Kultura Kultura

Skitač na valovima: bijeg iz betonske prašine na valove Balija

Berislav Lončarević je kao svjetski pustolov sa skitnje preko mitskih mjesta surferske supkulture donio knjigu koja je istodobno i putopis i bajka u kojoj se isprepleću Istok i Zapad, tehnika hvatanja valova i strpljivo umijeće njihova čekanja...

Berislav Lončarević
“Skitač na valovima” Berislava Lončarevića jednako je dobro i poticajno štivo bilo da ga se čita na rubu kakve osamljene plaže ili, pak, u zimskom ozračju sobe smišljajući neki vlastiti način da se otkačite, čulo se na predstavljanju ove knjige proteklog utorka u zagrebačkom “Profil megastoreu”.

Lončarević je, inače, počeo svoje pustolovine po planinama vozeći snowboard, a zatim je prešao na morske valove. Krajem prošlog stoljeća radio je kao menadžer u Slovačkoj kada je i počeo odisejska putovanja po Andama i Himalaji.

 Zatim se bavio wakeboardom na jezerima Floride i Teksasa, boravio u ašramu Sai Babe i učio Muay Thai u Tajlandu... Tada se nenadano zaljubio u oceanske valove i surfing u Aziji. Prije devet godina došao je na Bali, i otada pa do danas taj otok zove svojim domom.

Na Baliju proučava lokalnu kulturu, religiju, piše putopise i vozi valove indonezijskog arhipelaga. Izvozi i rukotvorine u Europu, bio je suvlasnik noćnog bara u Kuti, kao i instruktor kick-boxinga.

Sa suprugom Aleksandrom Denić, autoricom fotografija, putuje svijetom kad god mu dubina džepa to dopusti.

Hrvatski Dan velikih valova

- S osmišljene skitnje preko mitskih mjesta surferske supkulture Bero je donio knjigu koja je istodobno i putopis, pun stvarnih ljudi, valova i zbivanja, ali i bajka ako se tako može nazvati ono fino iracionalno tkanje u koje se upleću Istok i Zapad, tehnika hvatanja valova i strpljivo umijeće njihova čekanja, ljubavni zanos i rezignacija uzrokovana razilaženjem sa svijetom koji odlazi u drugom smjeru - stoji na ovitku knjige “Skitač na valovima”.

Moderator Ivica Prtenjača istaknuo je pjesnički aspekt ove knjige, za njega je Berina priča neka vrsta hrvatskog “Dana velikih valova”, “a ne znam tko normalan nije pustio suzu na taj film”, rekao je Prtenjača.

Kao pripomoć na promociji sudjelovao je i njegov kolega snowboarder Sebastian Fleiss, brat također prisutne skijašice Nike, koji se osvrnuo na njihove boarderske dane.

Berislav sam je bio vrlo škrt na riječima, osim toplog pozdrava velikom broju prisutnih koji su napućili prostor “Profil megastorea”, pročitao je pismo poslano mailom od izvjesnog Jure koje je otprilike glasilo: “Dragi Berislave! ...ne prođe dan da ne pomislim da uzmem ženu i djecu iz ove betonske prašine i odvedem ih negdje gdje sunce vječno sja!

NENAD MEDELIĆ

Naslovnica Kultura