Kulturasvi putevi vode u teatar

Bogat prosinački program HNK Split: premijera komedije 'Laponija', obnova 'Čuda u Poskokovoj Dragi', pet izvedbi baleta 'Orašar', koncert u čast Vjekoslavu Šuteju, dva božićna i tri novogodišnja koncerta...

Piše Jasmina Parić Vladimir Dugandžić/hanza media

U splitskom HNK predstavljen je bogat prosinački program koji će sasvim sigurno okupiti brojnu publiku. Predviđeni su koncerti, jedna dramska premijera i jedna dramska obnova, a karte za sve izvedbe baleta “Orašar” gotovo su rasprodane.

U prosincu će biti obnovljena hit-predstava “Čudo u Poskokovoj Dragi” Ante Tomića i redatelja Marija Kovača.

- Drago mi je što sam ostao u Splitu nakon premijere “Lepurice” raditi na “Poskokovoj Dragi”. Ta predstava, koju smo postavili 2014. bila je veliki hit, sada je došlo do nekih promjena u ansamblu, ali glavni glumci su isti; probe su krenule bez problema, “glumačko tijelo” sve je zapamtilo, rekao je redatelj Kovač. Nikša Butijer, koji ponovno nastupa u ovoj komediji, dodao je da mu je taj rad bio jedna od najljepših simbioza s ansamblom i mogao bi odmah danas igrati.

U prosincu će se održati i zadnja dramska premijera ove godine, “Laponija”, katalonskih dramatičara Cristine Clemente i Marca Angeletija, u režiji Nenni Delmestre. Niti deset mjeseci nakon praizvedbe u Barceloni, ova komedija spojit će na Sceni 55 obitelji dviju sestara, finski i dalmatinski ogranak koji imaju potpuno drukčija shvaćanja o praznicima i njihovoj proslavi. Premijera je 12. prosinca.

- S našim “Orašarom” stojimo uz bok velikim teatarskim kućama - kazao je ravnatelj baleta Ilir Kerni.

Eva Karpilovska, koja već nekoliko godina u omiljenom baletu tumači ulogu Vile šećera, dodala je da je za nju Božić nezamisliv bez mandarina, fritula i “Orašara”, odnosno “Ščelkunčika”, dok je maestro Hari Zlodre, koji ravna izvedbama, napomenuo da glazba Čajkovskog objedinjuje snagu i zaigranost.

Prosinac će u teatru obilovati i koncertima. Dana 22. prosinca na programu je “Koncert za Điđija”, koji će biti održan u čast pokojnog dirigenta Vjekoslava Šuteja, preminulog prije točno deset godina. Šutej je svoju glazbenu karijeru započeo upravo u Splitu, odakle se vinuo u svijet, a koncertom će dirigirati bivši ravnatelj Opere Ivan Repušić. Repušić je bio Šutejev učenik, a koncertu u Splitu rado su se odazvali i ugledni solisti koji su surađivali sa Šutejem: meksički tenor Ramon Vargas i rumunjski bariton George Petean.

Božićni koncerti održat će se 23. i 27. prosinca, prvi u HNK, a drugi u Konkatedrali sv. Petra. Njima će ravnati maestro Frane Kuss. Uz mezzosopranisticu Tereziju Kusanović i orguljašicu Bornu Barišić, Zbor splitske Opere izvest će niz djela koje će zahvatiti širok vremenski raspon. Na programu su kompozicije od srednjovjekovnih gregorijanskih korala do skladbi iz 21. stoljeća, rekao je Kuss.

Uz to, već 13. prosinca bit će najavljen program idućeg Splitskog ljeta, i to nastupom zbora splitske Opere pred samom zgradom. •

I honorarac će dobiti solistički koncert

Ravnanja Novogodišnjim koncertom ove se godine prihvatio ravnatelj opere, mo. Jure Bučević. Kao solisti nastupit će Ivica Čikeš, Antonija Teskera i Mate Akrap, a HNK će publici zaželjeti sretnu Novu uz djela Rossinija, Mozarta, Tijardovića, Čajkovskog, Lehara, i, naravno, Johanna Straussa mlađeg. Bučević je najavio i nekoliko iznenađenja, među njima i solistički nastup jednog glazbenika honorarca, čime želi poslati poruku o potrebi zapošljavanja u ansamblu.

#HNK SPLIT#SPLITSKO LJETO#čUDO U POSKOKOVOJ DRAGI#BOžIć I NOVA GODINA#VJEKOSLAV ŠUTEJ