Kultura Kultura

nacionalni blockbuster

'Svećenikovu djecu' već pogledalo više od 50 tisuća ljudi u kinima

nacionalni blockbuster
Komediju “Svećenikova djeca“ u prvom je tjednu distribucije vidjelo 52.275 gledatelja. Film Vinka Brešana na taj način nastavlja rušiti rekorde za pojmove domaće kinematografije i mesti pred sobom novomilenijske hrvatske hitove nakon što je zabilježio najbolje vikend-otvaranje od 33.759 kinoposjetitelja.

Priča o mladom svećeniku na dalmatinskom otoku koji počinje bušiti zapakirane prezervative da bi povećao natalitet imala je, istina, pogođeni tajming za početak prikazivanja, među ostalim i zbog aktualne rasprave o uvođenju zdravstvenog odgoja u škole, no teško bi to pomoglo gledanosti filma da publika istodobno nije prepoznala njegovu kvalitetu i pogurala naprijed u smjeru još veće popularnosti.

Ilustracije radi, svega je sedam dana trebalo “Svećenikovoj djeci“ da nadmaše total Grlićeve “Karaule“ (43.007 gledatelja), odnosno da se približi “Duhu u močvari“ Branka Ištvančića (62.785).

Trenutno se Brešanov film već nalazi na visokom sedmom mjestu najgledanijih hrvatskih filmova od 2000. naovamo, nakon hitova kao što su “Što je muškarac bez brkova“ (152.276.), “Maršal“ (100.087), “Koko i duhovi“ (79.384), “Larin izbor: Izgubljeni princ“ (78.694), “Sonja bi bikl“ (73.774) i spomenuti “Duh u močvari“.

MARKO NJEGIĆ
Naslovnica Kultura