Kultura Kultura

Ali nije mogao bez putopisa...

Radio je u rudnicima zlata u Australiji i tvornici ribe na norveškom sjeveru, brao maline u Quebecu, studirao u New Yorku, autostopirao u Burmi i Iranu, penjao se po Himalaji...

Ali nije mogao bez putopisa...

Gradska knjižnica Marka Marulića pokreće novi program, namijenjen isključivo srednjoškolcima, pod nazivom "Pisci u klupama" s ciljem privlačenja i zadržavanja mladih čitatelja, te poticanja čitalačkih navika u skladu s Nacionalnom strategijom za poticanje čitanja.


Uz potporu Grada Splita i Ministarstva kulture RH, te uz poticaj i podršku profesora, GKMM će se truditi osigurati susrete sa suvremenim hrvatskim autorima u mjesečnom ritmu, namijenjene isključivo mladima.

Učenici će sami moderirati i aktivno sudjelovali u programu i time će od pasivnih promatrača postati aktivni sudionici književnih susreta. Prvi takav susret bit će organiziran u ponedjeljak 20. svibnja u 17 sati u Središnjoj knjižnici GKMM, a gost je poznati splitski putopisac i dramaturg Jasen Boko.


Da nije putovanja, Bokin životopis bio bi relativno uobičajen: studirao (diplomirani profesor književnosti i dramaturg), pisao, radio, objavljivao... Međutim, putovanja svijetom učinila su njegovu životnu priču zanimljivom.

Radio je u rudnicima zlata u Australiji i tvornici ribe na norveškom sjeveru, brao maline u Quebecu, studirao u New Yorku, autostopirao u Burmi i Iranu, penjao se po Himalaji, kupao u Titicaci, nosio eksploziv u kamenolomu, rušio ostarjele dimnjake u tvornicama, spuštao se niz kanjone…

Ima još: putovao je Putem svile lokalnim prijevozom, susreo se s Odisejom na Mljetu (dobro, ovo zamalo), tražio Aleksandra među talibanima u Afganistanu, Dioklecijana u Turskoj i Che Guevaru širom i poprijeko Južne Amerike, plovio Gangesom i Mekongom, penjao se slobodnim stilom ekstremnim stijenama, putovao, putovao, putovao…


Ima on i ozbiljni dio života. Diplomirao je dramaturgiju i svjetsku književnost, bio samostalni umjetnik, dramaturg, urednik, novinar, ravnatelj Drame splitskoga HNK, kazališni producent...

Dramski tekstovi igrani su mu u dvadesetak kazališta u četiri zemlje. Objavio je trinaest knjiga, od toga pola putopisnih, prevođen je na niz egzotičnih jezika (azerbajdžanski, turski, španjolski, čak i hrvatski!).

Pisanjem je zaslužio niz nagrada, a najvažnije su "Kiklop" za najbolju knjigu publicistike 2012. ("Tragovima Odiseja") te Marin Držić (drama "O kupusu i bogovima" 2010.).

Održao je stotine predavanja o svojim putovanjima i knjigama u više zemalja (čak i u Parizu), a njegove se knjige, kaže izdavač, dobro prodaju. Po zanimanju je, barem onom u duši - nomad.

Naslovnica Kultura