Kultura Kultura

ANGAŽIRANI BALET

Večeras u amfiteatru splitskog Doma mladih: Pepeljuga jača od ‘cajki’ i mobitela

ANGAŽIRANI BALET

Mladi baletani, nakon šest mjeseci rada, ne mare za pretpremijernu tremu

Svevremenska priča o Pepeljugi, o pobjedi dobra nad zlom, s hepiendom u vidu braka sa zgodnim Princem, danas se prepričava na način na koji je nova generacija lakše razumije, a jednu takvu verziju otplesat će djeca baletnog studija “danSing”, večeras u 19 i 30 sati u amfiteatru Doma mladih.

“Pepeljuga V2015” naziv je baletne predstave u kojoj sudjeluje 50-ak plesača u dobi između šest i 14 godina, ali i dva profesionalca iz redova Hrvatskog narodnog kazališta: Lev Šapošnikov nastupa u ulozi Pepeljugina oca, a Nikša de Marchi u ulozi maćehe.

Otac na službenom putu

U ovoj verziji Pepeljuge njezin otac odlazi na službeni put i ostavlja je s maćehom i njezinim kćerima koje su prikazane odjevene poput neukusnih novopečenih bogatašica, kao neskromne i bahate tinejdžerice koje se zabavljaju slušajući “cajke”.

One zajedno s majkom kradu Pepeljugi mobitel koji joj je poklonio otac da bi mogli razgovarati. Pepeljuga, dok oca nema, toplinu doma nalazi u pekarnici u istoj ulici i druži se s Pekarom. Suvremeni Princ je sin dobrostojeće obitelji kod kojega su uvijek najvažniji “tulumi”, pa tako i ključni događaj priče - proslava Nove godine 2015.

Princ je pozvao cijeli kvart, Pepeljugine prijateljice idu, ali Pepeljuga ne može ići jer joj maćeha ne dopušta, a i nema haljinu poput drugih uzvanica. Pekar je zapravo čarobnjak koji svojim moćima Pepeljugi omogućuje odlazak na Novu godinu, a čarolija nestaje u ponoć......

Malograđanština i iskrivljene vrijednosti

- Predstava je i edukativnog karaktera i tinejdžeri mogu puno toga lošega prepoznati - kaže koreografkinja Bruna Reić.Marijana Marević Muslim, Srđan Barbarić, Bruna Reić i Franko Bonacci

- Ima tu ironije na slušanje “narodnjaka”, na obavezni “Iphone šesticu” koji djeca već dobivaju od roditelja, pomamu za skupocjenim stvarčicama, na malograđanštinu i iskrivljene vrijednosti. No dobrota, kao i u svakoj bajci, na kraju ispliva i pobijedi.

Predstavu smo pripremali punih šest mjeseci i drago mi je da je cijeli tjedan već zakazan dolazak osnovškolaca na “Pepeljugu V2015” jer nadamo se vrhunskom umjetničkom doživljaju - kaže Reić.

PIŠE: JASENKA LESUR STANIČIĆ, FOTO: ANTE ČIZMIĆ/CROPIX

Ansambl

Pepeljugu pleše Nora Lučin, Princa Dominik Šuto, zle polusestre su Zara Grubešić i Katarina Vučetić, Čarobnjak - pekar je Bartul Mušura, Pepeljugin brat Luka Bajto, a u autorskom timu su još koreografkinja Marijana Marević Muslim, glazbeni voditelj Franko Bonacci, scenaristica Nataša Božinović, glazbeni producent Boris Ždero, kostimografkinja Keti Vukašin, oblikovatelj svjetla Srđan Barbarić, scenograf Slaven Raos, suradnik glumac Nikola Ivošević i narator Andrej Bartul Jabuka.

Naslovnica Kultura