Kultura Kultura

PROŠLO JE DVADESET GODINA OD SMRTI TOME BEBIĆA

Misto šoneta: Je li Toma stiga tamo di je iša?

PROŠLO JE DVADESET GODINA OD SMRTI TOME BEBIĆA

U zadnjih 20 godina, otkad je Toma Bebić umra (4. veljače 1990.), steka je masu novih epigona i generacija koje ga prate i raspiruju, pa mu je sve teže “uzet miru” ka čoviku, ako već nije i prerasta u pojavu.

A tija je bit šta kraći, ka aforizam, za ne pisat romane: - Možda bi u zatvoru i uspija napisat nekoliko knjiga, ali koliko ima kriminalaca, ne mo’š više doć na red ni da te zatvore!

Osim aforizama (“Volite se, ljudožderi!”) Toma je pisa i pisme za dicu (“Tata, rata, ata, bum”), ali iza Tome je puno toga ostalo neobjavljeno, pa je na inicijativu njegovoga prijatelja umjetnika Ante Škaričića jedan od urednika “Feral Tribunea” Predrag Lucić izabrao i pripremio za objavu kus knjižurine uvezane špigetama ka šta bi i Toma možda učinija.

Najznačajnije mjesto u knjizi drži “Zeleni konj” - Zelenoidna aritmetička metamorfoza zelenog konja u jednadžbi zelenojeda s travom zelenom - kako je to Toma bio zamislio. Stihovi ispisani u brojkama montirani su na prozirnim stranicama jer je Toma htio da se ta poezija može čitati ispod morske površine (?!).

Panker bez škafetina

Možda ga nikad ne bi ni bilo da se nije okladija s prijateljima kako će do kraja života postat pisac, novinar, pjesnik, pivač, kompozitor, glumac, režiser, slikar...

Totalni Toma! Obećanje je ispunija. U “Slobodnoj” je za gradsku rubriku zna pisat na istu makinjetu s Miljenkom Smojom. A ka kantautor na Splitskome festivalu pojavija se u mornarsku majicu sve na buže prije prvih pankera.

Toma s “Neverom” i nizom drugih hitova (Marčelina, Leut, Oya Noya, Tu-tu-auto vrag ti piz odnija, Kaleta) ne može ni s kim u isti kritičarski škafetin.

Da je Toma vridija, to danas više ne triba dokazivat čim postoje Marijan Ban, pa TBF... Otkad je on piva Misecu “evo su i nikidan i njegovu lipost razotkrili” kojega i danas tuku bez potribe!

Toma se obraćao tamo di mu se činilo da fali ljudskosti, pa je napisa i intervju s vagonom: “Dobar dan, šjor Vagon, kako ste?”, pita ga Toma, a za jednim policjotom koji je naglo uteka sa šanka da ne zakasni u dvi ure zatvorit škafetin, Toma je vika: “Ma šta ti je bidan šakfetin učinija da ga moraš zatvorit?”

Nije volija putovat: “Di god odeš, nikad nisi tamo, nego uvik rečeš da si ovde, pa onda stoj di jesi!” Putova je u mistu, filozofski, a kad je ima učinit karijeru glumca i pivača u Italiji, pobiga je iz Rima glavom bez obzira jer su ga skoro obukli u kravatu i veštit.

Čovik i brod

Ribaru iz Vranjica kojega je vojnik na straži ubio ne znajući kako se uz kraj pod osti lovi ribu, Toma je posvetio “Leuta”, a jedan će se i njemu “rastočit” jer je odlučija kupit stari američki čamac za spašavanje i poklonit ga svojoj Anđi za rođendan.

A šta ćemo jist, bacila je Anđe oko na dicu, ali joj je isto bilo drago. Odma su ga išli vidit. Anđe se i danas sića da je naprid ima jedan lipi crveni flok.To je zapravo bilo latinsko jidro u križ na jarbol, dobro napuvano od romantike, a već sutra, ka i sve kod Tome, rušija se lipi san pod teretom “okrutne stvarnosti”.

Brodu je da ime Tomassis po Onassisu, ali nikome nije da ništa popravit ističući sve njegove nedostatke ka najveće prednosti. Nasrid mora crka mu motor. Pusti brodi su ga tili povuć, ali Toma ni čut! Malo na flok na buže, malo na slomljena vesla, a najbolje je iša na kurenat.

Mora bit da ga je tako more bacilo na Čiovo, ma ne u Čile, ka šta je “reva” u svojoj pismi “Čuješ li me, Iveee” na Splitskome festivalu, a iz prvog reda publike odgovori mu legendarni golman maloga baluna Ivan Marović: “Čujeeeen”, pa ga je Toma odma posla u onu stvar i nastavija pivat ka i plutat na svome “Tomassisu”, jerbo kapetan zadnji napušta brod. I leut je osta. A čovik je otiša, nikad nije sta.

 MARIO GARBER

Tome Bebića se, na godišnjicu njegove smrti, sjetio i poznati splitski fotograf Boris Kragić te nam je ustupio nekoliko svojih fotografija, uz poruku:

"Na današnji dan, 04.02.1990. u Splitu je umra Toma Bebić. Slava mu i hvala za sav doprinos kulturi Splita".

Rijetke fotografije Tome Bebića koje nam je poslao Boris Kragić pogledajte u našoj fotogaleriji.

 
Naslovnica Kultura