Kultura Kultura

I mali znaju pričati

Na dičjem pričiginu pričalo se o štajunima o koronja, o malome Nikoli funcutu, crnokosoj vili s Vruje, susidovu vartlu... Na kraju su svi dobili pizzu i sokić

I mali znaju pričati

Kad su se veliki ispričali na "Pričiginu", najposjećenijem hrvatskom festivalu posvećenom pričanju i uživanju u pričama, na red su došli i maleni sa svojim velikim štorijama; u splitskom Gradskom kazališu mladih održan je deseti po redu "Dičji pričigin" na kojemu su sudjelovali učenici dalmatinskih osnovnih škola, većinom pričajući na govorima svoga kraja.


Za organizaciju "Dičjeg pričigina" od prvog je dana zadužena Šolta, odnosno Osnovna škola i Gradska knjižnica Marka Marulića u Grohotama, čija je koordinatorica Željka Alajbeg istaknula kako su na splitskim scenama zaživjele prvotno priče na čakavici, a potom i sve one u kojima se ogleda jezična raznolikost i bogatstvo Splitsko-dalmatinske županije, a radovi su tiskani u zbornicima radova "Ča-more-judi".

Štajuni o koronja

Pred publikom, roditeljima i nastavnicima s kazališne scene na Prokurativama priče su govorili Mirena Derado, učenica 6. razreda OŠ Supetar, Leona Težulat, učenica 3. razreda OŠ Bol iz Splita, Laura Dundić Ljubičić, učenica 8. razreda OŠ Petra Perice iz Makarske, Marijela Tomaš, učenica 8. razreda OŠ Franje Tuđmana iz Brela, Toni Vicenco Sinovčić iz 3. razreda OŠ Grohote, Luka Milatić, učenik 6. razreda OŠ Jelsa, Domagoj Franetović, učenik 7. razreda OŠ Petra Hektorovića iz Staroga Grada, Ketrin Jerčić, učenica 6. razreda OŠ Pučišća, Lara Pavela, učenica 3. razreda OŠ Lučac iz Splita, i Arsen Kojdić, učenik 5. razreda OŠ Bol.

Pričali su dalmatinski školarci o štajunima o koronja, otkrivali koji je dar najboji, o malome Nikoli funcutu, crnokosoj vili s Vruje, tužnim doživljajima, susidovu vartlu, o tome kako je ugotica finila na sud, bisnoj ženi koju su zvali i čela i osa, šušuru o vikleri i čikuloti.

Jubavni razgovori

Na sceni "Dičjeg pričigina" nastupili su i gosti, učenici OŠ Jelsa s predstavom "Jubavni razgovori", čiji je scenski nastup na županijskoj Smotri literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva Lidrano bio toliko uspješan da će se uskoro predstaviti na državnoj razini, a pjesmom je festival začinila klapa "Luč" iz splitske OŠ Lučac.


"Dičji pričigin" je i jedini natjecateljski dio popularnog festivala, ima i svoj žiri koji su činili prozaistica Dunja Kalilić, dugogodišnji turistički djelatnik i publicist Vedran Matošić te novinar "Slobodne" Damir Šarac, po čijem sudu je prvo mjesto osvojio Arsen Kojdić iz Bola, srebrna je bila Ketrin Jerčić iz Pučišća, a treće mjesto pripalo je Lari Paveli iz Splita. Na koncu su svi zaslužili pizzu i sokić.
R.K.

 

 

Naslovnica Kultura