Kultura Kultura

SMJENA NA VRHU

Nakon dugog natezanja: Igor Kirov novi ravnatelj Baleta HNK Split

SMJENA NA VRHU

Igor Kirov novi je ravnatelj splitskog Baleta HNK. Izbor makedonskog koreografa s njemačkom, dresdenskom adresom, čiji je umjetnički rad splitska publika imala prilike upoznati u tri plesne predstave u posljednjih godinu dana, potvrdilo je u srijedu Kazališno vijeće jednoglasnom odlukom.

Nasljednik v.d. ravnatelja Dinka Bogdanića, čiji je mandat prije vremena prekinut otkazivanjem suradnje zbog optužbi dijela baletnog ansambla za mobing, na svoju će dužnost stupiti do 18. listopada.

Pet članova Kazališnog vijeća, s predsjednicom Eldi Grubišić Pulišelić na čelu, prihvatilo je prijedlog intendanta Gorana Golovka da se izabere Igora Kirova, a on je ujedno bio i jedini predloženi kandidat čelnika splitske nacionalne kazališne kuće.

– Novi će ravnatelj početi s radom najkasnije za dva mjeseca, koliko traje procedura Ministarstva unutarnjih poslova u skladu sa Zakonom o strancima – kaže predsjednica Grubišić Pulišelić, dodavši da procedura može završiti i ranije od zakonom predviđenog roka.

Na godinu dana

Intendant Goran Golovko nakon sjednice je kazao da je Igor Kirov, s obzirom na to da je strani državljanin, imenovan za ravnatelja na rok od godinu dana.

Kako nas je izvijestio, na sjednici Kazališnog vijeća nije bilo riječi o tome kako će Kirov koncipirati svoj program za kazališnu sezonu 2016./17.

– Uobičajeno je da se nakon imenovanja, na posebnoj sjednici Kazališnog vijeća, izlaže program, tako da će o tome biti riječi u rujnu – kaže intendant, koji se nakon završenog Splitskog ljeta nada godišnjem odmoru, jednako kao što je to običaj za ostale umjetnike i zaposlenike u HNK-u.

Novog ravnatelja splitskog Baleta kontaktirali smo u Skoplju, gdje se trenutno nalazi.

– Sretan sam jer sam dobio ansambl s kojim sam već počeo redati uspjehe.

Ansambl koji puno cijenim i volim, i vjerujem da ćemo zajednički nastaviti ono što smo već započeli te i dalje nizati uspjehe kao i do sada – kazao nam je makedonski koreograf.

Igor Kirov u Split se vraća u rujnu jer je planirao novu baletnu predstavu "Na putu" nakon premijere na Splitskom ljetu adaptirati za scenu u zgradi HNK, a tom će uspješnicom splitskog ansambla i početi nova kazališna sezona.

Naslovnica Kultura