Kultura Kultura

Hrvatske blues snage

Boris Hrepić Hrepa: Naši su klinci u Memphisu pokazali da i u Hrvatskoj živi blues; svirali su uživo, bili na televiziji i vratili se s nagradom

Hrvatske blues snage

Udruga Hrvatske blues snage vratila se iz Memphisa, s 35. međunarodnog blues natjecanja, na kojem se u organizaciji Blues Foundation svake godine okupljaju izvođači bluesa iz cijelog svijeta.

Ove godine hrvatski glazbenici kući su se vratili s prestižnom nagradom "Keeping The Blues Alive", koja je predstavnicima udruge uručena na posebnoj ceremoniji, a svjetska krovna blues udruga njome je honorirala, među ostalim, rad s mladim glazbenicima.

U 37 godina dodjeljivanja te nagrade, Hrvatska je tek četvrta europska država koja ju je dobila.

Hrvatsku su ove godine u Memphisu predstavljali duo "The Screaming Wheels" iz Novigrada u Istri, koji čine Denis Makin i Leo Anđelković, a Hrvatska je jedina europska država koja je imala i predstavnike u tzv. Youth kategoriji, u kojoj se predstavljaju blues sastavi čiji su članovi stari do 21 godinu.

Treći put to su bila djeca Pop-rock škole iz Siska, ove godine The Stage Schoolers Band s devet glazbenika.

Croatian Sensation

– Naš duo nazvali su "Croatian Sensation", a dobili smo i tu specijalnu nagradu, tako da nismo mogli bolje proslaviti jubilej udruge – kaže Boris Hrepić Hrepa, predsjednik udruge HBS.

– Prije deset godina osnovane su Hrvatske blues snage, udruga za očuvanje i promicanje blues glazbe. Svake godine održavamo Croatian Blues Challenge te šaljemo naše predstavnike na najveće svjetsko natjecanje u bluesu – objašnjava on, te dodaje da su tijekom boravka u Memphisu proživjeli mnogo uzbudljivih trenutaka.

– U jednom od najslavnijih svjetskih glazbenih studija, studiju "Ardent", snimili smo pjesmu "Keep The Blues Alive", koja je napisana i posvećena upravo nagradi i hrvatskoj posvećenosti bluesu.

U pjesmi je sudjelovao i Jay Sieleman, dugogodišnji predsjednik Blues Foundation i veliki ljubitelj Hrvatske – izdvaja Hrepić, te nastavlja:

– Sudjelovali smo i u paradi i proslavi njihova velikog praznika, Civil Rights Memorial Day, koji je posvećen Martinu Lutheru Kingu, velikom borcu za jednakost među ljudima, koji je ubijen 1968. u Memphisu.

Posjetili smo Stax Museum i Stax Music Academy, gdje smo se družili s njihovim đacima i profesorima.

Probali smo i branje pamuka

Pogledali smo i poslušali nekoliko impresivnih izvedbi njihovih polaznika, no i naši su mladi predstavnici zasvirali nekoliko svojih pjesama i oduševili izvedbom i srčanošću naše domaćine.

Gostovali smo uživo na njihovoj televiziji Channel 3, gdje smo razgovarali o bluesu u našoj domovini i izveli dvije pjesme.

Posjetili smo i Graceland, Sun Studio, a dio ekipe je otputovao južnije u državu Mississippi, do legendarnog Crossroadsa u Clarksdaleu, posjetili usput i grob Memphis Minnie, obišli rodno mjesto Muddyja Watersa, te u Sv. Heleni dali intervju na najstarijem svjetskom blues radiju.

Posjetili smo i Graceland, Sun Studio te se prošetali obalom Mississippija, a neki su se okušali i u branju pamuka. Da Hrvati vole­ blues, pokazuje i brojnost putnika koji su se uputili na dalek put preko oceana.

Ukupan broj naših na Beale Streetu bio je rekordnih 36, što nije uspjelo ni jednoj neameričkoj državi do sada – ponosan je Boris Hrepić.

Naslovnica Kultura