Kultura Kultura

Kulturaljka

Šibenik će biti epicentar zanimljivih zbivanja, koji će kulminirati 20. travnja kad će u šibenskom Importanneu prvi put nastupiti intrigantni američki bend Kultur Shock

Kulturaljka

Počinje Kulturaljka, sad već kultna kulturno-glazbena manifestacija koja u Šibeniku zahvaljujući udruzi P.A.R.K. broji već respektabilnih devet godina.

U tri tjedna, od 4. do 21. travnja, Šibenik će biti epicentar zanimljivih zbivanja, koja će kulminirati 20. travnja kad će u šibenskom Importanneu prvi put nastupiti intrigantni američki bend Kultur Shock.

Bit će to ujedno njihov jedini nastup u Dalmaciji i kraj velike europske turneje, a prati ih legendarni Edo Maajka.

Program se najavljuje kao nikad bolji: počinje već 4. travnja, u 20 sati, otvaranjem izložbe "Samo urbano" u klubu "Azimut".


Autor izložbe "Samo urbano" je Daboo, splitski umjetnik s nizozemskom adresom, na povremenom radu u Šibeniku.

Pravim imenom Davor Dedić, Daboo je organizator je Membrain festivala te potpisuje grafičke vizuale Kulturaljke i glazbenog festivala Regius.

Prvu samostalnu izložbu imao je nedavno u Splitu, a ova je spoj tiskarskih tehnika, matrica, slika i grafita u tradicionalnim i odvažnim bojama.

Chef rime Edo Maajka

Tek što su osvojili dva Porina za najboljeg novog izvođača i najbolji etno album, u Šibenik stiže i koprivnički folk-rock bend Ogenj.

Zahvaljujući Kulturaljki, dvostruki porinovci 12. travnja, u petak, sviraju u "Azimutu". Konačno, krajem mjeseca u Importanneu nastupa američka legenda Kultur Shock i balkanski kralj rapa i hip-hopa Edo Maajka.


Ovogodišnja javna tribina u organizaciji P.A.R.K.-a, koja će se u sklopu programa Kulturaljke održati 16. travnja, u utorak će u caffe baru "Barcode" okupiti organizatore festivala koji će ovog ljeta od Martinske napraviti najpoželjniju festivalsku destinaciju, a među njima je i P.A.R.K.-ov Regius festival.

Na tribini se očekuju predstavnici Seasplasha, Kanal Festa, Noxa, Membrain Festivala, Blast Festa i udruge "Oksid", a bit će mjesta i za publiku. Početak je u 19 sati.


U siječnju ove godine u požaru je do temelja izgorio Hangar na prostoru bivše Vojarne bribirskih knezova u Šibeniku, gdje su se održavale razne kulturno-zabavne manifestacije.

Ali duh je ostao pa će se veliki koncertni finale devete Kulturaljke, umjesto u legendarnom Hangaru, održati praktički u centru grada, u Importanneu, koji otvara vrata u 21 sat.

Na koncertu benda osnovanog prije 23 godine u Seattleu očekuje se brojna publika jer to je jedinstvena prilika da se čuje bend koji uspoređuju s Gogol Bordellom ili S.O.A.D.-om.

Šibenskoj publici predstavit će svoj najnoviji studijski album "D.R.E.A.M.".


Uz Kultur Shock, samo za ovu priliku stiže i veliki chef rime Edo Maajka. On će se na pozornici pridružiti američkim glazbenicima s kojima će izvesti pjesme s njihova zajedničkog EP-a "Tales of the two Gurus" iz 2016. godine.

After u 'Tunelu'

Šibenska će publika znati cijeniti i reunion kultnog šibenskog autorskog rock benda One More, koji će nastupiti kao predgrupa. Ante Prgin Surka Beatbox, ovjenčan Porinom, pobrinut će se za party uz svoj beatbox show, koji izvodi pomoću mikrofona i loop mašine, bez unaprijed pripremljenih loopova, i svojevrsni je kralj improvizacije.


U pauzama između bendova, podlogu s paletom glazbenih žanrova servirat će Škalja i Sokol.


Kulturaljka je poznata po tome da iz godine u godinu mijenja koncertnu mapu Šibenika.

Osim što je koncertni finale umjesto u Hangaru u Importanneu, tako će i after party biti na trećoj lokaciji, a riječ je o fenomenalnom "Tunelu".

After je od dva sata u "Tunelu", a za glazbu se brinu tri asa – Drug Podrug i Škalja & Sokol.

Na kraju podsjetimo da P.A.R.K. i u devetoj godini održavanja organizira Kulturaljku s ciljem poticanja Šibenčana da sudjeluju u kulturnom i društvenom životu grada, te s idejom stvaranja multimedijalnog centra u Šibeniku za kreativno izražavanje mladih i starih.

Naslovnica Kultura