Kultura Kultura

EKSKLUZIVNE SNIMKE

Pogledajte kako izgleda montiranje novih velebnih orgulja u katedrali Sv. Duje, djelo su jedne od najuglednijih europskih orguljaških radionica!

EKSKLUZIVNE SNIMKE

U splitskoj katedrali Sv. Duje u tijeku je montiranje novih orgulja. One su djelo radionice Škrabl iz Rogaške Slatine, jedne od najuglednijih europskih orguljaških radionica, i dio su golemog projekta kojeg financira Splitsko-makarska nadbiskupija, a koji uključuje i cjelovitu restauraciju splitske prvostolnice.

Restauratorske radove vodi Restauratorski odjel Ministarstva kulture u Splitu u kojem kažu kako je ugradba novih orgulja bio jedna od najzahtjevnijih koraka u obnovi i arheološkim i konzervatorskim radovima na Svetome Duji.

Orguljarstvo Škrabl iz Rogaške Slatine od početka devedesetih godina prošlog stoljeća servisira i proizvodi orgulje.

 

Vlasnik radionice koja trenutačno zapošljava 58 ljudi koja godišnje napravi desetak do 15 novih orgulja godišnje je Anton Škrabl.

Koliko koštaju splitske nove orgulje? O tome zasad nitko ne želi govoriti no zacijelo je riječ o popriličnoj svoti. Najskuplje orgulje je radionica Škrabl ugradila u Nigeriji, bile su 14 metara visoke, osam metara široke i sedam metara duboke te su koštale - pola milijuna eura.

 

Radionica Škrabl napravila je ili popravila preko 300 novih orgulja, oni su obnovili i orgulje u zagrebačkoj crkvi sv. Katarine Aleksandrijske te se njihovi instrumenti nalaze u gotovo svim europskim zemljama poput Njemačke, Austrije, Belgije, Francuske i Velike Britanije, ali i izvan Europe u zemljama poput Južne Koreje i Rusije.

Osim u Splitu i Zagrebu, još 15 instrumenata je ugrađeno u crkve u Hrvatskoj. O poslovnoj snazi radionice Škrabl možda najbolje govori podatak kako upravo započinju veliki petogodišnji projekt gradnje europskog orguljaškog centra u Rogaškoj Slatini vrijedan 400 milijuna eura.

 

Naslovnica Kultura