Kultura Kultura

JEDAN NA JEDAN

Izložba u splitskoj Galeriji umjetnina: Nikolina u šoping, Ljubica na selo

JEDAN NA JEDAN

Urbani motiv Nikoline Ivezić

Nikolina Ivezić Ljubica Buble-Dragojević, pod kustoskom paskom Mladena Lučića Iris Slade predstavljaju se u splitskoj Galeriji umjetnina samostalnim izložbama od večeras u 20 sati pa do 21. lipnja.

Ciklus je to izložbi “Jedan na jedan” Bože Majstorovića. Zagrepčanka Nikolina Ivezić hrvatskoj likovnoj javnosti poznata je po nepretencioznim, veselim i razigranim kompozicijama jakih kontrasnih boja i jednostavne ikonografije sukladne dokolici suvremenog potrošačkog društva.

Devijacije potrošačkog društva

Služeći se svojevrsnom suvremenom inačicom pop-arta, autorica je kreirala osobni i nadasve osebujni likovni jezik kojim je život ulice, fenomene današnje malograđanštine, jeftini konzumerizam, odnosno devijacije suvremenog potrošačkog društva transponirala na slikarsku plohu.

Glavnina opusa Ljubice Buble-Dragojević izvedena je u gipsu uz potporu žice, kudjelje, novinskog papira... Promišljajući zadani prostor u korelaciji s vlastitim djelima, kiparica se odlučila za izlaganje animalističkih i floralnih skulptura iz dosadašnjih opusa te recentnog ciklusa ptica i životinja, nazvanog Braća i sestre Sv. Franje.

Pored dobro znanih Mačaka, Koza i Stabala, tu su i najnovija djela nastala za ovu zgodu. Kao i kod ranijih realizacija, njihovi nazivi označavaju upravo to što predstavljaju: Koza, Pivac, Kokoš, Paun, Tetrijeb, Ptica, Gudin.

I. BREŠAN

Naslovnica Kultura