Kultura Kultura

Konzervatori pokazali što znaju

Otvorena izložba Trideset godina Splita na UNESCO-ovoj listi

Konzervatori pokazali što znaju

U staroj gradskoj vijećnici na Pjaci otvorena je izložba pod nazivom “30 godina Splita na UNESCO-ovoj Listi svjetske kulturne baštine”.

Izložbu je osmislio voditelj Odsjeka za staru gradsku jezgru Goran Nikšić, koji je i govorio na otvaranju, a izložbu je otvorila nova pročelnica Konzervatorskog zavoda Tajma Rismondo-Čale.

Split je na taj prestižni popis uvršten prije tri desetljeća, a radovi u jezgri osobito su intenzivirani nakon što je Grad 1995. godine pokrenuo projekt “Split 1700”. Uz pomoć panoa, digitalnih info-pultova i videa, predstavljene su u prizemlju i na katovima najvažnije aktivnosti u povijesnoj jezgri u proteklom razdoblju − od velikih konzervatorskih i restauratorskih zahvata na Peristilu, katedrali, krstionici, Zlatnim vratima i mletačkoj kuli, do manje poznatih projekata obnove infrastrukture, uređenja pročelja i krovova kuća, sustava informiranja i označavanja pojedinih spomenika, te ostalih aktivnosti u srcu grada.

Poseban prostor posvećen je čišćenju i uređenju Peristila, koje privlači veliku pozornost građana.

Osim informacija i planova za daljnje projekte − koji bi trebali biti gotovi do 2012. godine − izloženo je i nekoliko ulomaka s carskog trga na kojima je demonstrirano čišćenje crne kore koja se taložila stoljećima.

Ta kora, debela od djelića milimetra do pola centimetra, skida se prvo skalpelima, a zatim laserom kako bi se postigla izvorna bjelina.

Uz izložbu je tiskana i peta u nizu publikacija “Obnova povijesne jezgre”, autora Duška Marasovića, s pregledom povijesnih zbivanja, arhitektonskih karakteristika i prostornog razvoja grada od 18. stoljeća do današnjih dana.

J.P., foto: paun paunović / cropix

Naslovnica Kultura