Kultura Kultura

SUVREMENI PLES

Monoplay u Zadru: tri dana, a četiri predstave

SUVREMENI PLES

Monoplay – festival sola“, jedini specijalizirani festival za predstavljanje solo izvedbe suvremenog plesa u Hrvatskoj, u Zadru će se od 29. do 31. kolovoza održati sedmu godinu zaredom, te će, uz solo izvedbe brojnih hrvatskih i europskih plesača i koreografa, biti popraćen nizom radionica i predavanja.

- Kroz tri festivalska dana održat će se četiri predstave, četiri potpuno različita pristupa plesnoj umjetnosti. Četiri duže izvedbe svojevrstan su odmak od ranijih godina, kada smo imali više kraćih izvedbi.

Sedmi Monoplay karakteriziraju brojne kvalitetne novine, od kojih je jedna, nazvana „kritički parkour“, već izazvala veliko zanimanje – kaže Sanja Petrovski, voditeljica Zadarskog plesnog ansambla koji je, uz zagrebačku Umjetničku organizaciju 21:21, organizator Monoplay festivala, uz potporu Ministarstva kulture RH, Grada Zadra i Zadarske županije.

"Kritički parkour“ održat će se svake večeri nakon predstave, a radi se o susretu, razgovoru i iznošenju dojmova plesnih kritičara, umjetnika i publike, a sve pod vodstvom plesne publicistkinje, teoretičarke i koreografkinje Ive Nerine Sibile.

Radionica Zrinke Užbinec

U uvodu festivala održat će se radionica poznate hrvatske plesne umjetnice Zrinke Užbinec, koja kroz paket otvorenih softverskih aplikacija pomaže pri razvoju, analizi, proizvodnji i uvježbavanju koreografskog rada, a predviđen je i okrugli stol na temu „Vole li mediji ples“, koji će voditi Iva Nerina Sibila.

- Sretni smo da se naš "mali“ festival, koji se od prve godine gotovo neočekivano prometnuo u jedan od najposjećenijih festivala, uvažava kao prostor susretanja stvaralaca i gledalaca koji pripadaju različitim kazališnim i kulturnim tradicijama u Hrvatskoj i svijetu.

Za umjetnike izvana važno nam je da upoznaju Zadar, njegove dosege i potencijale u okviru kulturnog konteksta, a za domaće plesne umjetnike namjera nam je da ih upoznamo s različitim umjetničkim poetikama i izvedbenim pristupima trenutno prisutnim u svijetu – istaknula je Sanja Petrovski.

Publika u afektu

Prvi dan predstavljaju se dvije Zadranke koje žive i rade izvan Zadra: Lada Petrovski Ternovšek prezentirat će autorski solo “Nott”, a Stošija Zrinski u suradnji s glazbenicom Martinom Šver izvest će svoju novu predstavu “Cloud Deluxe”.

Drugi dan Zrinka Užbinec kroz frekvencije i moduse mjerenja vremena upliće publiku u igru gledanja zvučnih prostora koji otvaraju određena afektivna stanja.

Treći dan gost iz Slovačke Milan Tomášik otvara polje sinergije povijesnog plesa kroz tijelo jednog od najpoznatijih praktičara suvremene plesne umjetnosti. Uvod u festival je radionica Zrinke Užbinec.

PIŠE: LADA BURČUL

Naslovnica Kultura