Kultura Kultura

CROATIA REDIVIVA

Ernest Fišer ovjenčan u Selcima na Braču

CROATIA REDIVIVA

Na 24. svehrvatskoj pjesničko-jezičnoj smotri “Croatia rediviva” u Selcima na otoku Braču poetom oliveatusom proglašen je varaždinski pjesnik, esejist i urednik časopisa “Kolo” Ernest Fišer.

Njega je u petak navečer maslinovim vijencem ovjenčao utemeljitelj smotre posvećene trojedinstvu hrvatskog jezika zasnovanog na formuli “Ča-kaj-što” dr. Drago Štambuk. On je, uz dosadašnje laureate Vlastu Vrandečić-Lebarić i prošlogodišnjeg Branimira Bošnjaka – koji je dobio kamenu ploču sa svojim stihovima na Zidu od poezije – donio odluku o Fišerovu izboru.

Publika na selačkom trgu imala je priliku uživati u obilju poezije i to, na što se u Selcima posebno pazi, svih triju hrvatskih narječja. Među ostalima, predstavili su se Ivana Šojat, Nevenka Nekić, Božica Brkan, Zvonimir Sutlović, Katarina Jakšić i drugi. Budući da orhanizatori vode računa o zastupljenosti pjesnika iz dijaspore, iz Kanade je stigao Anton Kikaš, a iz Vojvodinei Tomislav Žigmanov.

Uz poeziju, glazbu i izlaganja o nacionalnom zajedništvu, predstavljena je i knjiga Neve Ursić i Ive Vukovića “100 godina Tolstoja u Selcima” u povodu stogodišnjice klasikova spomenika u Selcima, prvoga u svijetu.

S.K.
Naslovnica Kultura