Kultura Kultura

POČELO 12. IZDANJE FMFS-a

Pronađite se! Split ima jedan od najvećih filmskih festivala u zemlji; interes je ogroman i čeka nas divnih deset dana druženja u Ljetnom kinu 'Bačvice', u 'Kinoteci' i u Domu mladih

POČELO 12. IZDANJE FMFS-a

Isprofilirali smo se ne samo u jedan od najvećih filmskih festivala u zemlji, već i kroz rad u Ljetnom kinu 'Bačvice' i ostatku Dalmacije kroz Kino Mediteran u jedne od najvažnijih pokretača razvoja publike za nezavisni film – rekao nam je Alen Munitić.

Sjedenje po zidićima, na zemlji i klupicama tradicionalna su slika otvaranja Festivala mediteranskog filma Split u Ljetnom kinu "Bačvice".

Tako je bilo i na startu 12. etape FMFS-a, festivala kojim počinje domaća ljetna festivalska sezona.

Za razliku od prošle godine, otvaranje je prošlo ležerno, bez drame i trilera. Ti žanrovi će se narednih deset dana odvijati samo na velikim ekranima u 70 filmova iz 32 zemlje, počevši od večerašnjih premijernih projekcija.

Splićani svih generacija dupkom su napunili kino i sjedili kud god su stigli kako bi prvi u Hrvatskoj pogledali hrvatski kratkometražni film "Dok je trajao Roland Garros" Snježane Tribuson i talijanski dugometražni "Sitne ribe" koji je u Split stigao s Berlinalea, gdje je dobio Srebrnog medvjeda za scenarij.

Otvaranju je nazočio dio ekipe "Roland Garrosa", redateljica Tribuson i glumac Mijo Jurišić, filmaši poput Zrinka Ogreste, kao i novi ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Christopher Peter Marcich.

- Nekako je i logično da film u Splitu ima svoju premijeru jer je nastao prema priči Tanje Mravak.

Pročitala sam je kad je izašla njezina zbirka. Kad čovjek ima 62 godine normalno je da ne radi kratke filmove, ali bez obzira na to meni se priča toliko dopala da sam je željela snimiti. Ta priča pripada ovdje.

Prilično sam se bojala kako ćemo s dalmatinskim naglaskom, ali mislim da smo isplivali – kazala nam je Tribuson koja je prvi put na FMFS-u i puna je pohvale na račun ljetnog kina i festivala.

I ravnatelj HAVC-a Marcich nije dosad bio na FMFS-u.

- Prvi dojmovi su da sam impresioniran mjestom. Mislim da se vidi entuzijazam ekipe i grad Split to podržava na jedan uzoran način. Vani smo, u kinu na otvorenom, uživamo u filmu u Splitu.

Mislim da je ideja mediteranskog filma u Splitu super, a pohvala ide entuzijastima koji to rade, podržavaju, omogućuju – izjavio nam je Marchich.

- Stvarno sam zahvalan ovoj našoj publici i mene osobno i cijeli tim zaista ispunjava kad vidimo koliko publika voli FMFS! Eto odakle nam energija da sve ovo radimo!

Večerašnji film bio je rasprodan od jutros, interes je ogroman, i čini mi se da nas zaista čeka divnih deset dana druženja u Ljetnom kinu "Bačvice", u "Kinoteci" i u Domu mladih.

Moram se zahvaliti i našim pokroviteljima: po prvi put bili su nam prisutni predstavnici Ministarstva kulture, Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Splita.

Ta podrška nam je jako važna jer dokazuje da smo se isprofilirali ne samo u jedan od najvećih filmskih festivala u zemlji, već i kroz rad u Ljetnom kinu "Bačvice" i ostatku Dalmacije kroz Kino Mediteran u jedne od najvažnijih pokretača razvoja publike za nezavisni film – rekao nam je direktor FMFS-a Alen Munitić.

Naslovnica Kultura