Kultura Kultura

64. splitsko ljeto

'Orfej sluša radio': oproštaj u magičnom podzemlju Dioklecijanove palače

64. splitsko ljeto

Autorski projekt Pavlice Bajsić Brazzoduro, "Orfej sluša radio", u izvedbi dubrovačkoga kazališta Marin Držić, predstavit će se publici 64. splitskog ljeta večeras, s početkom u 21 sat, u Podrumima Dioklecijanove palače.

Nakon "Hoerspiela" i "Etera nad Berlinom", Pavlica Bajsić Brazzoduro ne posustaje na svojem pionirskom putu revitalizacije radiofonijskog teatra. Svojim novim komadom "Orfej sluša radio" vodi nas u bezvremenski mit o Orfeju, koji se zbog ljubavi prema voljenoj Euridiki spušta u podzemni svijet kako bi od Hada zatražio da mu vrati preminulu ženu.

Sa svijetom podzemlja ovaj Orfej komunicira šifriranim porukama koje sluša na radijskom prijemniku u svojem automobilu, a mističnu vezu između radija i smrti Pavlica Bajsić Brazzoduro smješta, prigodno, u magično podzemlje Dioklecijanove palače, za koje splitska pjesnikinja Gordana Benić tvrdi da još uvijek zrači "neobjašnjivom kozmičkom energijom".

Upravo tamo poetična će radijska igra uvesti gledatelje u svijet glazbe i plesa u kojem, usprkos oproštaju kao glavnom lajtmotivu ovog djela, ostaje dovoljno etera za utjehu zvukom i maštom.

Uloge tumače, odnosno u podzemlje se spuštaju Frano Mašković, Marija Šegvić, Zdeslav Čotić, Helena Kovačić, Jadranka Katić, Adem Gušić i Dejan Seferović.

Naslovnica Kultura