Kultura Kultura

uspješno ljeto KAŠTELANSKIh PJEVAČa MAESTRA RAJMIRA KRALJEVIĆA

KLAPA NA TRONU ‘Cambi’ od zlata

uspješno ljeto KAŠTELANSKIh PJEVAČa MAESTRA RAJMIRA KRALJEVIĆA

Dvostruka kruna u Omišu, zlata s Večeri dalmatinske pisme u Kaštelima, nastup na EBU folk festivalu i deseti CD ‘Prava karta’ čine klapu ‘Cambi’ jedinstvenom

Osim što su postali apsolutni pobjednici 44. festivala dalmatinskih klapa u Omišu, klapa “Cambi”SClB osvojila je ovog ljeta i dva zlata na Kaštelanskom điru, a zlatom se može tretirati i nastup na 31. EBU folk festivalu održanom u Rodolstadu, u Saskoj (Njemačka).


Radi se o smotri popularne narodne glazbe iz čitavog svijeta, koji se, pod okriljem Europske radijske unije, svake godine održava u drugoj europskoj državi. Šezdesetak zemalja koje su prijenos preuzimale mogle su se još jednom osvjedočiti u kvalitetu pjevanja pulena maestra Rajmira Kraljevića, jer su Kaštelani već predstavljali Hrvatsku na istom festivalu, i to 2003. godine u Hamburgu.

- Na festivalu s baštinskim zvucima, prema europskim radijskim standardima, sudjeluju najkvalitetniji ansambli, solisti ili sastavi, predstavnici zemalja koje odabiru njihove nacionalne radijske kuće, članice Središnje europske radiotelevizijske asocijacije – European Broadcasting Union sa sjedištem u Ženevi.

Dvostruki poziv klapi “Cambi” uz toliko kvalitetnih klapa već sam po sebi dovoljno govori - drži Branko Paić, direktor “Scardone”, dikografske kuće koja je svojim izdanjima puno učinila na popularizaciji dalmatinske pjesme i melosa uopće.

Popularna glazbe

Naposljetku, klapa Cambi je zahvaljujući upravo “Scardoni” ovih dana predstavila svoj novi CD. Samouvjereno poručuju, deseti za desetku! Kao i uvijek, kad su projekti maestra Rajmira Kraljevića u pitanju, paket od jedanaest pjesama, uglavnom novih, ali i onih za koje obrade, odnosno glazbeni tretman ili prepakiranje ako hoćete, nose specifični otklon od ustaljenog klapskog kodeksa, inovatorski i istraživački orjentiran, nastojeći melosna opetovanja i opća mjesta svesti na najmanju moguću mjeru, harmonijskom paletom koja a capela projekcije usmjerava sve ozbiljnije popularnoj glazbi, podržanoj ne kao do sada diskretnom uporabom žičanih instrumenata, već pravog orkestra.

Utoliko i je CD Cambija “Prava karta” intrigantniji od sličnih projekata, budući otvara neka delikatna pitanja na koja tek treba ponuditi valjane odgovore.

Vrsni pjevači kakvi su Cambijevi i voditeljska ruka Rajmira Kraljevića izborili su se na pravo vlastitog gledanja na stvari, poštujući naslijeđe, odlučni da mu neće robovati. Priznanja, pa i ova najsvježija, pobrojena, daju im na to pravo.

IGOR BREŠAN

Recept dugovječnosti

Klapa je vani još uvijek čudo i jednostavno je na svim festivalima osuđena na uspjeh - kaže umjetnički voditelj Rajmir Kraljević. Tajna dugotrajnog uspjeha klape “Cambi”? Vrsna selekcija pjevača, dugogodišnji uporni rad na izvornom melosu, ali i novim glazbenim izričajima - kaže Kraljević.

Naslovnica Kultura