Kultura Kultura

‘Feminae Extravaganza’ u Akvariju na Bačvicama u subotu i nedjelju

Prvi festival ženske umjetnosti u Splitu

‘Feminae Extravaganza’ u Akvariju na Bačvicama u subotu i nedjelju

Udruga Pokret za kulturu mladih Split organizira festival ženskog stvaralaštva “Feminae Extravaganza” 22. i 23. kolovoza, u galerijskom prostoru Akvarija na Bačvicama.

Festival je prvi ovakvog tipa u Splitu, a na njemu će sudjelovati Rafaela Dražić (koja je izradila i plakat festivala), Sanja Burazin, Gloria Oreb, Sunčica Fradelić, Renata Poljak, Zrinka Barbarić, Alemka Đivoje, Bruna Kazinoti, Tihana Jovanić, Edita Pecotić, Glorija Lizde, Tanja Brešan te dio izložbe iz Zagreba “How much queer work”: Tanja Topolovec, Gabrijela Ivanov, Dana Budisavljević, Iva Habus, Lea Kralj Jager, Darko Vaupotić te Helena Janečić.

Organizatori festivala su Blanka Roknić i Darko Čop iz Pokreta za kulturu mladih Split, koji djeluje unutar Koalicije Udruge mladih (KUM, Klub Kocka). Cilj festivala je pridonijeti većoj vidljivosti žena u umjetnosti. Organizatori su kao nit vodilju prvog festivala odabrali lokalne/splitske umjetnice da bi mogli problematizirati “globalno”.

“Ideja vodilja festivala je pitanje zašto se žene ‘boje’ koncepta feminističkog i zašto se stalno od toga ograđuju, te u kolikoj mjeri spol utječe na umjetničku afirmaciju”, objasnila je Roknić. Program počinje u subotu u 18 sati okruglim stolom na kojemu će biti riječi o položaju žena na našoj umjetničkoj sceni. Od 19 sati svoje radove će predstaviti umjetnice.

Od 22 sata počet će glazbeni program u kojemu će kao DJ-ice sudjelovati cure iz kolektiva Terapija (electro-clash) koje su rasplesale splitsku publiku u klubu Kocka ove zime. Tijekom dva dana gledatelji će moći pogledati i videoradove Edite Pecotić, Renate Poljak, Tihane Jovanić/Sylvie Balestre te Sunčice Fradelić.

“Nadamo se da ćemo dogodine biti u mogućnosti ugostiti i strane feministice i umjetnice koje su i za ovaj festival pokazale interes, ali zbog ograničenih sredstava nismo bili u mogućnosti ugostiti ih. Nadamo se da ćemo pridonijeti prepoznavanju radova splitskih umjetnica te barem malo odškrinuti vrata i zainteresirati dio javnosti za njih”, zaključuje Blanka.

ana jerković

Naslovnica Kultura