Kultura Kultura

Nestor i memor

Duško Kečkemet, vitez umjetnosti i književnosti iz Bobovišća

Nestor i memor

U gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita ovoga četvrtka u 18 sati bit će predstavljena knjiga "Duško Kečkemet i Brač".

Ovu, 24. knjigu iz edicije Bračkog zbornika, objavljenu u sunakladništvu s Nakladom Bošković iz Splita, predstavit će Arsen Duplančić, te profesori Vedran Barbarić i Josip Vrandečić.


Ovakvo predstavljanje nije ni moglo biti održano nigdje drugdje nego u Muzeju grada Splita, budući da se uoči 96. rođendana Kečkemet "preko knjige" vraća u ustanovu u kojoj je kao kustos i ravnatelj radio dugi niz godina, od 1949. do 1979.


Kečkemetova je biografija, međutim, kudikamo šira, ali mahom vezana uz Split i Brač.


Duško Kečkemet rođen je u Supetru na Braču 4. lipnja 1923., a Realnu gimnaziju završio je u Splitu. Od 1941. do 1950. živio je u Zagrebu, gdje je studirao na Filozofskom fakultetu, a 1970. je u Zagrebu i doktorirao.

Vitez iz Bobovišća

Kustos je u Gliptoteci u Zagrebu od 1945. do 1949., kad prelazi u Split, gdje obnaša dužnosti kustosa i ravnatelja Muzeja grada Splita od 1949. do 1979.

Nakon toga prelazi u Galeriju Meštrović u Splitu, u kojoj je ravnatelj od 1980. do 1984. Redovni je profesor domaće povijesti umjetnosti 19. i 20. stoljeća na Filozofskom fakultetu u Splitu od 1984. do umirovljenja 1993. godine.


Od tada do danas, kao aktivni umirovljenik živi i djeluje u Luci Bobovišća na Braču i u Splitu. Proučava i objavljuje povijesnu, kulturnu i umjetničku baštinu Splita i Dalmacije, posebno 19. i 20. stoljeća.

Likovni je kritičar i stalni suradnik enciklopedijskih izdanja.


Kečkemet je dobitnik brojnih nagrada i priznanja, među ostalima: Viteza francuskog reda umjetnosti i književnosti, godišnjih nagrada grada Splita i Zagreba, te nagrada za životno djelo Grada Splita, Županije splitsko-dalmatinske, Sabora Republike Hrvatske, Hrvatskog društva povjesničara umjetnosti, pa i našeg dnevnika.

Naslovnica Kultura