Kultura Kultura

Disku(r)sija

Stihovima protiv vrućine: Ana Ristović i Predrag Lucić u splitskoj Galeriji umjetnina

 Disku(r)sija

Kao osvježenje za sparnu ljetnu večer, Disku(r)sija udruge Kurs poziva Splićane na pjesničku večer, večeras u caffe bar u Galeriji umjetnina, na kojoj će se predstaviti Ana Ristović, stipendistica projekta “Writers in Residence” u Splitu, i njezin gost Predrag Lucić.

Moderator večeri, koja počinje u 21 sat, je Marijo Glavaš.

Ana Ristović je jedno od najznačajnijih imena novije srpske poezije. Njezinu pjesmu “Oko nule” je žiri londonskog Southbank Centra uvrstio na popis od 50 najboljih ljubavnih pjesama svijeta objavljenih u zadnjih 50 godina.

Dobitnica je nekoliko nagrada za poeziju – njemačke nagrade “Hubert Burda Preis” za poeziju mladih autora iz jugoistočne Europe, kao i najprestižnije srpske poetske nagrade – “Disove nagrade”.

Prevođena na njemački, francuski, mađarski, engleski

Pjesme su joj prevođene na njemački, francuski, mađarski, slovački i engleski. Prevodi slovenske pisce, bila je urednica slovenskog časopisa Balcanis, a predaje srpski jezik u srednjoj školi u Beogradu.

Objavila je zbirke “Snovidna voda”, “Uže od peska”, “Zabava za dokone kćeri”, “Život na razglednici”...

Predrag Lucić je jedan od osnivača i kreatora “Feral Tribunea” te kolumnist “Novog lista”. Autor je knjiga “Haiku haiku jebem ti maiku”, “Ljubavnici iz Verone”, “Sun Tzu na prozorčiću”, “Bezgaća povijesne zbiljnosti 1 i 2”, “Gusle u magli” i “Mjesec iznad Splita”...

Objavio je “Greatest Shits – Antologija suvremene hrvatske gluposti” (u koautorstvu s Borisom Dežulovićem, s kojim i nastupa u formi kabarea i pjesničkih večeri).

J.L.S.

Naslovnica Kultura