Kultura Kultura

Latinskom Amerikom uzvodno

Kapitalistička slika Chea kao masovnog ubojice potpuna je povijesna izmišljotina, koja besramno falsificira činjenice, premda je El Comandante imao i loših strana

Latinskom Amerikom uzvodno

U velikoj dvorani središnje Gradske knjižnice Marka Marulića u utorak, u 18.30, bit će predstavljena knjiga Jasena Boke "Latinskom Amerikom uzvodno: za Che Guevarom od Patagonije do Kube".

Kao i u dosadašnjim nekim svojim knjigama, Boko je krenuo putem jednog lika.

Kako je nekoć išao putem Odiseja, Dioklecijana, Aleksandra Velikoga ili Marka Pola, ovaj je put pratio Ernesta Che Guevaru, liječnika, revolucionara i borca za pravdu, ali i strastvenog putnika.

Kako je rekao, Jasen Boko je znao da će krenuti iz Argentine i da će završiti na Kubi, ali putovanje je, kako to kod njega redovito biva, krenulo neočekivanim rutama.

Uz politički i ljudski profil Che Guevare, Boko navodi kontroverzije oko njegova života i smrti, ali i analizira recepciju Cheova djela u današnjem svijetu. A ona je, uz neke Bokine odmake, pozitivna.

Pozitivan ton Cheovu radu daju način funkcioniranja suvremenog svijeta, liberalni kapitalizam i kolonijalizam, koje Boko odlično uočava, naznačuje i secira.

Tu su i povijesni uvidi o općoj povijesti beščašća, monstruoznim zločinima i genocidu španjolskih konkvistadora.

Štuje ga Latinska Amerika i šire

– Chea ne štuju samo na Kubi; u velikom dijelu Latinske Amerike i ne samo tamo, puk kojega društvo profita besramno izrabljuje vidi ga kao svoga heroja.

Kapitalistička slika Chea kao masovnog ubojice potpuna je povijesna izmišljotina koja besramno falsificira činjenice.

Ali, da je bila riječ o radikalnom komunistu, s čijim se mnogim metodama ne mogu složiti, ne treba skrivati.

Imao je on i dobre i loše strane, a evolucija od člana dobre građanske, katoličke obitelji u radikalnog revolucionara nastala je upravo na njegovim ranim putovanjima, kad se upoznao s bijedom potlačenih – kazao je Boko za "Slobodnu".

Osim što je apsolvirao političku ekonomiju i povijest, Boko je iskusan putopisac koji daje kratke, ali dojmljive opise egzotičnih i fascinantnih predjela.

Tu su i neponovljive, osobne zgode s puta, koji je poduzeo s Nikolinom, čija je prisutnost bitna u tekstu i u dobrim fotografijama, kojima po definiciji treba obilovati ovakva knjiga.

Za putovanje i knjigu, što je sve skupa trajalo dvije i pol godine, autor je pokrenuo crowdfunding kampanju, dobri ljudi su nešto i uplatili, a Boko je pisao i reportaže za T-portal, znajući da na putu svaki euro vrijedi barem trostruko.

Knjiga "Latinskom Amerikom uzvodno: za Che Guevarom od Patagonije do Kube" zrcali sve ono čime se autor do sada bavio.

Atraktivnost, konciznost i zanimljivost teksta, s atraktivnim naslovima i fotografijama, otkrivaju Boku kao novinara, reportera i urednika.

Dramatičnost izlaganja može se povezati s autorovom profesijom dramaturga.

Na promociji friško tiskane knjige najavljena je urednica iz Profila Ivana Žderić, s kojom Boko godinama uspješno surađuje pa je suodgovorna, točnije suzaslužna, za dobru recepciju i prodaju knjiga.

Knjigu će, prema najavi, predstaviti i Dragan Markovina. Famozna Nikolina nije najavljena, ali može se pretpostaviti da će biti u Gradskoj knjižnici.

Naslovnica Kultura