Kultura Kultura

omiški festival dalmatinskih klapa

Trabakuli, Drača i Alegrija - laureati pisme

omiški festival dalmatinskih klapa

Muška klapa “Trabakuli” iz Kostrene te ženske klape “Drača” iz Mostara i “Alegrija” iz Supetra pobjednici su večeri debitanata koja je u sklopu omiškog festivala dalmatinskih klapa po jedanaesti put održana u Bolu.

Tako je odlučio stručni ocjenjivački zbor, a gotovo identično mišljenje imala je i publika, tako da u ocjenama nije bilo mimoilaženja niti disonantnih tonova. Te tri klape stekle su pravo nastupa na jubilarnom ovogodišnjem 45. festivalu dalmatinskih klapa u Omišu.

Trabakul je pobijedio s pjesmama “Ne kuni me, dobra jube moja” i “Cvit od mrče”, bračka “Alegrija” iz Supetra do pobjedničkog postolja popela se s pjesmama “Cvitak je cvitu” i “Budila majka Ivana” dok je “Drača” iz Mostara trijumfirala s pjesmama “Murtlica, lipo cviće“ i “Šveti Ivane o moga Trogira”.

Na večeri debitanata u Bolu pjevalo je 12 klapa, 8 ženskih i 4 muške. Osim tri pobjedničke klape nastupile su ženske klape Barufa iz Zadra, Amfora iz Dubrovnika, Ankora iz Podstrane, Karmel iz Turnja, Mareta iz Visa i Peružini s Paga, a od muških klapa Rab s istoimenog otoka, Pulena s Korčule i bračka klapa Blaca iz Nerežišća.

Zanimljivo je spomenuti da je bilo dvostruko više ženskih nego muških klapa te da je polovica klapa došla s naših “škoja”.

IVICA RADIć

Naslovnica Kultura