Kultura Kultura

od 24. ožujka do 3. travnja po osmi put se održava manifestacija posvećena kršćanskim aspektima kulture

DANI KRŠĆANSKE KULTURE Iznimno bogat program sa zanimljivim gostima

od 24. ožujka do 3. travnja po osmi put se održava manifestacija posvećena kršćanskim aspektima kulture

Prvi put ove godine, s programom koji uključuje vrsna umjetnička imena i sadržaje, u manifestaciju se uključio i Grad Zadar i Zadarska nadbiskupija. ‘Potičem sav puk Zadarske nadbiskupije da se sa zadovoljstvom odazove i sudjeluje u događajima koje smo pr

U četiri dalmatinska središta – Splitu, Šibeniku, Dubrovniku i Zadru -nakladna kuća Verbum osmu godinu zaredom organizira međunarodnu manifestaciju Dani kršćanske kulture, koja će tijekom 11 dana, od 24. ožujka do 3. travnja, okupiti više od 300 sudionika s oko 70 kulturnih sadržaja, od izložbi i koncerata, preko projekcija filmova i tribina, do predstavljanja knjiga i nosača zvuka te otvorenih vrata muzeja. Dalmacija će tih dana biti u znaku brojnih događanja kršćanske kulture.

Želja je organizatora ukazati na bogatstvo kulture koju baštinimo, ali isto tako ukazati i na autore koji stvaraju nadahnuti vrijednostima koje su u temeljima zapadne kulture. Stoga će i ove godine u sklopu manifestacije biti postavljene izložbe djela akademskih umjetnika poput Mile Skračića, Josipa Botterija Dinija, Šime Vulasa, Kuzme Kovačića i drugih.

Raznovrstan glazbeni program dat će svoj obol spomenu na Marka Marulića, maestra Ljubu Stipišića Delmatu, iz zaborava će izvući i pučke napjeve, a nastupit će poznati glazbeni umjetnici s područja ozbiljne glazbe, kao i neke od najpoznatijih klapa - pojašnjava spiritus movens Dana kršćanske kulture Miro Radalj, direktor Verbuma.

Prema njegovim riječima, manifestacija želi otvoriti prostor i suvremenim umjetnicima, onima koji osluškuju vrijeme u kojem živimo i koji na različitim područjima kulturnog i umjetničkog djelovanja stvaraju nadahnuti kršćanskom vizijom svijeta i stvarnosti.

Vrlo bogat program

Split ima najbogatiji program, ali za njim nimalo ne zaostaju ni ostali gradovi. Filmski program obilježit će više dokumentarnih filmova, filmski klasici, ali i igrani filmovi dosad neprikazivani u Hrvatskoj. Osobito oni iz francuskog vala, poput “Dnevnika seoskog župnika” Roberta Bressona, “Tamo gdje su zmajevi” Rolanda Joffea, “O ljudima i bogovima” Xaviera Beauvoisa. Besplatne filmske projekcije i koncerti u korizmenom duhu, bit će pravi mamac za publiku.

Nije zaboravljen ni papa koji je priznao Hrvatsku, Ivan Pavao II., tako da će na 7. godišnjicu njegove smrti u Splitu biti prikazan igrani film “Svjedočanstvo”, snimljen prema knjizi papina dugogodišnjeg tajnika kardinala Stanislava Dziwisza, a u Dubrovniku će djeca moći uživati u animiranom filmu o papi Ivanu Pavlu II.

Split će prirediti i tribinu posvećenu “našem papi” uz gostovanje splitsko-makarskog nadbiskupa msgr. Marina Barišića i akademika Josipa Bratulića, a u Zadru i Dubrovniku bit će predstavljena papina biografija autora Andree Ricardija. Svoja svjedočanstva javnosti će iznijeti i Vilim Karlović koji je preživio Vukovar i Ovčaru, te don Ivan Filipović koji se uspio maknuti iz pakla droge i vinuti se do svećeničkog poziva.

Gost već afirmiranog “Susreta s autorom” u Splitu, koji godinama sjajno vodi Jelena Hrgović, bit će Stjepan Lice, a u Zadru akademik Pavle Dešpalj. I ove godine nastupit će međunarodni gosti poput europarlamentarke Doris Pack, koja ima počasni doktorat Sveučilišta u Zadru i baš će pred Zadranima govoriti o mjestu Hrvatske u Europskoj uniji, dok u Split stiže publicist Manfred Lütz koji će progovoriti o uvijek aktualnom odnosu religije i ateizma, odgovarajući i na pitanje ima li u konačnici razlike između agnostika i ateista.

Prvi put ove godine, s programom koji uključuje vrsna umjetnička imena i sadržaje, u manifestaciju se uključio i Grad Zadar i Zadarska nadbiskupija s nadbiskupom msgr. Želimirom Puljićem, koji je i čelnik Vijeća za kulturu HBK. U programu zadarske manifestacije, posebno se ističu tri izložbe - eminentnih hrvatskih kipara na temu križa “Častimo te, križu sveti”, izložba “Maslina” te izložba Malakološke zbirke don Blaža Cvitanovića, našega poznatoga glagoljaša i sakupljača školjaka svjetskog glasa.

Uz to će se održati i dva koncerta s intonacijom pasionske baštine: “Stabat mater”, pasionski koncert europskih i hrvatskih majstora, i “Puče moj”, koncert napjeva Velikog tjedna i pasionske čakavske poezije, a predviđena je i projekcija filma o stradanju Cistercita u Alžiru 1996. Na kraju manifestacije moći će se pogledati zbirka sakralne umjetnosti u povodu 800 godina franjevačke prisutnosti, u samostanu sv. Frane u Zadru.

Noć crkvenih muzeja

U Dubrovniku će biti priređena Noć crkvenih muzeja, tijekom koje će posjetitelji moći pohoditi muzej i klaustar i franjevačkog i dominikanskog samostana, te riznicu katedrale, sve naravno uz posebne programe i stručno vodstvo muzeja, dok će u Splitu vrata javnosti otvoriti Muzej hrvatskih arheoloških spomenika (MHAS) kako bi uz stalni postav prikazao i dio bogatih nalaza s Crkvina u Cisti Velikoj iz antičkog i ranokršćanskog doba.

Kao i proteklih godina, na sve programe manifestacije ulaz je slobodan, kako bi kultura bila dostupna svima. Usprkos brojnosti sadržaja, Dani su svake godine iznimno posjećeni, a organizator vjeruje kako će taj trend biti nastavljen i ove godine. Važnost manifestacije prepoznalo je i Ministarstvo kulture kao pokrovitelj, a podržali su je i gradovi i županije te nadbiskupije i biskupije u kojima se održava.

sNJEŽANA šetka, foto: cropix

Mons. Puljić: Kršćanstvo je dominantna vrednota

Drago mi je što će se ove godine i Grad Zadar uključiti u projekt Dani kršćanske kulture. Zadar sa svojim tri tisuće godina povijesnim trajanjem i opstankom usprkos brojnim stradanjima i pokušajima osvajanja, te mjesna Crkva sa 17 stoljeća bogatom i hrabrom postojanošću (prvi zadarski biskup spominje se u 4. st.), baštinici su dragocjenog kulturnog naslijeđa koje su nam namrli narodi koji su na našim prostorima tijekom stoljeća živjeli.

Dominantna vrednota je kršćanstvo. Na tome smo izrasli i time se do danas ponosimo, što je vidljivo i u izvanjskom identitetu Zadra i okolice u nizu crkava i ostalih dragocjenosti. Pokazatelj su da je upravo zadarsko područje u mnogo čemu protagonist najvećih umijeća vrhunskog stvaralaštva i izrade svake vrste umjetnosti od davnih vremena.

Dio smo europskog kulturnog kruga koji ćemo na manifestaciji Dani kršćanske kulture imati prilike u segmentima predstavljati, dodatno ga valorizirati, upoznavati, poticati na čuvanje, promicati. Potičem sav puk Zadarske nadbiskupije da se sa zadovoljstvom odazove i sudjeluje u događajima koje smo priredili jer su na dobrobit, duhovnu i kulturnu izgradnju svih nas, te ponos našeg Grada i Zadarske županije - kazao je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.


Nagrada ‘Buvina’ akademiku Bratuliću

U sklopu manifestacije dodjeljuje se i nagrada “Andrija Buvina” za izniman doprinos kršćanskoj kulturi, koju će ove godine dobiti akademik Josip Bratulić. Uručit će mu je na završnoj svečanosti Kuzma Kovačić, koji je i autor plakete. Bratulić je lani dobio i državnu nagradu za znanost.Naslovnica Kultura