stdClass Object ( [id] => 1346533 [title] => Poljska redateljica koju su žestoko napadali radi njezina filma o migrantima: Europa je lijena, bez mašte i hrabrosti [alias] => poljska-redateljica-koju-su-zestoko-napadali-radi-njezina-filma-o-migrantima-europa-je-lijena-bez-maste-i-hrabrosti [catid] => 286 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tri su godine prošle otkako je poljska filmašica Agnieszka Holland postala predsjednica Europske filmske akademije (EFA), naslijedivši Wima Wendersa na toj funkciji. Dogodilo se to 2020., šest godina nakon što je bila izabrana za predsjednicu Upravnog odbora Europske filmske akademije.

Holland u međuvremenu nije zapostavila snimanje filmova. Ove godine snimila je dramu “Zelena granica” (“The Green Border”) o sirijskoj obitelji koju se bez ikakve empatije želi vratiti s poljske granice, dok ih istovremeno grupa aktivista želi odvesti na sigurno.

Drama je osvojila posebnu nagradu žirija na 80. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, nominirana je za tri europska Oscara, ali je i izazvala velike kontroverzije u Poljskoj. Redateljica je zbog teme svoga filma postala meta napada vladajuće nacionalističke desničarske stranke Pravo i pravda (koja je u međuvremenu izgubila vlast), toliko da je Europska filmska akademija morala reagirati priopćenjem.

Zaprepaštena Akademija

“Zaprepašteni smo trenutnim osobnim neprijateljstvom i prijetnjama poljskog ministra pravosuđa, gospodina Zbigniewa Ziobroa, protiv predsjednice Europske filmske akademije, vrlo cijenjene redateljice Agnieszke Holland, na visokoj političkoj razini zbog njezina filma ‘Zelena granica’. Agnieszku Holland ministar je usporedio s propagandistima Trećeg Reicha, iako je redateljica kći časnika za vezu Varšavskog ustanka i unuka žrtava holokausta.

---

image

Plakati filma ‘The Green Border‘

 

Beata Zawrzel/Nurphoto Via Afp
---

Ovom izjavom Europska filmska akademija želi izraziti nepokolebljivu podršku i solidarnost s Agnieszkom Holland. Jedno od očekivanja europske kinematografije, čiji je ona izraziti predstavnik, jest da kritički i pomno gleda na ljudske priče, umjesto da gleda u stranu. Filmovi Agnieszke Holland odlikuju se dubokom ljudskošću i poštovanjem, stoga ona zaslužuje da se prema njoj postupa s poštovanjem i ljudski.

Europska filmska akademija zahtijeva hitan prekid neprijateljstva i prijetnji protiv svoje predsjednice Agnieszke Holland. U potpunosti stojimo iza nje i pozivamo na kritičko bavljenje važnim pitanjima našeg vremena, jer su vidljiva oko nas u Europi i u snimljenim filmovima. Čvrsto vjerujemo da kultura u svakom društvu ima koristi od toga. Zahtijevamo poštovanje i priznanje za europske filmaše, uključujući Agnieszku Holland”, stajalo je u priopćenju.

Sve ovo bilo je dobro imati na umu pred ekskluzivni Zoom intervju s Holland ususret dodjeli EU Oscara.

Šokantna je bila kampanja poljske vlade protiv vašeg filma u kojoj su ga nazivali anti-poljskim. Mislite li da je to imalo neke veze s izborima?

– Napadnuta sam na dosad neviđen način. Napali su me svi vrhovni dužnosnici: predsjednik, premijer, ministar pravosuđa i nemam pojma tko sve ne. Napali su me s toliko mržnje i na tako apsurdan način, govorili su mi da sam Hitler, Staljin, izdajica, itd. Naravno da su to napravili prije izbora, da im pomogne mobilizirati nacionaliste i promicati politiku anti-imigracije. I da bi dobili više glasača za svoju stranku. Ali, dogodilo se suprotno. Sve je bilo toliko loše organizirano da su ljudi počeli govoriti, što nama predsjednik ima govoriti što da gledamo u kinu. Zapravo mi je to bio odličan publicitet koji nikada ne bih mogla platiti jer nemam novaca za tako nešto. Izborni rezultat je bio suprotan, ali naravno da je tako nešto teško izmjeriti.

Usporedba s nacistima

Poljski ministar pravosuđa rekao je i ne pogledavši film da su u Trećem Reichu Nijemci proizvodili propagandne filmove koji su prikazivali Poljake kao bandite i ubojice, a da danas imaju vas. Kako ste reagirali s obzirom na to da ste unuka žrtava Holokausta?

– Javila sam se svojim odvjetnicima da ću ga tužiti. To je trenutno u sudskoj proceduri i nadam se da će ga na koncu osuditi.

Koliko vam je važna nominacija vašega filma za “europskog Oscara”, upravo s obzirom na aktualne teme filma: izbjeglice, fašizam...?

– Jako smo ponosni na taj film. Dospio je jako daleko. Ne samo u smislu sudjelovanja na festivalima i na poljskom box-officeu. Nego i emocionalno i politički, taj film je toliko dotaknuo ljude da su vidjeli stvari koje ranije nisu vidjeli. Ako sam ranije vjerovala, a htjela sam vjerovati, da je film nešto što može biti važno ne samo u krugu filmskih gledatelja nego i da može imati širi utjecaj. Biti hrabar i dotaknuti ljudska srca. Dobila sam dokaz da je to moguće i ta mi je ambicija nekako ispunjena. Vjerujem i da je film uspješan i na umjetničkoj razini. Jako je lijepo sada predstaviti taj film članovima EFA-e.

---

image
Christian Mang/Afp
---

Godine 2019. Ukrajina vam je dodijelila posebnu nagradu za film “Gospodin Jones”. Kako doživljavate događanja u Ukrajini?

– Mislim da je to tragično i da, nažalost, rat može potrajati dugo. Srce mi puca kad gledam kako ta zemlja krvari dok brane svoj teritorij, svoju slobodu i svoj nacionalni identitet. Na neki način je to priča koja nema kraja. Ono što smo mogli vidjeti u 20. stoljeću sada se vraća. Meni, koja sam snimila više filmova o zločinima protiv čovječanstva, nacistima i holokaustu, čini se da je ovo neka igra rekonstrukcije. Nadam se, ali nažalost to ne ovisi samo o Ukrajini nego i o slobodnom svijetu, da Rusija neće dobiti rat. Da će doći do prave pobjede Ukrajine, ali trenutno je situacija kritična.

Što mislite o jačanju ekstremne desnice u Europi? Je li Europa na raskrižju zbog mnogobrojnih izazova koji je čekaju?

– Europa mora sama pronaći rješenje za migracijsku krizu. Naša greška je to što smo lijeni, nemamo mašte i hrabrosti što se vidi kroz europsku političku elitu. U kratkom roku smo platili jako visoku cijenu i ono što sada vidimo, strah koji se u Europi lako širi, strah od drugoga, od migracije, odmah koriste populisti i ekstremna desnica. Učinak na političku elitu jest da se bojimo da će ekstremna desnica preuzeti vlast pa se onda ponašamo kao ekstremna desnica. Ne znam koje je rješenje. Jako sam razočarana u političku klasu općenito.

Privlačenje mlađe publike

Već je prošlo pola vašeg mandata otkad ste postali predsjednica EFA-e...

– Nadam se da ću u međuvremenu pronaći nekoliko dobrih stvari i inicijativa, osobito po pitanju širenja naših aktivnosti i privlačenja mlađe publike. Mislim da je to najuspješniji smjer kojim se može krenuti. Ja kao predsjednica imam nekoliko stvari za reći. Nisam bila svjesna do koje mjere je status predsjednice zapravo simboličan i počasan. Nisam sigurna je li počasna funkcija nešto što je dobro za moj temperament. Mislim da u krizi koju trenutno proživljavamo, krizi financija, kina, distribucije, proizvodnje, nadolazeća opasnost promjena statuta kulturološkog prihvaćanja i politička situacija na našim granicama, na europskim granicama, pitanje migracije, rat u Ukrajini, Bliski istok, sve to znači da je komunikacija nužna. A s druge strane, posao je postao izuzetno politički podijeljen. Naši članovi dolaze iz raznih zemalja, imamo ukrajinske i ruske članove, imamo izraelske i palestinske članove. Ali, nažalost, mi ne možemo biti politička platforma. Ako smo prvo i osnovno institucija koja promiče europski film unutar, i ako je moguće da dosegne izvan Europe, u tom slučaju naš glavni alat su glasovi. Ili ako želimo biti platforma za dublje profesionalne, umjetničke, društvene, političke suradnje.

Iduća dodjela Europskih filmskih nagrada premjestit će se sa prosinca na siječanj da bude u isto vrijeme kad i Zlatni globusi, BAFTA-e i Oscari. Mislite li da će to EFA-u više gurnuti u prvi plan?

– Mislim da je to cilj. Datum blizu Božića nije najbolji. Također, na taj način će naši članovi imati više vremena da pogledaju filmove. Kod nagrada je problem što članovi imaju kratak period da se detaljno upoznaju sa svime. Moraju pogledati previše filmova da bi razmislili o situaciji. Većina naših članova je profesionalno aktivna tako da se ovako postavimo: znamo da ne pogledamo sve filmove, možda čak ni većinu filmova koje predstavljamo. Tako da će glasovi i nominacije ići onima koji su već poznati i mislim da je to greška, jer ljepota Akademije kao što je ova jest da manjim zemljama pružamo priliku da njihov film bude otkriven. Nije izabran za glavne festivale, a ipak ima važnu temu. Od samog početka se borimo s time. Vrijeme je malo produženo, ali i dalje je prekratko. Mjesec dana više ili blagdansko razdoblje pružili bi našim članovima više prilika da aktivno sudjeluju u procesu glasanja. Na taj način pokrivamo sve glavne festivale, sva tri glavna festivala – Berlin, Cannes i Venecija. U zadnje vrijeme uključujemo i filmove s Venecije, ali to se dogodilo u zadnji tren. Mislim da bi bilo bolje posvetiti više pažnje selekciji, ako se dodjela nagrada bude odvijala kasnije. Ako bude vidljivija, a vjerojatno hoće jer će biti prva na redu, to će nam dati neku težinu.

---

Prijateljica Krzysztofa Kieslowskog

Nakon što je diplomirala film na FAMU u Pragu (1971.), Agnieszka Holland vratila se u Poljsku i započela svoju filmsku karijeru radeći s Krzysztofom Zanussijem kao asistentom režije i Andrzejem Wajdom kao mentorom. Njezin prvi dugometražni film bio je “Provincijski glumci” (1978.), jedan od vodećih filmova “kinematografije moralnog nemira” i dobitnik međunarodne nagrade kritike na Filmskom festivalu u Cannesu 1980. godine. Nakon toga snimila je filmove “Groznica” (1980.) i “Usamljena žena” (1981). Godine 1981., neposredno prije proglašenja izvanrednog stanja u Poljskoj, Agnieszka Holland emigrirala je u Francusku. Režirala je “Angry Harvest” (1985.) koji je bio nominiran za Oscara na stranom jeziku. “Europa, Europa” (1990.) također je nominiran za nagradu Američke filmske akademije, a “U tami” (2011.) ponovno je nominiran za najbolji film na stranom jeziku. Surađivala je sa svojim prijateljem Krzysztofom Kieslowskim na scenariju njegove trilogije “Tri boje” (1993). Vrijedi spomenuti i njezine ostale filmove: “Ubiti svećenika” (1988.), “Olivier, Olivier” (1992.), “Tajni vrt” (1993.), “Potpuna pomrčina” (1995.), “Washingtonski trg” (1997.), “Treće čudo” (1999.), “Julie šeta kući” (2001.), “Kopiranje Beethovena” (2006.), “U tami” (2011.), “Gorući grm” (2013.), “Tragovi” (2017.), “Gospodin Jones” (2019.) i “Šarlatan” (2020). Također, Holland je režirala nekoliko epizoda mnogih zapaženih TV serija, uključujući “Žicu” i “Kuću od karata”.

---

---

image
Laurent Hou/Hans Lucas Via Afp
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Agnieszka Holland [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Agnieszka Holland 2 0 8759 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-06 09:00:43 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => Marko Njegić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-11 12:40:20 [modified_by] => 3175 [publish_up] => 2023-12-11 09:36:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 286 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta filma i televizije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, film, tv [secure] => 0 [page_title] => Film & TV [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Poljska redateljica koju su žestoko napadali radi njezina filma o migrantima: Europa je lijena, bez mašte i hrabrosti page_title=Poljska redateljica koju su žestoko napadali radi njezina filma o migrantima: Europa je lijena, bez mašte i hrabrosti [metakey] => Agnieszka Holland, film zelena granica, The Green Border, migranti, EUROPSKI OSCAR [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/06\/26171882.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/06\/26171879.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/06\/26171880.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/06\/26171884.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Gabriel Bouys\/Afp","Beata Zawrzel\/Nurphoto Via Afp","Christian Mang\/Afp","Laurent Hou\/Hans Lucas Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Agnieszka Holland, predsjednica Europske filmske akademije (EFA),redateljica ove godine snimljenog filma \u201cZelena granica\u201d (\u201cThe Green Border\u201d) o sirijskoj obitelji koju se bez ikakve empatije \u017eeli vratiti s poljske granice<\/p>","

Plakati filma \u2018The Green Border\u2018<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26171882_1920.jpg":"1920x1080","k_26171882_1280.jpg":"1280x1280","k_26171882_1024.jpg":"1024x1024","k_26171882_640.jpg":"640x640","k_26171882_480.jpg":"480x480","k_26171882_340.jpg":"340x340","k_26171882_220.jpg":"220x220","o_26171882_1280.jpg":"1280x853","o_26171882_1024.jpg":"1024x682","o_26171882_640.jpg":"640x426","o_26171882_480.jpg":"480x320","o_26171882_340.jpg":"340x226","o_26171882_220.jpg":"220x146","h_26171882_1280.jpg":"1280x854","h_26171882_1024.jpg":"1024x683","h_26171882_640.jpg":"640x427","h_26171882_480.jpg":"480x320","h_26171882_340.jpg":"340x227","h_26171882_220.jpg":"220x147","pp_26171882_1280.jpg":"1280x1628","pp_26171882_1024.jpg":"1024x1303","pp_26171882_640.jpg":"640x814","pp_26171882_480.jpg":"480x611","pp_26171882_340.jpg":"340x432","pp_26171882_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_26171879_1920.jpg":"1920x1080","k_26171879_1280.jpg":"1280x1280","k_26171879_1024.jpg":"1024x1024","k_26171879_640.jpg":"640x640","k_26171879_480.jpg":"480x480","k_26171879_340.jpg":"340x340","k_26171879_220.jpg":"220x220","o_26171879_1280.jpg":"1280x854","o_26171879_1024.jpg":"1024x683","o_26171879_640.jpg":"640x427","o_26171879_480.jpg":"480x320","o_26171879_340.jpg":"340x226","o_26171879_220.jpg":"220x146","h_26171879_1280.jpg":"1280x854","h_26171879_1024.jpg":"1024x683","h_26171879_640.jpg":"640x427","h_26171879_480.jpg":"480x320","h_26171879_340.jpg":"340x227","h_26171879_220.jpg":"220x147","pp_26171879_1280.jpg":"1280x1628","pp_26171879_1024.jpg":"1024x1303","pp_26171879_640.jpg":"640x814","pp_26171879_480.jpg":"480x611","pp_26171879_340.jpg":"340x432","pp_26171879_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1379","hd_26171880_1920.jpg":"1920x1080","k_26171880_1280.jpg":"1280x1280","k_26171880_1024.jpg":"1024x1024","k_26171880_640.jpg":"640x640","k_26171880_480.jpg":"480x480","k_26171880_340.jpg":"340x340","k_26171880_220.jpg":"220x220","o_26171880_1280.jpg":"1280x919","o_26171880_1024.jpg":"1024x735","o_26171880_640.jpg":"640x459","o_26171880_480.jpg":"480x344","o_26171880_340.jpg":"340x244","o_26171880_220.jpg":"220x158","h_26171880_1280.jpg":"1280x854","h_26171880_1024.jpg":"1024x683","h_26171880_640.jpg":"640x427","h_26171880_480.jpg":"480x320","h_26171880_340.jpg":"340x227","h_26171880_220.jpg":"220x147","pp_26171880_1280.jpg":"1280x1628","pp_26171880_1024.jpg":"1024x1303","pp_26171880_640.jpg":"640x814","pp_26171880_480.jpg":"480x611","pp_26171880_340.jpg":"340x432","pp_26171880_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26171884_1920.jpg":"1920x1080","k_26171884_1280.jpg":"1280x1280","k_26171884_1024.jpg":"1024x1024","k_26171884_640.jpg":"640x640","k_26171884_480.jpg":"480x480","k_26171884_340.jpg":"340x340","k_26171884_220.jpg":"220x220","o_26171884_1280.jpg":"1280x853","o_26171884_1024.jpg":"1024x682","o_26171884_640.jpg":"640x426","o_26171884_480.jpg":"480x320","o_26171884_340.jpg":"340x226","o_26171884_220.jpg":"220x146","h_26171884_1280.jpg":"1280x854","h_26171884_1024.jpg":"1024x683","h_26171884_640.jpg":"640x427","h_26171884_480.jpg":"480x320","h_26171884_340.jpg":"340x227","h_26171884_220.jpg":"220x147","pp_26171884_1280.jpg":"1280x1628","pp_26171884_1024.jpg":"1024x1303","pp_26171884_640.jpg":"640x814","pp_26171884_480.jpg":"480x611","pp_26171884_340.jpg":"340x432","pp_26171884_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","0","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15141681 Threads: 7 Questions: 3164531943 Slow queries: 7081265 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235238567 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) ) [link] => /kultura/film-tv/poljska-redateljica-koju-su-zestoko-napadali-radi-njezina-filma-o-migrantima-europa-je-lijena-bez-maste-i-hrabrosti-1346533 [printLink] => /kultura/film-tv/poljska-redateljica-koju-su-zestoko-napadali-radi-njezina-filma-o-migrantima-europa-je-lijena-bez-maste-i-hrabrosti-1346533?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 740150 [name] => Agnieszka Holland [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-11 10:36:58 [main_article_id] => 0 [alias] => agnieszka-holland [link] => /tag/agnieszka-holland ) [1] => stdClass Object ( [id] => 740173 [name] => Zelena granica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-11 13:40:23 [main_article_id] => 0 [alias] => zelena-granica [link] => /tag/zelena-granica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 740152 [name] => The Green Border [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-11 10:36:58 [main_article_id] => 0 [alias] => the-green-border [link] => /tag/the-green-border ) [3] => stdClass Object ( [id] => 367961 [name] => migranti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => migranti [link] => /tag/migranti ) [4] => stdClass Object ( [id] => 271056 [name] => euoscar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => euoscar [link] => /tag/euoscar ) [5] => stdClass Object ( [id] => 620495 [name] => ekskluzivni intervju [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-16 10:30:22 [main_article_id] => 0 [alias] => ekskluzivni-intervju [link] => /tag/ekskluzivni-intervju ) [6] => stdClass Object ( [id] => 609952 [name] => europski filmovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-07 15:02:12 [main_article_id] => 0 [alias] => europski-filmovi [link] => /tag/europski-filmovi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Agnieszka Holland [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Poljska redateljica koju su žestoko napadali radi njezina filma o migrantima: Europa je lijena, bez mašte i hrabrosti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/06/26171882.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Gabriel Bouys/Afp [mainImageDesc] =>

Agnieszka Holland, predsjednica Europske filmske akademije (EFA),redateljica ove godine snimljenog filma “Zelena granica” (“The Green Border”) o sirijskoj obitelji koju se bez ikakve empatije želi vratiti s poljske granice

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/06/26171882.jpg [title] =>

Agnieszka Holland, predsjednica Europske filmske akademije (EFA),redateljica ove godine snimljenog filma “Zelena granica” (“The Green Border”) o sirijskoj obitelji koju se bez ikakve empatije želi vratiti s poljske granice

Gabriel Bouys/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/06/26171879.jpg [title] =>

Plakati filma ‘The Green Border‘

 

Beata Zawrzel/Nurphoto Via Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/06/26171880.jpg [title] => Christian Mang/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/06/26171884.jpg [title] => Laurent Hou/Hans Lucas Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Tri su godine prošle otkako je poljska filmašica Agnieszka Holland postala predsjednica Europske filmske akademije (EFA), naslijedivši Wima Wendersa na toj funkciji. Dogodilo se to 2020., šest godina nakon što je bila izabrana za predsjednicu Upravnog odbora Europske filmske akademije.

Holland u međuvremenu nije zapostavila snimanje filmova. Ove godine snimila je dramu “Zelena granica” (“The Green Border”) o sirijskoj obitelji koju se bez ikakve empatije želi vratiti s poljske granice, dok ih istovremeno grupa aktivista želi odvesti na sigurno.

Drama je osvojila posebnu nagradu žirija na 80. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, nominirana je za tri europska Oscara, ali je i izazvala velike kontroverzije u Poljskoj. Redateljica je zbog teme svoga filma postala meta napada vladajuće nacionalističke desničarske stranke Pravo i pravda (koja je u međuvremenu izgubila vlast), toliko da je Europska filmska akademija morala reagirati priopćenjem.

Zaprepaštena Akademija

“Zaprepašteni smo trenutnim osobnim neprijateljstvom i prijetnjama poljskog ministra pravosuđa, gospodina Zbigniewa Ziobroa, protiv predsjednice Europske filmske akademije, vrlo cijenjene redateljice Agnieszke Holland, na visokoj političkoj razini zbog njezina filma ‘Zelena granica’. Agnieszku Holland ministar je usporedio s propagandistima Trećeg Reicha, iako je redateljica kći časnika za vezu Varšavskog ustanka i unuka žrtava holokausta.

---

image

Plakati filma ‘The Green Border‘

 

Beata Zawrzel/Nurphoto Via Afp
---

Ovom izjavom Europska filmska akademija želi izraziti nepokolebljivu podršku i solidarnost s Agnieszkom Holland. Jedno od očekivanja europske kinematografije, čiji je ona izraziti predstavnik, jest da kritički i pomno gleda na ljudske priče, umjesto da gleda u stranu. Filmovi Agnieszke Holland odlikuju se dubokom ljudskošću i poštovanjem, stoga ona zaslužuje da se prema njoj postupa s poštovanjem i ljudski.

Europska filmska akademija zahtijeva hitan prekid neprijateljstva i prijetnji protiv svoje predsjednice Agnieszke Holland. U potpunosti stojimo iza nje i pozivamo na kritičko bavljenje važnim pitanjima našeg vremena, jer su vidljiva oko nas u Europi i u snimljenim filmovima. Čvrsto vjerujemo da kultura u svakom društvu ima koristi od toga. Zahtijevamo poštovanje i priznanje za europske filmaše, uključujući Agnieszku Holland”, stajalo je u priopćenju.

Sve ovo bilo je dobro imati na umu pred ekskluzivni Zoom intervju s Holland ususret dodjeli EU Oscara.

Šokantna je bila kampanja poljske vlade protiv vašeg filma u kojoj su ga nazivali anti-poljskim. Mislite li da je to imalo neke veze s izborima?

– Napadnuta sam na dosad neviđen način. Napali su me svi vrhovni dužnosnici: predsjednik, premijer, ministar pravosuđa i nemam pojma tko sve ne. Napali su me s toliko mržnje i na tako apsurdan način, govorili su mi da sam Hitler, Staljin, izdajica, itd. Naravno da su to napravili prije izbora, da im pomogne mobilizirati nacionaliste i promicati politiku anti-imigracije. I da bi dobili više glasača za svoju stranku. Ali, dogodilo se suprotno. Sve je bilo toliko loše organizirano da su ljudi počeli govoriti, što nama predsjednik ima govoriti što da gledamo u kinu. Zapravo mi je to bio odličan publicitet koji nikada ne bih mogla platiti jer nemam novaca za tako nešto. Izborni rezultat je bio suprotan, ali naravno da je tako nešto teško izmjeriti.

Usporedba s nacistima

Poljski ministar pravosuđa rekao je i ne pogledavši film da su u Trećem Reichu Nijemci proizvodili propagandne filmove koji su prikazivali Poljake kao bandite i ubojice, a da danas imaju vas. Kako ste reagirali s obzirom na to da ste unuka žrtava Holokausta?

– Javila sam se svojim odvjetnicima da ću ga tužiti. To je trenutno u sudskoj proceduri i nadam se da će ga na koncu osuditi.

Koliko vam je važna nominacija vašega filma za “europskog Oscara”, upravo s obzirom na aktualne teme filma: izbjeglice, fašizam...?

– Jako smo ponosni na taj film. Dospio je jako daleko. Ne samo u smislu sudjelovanja na festivalima i na poljskom box-officeu. Nego i emocionalno i politički, taj film je toliko dotaknuo ljude da su vidjeli stvari koje ranije nisu vidjeli. Ako sam ranije vjerovala, a htjela sam vjerovati, da je film nešto što može biti važno ne samo u krugu filmskih gledatelja nego i da može imati širi utjecaj. Biti hrabar i dotaknuti ljudska srca. Dobila sam dokaz da je to moguće i ta mi je ambicija nekako ispunjena. Vjerujem i da je film uspješan i na umjetničkoj razini. Jako je lijepo sada predstaviti taj film članovima EFA-e.

---

image
Christian Mang/Afp
---

Godine 2019. Ukrajina vam je dodijelila posebnu nagradu za film “Gospodin Jones”. Kako doživljavate događanja u Ukrajini?

– Mislim da je to tragično i da, nažalost, rat može potrajati dugo. Srce mi puca kad gledam kako ta zemlja krvari dok brane svoj teritorij, svoju slobodu i svoj nacionalni identitet. Na neki način je to priča koja nema kraja. Ono što smo mogli vidjeti u 20. stoljeću sada se vraća. Meni, koja sam snimila više filmova o zločinima protiv čovječanstva, nacistima i holokaustu, čini se da je ovo neka igra rekonstrukcije. Nadam se, ali nažalost to ne ovisi samo o Ukrajini nego i o slobodnom svijetu, da Rusija neće dobiti rat. Da će doći do prave pobjede Ukrajine, ali trenutno je situacija kritična.

Što mislite o jačanju ekstremne desnice u Europi? Je li Europa na raskrižju zbog mnogobrojnih izazova koji je čekaju?

– Europa mora sama pronaći rješenje za migracijsku krizu. Naša greška je to što smo lijeni, nemamo mašte i hrabrosti što se vidi kroz europsku političku elitu. U kratkom roku smo platili jako visoku cijenu i ono što sada vidimo, strah koji se u Europi lako širi, strah od drugoga, od migracije, odmah koriste populisti i ekstremna desnica. Učinak na političku elitu jest da se bojimo da će ekstremna desnica preuzeti vlast pa se onda ponašamo kao ekstremna desnica. Ne znam koje je rješenje. Jako sam razočarana u političku klasu općenito.

Privlačenje mlađe publike

Već je prošlo pola vašeg mandata otkad ste postali predsjednica EFA-e...

– Nadam se da ću u međuvremenu pronaći nekoliko dobrih stvari i inicijativa, osobito po pitanju širenja naših aktivnosti i privlačenja mlađe publike. Mislim da je to najuspješniji smjer kojim se može krenuti. Ja kao predsjednica imam nekoliko stvari za reći. Nisam bila svjesna do koje mjere je status predsjednice zapravo simboličan i počasan. Nisam sigurna je li počasna funkcija nešto što je dobro za moj temperament. Mislim da u krizi koju trenutno proživljavamo, krizi financija, kina, distribucije, proizvodnje, nadolazeća opasnost promjena statuta kulturološkog prihvaćanja i politička situacija na našim granicama, na europskim granicama, pitanje migracije, rat u Ukrajini, Bliski istok, sve to znači da je komunikacija nužna. A s druge strane, posao je postao izuzetno politički podijeljen. Naši članovi dolaze iz raznih zemalja, imamo ukrajinske i ruske članove, imamo izraelske i palestinske članove. Ali, nažalost, mi ne možemo biti politička platforma. Ako smo prvo i osnovno institucija koja promiče europski film unutar, i ako je moguće da dosegne izvan Europe, u tom slučaju naš glavni alat su glasovi. Ili ako želimo biti platforma za dublje profesionalne, umjetničke, društvene, političke suradnje.

Iduća dodjela Europskih filmskih nagrada premjestit će se sa prosinca na siječanj da bude u isto vrijeme kad i Zlatni globusi, BAFTA-e i Oscari. Mislite li da će to EFA-u više gurnuti u prvi plan?

– Mislim da je to cilj. Datum blizu Božića nije najbolji. Također, na taj način će naši članovi imati više vremena da pogledaju filmove. Kod nagrada je problem što članovi imaju kratak period da se detaljno upoznaju sa svime. Moraju pogledati previše filmova da bi razmislili o situaciji. Većina naših članova je profesionalno aktivna tako da se ovako postavimo: znamo da ne pogledamo sve filmove, možda čak ni većinu filmova koje predstavljamo. Tako da će glasovi i nominacije ići onima koji su već poznati i mislim da je to greška, jer ljepota Akademije kao što je ova jest da manjim zemljama pružamo priliku da njihov film bude otkriven. Nije izabran za glavne festivale, a ipak ima važnu temu. Od samog početka se borimo s time. Vrijeme je malo produženo, ali i dalje je prekratko. Mjesec dana više ili blagdansko razdoblje pružili bi našim članovima više prilika da aktivno sudjeluju u procesu glasanja. Na taj način pokrivamo sve glavne festivale, sva tri glavna festivala – Berlin, Cannes i Venecija. U zadnje vrijeme uključujemo i filmove s Venecije, ali to se dogodilo u zadnji tren. Mislim da bi bilo bolje posvetiti više pažnje selekciji, ako se dodjela nagrada bude odvijala kasnije. Ako bude vidljivija, a vjerojatno hoće jer će biti prva na redu, to će nam dati neku težinu.

---

Prijateljica Krzysztofa Kieslowskog

Nakon što je diplomirala film na FAMU u Pragu (1971.), Agnieszka Holland vratila se u Poljsku i započela svoju filmsku karijeru radeći s Krzysztofom Zanussijem kao asistentom režije i Andrzejem Wajdom kao mentorom. Njezin prvi dugometražni film bio je “Provincijski glumci” (1978.), jedan od vodećih filmova “kinematografije moralnog nemira” i dobitnik međunarodne nagrade kritike na Filmskom festivalu u Cannesu 1980. godine. Nakon toga snimila je filmove “Groznica” (1980.) i “Usamljena žena” (1981). Godine 1981., neposredno prije proglašenja izvanrednog stanja u Poljskoj, Agnieszka Holland emigrirala je u Francusku. Režirala je “Angry Harvest” (1985.) koji je bio nominiran za Oscara na stranom jeziku. “Europa, Europa” (1990.) također je nominiran za nagradu Američke filmske akademije, a “U tami” (2011.) ponovno je nominiran za najbolji film na stranom jeziku. Surađivala je sa svojim prijateljem Krzysztofom Kieslowskim na scenariju njegove trilogije “Tri boje” (1993). Vrijedi spomenuti i njezine ostale filmove: “Ubiti svećenika” (1988.), “Olivier, Olivier” (1992.), “Tajni vrt” (1993.), “Potpuna pomrčina” (1995.), “Washingtonski trg” (1997.), “Treće čudo” (1999.), “Julie šeta kući” (2001.), “Kopiranje Beethovena” (2006.), “U tami” (2011.), “Gorući grm” (2013.), “Tragovi” (2017.), “Gospodin Jones” (2019.) i “Šarlatan” (2020). Također, Holland je režirala nekoliko epizoda mnogih zapaženih TV serija, uključujući “Žicu” i “Kuću od karata”.

---

---

image
Laurent Hou/Hans Lucas Via Afp
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Gabriel Bouys/Afp Beata Zawrzel/Nurphoto Via Afp Christian Mang/Afp Laurent Hou/Hans Lucas Via Afp
Gabriel Bouys/Afp

Agnieszka Holland, predsjednica Europske filmske akademije (EFA),redateljica ove godine snimljenog filma “Zelena granica” (“The Green Border”) o sirijskoj obitelji koju se bez ikakve empatije želi vratiti s poljske granice

Beata Zawrzel/Nurphoto Via Afp

Plakati filma ‘The Green Border‘

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/film-tv/poljska-redateljica-koju-su-zestoko-napadali-radi-njezina-filma-o-migrantima-europa-je-lijena-bez-maste-i-hrabrosti-1346533 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a6fa803bd7912daee0c5f0f04bafa4899c63ebb6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Poljska+redateljica+koju+su+%C5%BEestoko+napadali+radi+njezina+filma+o+migrantima%3A+Europa+je+lijena%2C+bez+ma%C5%A1te+i+hrabrosti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fpoljska-redateljica-koju-su-zestoko-napadali-radi-njezina-filma-o-migrantima-europa-je-lijena-bez-maste-i-hrabrosti-1346533 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fpoljska-redateljica-koju-su-zestoko-napadali-radi-njezina-filma-o-migrantima-europa-je-lijena-bez-maste-i-hrabrosti-1346533 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Agnieszka Holland [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Film & TVAgnieszka Holland

Poljska redateljica koju su žestoko napadali radi njezina filma o migrantima: Europa je lijena, bez mašte i hrabrosti

Piše Marko Njegić
11. prosinca 2023. - 10:36
Agnieszka Holland, predsjednica Europske filmske akademije (EFA),redateljica ove godine snimljenog filma “Zelena granica” (“The Green Border”) o sirijskoj obitelji koju se bez ikakve empatije želi vratiti s poljske graniceGabriel Bouys/Afp

Tri su godine prošle otkako je poljska filmašica Agnieszka Holland postala predsjednica Europske filmske akademije (EFA), naslijedivši Wima Wendersa na toj funkciji. Dogodilo se to 2020., šest godina nakon što je bila izabrana za predsjednicu Upravnog odbora Europske filmske akademije.

Holland u međuvremenu nije zapostavila snimanje filmova. Ove godine snimila je dramu “Zelena granica” (“The Green Border”) o sirijskoj obitelji koju se bez ikakve empatije želi vratiti s poljske granice, dok ih istovremeno grupa aktivista želi odvesti na sigurno.

Drama je osvojila posebnu nagradu žirija na 80. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, nominirana je za tri europska Oscara, ali je i izazvala velike kontroverzije u Poljskoj. Redateljica je zbog teme svoga filma postala meta n...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 17:12