Kultura Kultura

20. Zadar snova

Nakon predstave o kanibalizmu publika se i sama osladila 'dječjim mesom'

20. Zadar snova
Nakon poklona, redatelj je pozvao gledatelje da se posluže pečenom kozletinom pripremljenom u samoj crkvi ispod peke, koja je u predstavi 'glumila' meso Tijestove djece. Nisu svi bili oduševljeni

Predstava "Tijest", redatelja Ivice Buljana, uspješno je u nedjelju navečer izvedena na 20. jubilarnom festivalu Zadar snova. Priča o tragičnom grčkom junaku Tijestu kojega brat pozove na gozbu i na prijevaru mu, za osvetu zbog ukradene žene, posluži meso njegove vlastite djece, nastala je prema drami rimskog antičkog filozofa, pedagoga i pisca Lucija Aneja Seneke i dosad nije bila izvođena u Hrvatskoj.

Predstava je svoju pretpremijeru imala u četvrtak na Silbi, u vrtači pod vedrim nebom, a u Zadru je izvedena u desakraliziranoj crkvi sv. Nikole, zbog čega je pretrpjela određene scensko-scenografske prilagodbe. Svoju drugu izvedbu imat će u Ljubljani 2. rujna. "Tijest" je nastao u suradnji slovenskog Mini teatra, festivala Zadar snova, Novog kazališta iz Zagreba te Silba Enviroment Arta.

Grčko-rimski stil

Zadarska premijera predstave, u kojoj nastupa velika slovenska glumačka ikona Milena Zupančić, izvedena je na slovenskom jeziku, što je stvaralo male probleme publici kod praćenja radnje. Obećani prijevod s titlovima je izostao zbog tehničkih prepreka, pa se prije početka predstave publici obratio redatelj Buljan i ukratko prepričao grčki mit o Tantalu, kojeg su bogovi kaznili zbog blasfemije, i njegovim unucima, braći Tijestu i Atreju, oko kojih se razvija priča.

Buljan je također podsjetio i na razliku između klasičnog grčkog i rimskog teatra. Dok je grčki za gledatelje bio katarzičan i "istinit", rimski je bio "lažan" i orijentiran na zabavu. Tu je razliku usporedio s razlikom između junaka i narativa kod klasičnog i špageti-vesterna.

Goli narator

"Tijest" je u svakom slučaju punokrvni pripadnik Buljanova "istraživačkog teatra", energičan, provokativan, tjelesan i intelektualno poticajan, koji gledatelja od prvog trenutka uvlači u svoj svijet i dugo u njemu zadržava. Tako je bilo i u nedjelju navečer, izvođači su dobili dug pljesak, a posebno upečatljivi bili su Marko Mandić i Robert Waltl kao zavađena braća Atrej i Tijest, te većinom predstave potpuno goli Benjamin Krnetić kao narator.

Nakon poklona, redatelj je pozvao gledatelje da se posluže pečenom kozletinom pripremljenom u samoj crkvi ispod peke, koja je u predstavi "glumila" meso Tijestove djece. S kanibalskim obrokom u mislima, većina je s neugodom odbila kušati meso, iako je bilo i onih koji su tražili repete...

Naslovnica Kultura