Kultura Kultura

HRVATSKE DRAME ZA DJECU U SPLITU

Počinje utrka za ‘Malog Marulića’

HRVATSKE DRAME ZA DJECU U SPLITU

U izboru predstava nametnule su se odrednice traganja za novim izričajem u današnjem kazalištu za djecu u Hrvatskoj koje se mogu definirati kao angažiranost, ludičnost i virtuoznost, kaže izbornik ‘Malog Marulića’ Goran Golovko

Četvrti po redu Festival hrvatske drame za djecu „Mali Marulić“ održavat će se u Splitu od nedjelje 10. travnja do 13. travnja. U tom vremenu bit će prikazano šest predstava u izboru Gorana Golovka, bit će dodijeljene nagrade natječaja „Mali Marulić“ za nove dramske tekstove i upriličena njihova javna čitanja, a na kraju manifestacije nagrade će dobiti najuspješniji sudionici festivala.

ANAIMIA MALI MARULIC
Publika će tako u četiri dana pogledati predstave „Ana i Mia“ Jelene Kovačić u režiji Anice Tomić i produkciji kazališa „Mala scena“ iz Zagreba, dva autorska projekta Saše Božića i Ksenije Zec u produkciji Gradskog kazališta „Trešnja“ iz Zagreba, a to su „VIS Životinje“ i „Tijelo“, zatim, „Cabaret tri praščića“ autora i redatelja Borisa Kovačevića u izvedbi kazališta KNAP iz Zagreba, „Što mi može virus“ Branka Ružića u režiji Marice Grgurinović u produkciji Malog splitskog kazališta te komad „Čudnovata istina“ Zlatka Krilića u režiji Nine Kleflin i izvedbi ansambla Gradskog kazališta „Žar ptica“ iz Zagreba.

Mali broj tekstova

Uz to, budući da su postavljene prema nagrađenim tekstovima na 3. „Malom Maruliću“, dvije predstave izravno ulaze u konkurenciju i to su: „Sablasni šešir“ Omera Raka u režiji Dražena Ferenčine i izvedbi ansambla GKL-a Split te „Naša je mama postala zmaj“ Nives Madunić-Barišić u režiji Marija Kovača i izvedbi Gradskog kazališta „Žar ptica“ iz Zagreba.

- Valja konstatirati i činjenicu malenog broja postavljenih hrvatskih dramskih tekstova za djecu tijekom protekle godine u hrvatskim kazalištima. Primjerice, iz snažnih kazališnih centara, Rijeke, Osijeka i Zadra nije pristigla ni jedna prijava za ovogodišnji festival - kaže Goran Golovko.

- U ovom malenom ali raznorodnom izboru nametnule su se odrednice traganja za novim izričajem u današnjem kazalištu za djecu u Hrvatskoj koje se mogu definirati kao angažiranost, ludičnost, virtuoznost i prije svega ozbiljno računanje autora na djetinje spoznajne i emotivne procese kao gradivni element zajedničkoga kazališnog iskustva. Ravnateljica GKL-a Zdenka Mišura dodaje kako je velika stvar znati prepoznati pravu vrijednost u današnjoj poplavi svega što se predstavlja kao vrijednost.

Odgoj kroz teatar

- Odgovornost kazališta za djecu na tom zadatku velika je jednako koliko je velika odgovornost škole i obitelji. Društvo koje ne shvaća važnost skrbi o ta tri kreativno-odgojna faktora ljudske osobnosti neodgovorno je samo prema sebi i vlastitoj budućnosti. Zdenka Mišura zahvaljuje gradu Splitu koji je prije četiri godine prepoznao vrijednost festivala i do danas ga financijski podržava. Međuti, kako kaže, nije se iskazalo Ministarstvo kulture koje je davalo jedva 25 tisuća kuna a ove godine je i tu svotu srezalo na dvadeset. Inače, čitav festival koštat će oko 200 tisuća kuna.


JASMINA PARIĆ

Bez prve nagrade za novi dramski tekst

Na natječaj su prijavljena 42 teksta. Žiri u sastavu prof. Marina Petković-Liker, glumac i pisac Trpimir Jurkić te prof. Zdenka Mišura jednoglasno je odlučio da ne dodijeli prvu nagradu. Ni jedan od pristiglih tekstova nije cjelina koju je moguće bez intervencija izvesti. Dodijeljene su druga i dvije treće nagrade. Drugu je dobio Branko Ružić za tekst „Braća Gimm i princeza Luise“, a dvije treće dijele Nives Madunić-Barišić za „Ispod zvončića se rodio kraljević“ i Silvija Šesto za „Gospodin Mrak i tri bijela šeširića“.

Program

U nedjelju će u 11 sati biti u GKL-u izvedena predstava „Naša je mama postala zmaj“, a u 19 sati slijedi svečano otvaranje , dodjela nagrada natječaja „Mali Marulić“ i predstava „Ana i Mia“.

U ponedjeljak je u 10 i 12 sati na programu izvedba „Čudnovate istine“, potom u 12.30 u Gradskoj knjižnici Marka Marulića čitanje drugonagrađenog teksta Branka Ružića i u 17 sati u GKL-u izvedba komada „Što mi može virus“.


Naslovnica Kultura