stdClass Object ( [id] => 1351644 [title] => ‘Nasljeđe‘ je opet na vrhu naše liste najboljih serija godine, ali 2023. je dala još nekoliko favorita za ‘best of‘ [alias] => nasljede-je-opet-na-vrhu-nase-liste-najboljih-serija-godine-ali-2023-je-dala-jos-nekoliko-favorita-za-best-of [catid] => 286 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bila je ovo godina novih-starih početaka i završetaka. Vratile su se pojedine stare televizijske serije, kao "Frasier" i "Lude sedamdesete", prekrštene u "Lude devedesete", a novije su stigle do posljednjih sezona, poput "Nasljeđa", "Spolnog odgoja", "Krune", "Teda Lassa", "Barryja"...

Bila je ovo i godina štrajka hollywoodskih scenarista/glumaca koji je skrenuo pažnju na algoritamsku AI prirodu mnogih streaming projekata. Zbog čestog davanja prednosti algoritmu spram kreativnosti, ali i inzistiranju na kvantiteti u odnosu na kvalitetu, "peak TV" više nije na vrhuncu. Međutim, dobrog serijskog materijala za gledanje ili "bindžanje" još uvijek ima i to potvrđuju raznolike serije na ovoj listi kao stvorene za nadoknađivanje tijekom blagdana ako ste ih propustili.

1. NASLJEĐE 4 (HBO Max)

Otkako se na ovom mjestu pravi lista najboljih serija godine, "Nasljeđe" je uvijek pri vrhu. Druga sezona modernog "Kralja Leara" našla se 2019. među top-pet na listi, a treća je 2021. zauzela prvo mjesto. Dvije godine kasnije "Succession 4" je opet prvi kao četvrta sezona ponajbolje serije unatrag desetak i više godina koja zaslužuje ulazak u TV panteon. Treća epizoda naslovljena "Connor‘s Wedding" može se okititi titulom najbolje televizije 2023., a nakon nje slijedi šok. Kreator šekspirijanske serije u produkciji HBO-a Jesse Armstrong završio je "Nasljeđe" sa stilom, unatoč smrti glavnog lika prije isteka prve polovine posljednje sezone ili baš zbog toga. Korporativna satira nanovo pršti od izvrsnih glumačkih partija Briana Coxa, Kierana Culkina, Sarah Snook, Jeremyja Stronga..., moralnih dvosmislenosti i sočnih tragikomičnih dijaloga ili replika ("Kujica moga oca"), ali borba za korporativnu moć djece milijardera Logana Roya nakon njegove smrti ima nikad veću dramsku težinu. Pitanje je kad ćemo dobiti neku iduću veliku seriju kao što je "Succession".

---

image

‘Nasljeđe 4‘

HBO Max
---

2. ZAVADA (Netflix)

Snimljena u produkciji kompanije A24, zaslužne za niz filmskih bisera ("Projekt Florida", "Poslije sunca"...), ovo je najbolja serija 2023. prikazana na Netflixu, ali i možda najaktualnija na tom i nekom drugom streamingu, i to ne samo ove godine nego i dekade. "Beef" je kao smjesa crne komedije, drame i trilera pogodio "zeitgeist" 2020-ih sa zapletom o zavadi dvoje azijskih likova iz različitih slojeva društva (bauštelac – poduzetnica) nakon sukoba u prometu a la "Dvoboj", "Kobno prestrojavanje" i "Bijesan". Azijske priče postale su trend ("Parazit", "Sve u isto vrijeme", "Minari"), kao i one o sudaru klasa ("Trokut tuge", "Meni", "Nož u leđa 2"). Taj sudar "Zavada" svodi na eskalirajući konflikt dvoje ljudi punih proždirućeg bijesa i frustracija, potenciranih u (post)pandemijsko doba da se mogu kanalizirati s obje strane ekrana. Serija je, dakle, prepoznatljiva, ali razvija se na nepredvidljiv način i ne libi se odvesti već viđenu priču o sukobu u prometu u nekom novom neviđenom smjeru.

---

image

‘Zavada‘

Netflix
---

3. POKER FACE (SkyShowtime)

U krimi komediji "Poker Face" čujemo izraz "play it safe", ali kreator serije Rian Johnson baš i ne igra na sigurno i donosi nešto drukčiji misteriozni "whodunit" čak i u odnosu na njegove hit-filmove "Nož u leđa 1&2". Zvijezda serije "Babuška" Natasha Lyonne glumi uobičajeno ciničan lik, ona je sada konobarica Charlie koja ima dar izdaleka namirisati muljažu i zna kad netko laže, što će je odvesti od jednog do drugog detektivskog slučaja diljem Amerike. Johnson koketira s "road movie" žanrom i omogućuje Natashi još bolju ulogu od "Russian Doll", vrativši se "indie" korijenima prije "Star Warsa" i "Knives Out", kad je snimao filmove a la "Brick" s Josephom Gordon-Levittom (pojavljuje se u devetoj epizodi). Tko kaže da ne želi da "Poker Face" dobije drugu sezonu, Charlie će ga uhvatiti da laže.

---

image

‘Dead Ringers‘

Amazon Prime
---

4. DEAD RINGERS (Amazon Prime)

Još jedan u nizu serijskih remakeova poznatih filmova (u ovom slučaju kultnih "Ukletih blizanaca" Davida Cronenberga iz 1988.) koji je, k tome, promijenio spol na trendovski način i postao "ženski". Kao takav "Dead Ringers" u startu nije puno obećavao, no ispao je dobra nadopuna originalu i jedno od najugodnijih iznenađenja godine koliko god neugodan bio. Natpis na početku prve epizode upozorava na neugodnosti i ovo je jedna prilično uznemirujuća serija s košmarnim scenama poroda itd. Međutim, "Uklete blizanke" porodile su provokativni psihološko-trilerski "body horror" s opipljivo tjeskobnom atmosferom, pozivanjem na "Personu" i "Mulholland Drive", te izvanrednom dvostrukom ulogom oskarovke Rachel Weisz na mjestu nekadašnjeg Jeremyja Ironsa. Weisz je zasluženo nominirana za Zlatni globus i trebala bi, da je pravde, istovremeno osvojiti dva kipića.

---

image

‘The Last Of Us‘

HBO Max
---

5. THE LAST OF US (HBO Max)

Najbolja serija svih vremena? Nećemo pretjerivati, ali "The Last Of Us" je nedvojbeno jedna od najboljih serija godine i ponajbolja adaptacija neke videoigre uopće. Kreator kvalitetne serije "Černobil" Craig Mazin i autor hvaljene istoimene videoigre Neil Druckmann udružili su snage na priči o plaćeniku (Pedro Pascal u još jednoj ulozi očinske figure) na zadatku da za spas čovječanstva prevede mladu djevojku (Bella Ramsey) kroz zaraženu, zombijima napučenu pandemijsku Ameriku. Dinamika otac – kći miješa se s postapokaliptičnim akcijskim zombi hororom, ali serija je prvenstveno zainteresirana za humanu dramu i ljudsku konekciju u otuđeno neljudsko doba, čime rezonira i s ove strane ekrana u periodu postkorone. Cijela jedna epizoda posvećena je stvaranju emotivne konekcije između dva sporedna lika, Billa i Franka (Nick Offerman, Murray Bartlett). "The Last Of Us" traži ljubav za kraj svijeta.

---

image

‘Diplomatkinja‘

Netflix
---

6. DIPLOMATKINJA (Netflix)

"Tko voli moć, taj je ne bi smio imati", čujemo u jednom trenutku serije "The Diplomat", koja je proljetos ugodno iznenadila kad se pojavila. Politička drama s elementima trilera i romantične komedije govori o raspodjeli moći na globalnom, ali i na intimnom polju, od (američke) vanjske politike do bračne postelje. Priča prati američku diplomatkinju (Keri "Felicity" Russell) poslanu u London nakon terorističkog napada, kamo s njom odlazi i njezin suprug (Rufus Sewell iz "Grada tame"), također diplomat. Bračne i političke trzavice fino se isprepleću u ovoj seriji, snimljenoj na razmeđu sitcoma i prestižne televizijske drame. Dobro glumljena i napisana serija dovitljivih dijaloga uspijeva biti zabavna i ozbiljna. "Diplomatkinja" bi mogla postati "Zapadno krilo" za 2020-e.

---

image

‘Silos‘

Apple TV+
---

7. SILOS (Apple TV+)

Scenarist Graham Yost bio je specijalist za tzv. visoke koncepte u ("Brzina"), a to je i ostao sudeći po najboljoj ovogodišnjoj seriji s logom Apple TV+, koja nije zaslužila ostati u sjeni popularnije "The Last Of Us" kad smo kod postapokaliptičnog serijskog materijala. Inspirirana serijom SF knjiga Hugha Howeyja, serija nas prebacuje u podzemni silos gdje živi oko deset tisuća ljudi. "Ne znamo zašto smo ovdje, ne znamo tko je sagradio silos, ne znamo zašto je sve izvan silosa tako kako jest i kad će biti sigurno izići van", govore likovi od kojih su informacije skrivene. Misterij pokušava otkriti inženjerka (odlična Rebecca Ferguson) koja se nameće kao protagonistica nakon što su glavni likovi naizgled već postavljeni u prvoj epizodi (David Oyelowo, Will Patton). "Silos" izgrađuje uvjerljiv futuristički svijet, poštujući SF tradiciju ("Metropolis", "1984", "Istrebljivač") i potpirujući aktualne zavjereničke paranoje o projiciranju lažnog prikaza stvarnosti u oku poslušnih, pokornih ljudi.

---

image

‘Cunk na Zemlji‘

Netflix
---

8. CUNK NA ZEMLJI (Netflix)

Najzabavniji serijski materijal godine okreće klasični dokumentarni format naopačke, nastavljajući tamo gdje je sa skečevima stao "Borat", samo bez njegova vulgarnog tjelesnog humora. Humor je ovdje verbalne satirične vrste dok Philomena Cink (Diane Morgan iz "Života nakon smrti") putuje svijetom i istražuje povijest ljudske rase i civilizacije razgovarajući sa stručnjacima. "Je li ona bila dijelom žirafa ili Boticelli jednostavno nije znao slikati vrat?", jedno je od Philomeninih karakterističnih pitanja u seriji, postavljeno na račun "Rođenja Venere". Philomena nema dlake na jeziku ("Križarske ratove je sponzorirala Crkva", "1789. toples revolucija"...), ali je puno suptilnija od Borata u "mockumentary" seriji kreatora "Black Mirrora" Charlieja Brookera koja je istovremeno zabavna i edukativna. Uz "Cunk na Zemlji" gledatelj kroz smijeh može nešto i naučiti.

---

image

‘Gen V‘

Amazon Prime
---

9. GEN V (Amazon Prime)

"The Boys" are back in town... Satirički samosvjesna superherojska serija Erica Kipkea "The Boys" dobila je iznenađujuće dobar "spin-off". Ovogodišnji "Gen V" prati novu generaciju mladih superheroja na sveučilištu koje "trenira najbolje heroje od 1965.": jedna djevojka može rabiti krv kao oružje, druga se smanjiti ili povećati itd. "Gen V" je svojevrsna mladenačka "Euforija" iz "The Boys" svemira, što je potentan koncept. Serija se dotiče nekih važnih tema za mlade u vezi s njihovom vanjštinom, nutrinom i osjećajima, a istovremeno ispunjava očekivanja fanova u vezi s krvavom (ant)superherojskom akcijom. "Biti heroj nije ono što misliš", kaže jedan lik u seriji koja završava pojavom Homelandera, ali i poentira da su "Gen V" likovi junaci sutrašnjice i budućnost franšize. Na mladima svijet "Boysa" ostaje.

---

image

‘Kauboj iz Kopenhagena‘

Netflix
---

10. KAUBOJ IZ KOPENHAGENA (Netflix)

Redateljski "neonski demon" vratio se na male ekrane dok čekamo njegov povratak na velike. "Copenhagen Cowboy" druga je serija Nicolasa Windinga Refna (serijal "Diler", "Bronson", "Valhalla se budi", "Vožnja, "Samo Bog prašta", "Neonski demon") nakon "Too Old To Die Young" s Milesom Tellerom iz 2019. godine. Refn se vratio i matičnoj danskoj metropoli, kao i (našem) glumcu Zlatku Buriću, koji je upečatljiva pojava sa zalizanom kosom. Povratak u Kopenhagen poprilično je godio Refnu. Danac je režirao seriju na zlatnoj sredini između svojih danskih i američkih filmova, osjećajući se kao kod kuće u kopenhaškom kriminalističkom podzemlju osvijetljenom neonskom rasvjetom i napučenom balkanskom mafijom, ali i (dodatak) snažnim ženskim likovima. "Kauboj iz Kopenhagena" jaše u neonski zalaz sunca.

---

Ostali plusevi i minusi

Častan spomen – "The Bear 2" (Disney+). Dvije riječi: Yes, chef!

Mogla se naći na listi – "Suputnici" (SkyShowtime). Epska melodrama, politička i intimna, kronicira ljubavnu priču dvojice muškaraca od McCarthyjeve ere do AIDS-a osamdesetih.

Regionalne serije – "Znam kako dišeš", "Šutnja" i "Djeca zla" (HBO Max).

Podcijenjene serije – "Kruna 6" (Netflix). Više neujednačena nego loša, šesta sezona ima nezaboravnu završnicu s pojavom tri inkarnacije kraljice Elizabete II. Među podcijenjene se može uvrstiti i "Ahsoka" (Disney+), možda i najsolidniji serijski izdanak "Ratova zvijezda".

Precijenjene serije – "Pad kuće Usher" (Netflix), "Noćni agent" (Netflix), "Kraljica Charlotte: Bridgerton" (Netflix), "Ljubav i smrt" (HBO Max), "Tko je Erin Carter?" (Netflix), "Užareno tijelo" (Netflix)... Tresla se brda...

Propustili ste, bindžajte – "Drago dijete" (Netflix), "Vodoinstalateri Bijele kuće" (HBO Max), "Arnold" (Netflix), "Gospođa Davis" (HBO Max)...

Propustili ste, nemojte bindžati – "Vještac 3" (Netflix), "Opsesija, ljubav, ljubomora" (Netflix)...

Razočaranja – "Igra lignje: Izazov" (Netflix), "Fatalna privlačnost" (SkyShowtime), "The Continental: From the World of John Wick" (Amazon Prime)...

Najgora serija godine – "Kraljica Kleopatra" (Netflix). Slijedi je "Idol" (HBO Max).

---

---

Prijašnje serijske liste godine

Koga zanima kako su izgledale neke od serijskih ‘best of‘ lista prethodnih godina, može kliknuti ovdje: 2019.2020., 2021., 2022.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TV U OKU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => TV U OKU 2 0 10331 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-27 12:30:17 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => Marko Njegić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-31 10:52:19 [modified_by] => 3175 [publish_up] => 2023-12-31 10:12:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 286 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta filma i televizije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, film, tv [secure] => 0 [page_title] => Film & TV [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='Nasljeđe' je opet na vrhu naše liste najboljih serija godine, ali 2023. je dala još nekoliko favorita za 'best of' page_title='Nasljeđe' je opet na vrhu naše liste najboljih serija godine, ali 2023. je dala još nekoliko favorita za 'best of' [metakey] => nasljeđe [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/27\/26244284.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/26244289.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/26244293.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/26244295.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/26244287.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/26244290.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/26244297.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/26244283.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/26244300.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/26244298.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["SkyShowtime","HBO Max","Netflix","Amazon Prime","HBO Max","Netflix","Apple TV+","Netflix","Amazon Prime","Netflix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018Poker Face\u2018<\/p>","

\u2018Naslje\u0111e 4\u2018<\/p>","

\u2018Zavada\u2018<\/p>","

\u2018Dead Ringers\u2018<\/p>","

\u2018The Last Of Us\u2018<\/p>","

\u2018Diplomatkinja\u2018<\/p>","

\u2018Silos\u2018<\/p>","

\u2018Cunk na Zemlji\u2018<\/p>","

\u2018Gen V\u2018<\/p>","

\u2018Kauboj iz Kopenhagena\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1080x942","hd_26244284_1920.jpg":"1920x1080","k_26244284_1280.jpg":"1280x1280","k_26244284_1024.jpg":"1024x1024","k_26244284_640.jpg":"640x640","k_26244284_480.jpg":"480x480","k_26244284_340.jpg":"340x340","k_26244284_220.jpg":"220x220","o_26244284_1280.jpg":"1280x1116","o_26244284_1024.jpg":"1024x893","o_26244284_640.jpg":"640x558","o_26244284_480.jpg":"480x418","o_26244284_340.jpg":"340x296","o_26244284_220.jpg":"220x191","h_26244284_1280.jpg":"1280x854","h_26244284_1024.jpg":"1024x683","h_26244284_640.jpg":"640x427","h_26244284_480.jpg":"480x320","h_26244284_340.jpg":"340x227","h_26244284_220.jpg":"220x147","pp_26244284_1280.jpg":"1280x1628","pp_26244284_1024.jpg":"1024x1303","pp_26244284_640.jpg":"640x814","pp_26244284_480.jpg":"480x611","pp_26244284_340.jpg":"340x432","pp_26244284_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x720","hd_26244289_1920.jpg":"1920x1080","k_26244289_1280.jpg":"1280x1280","k_26244289_1024.jpg":"1024x1024","k_26244289_640.jpg":"640x640","k_26244289_480.jpg":"480x480","k_26244289_340.jpg":"340x340","k_26244289_220.jpg":"220x220","o_26244289_1280.jpg":"1280x853","o_26244289_1024.jpg":"1024x682","o_26244289_640.jpg":"640x426","o_26244289_480.jpg":"480x320","o_26244289_340.jpg":"340x226","o_26244289_220.jpg":"220x146","h_26244289_1280.jpg":"1280x854","h_26244289_1024.jpg":"1024x683","h_26244289_640.jpg":"640x427","h_26244289_480.jpg":"480x320","h_26244289_340.jpg":"340x227","h_26244289_220.jpg":"220x147","pp_26244289_1280.jpg":"1280x1628","pp_26244289_1024.jpg":"1024x1303","pp_26244289_640.jpg":"640x814","pp_26244289_480.jpg":"480x611","pp_26244289_340.jpg":"340x432","pp_26244289_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2870","hd_26244293_1920.jpg":"1920x1080","k_26244293_1280.jpg":"1280x1280","k_26244293_1024.jpg":"1024x1024","k_26244293_640.jpg":"640x640","k_26244293_480.jpg":"480x480","k_26244293_340.jpg":"340x340","k_26244293_220.jpg":"220x220","o_26244293_1280.jpg":"1280x1913","o_26244293_1024.jpg":"1024x1530","o_26244293_640.jpg":"640x956","o_26244293_480.jpg":"480x717","o_26244293_340.jpg":"340x508","o_26244293_220.jpg":"220x328","h_26244293_1280.jpg":"1280x854","h_26244293_1024.jpg":"1024x683","h_26244293_640.jpg":"640x427","h_26244293_480.jpg":"480x320","h_26244293_340.jpg":"340x227","h_26244293_220.jpg":"220x147","pp_26244293_1280.jpg":"1280x1628","pp_26244293_1024.jpg":"1024x1303","pp_26244293_640.jpg":"640x814","pp_26244293_480.jpg":"480x611","pp_26244293_340.jpg":"340x432","pp_26244293_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1153x1186","hd_26244295_1920.jpg":"1920x1080","k_26244295_1280.jpg":"1280x1280","k_26244295_1024.jpg":"1024x1024","k_26244295_640.jpg":"640x640","k_26244295_480.jpg":"480x480","k_26244295_340.jpg":"340x340","k_26244295_220.jpg":"220x220","o_26244295_1280.jpg":"1280x1316","o_26244295_1024.jpg":"1024x1053","o_26244295_640.jpg":"640x658","o_26244295_480.jpg":"480x493","o_26244295_340.jpg":"340x349","o_26244295_220.jpg":"220x226","h_26244295_1280.jpg":"1280x854","h_26244295_1024.jpg":"1024x683","h_26244295_640.jpg":"640x427","h_26244295_480.jpg":"480x320","h_26244295_340.jpg":"340x227","h_26244295_220.jpg":"220x147","pp_26244295_1280.jpg":"1280x1628","pp_26244295_1024.jpg":"1024x1303","pp_26244295_640.jpg":"640x814","pp_26244295_480.jpg":"480x611","pp_26244295_340.jpg":"340x432","pp_26244295_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x760","hd_26244287_1920.jpg":"1920x1080","k_26244287_1280.jpg":"1280x1280","k_26244287_1024.jpg":"1024x1024","k_26244287_640.jpg":"640x640","k_26244287_480.jpg":"480x480","k_26244287_340.jpg":"340x340","k_26244287_220.jpg":"220x220","o_26244287_1280.jpg":"1280x900","o_26244287_1024.jpg":"1024x720","o_26244287_640.jpg":"640x450","o_26244287_480.jpg":"480x337","o_26244287_340.jpg":"340x239","o_26244287_220.jpg":"220x154","h_26244287_1280.jpg":"1280x854","h_26244287_1024.jpg":"1024x683","h_26244287_640.jpg":"640x427","h_26244287_480.jpg":"480x320","h_26244287_340.jpg":"340x227","h_26244287_220.jpg":"220x147","pp_26244287_1280.jpg":"1280x1628","pp_26244287_1024.jpg":"1024x1303","pp_26244287_640.jpg":"640x814","pp_26244287_480.jpg":"480x611","pp_26244287_340.jpg":"340x432","pp_26244287_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x926","hd_26244290_1920.jpg":"1920x1080","k_26244290_1280.jpg":"1280x1280","k_26244290_1024.jpg":"1024x1024","k_26244290_640.jpg":"640x640","k_26244290_480.jpg":"480x480","k_26244290_340.jpg":"340x340","k_26244290_220.jpg":"220x220","o_26244290_1280.jpg":"1280x926","o_26244290_1024.jpg":"1024x740","o_26244290_640.jpg":"640x463","o_26244290_480.jpg":"480x347","o_26244290_340.jpg":"340x245","o_26244290_220.jpg":"220x159","h_26244290_1280.jpg":"1280x854","h_26244290_1024.jpg":"1024x683","h_26244290_640.jpg":"640x427","h_26244290_480.jpg":"480x320","h_26244290_340.jpg":"340x227","h_26244290_220.jpg":"220x147","pp_26244290_1280.jpg":"1280x1628","pp_26244290_1024.jpg":"1024x1303","pp_26244290_640.jpg":"640x814","pp_26244290_480.jpg":"480x611","pp_26244290_340.jpg":"340x432","pp_26244290_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1543x688","hd_26244297_1920.jpg":"1920x1080","k_26244297_1280.jpg":"1280x1280","k_26244297_1024.jpg":"1024x1024","k_26244297_640.jpg":"640x640","k_26244297_480.jpg":"480x480","k_26244297_340.jpg":"340x340","k_26244297_220.jpg":"220x220","o_26244297_1280.jpg":"1280x570","o_26244297_1024.jpg":"1024x456","o_26244297_640.jpg":"640x285","o_26244297_480.jpg":"480x214","o_26244297_340.jpg":"340x151","o_26244297_220.jpg":"220x98","h_26244297_1280.jpg":"1280x854","h_26244297_1024.jpg":"1024x683","h_26244297_640.jpg":"640x427","h_26244297_480.jpg":"480x320","h_26244297_340.jpg":"340x227","h_26244297_220.jpg":"220x147","pp_26244297_1280.jpg":"1280x1628","pp_26244297_1024.jpg":"1024x1303","pp_26244297_640.jpg":"640x814","pp_26244297_480.jpg":"480x611","pp_26244297_340.jpg":"340x432","pp_26244297_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x720","hd_26244283_1920.jpg":"1920x1080","k_26244283_1280.jpg":"1280x1280","k_26244283_1024.jpg":"1024x1024","k_26244283_640.jpg":"640x640","k_26244283_480.jpg":"480x480","k_26244283_340.jpg":"340x340","k_26244283_220.jpg":"220x220","o_26244283_1280.jpg":"1280x720","o_26244283_1024.jpg":"1024x576","o_26244283_640.jpg":"640x360","o_26244283_480.jpg":"480x270","o_26244283_340.jpg":"340x191","o_26244283_220.jpg":"220x123","h_26244283_1280.jpg":"1280x854","h_26244283_1024.jpg":"1024x683","h_26244283_640.jpg":"640x427","h_26244283_480.jpg":"480x320","h_26244283_340.jpg":"340x227","h_26244283_220.jpg":"220x147","pp_26244283_1280.jpg":"1280x1628","pp_26244283_1024.jpg":"1024x1303","pp_26244283_640.jpg":"640x814","pp_26244283_480.jpg":"480x611","pp_26244283_340.jpg":"340x432","pp_26244283_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2400","hd_26244300_1920.jpg":"1920x1080","k_26244300_1280.jpg":"1280x1280","k_26244300_1024.jpg":"1024x1024","k_26244300_640.jpg":"640x640","k_26244300_480.jpg":"480x480","k_26244300_340.jpg":"340x340","k_26244300_220.jpg":"220x220","o_26244300_1280.jpg":"1280x1600","o_26244300_1024.jpg":"1024x1280","o_26244300_640.jpg":"640x800","o_26244300_480.jpg":"480x600","o_26244300_340.jpg":"340x425","o_26244300_220.jpg":"220x275","h_26244300_1280.jpg":"1280x854","h_26244300_1024.jpg":"1024x683","h_26244300_640.jpg":"640x427","h_26244300_480.jpg":"480x320","h_26244300_340.jpg":"340x227","h_26244300_220.jpg":"220x147","pp_26244300_1280.jpg":"1280x1628","pp_26244300_1024.jpg":"1024x1303","pp_26244300_640.jpg":"640x814","pp_26244300_480.jpg":"480x611","pp_26244300_340.jpg":"340x432","pp_26244300_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_26244298_1920.jpg":"1920x1080","k_26244298_1280.jpg":"1280x1280","k_26244298_1024.jpg":"1024x1024","k_26244298_640.jpg":"640x640","k_26244298_480.jpg":"480x480","k_26244298_340.jpg":"340x340","k_26244298_220.jpg":"220x220","o_26244298_1280.jpg":"1280x720","o_26244298_1024.jpg":"1024x576","o_26244298_640.jpg":"640x360","o_26244298_480.jpg":"480x270","o_26244298_340.jpg":"340x191","o_26244298_220.jpg":"220x123","h_26244298_1280.jpg":"1280x854","h_26244298_1024.jpg":"1024x683","h_26244298_640.jpg":"640x427","h_26244298_480.jpg":"480x320","h_26244298_340.jpg":"340x227","h_26244298_220.jpg":"220x147","pp_26244298_1280.jpg":"1280x1628","pp_26244298_1024.jpg":"1024x1303","pp_26244298_640.jpg":"640x814","pp_26244298_480.jpg":"480x611","pp_26244298_340.jpg":"340x432","pp_26244298_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8018389 Threads: 6 Questions: 1597768625 Slow queries: 4885259 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112479859 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) ) [link] => /kultura/film-tv/nasljede-je-opet-na-vrhu-nase-liste-najboljih-serija-godine-ali-2023-je-dala-jos-nekoliko-favorita-za-best-of-1351644 [printLink] => /kultura/film-tv/nasljede-je-opet-na-vrhu-nase-liste-najboljih-serija-godine-ali-2023-je-dala-jos-nekoliko-favorita-za-best-of-1351644?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 438994 [name] => serije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => serije [link] => /tag/serije ) [1] => stdClass Object ( [id] => 601988 [name] => preporuke serija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-18 19:33:46 [main_article_id] => 0 [alias] => preporuke-serija [link] => /tag/preporuke-serija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 636147 [name] => HBO serije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-15 16:05:01 [main_article_id] => 0 [alias] => hbo-serije [link] => /tag/hbo-serije ) [3] => stdClass Object ( [id] => 670996 [name] => HBO Max serije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-18 16:56:02 [main_article_id] => 0 [alias] => hbo-max-serije [link] => /tag/hbo-max-serije ) [4] => stdClass Object ( [id] => 634585 [name] => Netflix serije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-26 21:55:44 [main_article_id] => 0 [alias] => netflix-serije [link] => /tag/netflix-serije ) [5] => stdClass Object ( [id] => 721789 [name] => SkyShowtime [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-02 13:44:53 [main_article_id] => 0 [alias] => skyshowtime [link] => /tag/skyshowtime ) [6] => stdClass Object ( [id] => 742413 [name] => SkyShowtime serije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-31 11:52:22 [main_article_id] => 0 [alias] => skyshowtime-serije [link] => /tag/skyshowtime-serije ) [7] => stdClass Object ( [id] => 504194 [name] => amazon serije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => amazon-serije [link] => /tag/amazon-serije ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TV U OKU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Nasljeđe‘ je opet na vrhu naše liste najboljih serija godine, ali 2023. je dala još nekoliko favorita za ‘best of‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/26244284.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => SkyShowtime [mainImageDesc] =>

‘Poker Face‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/26244284.jpg [title] =>

‘Poker Face‘

SkyShowtime ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/26244289.jpg [title] =>

‘Nasljeđe 4‘

HBO Max ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/26244293.jpg [title] =>

‘Zavada‘

Netflix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/26244295.jpg [title] =>

‘Dead Ringers‘

Amazon Prime ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/26244287.jpg [title] =>

‘The Last Of Us‘

HBO Max ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/26244290.jpg [title] =>

‘Diplomatkinja‘

Netflix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/26244297.jpg [title] =>

‘Silos‘

Apple TV+ ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/26244283.jpg [title] =>

‘Cunk na Zemlji‘

Netflix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/26244300.jpg [title] =>

‘Gen V‘

Amazon Prime ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/26244298.jpg [title] =>

‘Kauboj iz Kopenhagena‘

Netflix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Bila je ovo godina novih-starih početaka i završetaka. Vratile su se pojedine stare televizijske serije, kao "Frasier" i "Lude sedamdesete", prekrštene u "Lude devedesete", a novije su stigle do posljednjih sezona, poput "Nasljeđa", "Spolnog odgoja", "Krune", "Teda Lassa", "Barryja"...

Bila je ovo i godina štrajka hollywoodskih scenarista/glumaca koji je skrenuo pažnju na algoritamsku AI prirodu mnogih streaming projekata. Zbog čestog davanja prednosti algoritmu spram kreativnosti, ali i inzistiranju na kvantiteti u odnosu na kvalitetu, "peak TV" više nije na vrhuncu. Međutim, dobrog serijskog materijala za gledanje ili "bindžanje" još uvijek ima i to potvrđuju raznolike serije na ovoj listi kao stvorene za nadoknađivanje tijekom blagdana ako ste ih propustili.

1. NASLJEĐE 4 (HBO Max)

Otkako se na ovom mjestu pravi lista najboljih serija godine, "Nasljeđe" je uvijek pri vrhu. Druga sezona modernog "Kralja Leara" našla se 2019. među top-pet na listi, a treća je 2021. zauzela prvo mjesto. Dvije godine kasnije "Succession 4" je opet prvi kao četvrta sezona ponajbolje serije unatrag desetak i više godina koja zaslužuje ulazak u TV panteon. Treća epizoda naslovljena "Connor‘s Wedding" može se okititi titulom najbolje televizije 2023., a nakon nje slijedi šok. Kreator šekspirijanske serije u produkciji HBO-a Jesse Armstrong završio je "Nasljeđe" sa stilom, unatoč smrti glavnog lika prije isteka prve polovine posljednje sezone ili baš zbog toga. Korporativna satira nanovo pršti od izvrsnih glumačkih partija Briana Coxa, Kierana Culkina, Sarah Snook, Jeremyja Stronga..., moralnih dvosmislenosti i sočnih tragikomičnih dijaloga ili replika ("Kujica moga oca"), ali borba za korporativnu moć djece milijardera Logana Roya nakon njegove smrti ima nikad veću dramsku težinu. Pitanje je kad ćemo dobiti neku iduću veliku seriju kao što je "Succession".

---

image

‘Nasljeđe 4‘

HBO Max
---

2. ZAVADA (Netflix)

Snimljena u produkciji kompanije A24, zaslužne za niz filmskih bisera ("Projekt Florida", "Poslije sunca"...), ovo je najbolja serija 2023. prikazana na Netflixu, ali i možda najaktualnija na tom i nekom drugom streamingu, i to ne samo ove godine nego i dekade. "Beef" je kao smjesa crne komedije, drame i trilera pogodio "zeitgeist" 2020-ih sa zapletom o zavadi dvoje azijskih likova iz različitih slojeva društva (bauštelac – poduzetnica) nakon sukoba u prometu a la "Dvoboj", "Kobno prestrojavanje" i "Bijesan". Azijske priče postale su trend ("Parazit", "Sve u isto vrijeme", "Minari"), kao i one o sudaru klasa ("Trokut tuge", "Meni", "Nož u leđa 2"). Taj sudar "Zavada" svodi na eskalirajući konflikt dvoje ljudi punih proždirućeg bijesa i frustracija, potenciranih u (post)pandemijsko doba da se mogu kanalizirati s obje strane ekrana. Serija je, dakle, prepoznatljiva, ali razvija se na nepredvidljiv način i ne libi se odvesti već viđenu priču o sukobu u prometu u nekom novom neviđenom smjeru.

---

image

‘Zavada‘

Netflix
---

3. POKER FACE (SkyShowtime)

U krimi komediji "Poker Face" čujemo izraz "play it safe", ali kreator serije Rian Johnson baš i ne igra na sigurno i donosi nešto drukčiji misteriozni "whodunit" čak i u odnosu na njegove hit-filmove "Nož u leđa 1&2". Zvijezda serije "Babuška" Natasha Lyonne glumi uobičajeno ciničan lik, ona je sada konobarica Charlie koja ima dar izdaleka namirisati muljažu i zna kad netko laže, što će je odvesti od jednog do drugog detektivskog slučaja diljem Amerike. Johnson koketira s "road movie" žanrom i omogućuje Natashi još bolju ulogu od "Russian Doll", vrativši se "indie" korijenima prije "Star Warsa" i "Knives Out", kad je snimao filmove a la "Brick" s Josephom Gordon-Levittom (pojavljuje se u devetoj epizodi). Tko kaže da ne želi da "Poker Face" dobije drugu sezonu, Charlie će ga uhvatiti da laže.

---

image

‘Dead Ringers‘

Amazon Prime
---

4. DEAD RINGERS (Amazon Prime)

Još jedan u nizu serijskih remakeova poznatih filmova (u ovom slučaju kultnih "Ukletih blizanaca" Davida Cronenberga iz 1988.) koji je, k tome, promijenio spol na trendovski način i postao "ženski". Kao takav "Dead Ringers" u startu nije puno obećavao, no ispao je dobra nadopuna originalu i jedno od najugodnijih iznenađenja godine koliko god neugodan bio. Natpis na početku prve epizode upozorava na neugodnosti i ovo je jedna prilično uznemirujuća serija s košmarnim scenama poroda itd. Međutim, "Uklete blizanke" porodile su provokativni psihološko-trilerski "body horror" s opipljivo tjeskobnom atmosferom, pozivanjem na "Personu" i "Mulholland Drive", te izvanrednom dvostrukom ulogom oskarovke Rachel Weisz na mjestu nekadašnjeg Jeremyja Ironsa. Weisz je zasluženo nominirana za Zlatni globus i trebala bi, da je pravde, istovremeno osvojiti dva kipića.

---

image

‘The Last Of Us‘

HBO Max
---

5. THE LAST OF US (HBO Max)

Najbolja serija svih vremena? Nećemo pretjerivati, ali "The Last Of Us" je nedvojbeno jedna od najboljih serija godine i ponajbolja adaptacija neke videoigre uopće. Kreator kvalitetne serije "Černobil" Craig Mazin i autor hvaljene istoimene videoigre Neil Druckmann udružili su snage na priči o plaćeniku (Pedro Pascal u još jednoj ulozi očinske figure) na zadatku da za spas čovječanstva prevede mladu djevojku (Bella Ramsey) kroz zaraženu, zombijima napučenu pandemijsku Ameriku. Dinamika otac – kći miješa se s postapokaliptičnim akcijskim zombi hororom, ali serija je prvenstveno zainteresirana za humanu dramu i ljudsku konekciju u otuđeno neljudsko doba, čime rezonira i s ove strane ekrana u periodu postkorone. Cijela jedna epizoda posvećena je stvaranju emotivne konekcije između dva sporedna lika, Billa i Franka (Nick Offerman, Murray Bartlett). "The Last Of Us" traži ljubav za kraj svijeta.

---

image

‘Diplomatkinja‘

Netflix
---

6. DIPLOMATKINJA (Netflix)

"Tko voli moć, taj je ne bi smio imati", čujemo u jednom trenutku serije "The Diplomat", koja je proljetos ugodno iznenadila kad se pojavila. Politička drama s elementima trilera i romantične komedije govori o raspodjeli moći na globalnom, ali i na intimnom polju, od (američke) vanjske politike do bračne postelje. Priča prati američku diplomatkinju (Keri "Felicity" Russell) poslanu u London nakon terorističkog napada, kamo s njom odlazi i njezin suprug (Rufus Sewell iz "Grada tame"), također diplomat. Bračne i političke trzavice fino se isprepleću u ovoj seriji, snimljenoj na razmeđu sitcoma i prestižne televizijske drame. Dobro glumljena i napisana serija dovitljivih dijaloga uspijeva biti zabavna i ozbiljna. "Diplomatkinja" bi mogla postati "Zapadno krilo" za 2020-e.

---

image

‘Silos‘

Apple TV+
---

7. SILOS (Apple TV+)

Scenarist Graham Yost bio je specijalist za tzv. visoke koncepte u ("Brzina"), a to je i ostao sudeći po najboljoj ovogodišnjoj seriji s logom Apple TV+, koja nije zaslužila ostati u sjeni popularnije "The Last Of Us" kad smo kod postapokaliptičnog serijskog materijala. Inspirirana serijom SF knjiga Hugha Howeyja, serija nas prebacuje u podzemni silos gdje živi oko deset tisuća ljudi. "Ne znamo zašto smo ovdje, ne znamo tko je sagradio silos, ne znamo zašto je sve izvan silosa tako kako jest i kad će biti sigurno izići van", govore likovi od kojih su informacije skrivene. Misterij pokušava otkriti inženjerka (odlična Rebecca Ferguson) koja se nameće kao protagonistica nakon što su glavni likovi naizgled već postavljeni u prvoj epizodi (David Oyelowo, Will Patton). "Silos" izgrađuje uvjerljiv futuristički svijet, poštujući SF tradiciju ("Metropolis", "1984", "Istrebljivač") i potpirujući aktualne zavjereničke paranoje o projiciranju lažnog prikaza stvarnosti u oku poslušnih, pokornih ljudi.

---

image

‘Cunk na Zemlji‘

Netflix
---

8. CUNK NA ZEMLJI (Netflix)

Najzabavniji serijski materijal godine okreće klasični dokumentarni format naopačke, nastavljajući tamo gdje je sa skečevima stao "Borat", samo bez njegova vulgarnog tjelesnog humora. Humor je ovdje verbalne satirične vrste dok Philomena Cink (Diane Morgan iz "Života nakon smrti") putuje svijetom i istražuje povijest ljudske rase i civilizacije razgovarajući sa stručnjacima. "Je li ona bila dijelom žirafa ili Boticelli jednostavno nije znao slikati vrat?", jedno je od Philomeninih karakterističnih pitanja u seriji, postavljeno na račun "Rođenja Venere". Philomena nema dlake na jeziku ("Križarske ratove je sponzorirala Crkva", "1789. toples revolucija"...), ali je puno suptilnija od Borata u "mockumentary" seriji kreatora "Black Mirrora" Charlieja Brookera koja je istovremeno zabavna i edukativna. Uz "Cunk na Zemlji" gledatelj kroz smijeh može nešto i naučiti.

---

image

‘Gen V‘

Amazon Prime
---

9. GEN V (Amazon Prime)

"The Boys" are back in town... Satirički samosvjesna superherojska serija Erica Kipkea "The Boys" dobila je iznenađujuće dobar "spin-off". Ovogodišnji "Gen V" prati novu generaciju mladih superheroja na sveučilištu koje "trenira najbolje heroje od 1965.": jedna djevojka može rabiti krv kao oružje, druga se smanjiti ili povećati itd. "Gen V" je svojevrsna mladenačka "Euforija" iz "The Boys" svemira, što je potentan koncept. Serija se dotiče nekih važnih tema za mlade u vezi s njihovom vanjštinom, nutrinom i osjećajima, a istovremeno ispunjava očekivanja fanova u vezi s krvavom (ant)superherojskom akcijom. "Biti heroj nije ono što misliš", kaže jedan lik u seriji koja završava pojavom Homelandera, ali i poentira da su "Gen V" likovi junaci sutrašnjice i budućnost franšize. Na mladima svijet "Boysa" ostaje.

---

image

‘Kauboj iz Kopenhagena‘

Netflix
---

10. KAUBOJ IZ KOPENHAGENA (Netflix)

Redateljski "neonski demon" vratio se na male ekrane dok čekamo njegov povratak na velike. "Copenhagen Cowboy" druga je serija Nicolasa Windinga Refna (serijal "Diler", "Bronson", "Valhalla se budi", "Vožnja, "Samo Bog prašta", "Neonski demon") nakon "Too Old To Die Young" s Milesom Tellerom iz 2019. godine. Refn se vratio i matičnoj danskoj metropoli, kao i (našem) glumcu Zlatku Buriću, koji je upečatljiva pojava sa zalizanom kosom. Povratak u Kopenhagen poprilično je godio Refnu. Danac je režirao seriju na zlatnoj sredini između svojih danskih i američkih filmova, osjećajući se kao kod kuće u kopenhaškom kriminalističkom podzemlju osvijetljenom neonskom rasvjetom i napučenom balkanskom mafijom, ali i (dodatak) snažnim ženskim likovima. "Kauboj iz Kopenhagena" jaše u neonski zalaz sunca.

---

Ostali plusevi i minusi

Častan spomen – "The Bear 2" (Disney+). Dvije riječi: Yes, chef!

Mogla se naći na listi – "Suputnici" (SkyShowtime). Epska melodrama, politička i intimna, kronicira ljubavnu priču dvojice muškaraca od McCarthyjeve ere do AIDS-a osamdesetih.

Regionalne serije – "Znam kako dišeš", "Šutnja" i "Djeca zla" (HBO Max).

Podcijenjene serije – "Kruna 6" (Netflix). Više neujednačena nego loša, šesta sezona ima nezaboravnu završnicu s pojavom tri inkarnacije kraljice Elizabete II. Među podcijenjene se može uvrstiti i "Ahsoka" (Disney+), možda i najsolidniji serijski izdanak "Ratova zvijezda".

Precijenjene serije – "Pad kuće Usher" (Netflix), "Noćni agent" (Netflix), "Kraljica Charlotte: Bridgerton" (Netflix), "Ljubav i smrt" (HBO Max), "Tko je Erin Carter?" (Netflix), "Užareno tijelo" (Netflix)... Tresla se brda...

Propustili ste, bindžajte – "Drago dijete" (Netflix), "Vodoinstalateri Bijele kuće" (HBO Max), "Arnold" (Netflix), "Gospođa Davis" (HBO Max)...

Propustili ste, nemojte bindžati – "Vještac 3" (Netflix), "Opsesija, ljubav, ljubomora" (Netflix)...

Razočaranja – "Igra lignje: Izazov" (Netflix), "Fatalna privlačnost" (SkyShowtime), "The Continental: From the World of John Wick" (Amazon Prime)...

Najgora serija godine – "Kraljica Kleopatra" (Netflix). Slijedi je "Idol" (HBO Max).

---

---

Prijašnje serijske liste godine

Koga zanima kako su izgledale neke od serijskih ‘best of‘ lista prethodnih godina, može kliknuti ovdje: 2019.2020., 2021., 2022.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
SkyShowtime HBO Max Netflix Amazon Prime HBO Max Netflix Apple TV+ Netflix Amazon Prime Netflix
SkyShowtime

‘Poker Face‘

HBO Max

‘Nasljeđe 4‘

Netflix

‘Zavada‘

Amazon Prime

‘Dead Ringers‘

HBO Max

‘The Last Of Us‘

Netflix

‘Diplomatkinja‘

Apple TV+

‘Silos‘

Netflix

‘Cunk na Zemlji‘

Amazon Prime

‘Gen V‘

Netflix

‘Kauboj iz Kopenhagena‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/film-tv/nasljede-je-opet-na-vrhu-nase-liste-najboljih-serija-godine-ali-2023-je-dala-jos-nekoliko-favorita-za-best-of-1351644 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=43639c55e7394373a66b813c0a23aab2d1846801 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Naslje%C4%91e%E2%80%98+je+opet+na+vrhu+na%C5%A1e+liste+najboljih+serija+godine%2C+ali+2023.+je+dala+jo%C5%A1+nekoliko+favorita+za+%E2%80%98best+of%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fnasljede-je-opet-na-vrhu-nase-liste-najboljih-serija-godine-ali-2023-je-dala-jos-nekoliko-favorita-za-best-of-1351644 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fnasljede-je-opet-na-vrhu-nase-liste-najboljih-serija-godine-ali-2023-je-dala-jos-nekoliko-favorita-za-best-of-1351644 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TV U OKU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Film & TVTV U OKU

‘Nasljeđe‘ je opet na vrhu naše liste najboljih serija godine, ali 2023. je dala još nekoliko favorita za ‘best of‘

Piše Marko Njegić
31. prosinca 2023. - 11:12

Bila je ovo godina novih-starih početaka i završetaka. Vratile su se pojedine stare televizijske serije, kao "Frasier" i "Lude sedamdesete", prekrštene u "Lude devedesete", a novije su stigle do posljednjih sezona, poput "Nasljeđa", "Spolnog odgoja", "Krune", "Teda Lassa", "Barryja"...

Bila je ovo i godina štrajka hollywoodskih scenarista/glumaca koji je skrenuo pažnju na algoritamsku AI prirodu mnogih streaming projekata. Zbog čestog davanja prednosti algoritmu spram kreativnosti, ali i inzistiranju na kvantiteti u odnosu na kvalitetu, "peak TV" više nije na vrhuncu. Međutim, dobrog serijskog materijala za gledanje ili "bindžanje" još uvijek ima i to potvrđuju raznolike serije na ovoj listi kao stvorene za nadoknađivanje tijekom blagdana ako ste ih propustili.

1. NASLJEĐE 4 ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 04:35