StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK NA STREAMU

‘Sly‘: Čovjek iza junaka radničke klase

Piše Marko Njegić
10. studenog 2023. - 12:07

Kud Arnold Schwarzenegger, tud i Sylvester Stallone, i obratno. Nakon što su u stopu pratili jedan drugoga u osamdesetima i devedesetima kao najveći rivali, Schwarzenegger i Stallone se nastavljaju prijateljski natjecati pod stare dane. Najprije je Stallone snimio prvu seriju ("Tulsa King") i eto za njim i Schwarzeneggera na male ekrane ("Fubar"). Zatim je Schwarzenegger prvi dobio biografski dokumentarac na Netflixu ("Arnold") i evo nam "doksa" o Stalloneu ("Sly") na istom streaming servisu.

Jasno, svatko od njih gostuje kao "talking head" u dokumentarcu onog drugog. Obojica se prisjećaju rivalstva ("Komandos" protiv "Ramba II") kad je bilo važno tko ima jače mišiće i puca iz većeg oružja itd. Stallone je u "Arnoldu" izjavio da ga je Schwarzenegger prestigao i postao "broj 1". Schwarzenegger u "Slyu" hvali Stallonea kako uspijeva istovremeno biti glumac, scenarist, redatelj i producent te imati tri franšize kao nitko drugi ("Rocky", "Rambo", "Plaćenici").

FILM: Sly; dokumentarac; SAD, 2023. REŽIJA: Thom Zimny OCJENA: *** ½

Pa ipak, nakon "Slya" postaje jasno koliko oni imaju dodirnih točaka mimo nabildanih tijela i akcijskih uloga – u iznimno inspirativnim životnim pričama. Ono što je manje poznato, a "Sly" neuvijeno otkriva, jest da je i Stallone imao teško djetinjstvo i mladost (rođen u newyorškom Hell‘s Kitchenu, spavao po ulicama), uključujući verbalna i fizička maltretiranja oca Francisca.

Međutim, Sly je odbio dopustiti da ga to slomi ("I must break you") i pokazao veliku snagu, kako tijela, tako i volje. Odlučio je pisati o svemu što ga muči i "preusmjeriti gorčinu" snimajući filmove te na taj način egzorcirati vlastite demone kroz likove Rockyja Balboe i Johna Ramba, njegove preslike.

U filmovima je Stallone stvorio snažne likove i svijet nade (bez nesretnih završetaka) za sebe i ljude sa sličnim osjećajima razočaranja i frustracije, obraćajući se radničkoj klasi koja je u Rockyju dobila junaka, a sukladno tome ima smisla da je "Slya" režirao Thom Zimny, redatelj dokumentaraca glazbenog "working class" heroja Brucea Springsteena ("Western Stars").

"Uvijek sam se divio junacima i htio spašavati ljude", kaže Stallone koji je jedno vrijeme radio u kinu i po cijele dane gledao filmove s herojima poput Johna Waynea i Stevea Reevesa. Zato su "Rocky" pa i "Rambo" tako osobni, emotivni, iskreni, inspirativni, životni filmovi, barem raniji dijelovi serijala, za razliku od "stripovskih nastavaka", kako ih naziva sugovornik Quentin Tarantino koji je pohvalio Stalloneovu pred-Rocky ulogu u "Gospodarima Flatbusha" i njegovu sposobnost nadopisivanja scenarija na licu mjesta.

No, opet, "Rocky V" je bio preosoban (pokojni Sage Stallone igrao je Balboina sina) i zbog toga je, smatra Sly, vjerojatno krahirao u kinima. "Žalim li zbog čega? Kvragu, da", priznaje Stallone i najviše žali da je u vrijeme najveće slave stavio posao ispred roditeljstva i obitelji, što je pokušao nadoknaditi sa Sageom na snimanju "Rockyja V" i nadoknađuje danas s kćerkama.

S druge strane, "Rocky Balboa", film na koji je Stallone najponosniji, priča o gubitku i metaforičkim "stvarima u podrumu", svodeći njegovu mudrost i filozofiju ustrajnosti u sjajnom monologu "Život nije u tome koliko jak udarac možeš zadati, nego koliko udaraca možeš podnijeti, a da nastaviš ići naprijed".

Osoban, emotivan, iskren, inspirativan i životan, "Sly" je blizak serijalu o Rockyju onoliko koliko je Stallone blizak Balboi. "Život je zbrajanje do 40. godine, a nakon toga je oduzimanje", govori Stallone i čini se kao da slušamo Rockyja. Balboa i Rambo dobili su najveću minutažu, kao i film "Cop Land" kojim se Sly vratio dramskim korijenima, nešto manje "The Expendables".

Šteta da je dokumentarac takoreći preletio preko svega drugoga ("Noćni jastrebovi", "Bijeg u pobjedu", "Kobra", "Na vrhu", "Tango i Cash", "Iza rešetaka", "Cliffhanger", "Demolition Man", "Specijalist", "Dnevno svjetlo"...), premda se osvrnuo na krahove Stalloneovih komedija "Oscar" i "Stani ili će moja mama pucati".

Devedesetak minuta je premalo da u njih stane jedan tako bogat život kao što je Stalloneov, ali dokumentarac hvata suštinu njegova lika i djela otkrivajući čovjeka iza junaka dok on ispred kamere otvara dušu i retrospektivno se osvrće na karijeru i život, nekadašnjeg sebe. Možda i najbolji trenutak "Slya" jest kad stari Stallone dovikuje mladome da je "Rocky" ljubavna priča kad ovaj u intervjuu govori da je "karakterna studija". "Rocky" je pun ljubavi, kao i "Sly".

Najdraži film

Dokumentarac otkriva da je Stalloneu jedan od najdražih filmova "Zima jednog lava", kao i to da je na početku karijere u vlastitoj produkciji snimio kvazi-zombi vestern "Horses".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 06:27