Kultura Kultura

IZA KAMERE NASTAVKA

Mr. Darcy, James Bond, Meryl Streep… svi su se htjeli slikati sa Cher na snimanju 'Mamme Mie 2'

IZA KAMERE NASTAVKA
Odbio sam mogućnost da netko bude drugi u filmu osim nje. Napisao sam ulogu za nju, praktički sam lik nazvao Cher. Kad radiš casting moraš napraviti listu glumaca za rezervu, tako da, ako te prvi odbije, možeš ići na drugu osobu. No, ja sam odbio raditi tu listu, jer sam inzistirao na Cher. Čekali smo dosta dugo jer Cher posjeduje vrijeme kao i ostatak svijeta. Srećom, konačno je rekla 'da'. Kad je stigla na snimanje imala je milijun menadžera i sve, zvjezdani tretman kako dolikuje. Ipak, ubrzo sam shvatio da je sjajna žena, najzabavnija na svijetu, prizemljena.

Nakon hrvatske premijere u Puli, ovog četvrtka u kina redovno stiže iščekivani nastavak mjuzikla “Mamma Mia“. Kako je bilo snimati film “Mamma Mia: Here We Go Again“, otkrili smo na pulskom press-druženju s redateljem i koscenaristom Olom Parkerom, te glumcima Jeremyjem Irvineom, Joshom Dylanom i Hughom Skinnerom.

Parkeru je bila velika trema sjesti na redateljsku stolicu jednog tako velikog filma u kojem glume same zvijezde, mlade i stare – Lily James, Amanda Seyfried, Pierce Brosnan, Colin Firth, Andy Garcia, Stellan Skarsgard, Cher, Meryl Streep

- Mogao je biti pritisak snimiti nastavak tako uspješnog filma, ali odlučio sam gledati pozitivno i na kraju dobio dar što sam mogao raditi s ovim divnim glumcima. Da se nisam prestao brinuti i otklonio tremu, ne bih ustao iz kreveta i dovukao se na set. Odmah na početku jednog dana dočekalo me snimanje scene s Meryl Streep kako pjeva pjesmu Amandi Seyfried, a nadgleda je Cher s Andyjem Garcijom. K tome, u ekipi imaš Piercea, Colina, Stellana… to je nemoguće. Moraš se pretvarati da znaš što radiš i da imaš samopouzdanje. Bio sam preplašen cijelo vrijeme, ali razmišljao pozitivno – otkriva Parker koji je posebno oduševljen što je uspio dobiti Cher za ulogu.

- Odbio sam mogućnost da netko bude drugi u filmu osim nje. Napisao sam ulogu za nju, praktički sam lik nazvao Cher. Kad radiš casting moraš napraviti listu glumaca za rezervu, tako da, ako te prvi odbije, možeš ići na drugu osobu. No, ja sam odbio raditi tu listu, jer sam inzistirao na Cher. Čekali smo dosta dugo jer Cher posjeduje vrijeme kao i ostatak svijeta. Srećom, konačno je rekla “da“.

Kad je stigla na snimanje imala je milijun menadžera i sve, zvjezdani tretman kako dolikuje. Ipak, ubrzo sam shvatio da je sjajna žena, najzabavnija na svijetu, prizemljena. Kad smo završili snimanje svi su stali u red za zajedničku sliku sa njom, mr. Darcy, James Bond, Meryl… nestvarno iskustvo – opisao je Parker i obećao da će se za treći dio, ako ga bude, vratiti u Hrvatsku koja bi mogla glumiti samu sebe, ne Grčku.

Isto tako, najavio da će članovi ABBA-e Benny Andersson i Björn Ulvaeus, koji imaju cameo uloge u “Mamma Mia 2“, u potencijalnom trećem filmu zapjevati.

Glumci su uživali raditi s Parkerom, a Irvine ga čak može usporediti sa Stevenom Spielbergom u čijem je “Putu rata“ glumio 2011. godine.

- Mogu, dapače, veoma lako. Ima Spielbergovu mirnoću, što je super za ekipu. Set može biti jako stresno mjesto, posebice kad gubite svjetlo na kraju dana i sunce zalazi, imate istovremeno nekoliko stotina ljudi, glumcima je teško, ali rad olakšava kad je netko smiren i vlada prijateljski atmosfera, kao što je bilo na našem setu – rekao je Irvine, najpoznatiji od mladih glumaca koji je igrao u filmovima “Velika očekivanja“, “Tragovi prošlosti“, “Žena u crnom 2“, “Čudesni svijet Belle Brown“, “Pali anđeo“… Glumio je i u Parkerovom prethodnom ostvarenju “Sada je dobro“.

- Sada je bolje – dodao je Irvine za suradnju s Parkerom, ali i svoju karijeru nakon “Mamma Mia 2“.

- Vjerojatno će nam biti lakše sada nego drugim glumcima. Nevjerojatno smo sretni, u industriji koja je ogromna i kompetitivna dobiti ovakve uloge je blagoslov – kaže Irvine i smatra da to što glumi mladog Brosnana ne znači da će jednog dana postati 007 (iako bi mogao) jer bi, našalio se, bio čudan put od spandeksa “Mamma Mie 2“ do Bonda.

I skromni Skinner isto sumnja da će postati oskarovac kao Firth, premda nije mogao biti više Colin nego jest u filmu. Međutim, imao je epizodicu u “Posljednjem jediju“, a “Mamma Mia 2“ će ga sigurno pogurati naprijed.

- Bilo je super biti dio “Ratova zvijezda“. Igrao sam malu ulogu, ali dovoljno mi je za sreću bilo samo vidjeti set, ući u Millenium Falcon itd. Danas je teško dobiti posao. Zato je prilika poput ove u “Mamma Mia 2“ tako rijetka. Odličan scenarij, casting, lokacija, sve iz snova. Fantastično, pa i gorko-slatko, u smislu tko zna hoće li se ponoviti – veli Skinner kojemu je bio užitak glumiti s Lily James.

- Iritantno je talentirana, briljantna za scenu, sjajna plesačica i pjevačica. Kao što je njezina Donna spontana i slobodna, tako je i Lily. Upravo je to konekcija između Donne i mog Harryja; ona je sve što on želi biti.

Definicija slobodnog duha

Bill je u mladosti romantičan, avanturističkog duha, voli svoj brod, putovati, on je definicija slobodnog duha. Stellan Skarsgard mi nije u rodu, da bar je. Ima tisuću djece, a svi su visoki kao vikinzi, ja izgledam kao patuljak pored njih – šali se Dylan.

Naslovnica Kultura