Kultura Kultura

GLUMICA I ČLANICA ŽIRIJA

Judita Franković Brdar s crvenog tepiha na Sarajevo FF-u: Spolovi nisu ravnopravni u hrvatskom filmu, žena ima puno manje prava na pogrešku!

GLUMICA I ČLANICA ŽIRIJA
Mijenja se situacija, ali sporo, polako. Kritika je često nastrojena na način 'evo sad si dobila priliku, šta si napravila!?'

Jedna od najboljih i najpopularnijih hrvatskih glumica mlađe generacije Judita Franković Brdar bila je članica žirija na netom završenom Sarajevo Film Festivalu kojim je predsjedavao dvostruki oskarovac Asghar Farhadi. Žiri SFF-a je u konačnici nagradio jedan hrvatski dokumentarac (“Srbenka“ Nebojše Slijepčevića) i hrvatskog glumca (Leon Lučev, “Teret“).

- Pričali smo o filmovima, napravili uži izbor, dok kroz razgovor i diskusiju nismo došli do dva i onda smo glasovali, takav postupak je bio proveden za sve kategorije – otkriva nam Judita kojoj je, kao glumici, bilo teško suditi druge glumce i filmove, te donijeti odluke o pobjednicima.  

- Ponekad je situacija u grupi 50/50, međutim na kraju je pobjednik onaj koji bude izabran, dobije nagradu i to se "računa". No, složila bih se s onim što je Farhadi rekao prije nego je dodijelio nagradu za najbolji film, a to je da smo uživali gledati filmove i da je dobiti nagradu samo jedan dio posla i netko uvijek dobije, netko izgubi, ali na kraju smo tu da radimo filmove i pokazujemo ih. Mislim da smo u poslu koji je prekrasan, a po drugoj strani nezahvalan jer smo ranjivi. Nije lako napraviti film, on traži puno vremena i ulaganja, onda ga pustimo van i potpuno smo ogoljeni i eksponirani, a netko na neki način odlučuje o našoj sudbini – govori glumica.   

S Farhadijem, ipak, nije razgovarala o nekoj budućoj suradnji.

- Atmosfera je bila prijateljska i opuštena, i nije bilo mjesta za inzistiranje na tome. Svi u grupi smo se nekako povezali i svakako se nadam da će biti prilike s njime se i dalje družiti u nekom obliku – nada se Judita.

Je li glumica uspjela uživati u filmovima na festivalu bez presinga o njihovom vrednovanju i pozicioniranju u utrci za nagrade, tj. u Sarajevu, mimo Sarajevo Film Festivala?

- Sigurno gledaš film sa sviješću da ćeš morati o njemu razgovarati i donositi neku odluku, naravno, jer svaki sudionik zasigurno želi da posvetimo punu pozornost njegovu filmu, u tom smislu to je svojevrsno aktivno gledanje. Ali, mislim da je dobar znak kad u nekom trenutku shvatiš da jednostavno gledaš film. Za skitanje, pak, nije bilo puno vremena, ali uživala jesam. Naša mala grupica je bila poprilično koherentna, bilo nam je ugodno u međusobnom društvu. Ana, redateljica iz Gruzije, prošlogodišnja dobitnica Srca Sarajeva za najbolji film, rekla je da smo astrološki usklađeni - odgovorila je s osmjehom Franković koja će najviše pamtiti posjet “open air“ kinu.

- Kino može primiti do 4000 ljudi koji popune projekciju do zadnjeg mjesta i to ne da bi gledali blockbustere nego europske filmove! Zar to nije čarobno – pita se Judita.

Tragom potpisivanje povelje za ravnopravnost spolova u filmskoj industriji na SFF-u u vidu doprinosa uspostavi jednakosti žena na filmu, zanimalo nas je koliko je to važno za hrvatsku kinematografiju i koliko spolovi tu nisu ravnopravni.

- Iznimno je važno, jer znači da će stvari postati transparentne. A spolovi nisu ravnopravni u hrvatskom filmu! Mijenja se situacija, ali sporo, polako. Kad si žena imaš puno manje prava na pogrešku i kritika je često nastrojena na način “evo sad si dobila priliku, šta si napravila!?“.

Kakav odnos Franković ima prema crvenom tepihu i je li “red carpet“ poziranja u drugi plan potiskuju filmove i filmaše?

- Ovisi koji je i gdje je (smijeh). Na SFF-u on je tu da slavi film i filmaše. Crveni tepih samo je jedan segment festivala, jest onaj najvidljiviji i samim time posvećuje mu se velika pažnja, ali ne zaboravimo da je najvažniji dio SFF-a zapravo industrija, povezivanje filmaša, ostvarivanje kontakata i tu je SFF najjači. Crveni tepih je zapravo kulisa za ono što je timu SFF-a najvažnije, a to je da filmove i filmaše iz regije povezuju s domaćim i stranim producentima, “sales agentima“, da ih stave u “spotlight“ i omoguće im kontakte – precizira glumica.

Finalno je pitamo mogu li pjevačica Jelena Rozga i oskarovac Asghar Farhadi ići u istu rečenicu, kao što su ih stavili neki mediji u kontekstu zvijezda večeri na crvenom tepihu.
- Stvarno, meni se čini da su pisali Asghar Farhadi i Judita Franković Brdar - namignula nam je Judita uz osmjeh.

Pita u Sarajevu

Ćevapi ili burek?
- Pita.
Sarajevo ili Pula?
- Sarajevo. Iako Pulu jako volim, mislim da od SFF-a možemo i trebamo učiti.

Naslovnica Kultura