Kultura Kultura

NEKI NOVI KLINCI

Natjecanje 'Daleki akordi' donijelo puno novih mladih nada

NEKI NOVI KLINCI
U natjecanju međunarodnog karaktera, koje je ove godine bilo otvoreno za mlade gitariste, klaviriste i pjevače, sudjelovalo je više od 190 mladih glazbenika iz Slovačke, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Hrvatske

Svečanim je koncertom i dodjelom nagrada najuspješnijim natjecateljima zatvoreno 21. izdanje Natjecanja mladih glazbenika „Daleki akordi 2016.", koje se održavalo u Splitu i Kaštelima od 11. do 16. travnja.

U natjecanju međunarodnog karaktera, koje je ove godine bilo otvoreno za mlade gitariste, klaviriste i pjevače, sudjelovalo je više od 190 mladih glazbenika iz Slovačke, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Hrvatske.

Na završnoj svečanosti, koja se održala u dvorani glazbene škole, nastupili su pobjednici svih starosnih kategorija u sve tri discipline. Među njima posebno zaslužuje biti istaknuta Anja Sekulić, pobjednica 3. kategorije (djeca od 12 do 14 godina) u disciplini klavir, koja je ujedno i laureatkinja natjecanja u toj disciplini.

Dvanaestogodišnja crnogorska glazbenica iz razreda nastavnice Gabrielle Aksamit nije samo tehnički spretna i notalno sigurna; riječ je o izvanserijskom talentu koji osvaja izrazitom i nepatvorenom muzikalnošću.

Radionica disanja

Među svim gitaristima najuspješnija je bila Paula Ćurić (nastavnik Josip Dragnić) iz Splita, koja se također natjecala u 3. starosnoj kategoriji, a među pjevačima najviše je priznanje pripalo Slovencu Mihi Križnaru iz razreda Edite Garčević Koželj, koji se natjecao u 4. kategoriji (pjevači od 24 do 26 godina).

Natjecanje promovira i hrvatsko glazbeno stvaralaštvo pa su tako gitaristi imali obvezu izvesti jedno djelo hrvatskog skladatelja, od Padovca do Brkanovića, a klaviristi su izvodili po jednu skladbu splitske skladateljice Mirele Ivičević.

Posebnu nagradu za najbolju izvedbu djela Mirele Ivičević osvojila je Kristina Katarina Penović, splitska glazbenica u razredu Nataše Karajanov Pačko. Natjecateljski program ovogodišnje manifestacije obogaćen je i radionicom o funkcionalnoj tehnici disanja koju je za mnoge zainteresirane pjevače, glumce i duhače vodila solo pjevačica Snežana Nena Brzaković.
 

 


Ocjenjivački sud

Nastupe su pratili i ocjenjivali članovi stručnog ocjenjivačkog suda koje je za gitariste radilo u sastavu: Dejan Ivanović (Bosna i Hercegovina), Marko Feri (Italija), Heiner Donath (Njemačka) i Maroje Brčić (Hrvatska), za klaviriste: Dalibor Cikojević (Hrvatska), Peter Tuite (Irska) i Sergio de Simone (Italija), a za pjevače: Snežana Nena Brzaković (Srbija), Edita Garčević Koželj (Slovenija), Giorgio Surian (Hrvatska) i Sanja Erceg Vrekalo (Hrvatska). Organizator ove hvalevrijedne manifestacije je Glazbena škola Josipa Hatzea.

 

 

Naslovnica Kultura