Kultura Kultura

Izložba japansko-američkog umjetnika

Snimke koje nitko nema u Fotoklubu Split

Izložba japansko-američkog umjetnika

Ovog ponedjeljka u 21 sat u Galeriji Fotokluba Split bit će otvorena izložba fotografija nagrađivanog američkog fotografa, redatelja, producenta i glumca Scotta Takede pod nazivom “Prizor. Ulica. Priča.”.

Bit će izloženo 30 fotografija. Neki od naslova njegovih radova su “Napušteno stepenište”, “Baloni”, “Šetalište”, “Šećerna vuna”, “Uokvirena magla”, “Ljubav je moja religija”, “Newyorški horizont” i “Tržnica začina”.

Scott Takeda, rođen 1967. godine, svestrani je japansko-američki umjetnik. Njegova filmska karijera uključuje uloge u filmovima “Ništa nije vječno”, “Dobri dileri iz Dallasa” i “Nestala”.

Cijenjeni je redatelj i višestruki dobitnik Emmyja, a njegovi dokumentarci zapaženi su po zanimljivom pripovijedačkom stilu.
– Moja zbirka fotografija oslobođena je uobičajenih radova kakvi ispunjavaju novinske portale, dnevne novine ili ilustriraju televizijske vijesti. Ali pogledajte ih. Proučite ih. Osjetite ih. I možda ćete vidjeti zašto mislim da su zanimljive.
Razvio sam svoj stil kao mladi fotoreporter dok sam radio za novinske i televizijske kuće širom zemlje. Ako bih se našao na poprištu nekog zbivanja i ugledao desetke kamera usmjerenih u istom pravcu, ja bih usmjerio svoju kameru u drugom – i često imao snimku koju nitko drugi nema, fotografiju koja daje kontekst i formu čitavoj priči. Tako sam naučio da obični, čak i najjednostavniji prizori mogu biti veličanstveni – poručuje Takeda, koji će biti prisutan na otvaranju izložbe.

J.P.
Naslovnica Kultura