Kultura Kultura

NEISPRIČANA PRIČA

Šarene sjene Crne Dalije: pogledali smo seriju 'Ja sam noć' koja se neposredno dotiče slučaja šokantnog ubojstva Elizabeth Short

NEISPRIČANA PRIČA

SERIJA: I Am The Night; triler; SAD, 2019.; KREATOR: Sam Sheridan; ULOGE: Chris Pine, India Easley; OCJENA: ** 1/2

Kreator Sam Sheridan je 'true crime' priču 'linkao' sa storijom o mladoj djevojci koja otkriva da je njezin djed zloglasni ginekolog George Hodel, jedan od prvoosumnjičenih za ubojstvo Crne Dalije. Svi sastojci za dobar 'noir' su bili tu, ali 'I Am The Night' je odviše snimljen po 'ps-u', pa i donekle čedno s obzirom na papreni materijal, što posredno lišava mračnosti seriju koja se lako gleda i još lakše zaboravlja.

Slučaj šokantnog ubojstva Elizabeth Short znane kao Crna Dalija, jedan od najpoznatijih u američkoj povijesti, začudo nije toliko iskorišten u svijetu pokretnih slika. Brian De Palma je režirao osrednje-solidnu ekranizaciju "noir" romana "Black Dahlia" Jamesa Ellroyja.

Mena Suvari je, pak, glumila Elizabeth Short u seriji "American Horror Story" i to je više-manje to. Šestodijelna serija "Ja sam noć" u produkciji TNT-a nije nova ekranizacija "Crne Dalije", romana kojeg očito nije lako "pročitati" kako spada. No, serija "I Am The Night" je direktno povezana s "true crime" slučajem i neposredno ga se dotiče.

Kreator Sam Sheridan, suprug redateljice Patty Jenkins koja je producirala seriju i režirala prve dvije epizode, pronalazi "opravdanje" za to u riječima lika jednog policajca. "Kakav bi ja to bio policajac iz Los Angelesa da nemam svoju priču o Crnoj Daliji", kaže murjak novinaru Jayu Singletaryju (Chris Pine u još jednoj "fine" ulozi).

Razne su se priče raspredale (i još se raspredaju) o brutalnom umorstvu Crne Dalije, tako da svatko ima ili može imati neku svoju "teoriju". A iako "neke priče ne smiješ ispričati", jer nisu "meant to be told", Sheridan je priču o Crnoj Daliji "linkao" sa storijom o stvarnoj mladoj djevojci Pat (India Easley) koja je odrasla u Nevadi misleći da je miješane rase.

Pat otkriva kako joj je pravo ime Fauna Hodel i da je tamnoputa majka (odlična Golden Brooks) lagala o njezinom "crnačkom" podrijetlu. U drugoj epizodi jedan će crnac dati Fauni "tri rečenice" da mu ispriča svoju priču. "Doznala sam da sam posvojena i da moja bijela obitelji živi u L.A.-u...", ispriča ona i doda "Rekla sam ti da je duga priča".

Srećom nije toliko duga (šest epizoda) i razmjerno brzo prolazi unatoč razvučenom središnjem dijelu, dakle nakon što Fauna dođe u L.A. i dozna da je njezin djed zloglasni ginekolog George Hodel (Jefferson Mays), jedan od prvoosumnjičenih za ubojstvo Crne Dalije koji je u seriji najavljen i prikazan kao izraziti negativac.

"Tvoj djed je opasan čovjek, budi što dalje od njega, daleko", upozorava Faunu ženski glas preko telefona na kraju prve epizode, a već na početku treće, nakratko vraćene iz šezdesetih u četrdesete, ekscentrični Hodel organizira bolesno-bizarni party u vili pod maskama gdje bi se maskirani akteri iz filma "Oči širom zatvorene" osjećali kao kod kuće.

"Ja bih išao doma da sam na tvom mjestu", reći će još netko Fauni, za svaki slučaj. Upravo će Hodel ispreplesti putove Faune i Jaya koji je trebao biti veliki reporter, ali članak o klinici za ilegalne pobačaje utjecajnog doktora skresao je njegova krila i pretvorio ga u "žutog" novinara.

U prvoj, najbolje režiranoj epizodi serije "Ja sam noć" upoznajemo Jaya na tabloidnom zadatku fotografiranja neke hollywoodske glumice po nalogu njegova urednika (Leland Orser). Vidi se da epizodu režira kvalitetna filmska redateljica ("Čudovište") koja je Pinea držala ispred kamere u "Wonder Woman" i umjela pronaći glumca ispod površine ljepotana.

Jenkins tu kao da odaje mini-posvetu "noir" klasiku "Kineska četvrt", tj. "paparazzi" sceni s Jakeom Gittesom (Jack Nicholson). Općenito, "I Am The Night" očajnički želi biti pripadnik elite sunčanog "noira" iz Los Angelesa poput "Chinatown" s mitskom odjavnom rečenicom "Zaboravi, Jake, to je Kineska četvrt", tj. "L.A. Confidential".

Sinematična serija, međutim, ipak nije ni upola tako dobra i dometima je bliža "Crnoj Daliji", iako je jedan od redatelja Carl Franklin, režiser vrlo dobrog "noira" s Denzelom Washingtonom "Vrag u plavoj haljini" (i "Koraka ispred"). Svi sastojci dobrog "noira" su prisutni, počevši od lika Jaya.

Većina likova doima upravo tako – kao likovi, ne stvarne osobe od krvi i mesa koje utjelovljuju njihove osjećaje, unatoč "based on a true story" kovanici. Ironično, izuzetak je Jay, izmišljen za potrebe serije. On je više od naizgled (arhe)tipskog "noir" (anti)junaka koji "samo hoće istinu, to je sve".

Njegovi postupci su razumljivi, pogurani traumatiziranim sjećanjima na Korejski rat zbog kojih vidi duhove stradalih vojnika. Kad Fauna, s druge strane, kaže da želi otkriti misterij jer "mora znati", imamo dojam da govori rečenicu iz scenarija, ne iz srca.

"Ja sam noć" je odviše snimljen po "ps-u", pa i donekle čedno s obzirom na papreni materijal, što posredno lišava seriju mračnosti, osjećaja ugroze i intrige, projicirajući šarene sjene Crne Dalije. Autori pripremaju gledatelja da bi "I Am The Night" mogao postati opak "noir", čak i prerasti u horor triler, no to se ne događa.

Jedna od mana serije jest što su autori spremni izložiti priču, ali ne i dubinski je istražiti da bi serija bila "noirovski" autentična. U zanimljivom, (ne)namjerno "meta" razgovoru na temu umjetnosti i autentičnosti s Faunom, Corrina Hodel (Connie Nielsen) će reći kako "Avangarda treba hrabrosti" i objasniti joj značenje te riječi.

"Avangarda je termin za naprednu, temeljnu svijest utemeljenu prema dubljem razumijevanju povijesti", kaže Corrina i doda kako "imamo drugu riječ za umjetnost u kojoj je lako uživati – kič, kao TV show". Sheridan se između umjetnosti i umjetničkih pretenzija opredijelio za potonje u seriji koja se lako gleda i još lakše zaboravlja. Zaboravi, Jake, to nije "Kineska četvrt".

Trojka po treći put

Patty Jenkins, Chris Pine i Connie Nielsen će surađivati i treći put nakon filma "Wonder Woman" i serije "Ja sam noć". Upravo snimaju "Wonder Woman 1984", nastavak avantura Čudesne žene koji izlazi 2020. godine.

Naslovnica Kultura