Kultura Kultura

Ministrica Zlatar otvorila splitsku izložbu Vladimira Veličkovića

Vojko Bašić / CROPIX

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić večeras je u splitskoj palači Milesi otvorila izložbu slika akademika Vladimira Veličkovića iz Srbije koji pretežito živi u Parizu, a na kojoj su predstavljeni njegovi radovi koji tematiziraju ljudsko tijelo i ptice.

Izložba je otvorena kao uvod u ovogodišnje 58. splitsko ljeto koje traje od 14. srpnja do 14. kolovoza.

"Ovo je veliki povratak Vladimira Veličkovića u Split", rekla je Ministrica Zlatar, dodajući kako se Veličković svojim kulturnim angažmanom odupire amneziji.

Vladimir Veličković, koji je član i srpske i francuske akademije znanosti i umjetnosti, istaknuo je kako je s velikim zadovoljstvom prihvatio poziv da se izložbom predstavi u Splitu i rekao da je za tu prigodu izabran dio njegovih radova nastalih u posljednjih 20 godina.

"Vjerujem kako će ova izložba doprinijeti kulturnom strujanju naših naroda i kultura i želio bih da izložba bude znak našeg prožimanja", rekao je Veličković. Naglasio je kako želi da kultura na taj način "preduhitri političare koji su spori u tim našim vezama".

Akademik Tonko Maroević je istaknuo kako Veličkovićeva djela govore o "traumatičnosti vremena i epohe".

"Veličkovićeve slike izložene u Splitu prikazuju pad čovjeka pod teretom, ali i let ptica nebesima", kazao je Maroević.

Vladimira Veličkovića se, prema navodima u materijalu za splitsku izložbu, smatra jednim od najeminentnijih suvremenih slikara i grafičkih virtuoza našeg doba.

Njegova izložba u Splitu bit će otvorena do 14. kolovoza ove godine.

(H)
Naslovnica Kultura