Kultura Kultura

GUŽVA NA PRAIZVEDBI

Major Aleksa stigao na kazališne daske: pola Šibenika sudjelovalo je na filmu, nije ni čudo što su 'Rat na mom otoku' svi poletjeli vidjeti u teatru

GUŽVA NA PRAIZVEDBI

Hrvatska praizvedba ratne komedije “Kako je počeo rat na mom otoku“, nastale prema istoimenom filmu Vinka Brešana, koji je napisao i filmski scenarij zajedno s ocem, Ivom Brešanom, svečano je upriličena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku.

Predstava je nastala u koprodukciji šibenskog teatra i zagrebačke “Gavelle”, a ravnatelji Maja Trlaja i Boris Svrtan, koji i glumi u komadu, uvjereni su kako su Šibenik i Hrvatska dobili dobru predstavu kojoj veliki uspjeh filma neće biti opterećenje.

Dvadesetak godina nakon nastanka filma, koji je sa svojih 350.000 gledatelja oborio sve rekorde u hrvatskim kinima od osamostaljenja države i još uvijek drži to slavno prvo mjesto, njegova kazališna adaptacija pobudila je veliko zanimanje među Šibenčanima.

Nimalo čudno, kada je svojedobno “pola“ Šibenika sudjelovalo u snimanju filma čiji se likovi i čuvene rečenice i danas pamte i prepričavaju. Stoga je šibenska publika s velikom znatiželjom i očekivanjima dočekala kazališnu “inačicu“ “Kako je počeo rat…“.

- Očekujem dobru predstavu jer imamo dobar glumački ansambl na čelu s redateljem Draženom Ferenčinom. Predložak je poznat odavno i nije čudo što je tako popularan. Vjerujem da će i predstava, kao i film, doživjeti puno izvedbi - rekao je Pavle Roca, umirovljeni šibenski kulturni djelatnik.

Skuvala se paštašuta

Poznati šibenski “šansonjer” Branko Viljac ne sumnja da su autori scenarija Ivo i Vinko Brešan jamac dobre predstave, kao što su bili i dobrog filma. Dobru predstavu, neovisno o usporedbi s filmom, očekuje i njegova supruga Rajna Viljac.

S nestrpljenjem je predstavu iščekivala i Mirjana Žurić, pročelnica gradskog Odjela za kulturu.

- Čula sam da je na generalnoj probi pljesak trajao pet minuta, što znači da imamo dobru predstavu, iako sam strepila s obzirom na popularnost filma - rekla je Žurić i dodala kako je jako zanima kako će na pozornici zvučati čuvena: “Aleksa, vrati se doma! Skuvala san ti paštašutu!”.
 

 

 


Redatelj predstave je Dražen Ferenčina, a adaptaciju potpisuje Željka Udovičić Pleština. Scenograf je Dragutin Broz dok je kostimografkinja Sara Lovrić Caparin iz šibenskog HNK. Autor glazbe je Mate Matišić.

Uz Svrtana, u predstavi glume Janko Rakoš, Nenad Cvetko, Igor Kovač, Anica Kovačević, Ivan Grčić, Nikola Baće, Zoran Gogić, Darko Stazić te šibenski glumci Jakov Bilić, Šime Bubica i Franka Klarić koja je dobila priliku da pokaže kuha li bolju paštašutu od Matije Prskalo u filmu.

“Kako je počeo rat na mom otoku“ na daskama šibenskog teatra igrat će i u utorak, 15., te u srijedu, 16. svibnja, dok je zagrebačka premijera najavljena za 3. listopada.

 

 

Naslovnica Kultura