Kultura Kultura

omiško gostovanje

Dva sata na pozornici smisao su mog života i stvaralaštva, nisam umoran od glazbe, baš obrnuto. Ove godine imam puno više koncerata nego prošle, kaže Zoran Predin

omiško gostovanje

Svoju zbirku kratkih priča "Glavom kroz zid", koju je prošle godine objavila izdavačka kuća Fraktura, jedan od najvažnijih kantautora, pjesnika i pjevača s ovih prostora Zoran Predin predstavlja u srijedu, 24. travnja, s početkom u 20 sati, u Centru za kulturu u Omišu.

Predstavljači su ravnatelj Centra Petar Buljević i novinar Siniša Kekez, dok će glumica Ivana Giove Župa čitati odabrane tekstove.

Potom je na programu kantautorski koncert ovog poznatog glazbenika čija karijera traje puna četiri desetljeća.


U svojoj drugoj proznoj knjizi, koju je nedavno predstavio pred splitskom publikom, Predin se u tridesetak minijatura kreće od aktualnih političkih događaja do buntovnih mladenačkih dana, od intimnih obiteljskih zgoda do kritike nacionalizma...

Bez obzira na to govori li o starim zgodama iz vremena Lačnog Franza, kad je bio pod sumnjom da podriva sistem, ili kad opisuje strah od zubara, u svakoj životnoj situaciji on bira teži put, beziznimno se svrstava na stranu slabih i uvijek pliva – protiv struje.


Uoči nastupa u Omišu postavili smo mu nekoliko pitanja.


Kakve ste impresije odnijeli iz Splita, s promocije knjige u "Bookvici"?


– Bio sam sretan i vrlo uzbuđen zbog toga što je došlo toliko ljudi. Očigledno se brzo širi dobar glas o mojoj zbirci priča.


Pratite li pisanje splitskih promotora vaše knjige, Dežulovića, Tomića i Galla?


– Dirnut sam prisutnošću tako velikih imena. Ja sam pisac početnik, kojem su velikani dali prijateljsku podršku. Počašćen sam.

Sva su trojica odlični pisci, koje redovito čitam. Njihove su kolumne nedostižno dobre i duhovite, a knjige i romani bestseleri.


Kad kažete da je bolje biti književnik nego roker, znači li to da ste se umorili od glazbe i pozornice?


– To je bila šala, koja se odnosila na razliku između nastupa pisca na promociji knjige i nastupa kantautora ili benda na koncertu. Nisam umoran od glazbe, baš obrnuto.

Ove godine imam puno više koncerata nego prošle. Dva sata na pozornici smisao su mog života i stvaralaštva.

Zoran pjeva Arsena

O čemu ćete napisati roman, koji ste već najavili?


– Bit će to fikcija, moderni roman. Ideja je tu, ali nemam dovoljno vremena.

Tražite li ikada savjet svojeg najstarijeg sina Andreja, koji je novinar i književnik? Prihvaćate li mišljenje svoje djece, kao glasove nove generacije?


– Apsolutno da. Od svakog od njih puno učim. I u bendu radim s vrlo mladim muzičarima. Razmjena ideja je intenzivna i vrlo zabavna.


Gdje još namjeravate održati promociju Hrvatskoj?


– Ovakav je raspored: utorak, 23. travnja, u Dubrovniku, u četvrtak, 26. travnja, u Poreču, pa me čeka Kastav, početkom kolovoza gostujem u Budvi, očekujem poziv u Pulu...


Što čitate, koju knjigu?


– Upravo čitam Dežulovićev roman "Jebo sad hiljadu dinara" i "Tišinu u vrijeme buke" Erlinga Kaggea.


Dolazite opet u Dalmaciju, ovaj put u Omiš – što ćete svirati nakon predstavljanja knjige?


– U društvu gitarista Igora Polaka, kao duo Srebrni pioniri, odsvirat ćemo moj kantautorski koncert.


Na koncertu u omiškoj Ljetnoj bašti pretprošlog ljeta pjevali ste, u pratnji Matije Dedića, Hommage za Arsena. Kako ide albumu "Zoran pjeva Arsena"?


– Mogu se pohvaliti da je to najprodavaniji album u regiji. Bruno Urlić i ja prearanžirali smo Arsenove pjesme u gypsy swing, tako da su zadržale Arsenov sjaj i dobile nove boje i novu publiku. Izabrao sam šest megahitova i šest manje poznatih bisera.

Nisam htio snimiti zbirku hitova, nego dramaturški po atmosferi i sadržaju raspoređene pjesme koje su napravile album koji se sluša u cjelini.


Ovog ljeta nastupate u Šibeniku. Što očekujete?


– Na Arsenov rođendan, 28. srpnja, na Tvrđavi sv. Mihovila. Očekujem zajedničko pjevanje Arsenovih pjesama.

Naslovnica Kultura