Kultura Kultura

Knjiga Esther Gitman

"Alojzije Stepinac bio je sveti čovjek i pomagao je Židovima i Srbima u NDH"

Knjiga Esther Gitman

Američka povjesničarka židovskoga podrijetla Esther Gitman izjavila je kako ne može šutjeti te da mora govoriti o tome da je zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac bio sveti čovjek, koji nije spašavao samo Židove, nego i Srbe te sve one koji su bi

Američka povjesničarka židovskoga podrijetla Esther Gitman izjavila je kako ne može šutjeti te da mora govoriti o tome da je zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac bio sveti čovjek, koji nije spašavao samo Židove, nego i Srbe te sve one koji su bili u miješanim brakovima.

Gitman je predstavljajući svoju knjigu "Kad hrabrost prevlada - Spašavanje i preživljavanje Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941.-1945." rekla kako je tijekom rata u NDH stradalo oko 30 tisuća Židova, te kako je istražujući u Hrvatskom državnom arhivu ustanovila da je u NDH spašeno oko 9500 Židova.

Smatra kako se takvo spašavanje nije dogodilo u drugim državama koje su bile pod nacističkom okupacijom.

Napomenula je kako su u jednom od većih europskih gradova – Beogradu – nacisti i njihovi srpski kolaboracionisti već 1942. Srbiju proglasil slobodnom od Židova, što po njezinim riječima nije bio slučaj ni u jednoj drugoj državi.

Istaknula je kako je spasioce Židova u NDH klasificirala u šest skupina te dodala kako je obradila zalaganje i zauzimanje pojedinaca koji su stavljajući na kocku vlastite živote spašavali Židove.

Napomenula je i kako su državni dužnosnici nizom različitih uredaba, poput uvođenja titule počasnog Arijevca spašavali svoje židovske susjede te podsjetila kako je skupina židovskih liječnika, kako bi ih spasili od progona, poslana u Bosnu radi liječenja endemičnoga sifilisa.

Posebno je pak istaknula ulogu u potpori i poticanju za spašavanje Židova zagrebačkoga nadbiskupa Alojzija Stepinca.

Govoreći o knjizi, povjesničar Jure Krišto ocijenio je kako je ona "mala opomena i veliki poučak hrvatskoj historiografiji".

Opomena je to kako život nije vrijedan ako u njem nema bar malo hrabrosti, rekao je dodavši kako su ljudi u teškim vremenima dužni prema progonjenim Božjim bićima pokazati dio svoje čovječnosti.

Hrvatskoj historiografiji je poručio kako povijest ne može biti cjelovita samo s popisivanjem zločina nego da joj cjelovitost daju i ljudska hrabrost koja se očituje u spašavanju ljudi.

Knjiga "Kad hrabrost prevlada - Spašavanje i preživljavanje Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj" (342 str.) podijeljena je na sedam poglavlja u kojima autorica piše o Židovima u razdoblju između dva svjetska rata i početcima progona i stradanja Židova, o običnim građanima koji su spašavali Židove, dužnosnicima NDH kao spasiocima, ulozi zagrebačkoga nadbiskupa Alojzija Stepnca u spašavanju Židova, talijanskim vojnicima, diplomatima i građanima koji su spašavali Židove te partizanskim spasiocima. U sedmom poglavlju objavljeni su preslici dokumentarne građe koji potvrđuju autoričine teze te imensko kazalo.

Esther Gitmnan rođena je u Sarajevu. Nakon Drugoga svjetskog rata živjela je u Izraelu, Kanadi, a potom se 1972. doselila u SAD. U akademskoj godini 2002./2003. na temelju Fulbrightove stipendije provela je istraživanje u Zagrebu usredotočivši se na stradanje Židova od 1941. do 1945. godine.

 

H

Naslovnica Kultura