Kultura Kultura

'Hinkemann' na Splitskom ljetu

Rat mu je odnio muškost, a mir egzistenciju

 'Hinkemann' na Splitskom ljetu

Nagrađivana predstava "Hinkemann" Ernsta Tollera u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih i režiji Igora Vuka Torbice gostovat će na Splitskom ljetu ovoga petka u zgradi HNK Split izvedbom u 21 sat.

Predstava o životu vojnog invalida iz Prvoga svjetskog rata premijerno je izvedena 2015., a ovjenčana je s čak 13 nagrada u Hrvatskoj i regiji, među kojima su i Nagrada hrvatskoga glumišta 2016. i Nagrada za najbolju predstavu 31. Gavellinih večeri.

Drama njemačkog autora Ernsta Tollera, nastala 1923. godine, bavi se sudbinom Eugena Hinkemanna koji se vraća iz rata kao invalid bez genitalija.

Njegovi pokušaji integracije u društvo, traženja posla i održavanja normalnog bračnog života glavni su pokretači radnje. U ratu metak mu je odnio muškost, u miru kriza mu je, kao i tolikima drugima, odnijela egzistenciju, okolina ga mahom iskorištava ili u najmanju ruku slabo razumije, a on, da prehrani sebe i nevjernu ženu, ne samo da se mora baviti čovjeka nedostojnim poslom, nego baveći se njime gazi i vlastite najintimnije ideje i ideale.

Naslovnu ulogu tumači Rakan Rushaidat pored kojeg u predstavi igraju i Mia Biondić, Frano Mašković, Doris Šarić Kukuljica, Dado Ćosić, Petar Leventić, Jasmin Telalović, Vedran Živolić, Marica Vidušić, Milica Manojlović, Nađa Perišić Radović, Milivoj Beader i Ozren Grabarić.

U kritikama se ističe kako predstava "bespoštedno rastvara i naživo operira unutarnja razaranja Hinkemanna, pri tom ni prema sebi ni prema likovima ne pokazujući milosti" te kako je "izvedba velike glumačke i autorske energije, koja na primjeru tragedije društva i pojedinca nakon jednoga svjetskog rata želi govoriti o ovom vremenu, koje se nalazi pred opasnošću nove katastrofe".

Naslovnica Kultura