Kultura Kultura

IN MEMORIAM

Napustio nas je kultni redatelj čiji su filmovi bili zabranjeni u Jugoslaviji, a cijenjeni u svijetu

IN MEMORIAM
Film 'W.R. Misterije organizma' bio je zabranjen i bunkeriran u bivšoj Jugoslaviji, a u svijetu je postigao silan uspjeh, trijumfirajući na Berlinaleu. Strancima nisu smetale scene nesimuliranog seksa Miodraga Andrića i Jagode Kaloper, danas uvriježene kad je festivalski art film u pitanju, no onomad među prijelomnima za bilo koju kinematografiju.

Vjerojatno najkultniji ex-YU filmaš svih vremena napustio nas je u 87. godini života. Legenda tzv. crnog vala Dušan Makavejev (1932. - 2019.) iza sebe je ostavio neke od najkontroverznijih jugoslavenskih filmova poput "W.R. Misterije Organizma" (1971.) i "Slatkog filma" (1974.), ali i još neke više ili manje kultne naslove kao što su "Čovjek nije tica" (1965.), "Ljubavni slučaj illi tragedija službenice PTT" (1967.), "Nevinost bez zaštite" (1968.), "Nedostaje mi Sonja Heni" (1972.), "Gorila se kupa u podne" (1993)...

Dokumentarističko-igrani "W.R. Misterije organizma" s Milenom Dravić i Ivicom Vidovićem u glavnim ulogama bio je zabranjen i bunkeriran u bivšoj Jugoslaviji, a u svijetu je postigao silan uspjeh, trijumfirajući na Berlinaleu. Strancima i berlinskim selektorima nisu smetale scene nesimuliranog seksa Miodraga Andrića i Jagode Kaloper, danas uvriježene kad je festivalski art film u pitanju, no onomad među prijelomnima za bilo koju kinematografiju.

U to doba Makavejev je bio "au pair" s prvacima modernističkog filma kasnih šezdesetih poput Godarda, Pasolinija i Bertoluccija, a na ovim je prostorima podigao utjecajni, subverzivni, društveno-politički kritični pravac "crni val" s Želimirom Žilnikom, Aleksandrom Petrovićem i Žikom Pavlovićem koji su često suprostavljali istočni komunizam i zapadni kapitalizam.

Ipak, zbog polemika oko "Misterija organizma" Makavejev je otišao u dobrovoljno izgnanstvo i u međunarodnoj produkciji snimio "Sweet Movie". Opet zabrana prikazivanja u Jugi, ali i Velikoj Britaniji i Kanadi, dokle je, nakon projekcije u Cannesu, dopro glas o sceni maženja glavne glumice Anne Prucnal i nekolicine dječaka.

No, neovisno o kontroverzama, Makavejev je (p)ostao cijenjen filmaš u očima kritike i struke. "Misterije organizma" su uključene u "Great Movies" Rogera Eberta i o njima je esej napisao Jonathan Rosenbaum. Taj film, kao i "Sweet Movie", izdan je na DVD-u od strane čuvene američke edicije Criterion Collection koja objavljuje kolekcije redateljskih velikana poput Bergmana, Melvillea, Renoira, Mizoguchija, Antonionija...

Naslovnica Kultura