Kultura Kultura

DODJELA NAGRADA

Dva Srca Sarajeva idu u Hrvatsku: Leon Lučev najbolji glumac, 'Srbenka' najbolji dokumentarac na Sarajevo Film Festivalu

DODJELA NAGRADA

Dva Srca Sarajeva idu u Hrvatsku. Hrvatski dokumentarac “Srbenka“ Nebojše Slijepčevića i hrvatski glumac Leon Lučev zasluženi su laureati 24. Sarajevo Film Festivala.

“Srbenka“ je sjajno okončala tjedan u kojem se našla u selekciji za Europskog Oscara, a Lučev je nagrađen za dosad vjerojatno i najbolju ulogu u karijeri u srpskom filmu s manjinskim hrvatskim udjelom “Teret“ Ognjena Glavonića.

Prepoznao je to žiri pod predsjedanjem dvostrukog oskarovca, Iranca Asfghara Farhadija, a u kojem je sudjelovala i hrvatska glumica Judita Franković Brdar.

Žiri je Srce Sarajeva za najbolji film dodijelio bugarskom ostvarenju “Aga“ Milka Lazarova, naj-redatelj je Rumunjka Ioana Uricaru (“Limunada“), a naj-glumica Zsofia Szamosi iz mađarskog filma “Jedan dan“.

Zanimljivo je da se i “Srbenka“ i “Teret“, svaki na svoj način, suočavaju s ratnim zločinima devedestih i njihovim posljedicama, kao i to da to nisu jedine nagrade za hrvatske filmaše na SFF-u.

Nagrada Cinelink koprodukcijskog marketa pripala je filmu u koprodukcijskom razvoju Hrvatske i Slovenije “Safe Place“ redatelja Juraja Lerotića i producenta Borisa T. Matića.

Naslovnica Kultura