Kultura Kultura

halo, hannover

Ivan Repušić: Radim u Njemačkoj, mislim na Dalmaciju

halo, hannover

Preda mnom je velika funkcija, izazov i odgovornost. No, uza sve obaveze, u Zadar ću dolaziti koliko god budem mogao – rekao nam je telefonskom razgovoru iz Berlina maestro Ivan Repušić, koji je izabran za generalnoga glazbenog direktora Državne opere u Hannoveru. 

Trenutačno je 36-godišnji Repušić, “dijete” zadarske Osnovne i Srednje glazbene škole Blagoja Berse, u Berlinu na funkciji dirigenta i kapellmeistera Deutsche Oper Berlin (Njemačke državne opere). Angažman generalnoga glazbenog direktora Državne opere u Hannoveru preuzet će na početku sezone 2016./17.

Potpora 80 posto orkestra

– Sretan sam, počašćen, uzbuđen. Osjećam veliku odgovornost. No, Opera u Hannoveru dobro mi je poznata, nakon angažmana u Splitu i Dubrovniku upravo sam u njoj imao svoj prvi inozemni angažman. U Državnoj operi u Hannoveru bio sam 2010. angažiran kao prvi kapellmeister na tri godine. Upoznat sam s njihovim ansamblom, zborom, orkestrom i solistima. Sada su me za sezonu 2016./17. imenovali generalnim muzičkim direktorom, a kad sam primio tu vijest, osobito me je učinila sretnim činjenica da je 80 posto orkestra glasalo upravo za mene – kazao nam je Repušić.

Do novog angažmana maestro Repušić ostaje dirigirati u Berlinu, gdje je kapellmeister Njemačke državne opere.

– Ovim sam imenovanjem ušao u najuže vodstvo Državne opere u Hannoveru. To je avantura, vrlo važan korak u mojoj karijeri. Ta je funkcija odgovorna i u umjetničkom i poslovnom smislu – rekao je maestro Repušić.

Dodao je da mu je Zadar u srcu, a osobito Zadarski komorni orkestar.

– Dogodine će biti deset godina da sam umjetnički ravnatelj Zadarskoga komornog orkestra. Koliko god budem mogao, dolazit ću i dirigirati u Zadru. Nedostaje mi Zadar, a nedostaje mi i Split, ja sam splitski zet. Doći će vrijeme, kad budem imao manje obaveza, da ću više vremena provoditi u Zadru – rekao je u telefonskom razgovoru Ivan Repušić, koji je ujedno zadarskim gradskim ocima skrenuo pozornost na važnost Zadarskoga komornog orkestra.

– Neobično je važno da gradski oci shvaćaju važnost Zadarskoga komornog orkestra i da ga financijski podržavaju. Ja dobro znam koliko je postojanje tog orkestra važno ako Zadar želi biti grad kulture. Važno je i da orkestar napreduje, dobit će dimenziju simfonijskog tijela – prognozirao je maestro Repušić.

L. BURČUL

Naslovnica Kultura