271_480.jpg":"480x480","k_25672271_340.jpg":"340x340","k_25672271_220.jpg":"220x220","o_25672271_1280.jpg":"1280x1706","o_25672271_1024.jpg":"1024x1365","o_25672271_640.jpg":"640x853","o_25672271_480.jpg":"480x640","o_25672271_340.jpg":"340x453","o_25672271_220.jpg":"220x293","h_25672271_1280.jpg":"1280x854","h_25672271_1024.jpg":"1024x683","h_25672271_640.jpg":"640x427","h_25672271_480.jpg":"480x320","h_25672271_340.jpg":"340x227","h_25672271_220.jpg":"220x147","pp_25672271_1280.jpg":"1280x1628","pp_25672271_1024.jpg":"1024x1303","pp_25672271_640.jpg":"640x814","pp_25672271_480.jpg":"480x611","pp_25672271_340.jpg":"340x432","pp_25672271_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2741","hd_25672275_1920.jpg":"1920x1080","k_25672275_1280.jpg":"1280x1280","k_25672275_1024.jpg":"1024x1024","k_25672275_640.jpg":"640x640","k_25672275_480.jpg":"480x480","k_25672275_340.jpg":"340x340","k_25672275_220.jpg":"220x220","o_25672275_1280.jpg":"1280x1827","o_25672275_1024.jpg":"1024x1461","o_25672275_640.jpg":"640x913","o_25672275_480.jpg":"480x685","o_25672275_340.jpg":"340x485","o_25672275_220.jpg":"220x314","h_25672275_1280.jpg":"1280x854","h_25672275_1024.jpg":"1024x683","h_25672275_640.jpg":"640x427","h_25672275_480.jpg":"480x320","h_25672275_340.jpg":"340x227","h_25672275_220.jpg":"220x147","pp_25672275_1280.jpg":"1280x1628","pp_25672275_1024.jpg":"1024x1303","pp_25672275_640.jpg":"640x814","pp_25672275_480.jpg":"480x611","pp_25672275_340.jpg":"340x432","pp_25672275_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38396316 Threads: 4 Questions: 7097925920 Slow queries: 3300421 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608347205 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) ) [link] => /kultura/film-tv/sve-je-vise-hrvatskih-filmova-na-netflixu-slijedi-li-njegovo-financijsko-ukljucivanje-u-ovdasnju-filmsku-produkciju-1325334 [printLink] => /kultura/film-tv/sve-je-vise-hrvatskih-filmova-na-netflixu-slijedi-li-njegovo-financijsko-ukljucivanje-u-ovdasnju-filmsku-produkciju-1325334?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 529529 [name] => netflix [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => netflix [link] => /tag/netflix ) [1] => stdClass Object ( [id] => 610209 [name] => chris marcich [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-10 21:24:57 [main_article_id] => 0 [alias] => chris-marcich [link] => /tag/chris-marcich ) [2] => stdClass Object ( [id] => 679452 [name] => Vinko Brešan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vinko-bresan [link] => /tag/vinko-bresan ) [3] => stdClass Object ( [id] => 730770 [name] => Jure Bušić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-22 16:21:30 [main_article_id] => 0 [alias] => jure-busic [link] => /tag/jure-busic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 730771 [name] => Ivan Šiber [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-22 16:21:30 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-siber [link] => /tag/ivan-siber ) [5] => stdClass Object ( [id] => 702026 [name] => Luka Rukavina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-05 22:56:24 [main_article_id] => 0 [alias] => luka-rukavina [link] => /tag/luka-rukavina ) [6] => stdClass Object ( [id] => 730772 [name] => Blitz grupa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-22 16:21:30 [main_article_id] => 0 [alias] => blitz-grupa [link] => /tag/blitz-grupa ) [7] => stdClass Object ( [id] => 710573 [name] => Dnevnik Pauline P. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-26 14:07:40 [main_article_id] => 0 [alias] => dnevnik-pauline-p [link] => /tag/dnevnik-pauline-p ) [8] => stdClass Object ( [id] => 702025 [name] => Cvrčak i mravica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-05 22:56:24 [main_article_id] => 0 [alias] => cvrcak-i-mravica [link] => /tag/cvrcak-i-mravica ) [9] => stdClass Object ( [id] => 730773 [name] => Nosila je rubac črleni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-22 16:21:30 [main_article_id] => 0 [alias] => nosila-je-rubac-crleni [link] => /tag/nosila-je-rubac-crleni ) [10] => stdClass Object ( [id] => 698661 [name] => Marginalci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-30 11:00:03 [main_article_id] => 0 [alias] => marginalci [link] => /tag/marginalci ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VEĆA VIDLJIVOST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sve je više hrvatskih filmova na Netflixu - slijedi li njegovo financijsko uključivanje u ovdašnju filmsku produkciju? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25672281.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

‘Dnevnik Pauline P.‘ u Netflixovu izborniku

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25672281.jpg [title] =>

‘Dnevnik Pauline P.‘ u Netflixovu izborniku

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/24901053.jpg [title] =>

Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra

Vedran Peteh/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25672278.jpg [title] =>

AFP

Olivier Douliery/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25672277.jpg [title] =>

AFP

Chris Delmas/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25672280.jpg [title] =>

‘Nosila je rubac črleni‘ s engleskim titlovima

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25672274.jpg [title] =>

Brešanovi hitovi ‘Maršal‘ i ‘Svećenikova djeca‘; potonji je imao svjetsku kinodistribuciju

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25672272.jpg [title] =>

Filmovi za djecu ‘Moj dida je pao s Marsa‘, ‘Cvrčak i mravica‘ i ‘Šegrt Hlapić‘

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25672273.jpg [title] =>

Komedije ‘Marginalci‘ i ‘Narodni heroj Ljiljan Vidić‘

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25672276.jpg [title] =>

‘Ustav Republike Hrvatske‘

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25672271.jpg [title] =>

‘Sonja i bik‘

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25672275.jpg [title] =>

‘Kauboji‘

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Hrvatski pretplatnici Netflixa odnedavno na popularnom globalnom streaming servisu mogu gledati i hrvatske filmove koji su bili zapaženi u kinima, poput dječjih ostvarenja "Dnevnik Pauline P." i "Cvrčka i mravice" te komedija "Nosila je rubac črleni" i "Marginalci". To je samo početak jer u dogledno vrijeme stižu i hitovi Vinka Brešana "Svećenikova djeca", "Maršal" i "Koja je ovo država", ali i drama "Ustav Republike Hrvatske", komedije "Sonja i bik", "Kauboji", "Narodni heroj Ljiljan Vidić" i "Ufuraj se i pukni", te filmovi za djecu "Šegrt Hlapić" i "Moj dida je pao s Marsa". Najveća većina ovih filmova (svi osim "Pauline" i "Nosila je rubac črleni") bila je u kinodistribuciji pod okriljem Blitz grupe.

- Ugovoreni portfelj između Blitz grupe i Netflixa označava važan trenutak za domaću kinematografiju koji ne samo da će snažno utjecati na vidljivost i prepoznavanje domaćega filma, već će i pomoći razvoju hrvatske kinematografije i oporavku cjelokupne industrije, stvarajući nove prilike za kreatore sadržaja i producente.

Ovim plasmanom odabranog sadržaja na najvećoj globalnoj streaming platformi ostvareno je dodatno priznanje i aprecijacija domaćeg sadržaja, a hrvatski filmovi dobivaju priliku dosegnuti široku publiku – službeno je priopćenje iz Blitza, koji naglašava "povijesni trenutak" i "dosad najznačajniji iskorak u prepoznavanju i plasiranju domaće kinematografije na streaming scenu".

---

image

AFP

Olivier Douliery/Afp
---

Pozitivne reakcije

Dostupnost hrvatskih filmova na Netflixu izaziva pozitivne reakcije među domaćim filmašima.

- Naravno da pozdravljamo tu novu dostupnost hrvatskih filmova koja nastaje obavezom, postavljena našim Zakonom o elektroničkim medijima prema opciji koja postoji u europskoj direktivi (AVMS). Kod nas veliki streameri moraju odvojiti dva posto svojih bruto prihoda ostvarenih u RH za hrvatska djela, a dodatnih 2% se uplaćuje HAVC-u. Sve skupa na godišnjoj razini nekih 1,5 eura. Za to smo se morali izboriti uz veliki otpor streamera.

Ipak, Ministarstvo kulture i medija su ustrajali. Kao prvoj od "malih" država članica nije bilo lako jer su se streameri pribojavali da će naš primjer dati vjetar u leđa i ostalim manjim zemljama, što se i dogodilo. Francuska, koja se prva pokrenula, u 2022. je generirala prihod od 170 milijuna dolara, a financirano je 17 dugometražnih francuskih filmova – izjavio nam je Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra.

- Kojeg to autora ne veseli mogućnost da njegovi filmovi imaju veću vidljivost? Netflix je takva platforma koja upravo to omogućuje. To je platforma gdje su mogućnosti enormne, bačva bez dna. Boriti se za svoj prostor nije lako, naprotiv - vrlo je teško. Činjenica da su filmovi tamo neće štetiti, ali koliko će im to koristiti, to ćemo vidjeti. Budućnost će pokazati - rekao nam je Brešan.

- Hrvatski film je na Netflixu u Hrvatskoj još jednom dokazao da domaći gledatelji vole gledati hrvatski film. Netflix je u samo mjesec dana jasno pokazao jednu zanimljivost: hrvatski film, ako ima ravnopravni promotivni tretman sa stranim blockbusterima, jako je konkurentan - govori nam Jure Bušić, producent "Dnevnika Pauline P."

- Gledam na to kao dobrodošlu promjenu u dostupnosti recentnih hrvatskih naslova. I osobno mi je drago vidjeti svoj film na toj platformi. A konačno mogu prijateljima i kolegama koji me zadnje vrijeme pitaju gdje mogu vidjeti film jednostavno reći "imaš na Netflixu" – veli nam Luka Rukavina, redatelj "Cvrčka i mravice".

Međutim, pitanje je može li ovo pridonijeti povećanju gledanosti hrvatskih filmova i širenju publike ili bi se oni možda mogli izgubiti u ponudi među stranim naslovima.

- Mislim da će ovo pridonijeti vidljivosti i gledanosti hrvatskih filmova, a nadam se da će i pobuditi publiku da pogleda i naše novije filmove u kinima. Pokušavamo na razne načine razvijati svijest kod publike. Imamo kvalitetnih filmova koji ne prolaze kako bi trebali tradicionalnim kanalima. Prikazivači i distributeri, a pogotovo oni najveći, moraju nam biti sustavni partneri - smatra Marcich.

---

image

Brešanovi hitovi ‘Maršal‘ i ‘Svećenikova djeca‘; potonji je imao svjetsku kinodistribuciju

---

Brešan vrlo zadovoljan

- "Svećenikova djeca" su bila distribuirana u puno zemalja i vrlo sam zadovoljan s time. Koliko se može taj neki efekt kinodistribucije prenijeti na platformu, to je nešto što mi ne znamo jer nemamo iskustva. Ozbiljnije razgovore o ovome možemo voditi za godinu-dvije. Sigurno je da će koristiti, ali koliko, teško je reći - misli Brešan.

- Netflix i druge platforme imaju svoje kupce koji nužno ne gledaju filmove u kinu ili na linearnoj televiziji i svakako je ovo prilika da hrvatski film dođe i do njih. Mi vjerujemo da su hrvatski filmovi na Netflixu pozitivna stvar i da se neće izgubiti među stranim naslovima jer kvaliteta uvijek nađe put do publike. Prva dva filma koja je naša tvrtka distribuirala završila su u top 10 najgledanijih filmova na Netflixu. "Dnevnik Pauline P." je dugo bio i na prvom mjestu Netflixove liste gledanosti, a već više od mjesec dana se nalazi u top-10 najgledanijih filmova u Hrvatskoj. Naš drugi film, "Nosila je rubac črleni", dosegnuo je visoko treće mjesto po gledanosti – otkriva nam Ivor Šiber, vlasnik distributerske tvrtke Jučer.

- Od dolaska svih tih streaming platformi, naše su se kolektivne navike konzumiranja sadržaja dosta promijenile. Postoji, naravno, rizik da se naši naslovi utope u toj silnoj ponudi, ali nekako vjerujem da sve može naći svoju publiku. Mi kao animirani film nismo toliko uvjetovani jezikom, tj. bit ćemo dostupni na bar nekoliko svjetskih jezika pa nam je model i tajming distribucije nešto drukčiji. Ako se ne varam, sada smo dostupni samo na hrvatskom Netflixu (na hrvatskom, s opcijom titlova na engleski). Netflix, poznato, krije podatke o gledanosti, pa ne bih znao – kaže Rukavina.

Nameće se pitanje hoće li i drugi domaći distributeri hrvatskih filmova slijediti tragove kompanija kao što su Blitz i Jučer.

- Nadajmo se da hoće. Netflix nije jedina platforma i ovisi o međusobnim dogovorima distributera i platformi. Na HBO Maxu su neki hrvatski naslovi dostupni već neko vrijeme - ističe Rukavina.

- Prvi hrvatski dugi igrani koji je Netflix kupio bio je "Ti mene nosiš". Tada, 2017., radilo se o svjetskim pravima. U 2018. je Netflix kupio prava na seriju "Novine". Taj trend se nažalost nije nastavio. Još uvijek boli da nijedna od tih velikih američkih platformi nije kupila npr. seriju "Područje bez signala", koja je dobila Grand Prix 2021. na najvećem europskom festivalu za serije Series Mania u francuskom Lilleu. Zašto okreću leđa manjima, a posebno našoj regiji? Tržište se promijenilo, malo ti veliki streameri prolaze kroz period konsolidacije, malo su previše fokusirani na velike države članice… Danas od nas kupuju stare naslove samo za hrvatsku publiku. Mi želimo da naši filmovi putuju izvan naše granice. Borimo se za to. To je smisao kulturnog diverziteta, princip koji zagovara i EU – mišljenja je Marcich.

---

image

Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra

Vedran Peteh/Cropix
---

Slobodno tržište

- Tržište je slobodno i sve tvrtke koje pronađu svoj interes u distribuciji hrvatskog filma mogu se uključiti u ovu tržišnu utakmicu. Mi se jedino nadamo da će sve više hrvatskih filmova, ali i serija, biti prisutno na Netflixu i drugim platformama kako bi kroz te platforme pronašle svoj put do publike i povećale gledanost hrvatskog filma. A manje je bitno tko će te filmove distribuirati Netflixu jer će svaki producent odabrati distributera za kojeg vjeruje da može ostvariti najbolji rezultat – drži Šiber, koji je 2023. prvi plasirao hrvatske filmove na Netflix.

Zanima nas i što će onda biti s emitiranjem novijih hrvatskih filmova na HRT-u, tj. njihovom dostupnosti i na platformi croatian.film, odnosno je li ovo Netflix ekskluziva ili...

- Nisam vidio ugovore, pa ne mogu sa sigurnošću reći radi li se o nekakvoj "ekskluzivi" - odgovara Marcich.

- Nisam siguran kako ovo utječe na daljnju distribuciju, znam da je plan da smo na HRT-u krajem godine, a slijedi nam i distribucija u SAD-u, kao i mnogim drugim zemljama. Već smo bili u Poljskoj u kinima, postoji sinkronizacija na engleski i upravo se radi na njemački, tako da je naš put tek pravo počeo – notira Rukavina.

- HTV ima svoju zakonsku obavezu za hrvatski i europski film i program, to nije pitanje hoće-neće, tako kaže zakon. To se ne poštuje u potpunosti i još uvijek je premalo hrvatskog i europskog filma, ali ovo s tim nema veze. Ne gledaju svi Netflix, to nije ta vrsta rasprave, nije "ili-ili" nego "i-i" – komentira Brešan.

- Važno je napomenuti da se ovdje se radi o potpuno različitim pravima, a samim time i o različitim vrstama distribucije. Netflix i linearna televizija (u koju spada i HRT) mogu koegzistirati i svatko od njih kupuje različitu vrstu prava. Hrvatski filmovi za koje Netflix otkupljuje prava za prikazivanje na svojoj platformi bit će prikazani, ili su već bili prikazani, na HRT-u ili drugim klasičnim linearnim televizijama. Situacija se može promijeniti onog trenutka kada se Netflix uključi u proizvodnju vlastitog sadržaja i onda će taj sadržaj najvjerojatnije biti prikazan isključivo na njihovoj platformi. Isto vrijedi i za filmove koje proizvede HRT. U tom slučaju HRT ima isključivo pravo odlučiti hoće li proizvedeni sadržaj prikazivati isključivo u svom programu, ili će ga možda prikazati u kinu, ponuditi nekoj platformi, specijaliziranim filmskim kanalima i sl. - objašnjava Šiber.

Pitanje svih pitanja

Za kraj pitanje svih pitanja: bi li se s vremenom Netflix mogao uključiti i u proizvodnju hrvatskih filmova kao što se uključio u proizvodnju njemačkih, itd.

- Velika mi je nada da će Netflix, ali i ostale velike američke kuće, krenuti u proizvodnju hrvatskih filmova, odnosno postati partneri u filmovima koje mi dijelom financiramo. S malo više dobre volje mogli bi se uključiti već u fazi razvoja, a postoji i program Filming in Croatia, koji bi mogao dati značajan doprinos. Pa da postignemo i svjetsku distribuciju te podignemo prepoznatljivost naših filmova - napominje Marcich.

---

image

AFP

Chris Delmas/Afp
---

- Ne mogu se uspoređivati njemačka i hrvatska filmska tržišta. U Njemačkoj je "Avatar 2" zaradio oko 140 milijuna eura od prodaje kinoulaznica, a u Hrvatskoj manje od dva. I naravno da se na tako velikom tržištu investicija u proizvodnju filma više i lakše isplati. No, mi se iskreno nadamo da će se Netflix i druge platforme uključiti u proizvodnju hrvatskih filmova jer bi to bila potvrda da za hrvatskim filmom postoji velika potražnja, ne samo kod nas ili u regiji, već i puno šire, i tada će ulaganje u proizvodnju biti isplativo – dodaje Šiber.

- S obzirom na odličnu gledanost na Netflixu u Hrvatskoj, bilo bi logično da se u budućnosti i Netflix intenzivnije uključi u sufinanciranje hrvatskih filmova. Četiri hrvatska filma su prikazana do sada i svi su završili u top 10 najgledanijih. Računajući iznimno jaku konkurenciju stranih filmova, s kojima se hrvatski natječu za gledanost, to je jasan pokazatelj Netflixu da bi im se to dugoročno isplatilo. Usporedbe radi, ako pogledamo trenutne najgledanije filmove na Netflixu u Hrvatskoj: "Grinch" ima više od 75 puta, "Pedeset nijansi slobodniji" više od 55 puta, a "Divlji Spirit" više od 30 puta veći budžet od prosječnog hrvatskog filma. Usprkos tim ogromnim razlikama na Netflix platformi u Hrvatskoj, naši filmovi su u pravilu gledaniji i uspješniji od stranih filmova. Posebno priznanje treba odati producentu i redatelju dugometražnog animiranog filma "Cvrčak i mravica". Napokon nakon dugo vremena imamo dugometražni animirani film, nešto što se nažalost predugo godina nije financiralo u Hrvatskoj. Film je vrlo brzo postao jedan od najgledanijih i u kinima i na Netflixu u Hrvatskoj. Uzimajući u obzir ovaj izniman uspjeh i veliku tradiciju animacije u Hrvatskoj, mislim da bi svi financijeri u Hrvatskoj trebali puno više ulagati u hrvatske animirane filmove i serije, pa tako i Netflix - siguran je Bušić.

- To je logičan idući korak. Sve više ulažu u međunarodne produkcije, a toga će biti sve više, pogotovo ako se nastavi štrajk pisaca i glumaca u SAD-u, pa će svijet biti gladan novih naslova - nada se Rukavina.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vedran Peteh/Cropix Olivier Douliery/Afp Chris Delmas/Afp

‘Dnevnik Pauline P.‘ u Netflixovu izborniku

Vedran Peteh/Cropix

Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra


‘Nosila je rubac črleni‘ s engleskim titlovima


Brešanovi hitovi ‘Maršal‘ i ‘Svećenikova djeca‘; potonji je imao svjetsku kinodistribuciju


Filmovi za djecu ‘Moj dida je pao s Marsa‘, ‘Cvrčak i mravica‘ i ‘Šegrt Hlapić‘


Komedije ‘Marginalci‘ i ‘Narodni heroj Ljiljan Vidić‘


‘Ustav Republike Hrvatske‘


‘Sonja i bik‘


‘Kauboji‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/film-tv/sve-je-vise-hrvatskih-filmova-na-netflixu-slijedi-li-njegovo-financijsko-ukljucivanje-u-ovdasnju-filmsku-produkciju-1325334 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=201744d33179dfc5771c4ec856533e62de1e4043 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sve+je+vi%C5%A1e+hrvatskih+filmova+na+Netflixu+-+slijedi+li+njegovo+financijsko+uklju%C4%8Divanje+u+ovda%C5%A1nju+filmsku+produkciju%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fsve-je-vise-hrvatskih-filmova-na-netflixu-slijedi-li-njegovo-financijsko-ukljucivanje-u-ovdasnju-filmsku-produkciju-1325334 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fsve-je-vise-hrvatskih-filmova-na-netflixu-slijedi-li-njegovo-financijsko-ukljucivanje-u-ovdasnju-filmsku-produkciju-1325334 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VEĆA VIDLJIVOST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Film & TVVEĆA VIDLJIVOST

Sve je više hrvatskih filmova na Netflixu - slijedi li njegovo financijsko uključivanje u ovdašnju filmsku produkciju?

25. rujna 2023. - 10:42

Hrvatski pretplatnici Netflixa odnedavno na popularnom globalnom streaming servisu mogu gledati i hrvatske filmove koji su bili zapaženi u kinima, poput dječjih ostvarenja "Dnevnik Pauline P." i "Cvrčka i mravice" te komedija "Nosila je rubac črleni" i "Marginalci". To je samo početak jer u dogledno vrijeme stižu i hitovi Vinka Brešana "Svećenikova djeca", "Maršal" i "Koja je ovo država", ali i drama "Ustav Republike Hrvatske", komedije "Sonja i bik", "Kauboji", "Narodni heroj Ljiljan Vidić" i "Ufuraj se i pukni", te filmovi za djecu "Šegrt Hlapić" i "Moj dida je pao s Marsa". Najveća većina ovih filmova (svi osim "Pauline" i "Nosila je rubac črleni") bila je u kinodistribuciji pod okriljem Blitz grupe.

- Ugovoreni portfelj između Blitz grupe i Netflixa označava važan tre...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 23:10