Kultura Kultura

UOČI IZBORA NOVOG INTENDANTA

Igor Kirov: Ako odem, HNK Split ostat će bez baletnog repertoara jer svoje predstave 'nosim sa sobom'! 

UOČI IZBORA NOVOG INTENDANTA

0Mislim da ne bi bilo pametno prekinuti ovaj zamah na pola puta, ali ja tu ništa ne mogu, Grad možda može!' - rezimira ravnatelj Baleta Kirov

Na idućoj sjednici Gradskog vijeća odlučivat će se o izboru novog intendanta HNK Split, odnosno bit će ili neće biti potvrđen jedini kandidat, redatelj Ivan Leo Lemo.

Budući da je Lemo u programu s kojim se natječe jasno naznačio buduće najbliže suradnike – ravnatelja Baleta Lea Mujića, ravnateljicu Drame Jasnu Jukić i ravnatelja Opere Igora Tatarevića, zapitali smo sadašnje ravnatelje Opere i Baleta što planiraju u budućnosti ako Lemo bude izabran.

Trpimir Jurkić, sadašnji ravnatelj Drame, ionako je dramski prvak u HNK-u Split pa njegov daljnji put nije upitan, a maestro Ivo Lipanović kaže:

– Zna se kakva je procedura, intendant bira suradnike koji s njim dolaze i odlaze. Osobno, imam dosta planova, čeka me zahtjevno snimanje opere "Nikola Šubić Zrinjski" i također imam ponuda s drugih mjesta, ali prerano je o tome govoriti.

Budući da se zadnjih dana spominje kako bi mu moglo biti ponuđeno mjesto šefa dirigenta, zanimalo nas je bi li pristao.

Lipanović veli da bi o tome, naravno, razmislio, samo, takva ponuda tek treba stići. Uostalom, HNK Split i nema stalno zaposlenog dirigenta, a itekako je potreban.


Trošak 'popune'


Igor Kirov, ravnatelj Baleta, pak, otvoreno kaže da bi rado nastavio posao koji je započeo u Splitu.

– Imenovan sam lani, ovo mi je tek druga sezona, a Balet postiže izvrsne rezultate – veli Kirov i spominje uspješne premijere, gostovanja i puna gledališta.

– Mislim da ne bi bilo pametno prekinuti ovaj zamah na pola puta, ali ja tu ništa ne mogu, Grad možda može – kaže ravnatelj koji je u zadnje vrijeme i koreografirao veći broj predstava.

– Međutim, ako ja odem, HNK Split ostat će praktički bez baletnog repertoara jer svoje predstave "nosim sa sobom", odnosno imam na njih autorska prava – najavio je.

– Dakle, napravit ćete ono što je i vaš prethodnik Dinko Bogdanić učinio u zagrebačkom HNK-u, kada nije dopustio izvedbu predstava čiju je koreografiju potpisivao?

– A zašto bih ih drugome ostavio? – odgovorio je Kirov.

Evo još jednog izazova za eventualnog budućeg intendanta, uz probleme koje će naslijediti poput višemilijunskog duga i činjenice da u zboru, orkestru, drami i tehnici treba otvoriti niz radnih mjesta jer, kako često ističe Lipanović, trošak "popune" ansambala honorarcima pojede i nekoliko naslova koji su mogli biti izvedeni.

 

 

Naslovnica Kultura