Kultura Kultura

UGLAZBLJENI STIHOVI

Krste Juras - sve je reka u dvi riči

UGLAZBLJENI STIHOVI

Pjesnici jesu čuđenje u svijetu, a gledajući i slušajući domaće festivale i pjesme, oni su sve više i čuđenje na estradi. Neki poete idu svijetom vičući cijelom svojom pojavom: Ja sam pjesnik, dok drugi rade u škveru, banci ili na njivi i pišu “Preobražaj” ili “Jubi sam vašu ćer”.

Krste Juras, izvrstan projektant ratnih brodova i dobrih stihova, pripada drugoj vrsti. Estradni čovjek iz sjene gurnuo je, među ostalim, pred svoga Šibenčanina Matu, poznatijeg kao Mišo Kovač, “Dalmaciju u mom oku”, “Dobra ti večer mati moja”, pa i neuvrštenu “Volim te za sva vrimena” (u spolno osviještenom dobu njoj jest naštetio stih “u svemu si samo žena”, ali ostatak pjesme je antologijski).

Nije slučajno da zbirka koju je odabrao sam Juras - objavljena je u nakladi Borisa Runjića, sina skladatelja Zdenka, i s morskim ovitkom Vaska Lipovca - počinje izvanrednom himnom siromašnih ženika “Jubi san vašu kćer”.

Među antologijske Jurasove prinose svakako idu “Šibenska balada”, “Dišperadun”, “Ljubav je tvoja kao vino”, “Čovjek bez kafića”, “Znao sam ti svašta reći”...

Kad bi se Jurasova poezija morala svesti na jednu riječ, to ne bi bio ni ratni ni mirni brod, barka ili leut, nego - more. Jurasov lirski subjekt nosi malo mora na svom dlanu, njegovo more jest ludo, ali on samo moru viruje, on je more, ona rijeka...

Krste Juras je našao snage da se pokuša uhvatiti i s posljednjim radom Zdenka Runjića, mjuziklom “Grgur”. Iako teško da i on može reći kako samo moru viruje, Ivica Ivanišević napisao je nadahnut uvodni tekst. Sedamdesetak stranica Jurasove zbirke egzemplarni je primjer poezije iz duše, potrebe i gušta, sretan spoj Mediterana i kontinenta i zaslužuje mjesto na polici slave festivalske pjesme, kao i pripadajući nosač zvuka, koji je ovom prilikom i dobio.

Sreća da je Juras još aktivan (ovu antologiju zaključio je prije dvije godine) pa će zasigurno more donijeti još stihova. Krste Juras odlično se uklapa u svijetlu tradiciju šibenskog estradnog pisma koje čine Nikica i Stipica Kalogjera, Arsen Dedić, Vice Vukov, Mišo Kovač, Dušan Šarac, Siniša Škarica...

Za Jurasovo pjesništvo mogla bi vrijediti njegova antologijska formulacija iz “Šibenske balade” - “sve je reka u dvi riči”. I kad Robert Pauletić kaže da gleda jata onih istih ptica, istu zvijezdu previsoku, on vjerojatno zna, ali ne govori da ako Mišo i jest Bog, na početku ipak bješe Jurasova riječ.

 Siniša Kekez

Naslovnica Kultura