stdClass Object ( [id] => 256338 [title] => Slaven Jažo: Povlačim kandidaturu za ravnatelja Zlatnih vrata, iako zadovoljavam uvjete; Jurica Pavičić: Svi naši Jaže [alias] => slaven-jazo-povlacim-kandidaturu-za-ravnatelja-zlatnih-vrata-iako-zadovoljavam-uvjete-jurica-pavicic-svi-nasi-jaze [catid] => 258 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => 15.40 - Slaven Jažo: Povlačim kandidaturu, iako zadovoljavam uvjete

Ravnatelj Centra za kulturu Zlatna vrata, ipak, neće postati Slaven Jažo, profesor kineziologije i potpredsjednik trogirskog HNS-a. Izbor spomenutog kandidata od strane Upravnog vijeća ove ustanove izazvao je pravu buru u medijima koji su propitivali Jažine reference naspram onih njegovih protukandidatkinja na natječaju - bivše gradske pročelnice za kulturu, Tamare Visković i dugogodišnje djelatnice POU "Zlatna vrata", Helene Petrinović.

Osim što je kulturnoj javnosti Jažino ime potpuno nepoznato, izbor njega za ravnatelja bio je sporan i zbog nedostatka potrebnog staža na odgovarajućoj rukovodećoj funkciji. Na mjestu ravnatelja Pučkog učilišta u Trogiru proveo je, naime, četiri godine, a uvjet iz natječaja za "Zlatna" je bio pet. Godinu koja mu je nedostajala kompenzirao je radnim stažom na mjestu voditelja wellness centra u Segetu.

Bilo kako bilo, Slaven Jažo je u petak povukao kandidaturu za ravnatelja Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje "Zlatna vrata" i to, kako navodi, da bi sebe i svoju obitelj zaštitio od medijskog linča.

- Moja kandidatura imala je za cilj dati svoj doprinos razvoju jedne ugledne ustanove u kulturi i obrazovanju koja je zapala u financijske poteškoće. Toj ustanovi treba prvenstveno financijska stabilnost, novi zamah u projektima, i suradnja s drugim institucijama na svim poljima.

Moje obrazovanje i radno iskustvo u potpunosti zadovoljavaju uvjete navedene u javnom natječaju, a kroz razgovor s Upravnim vijećem predstavio sam svoje uspjehe u ranijem mandatu ravnatelja trogirskog POU-a kojeg sam izvukao iz blokade, vratio 360.000 kuna dugovanja, te doveo u financijski stabilnu situaciju u kojoj posluje s dobiti - poručuje, među ostalim, Jažo i dodaje kako je, čim se prijavio za ravnatelja "Zlatnih", započeo pritisak na njega i njegovu obitelj čime mu je ugrožen "ugled, integritet, a na kraju krajeva i zdravlje".

Jažo ističe i kako je na natječaju ispunio sve potrebne uvjete - stručnu spremu, radni staž u traženim djelatnostima, a dostavio je i potvrdu o nekažnjavanju. Redakcija "Slobodne Dalmacije" u posjedu je, međutim, presude iz 2012. godine na osnovu koje se vidi da je dotični kažnjen zbog djela prijetnje i osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 5.333 kune. Po tom pitanju Jažo se, međutim, nije htio očitovati.

Reakciju gradonačelnika Ive Baldasara, kao i daljne korake oko izbora ravnatelja Zlatnih vrata pročitajte u sutrašnjem broju 'Slobodne'...

Piše Linda Perić


Jurica Pavičić: Svi naši Jaže

Bilo tko tko živi u Splitu, a ima više od dva razreda osnovne zna što su to Zlatna vrata. Zlatna vrata su - naravno - sjeverni, te ujedno najveći i najsvečaniji ulaz u Dioklecijanovu palaču.Ali, ako živite u Splitu i imate više od dva razreda srednje škole, onda znate što su također Zlatna vrata.

Zlatna vrata tada za vas nisu samo jedan od četiri ulaza u antički carski zamak nego i kodni nadimak za kulturnu ustanovu koja se nalazi neposredno uz antičke carske dveri, u gotičko-renesansnoj palači u na križanju Dioklecijanove i Majstora Jurja.

Genijalni Martinac

Premda se ustanova o kojoj je riječ zvala kroz posljednja desetljeće kojekako - Radničko sveučilište, Otvoreno sveučilište, Pučko učilište – za građane i kulturne ljude Splita ta je ustanova uvijek bila i ostala „Zlatna vrata“, te uvijek imala i još uvijek ima status dragocjenosti. Kulturno-obrazovni centar ugrađen u ljušturu srednjovjekovne palače taj i takav status ima najviše zahvaljujući kinotečnoj dvorani, koju je 1971. utemeljio ludi i genijalni Ivan Martinac.

Ustanova Zlatna vrata sama je po sebi plod sjajne urbanističke i kulturne vizije. Pedesetih i šezdesetih, kad je Get još bio mjesto degradacija i bijede, te kad su zabravljenim lokalima splitske jezgre još trčali miševi, netko je imao i vizije i razbora da degradiranu gotičku palaču uredi iznutra u otmjeno-modernističkom stilu, da na njen kat utrpa kino, a ostatak prostora iskoristi za galeriju, predavaonice i učionice.

Ta i takva „Zlatna vrata“ imala su u svojoj povijesti sjajnih razdoblja, pogotovo 70-ih i 80-ih kad su se karneti za kinoteku preprodavali u zlatu, a prizemni klub („Tribina“) bio splitska inačica „Zvečke“. Imala je ta ustanova i turobnih razdoblja, kad su hodnicima Palače krstarili policija i prosvjetni inspektori, te kad su se vukle istrage i sumnje za korupciju i prodaju diploma. Kako god bilo, „Zlatna vrata“ su preživjela, kao jedna od rijetkih, ako ne i jedina kulturna ustanova u centru koja nije muzej. „Zlatna vrata“ doživjela su i to da im, eto, dođe dan za reizbor ravnatelja/ice.

Grad bez vizije

Izabrati ravnatelja jedne takve ustanove i u drugim bi okolnostima i u drugim gradovima bio važan iskaz kulturne strategije i razvojne vizije. No, u Splitu kakav je danas, izbor ravnatelja takve ustanove to mora biti pogotovo i još više.

Cijeli okoliš Zlatnih vrata - naime - danas se pretvorio u dobroj mjeri u turistički diznilend, suvenirnice i galerije otamo su potisnule stvarni život, trgovinu i obrt, pa su Zlatna vrata sa svojom dvoranom, dvorištem, atrijem, izložbenom loggiom i trgićem jedan od rijetkih preostalih alata koji su javnom sektoru ostali da građane Splita vrati u centar i ponudi im večernji atraktor tijekom mrtve, lijene zime.

Grad koji ozbiljno misli o svom razvoju - ukratko - jako bi dobro pazio da na čelo te ustanove dovede čovjeka od klase. Ali, suvišno je i reći, Split nije takav grad s vizijom.

Kako su ovih dana izvijestili portali, za čeono mjesto Pučkog otvorenog učilišta “Zlatna vrata” kandidirale su se tri osobe. Prva od njih - Helena Petrinović - osoba je za koju barem možete reći da dugo u njoj radi i poznaje je do zadnjeg lista papira.

Druga kandidatkinja - Tamara Visković - jedna je od istaknutijih splitskih kulturnjaka srednje generacije. Bila je muzička kritičarka “Feral Tribunea”. Svojom izložbom u tada praznoj i devastiranoj “Primi” prva je pokrenula danas dominantni trend umjetničkog preispitivanja urbanog naslijeđa socijalizma.

Dakako, čovjek ima stranku

Godinama u Domu mladih kao kustos radi izložbeni program, a četiri je godine bila izvanstranački ministar kulture Splita u doba kad su – među inim - osnovani Mediteranski filmski festival, Dani nove glazbe i štošta drugo.

Tamaru Visković sa Zlatnim vratima povezuje i još jedna uzgredna „potankost“: upravo za njenog mandata, sadašnja je kinoteka 2003. i (meni osobno - prelijepo) preuređena. Uz te dvije kandidatkinje, na natječaj za ravnatelja Zlatnih vrata javio se, pak, i treći kandidat. Njegovo je ime Slaven Jažo, a njegovo ime - treba li reći? – splitskoj i srednjodalmatinskoj kulturi ne znači ništa.

I ne može značiti, jer čovjek je profesor kineziologije s jedva pet godina staža, od kojih je trećinu proveo kao instruktor wellnessa u jednom trogirskom hotelu. No, Slaven Jažo je imao nešto što njegove protukandidatkinje nisu. Trebam li doista izustiti ono što svi vi, dragi čitatelji, već ionako znate? Imao je - dakako - stranačku iskaznicu.

Ovih dana, pred splitskim će se gradskim vijećem naći prijedlog imenovanja novog ravnatelja Zlatnih vrata, prijedlog koji je sačinilo vijeće ustanove sastavljeno mahom od mlađahne stranačke pješadije.

Umjesto osobe s desetljetnim iskustvom u kući, ili umjesto osobe koja je u splitskoj kulturi ostavila ozbiljan kreativni i organizacijski trag, stranački čelični kepeci odlučili su gradskom vijeću izabrati jednog sebi sličnog: čovjeka s par godina staža, potpredsjednika HNS-a u Trogiru, „kulturnjaka“ koji se na pitanje novinara Indexa nije mogao sjetiti koji je točno koncert organizirao u Kamerlengu i kako se zvala sopranistica koja je pjevala.

Kineziolog Jažo možda ne stoji dobro s imenima sopranistica, možda mu najjači adut nisu staž, odgovarajuća struka i profesionalni pedigre - ali je zato imao majku svih aduta, a to je iskaznica stranke koja na nacionalnoj razini dobiva 1,5 posto.

Slaven Jažo, i svi slaveni jaže svijeta razlog su zašto će sutra Baldasarova vlast u Splitu otići u slivnik kao da je nije bilo, oni su razlog zašto će Kukuriku vlast vjerojatno pasti, i zašto će nam vrlo brzo na vlasti opet biti stranka kojoj na donatorskoj večeri sjede Mamić i Šuker, te koja „Hajdukove“ navijače preko svog klerikalnog portparola zove „orjunaši“.

Kad se to dogodi - a dogodit će se - to neće biti ni zbog pada BDP-a ni zbog vanjske politike. To će – nemojmo si lagati - biti samo i jedino zbog Jaže i svih jaža Hrvatske.

Vrijeđanje demokracije

Jer, kad su svojim glasom glasači ovoga grada i glasači ove zemlje s vlasti skidali Keruma, te skidali HDZ, vjerujem da oni nisu imali iluzija da ćemo postati Skandinavija. Mislim da je malo tko gajio nade da će neka druga vlast oživiti kadavera hrvatske ekonomije, da će nas naglo pretvoriti u bogataša, niti da će materijalizirati sve te ukradene pare.

Ali, ljudi koji su u Splitu i u Hrvatskoj glasovali za lijevo-liberalne koalicije mogli su se nadati barem jedno: da im „ovi“ kad dođu na vlast neće vrijeđati inteligenciju. Što su u slučaju Zlatnih vrata upravo, po tko zna koji put, učinili.

A svaki put kad u kulturnoj ustanovi, kad na sveučilištu ili u školi neki „jažo“ ili Jažo pretekne nekog zaslužnijeg, obrazovanijeg, kvalificiranijeg, ja tada ne mislim ni na HNS, ni na HDZ ni na Zlatna vrata.

Ja mislim na srijedu i petak kad držim nastavu na fakultetu, kad moram ući u razred pun studenata, te se na 90 minuta barem pretvarati da su u ovoj zemlji struka i znanje važni. Radim to i dalje, jer je važno potpirivati tu (makar lažnu) uobrazilju. Radim to i dalje, ali mi je sa svakim jažom to svaki put sve teže.

JURICA PAVIČIĆ
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nakon medijskih kritika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-12-10 10:49:55 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-12-12 15:58:31 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-12-12 15:40:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10265 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 258 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Saznajte što kolumnisti slobodne kaže o aktualnim događanjima u hrvatskoj i svijetu [menu-meta_keywords] => kolumne, mišljenja, kolumnisti slobodne, aktualno [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Kolumne [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/12/10/AAA/film_festival1-200914.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x509" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 104 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 258 [name] => Kolumne [alias] => kolumne [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 21 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7394616 Threads: 8 Questions: 1528479178 Slow queries: 4647892 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110600629 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kolumne ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura ) [1] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [2] => stdClass Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura ) ) [link] => /kolumne/slaven-jazo-povlacim-kandidaturu-za-ravnatelja-zlatnih-vrata-iako-zadovoljavam-uvjete-jurica-pavicic-svi-nasi-jaze-256338 [printLink] => /kolumne/slaven-jazo-povlacim-kandidaturu-za-ravnatelja-zlatnih-vrata-iako-zadovoljavam-uvjete-jurica-pavicic-svi-nasi-jaze-256338?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 207750 [name] => defactodejure [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => defactodejure [link] => /tag/defactodejure ) [1] => stdClass Object ( [id] => 225630 [name] => juricapavičić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => juricapavicic [link] => /tag/juricapavicic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nakon medijskih kritika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Slaven Jažo: Povlačim kandidaturu za ravnatelja Zlatnih vrata, iako zadovoljavam uvjete; Jurica Pavičić: Svi naši Jaže [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-21-19-10-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/12/10/AAA/film_festival1-200914.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/12/10/AAA/film_festival1-200914.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}15.40 - Slaven Jažo: Povlačim kandidaturu, iako zadovoljavam uvjete

Ravnatelj Centra za kulturu Zlatna vrata, ipak, neće postati Slaven Jažo, profesor kineziologije i potpredsjednik trogirskog HNS-a. Izbor spomenutog kandidata od strane Upravnog vijeća ove ustanove izazvao je pravu buru u medijima koji su propitivali Jažine reference naspram onih njegovih protukandidatkinja na natječaju - bivše gradske pročelnice za kulturu, Tamare Visković i dugogodišnje djelatnice POU "Zlatna vrata", Helene Petrinović.

Osim što je kulturnoj javnosti Jažino ime potpuno nepoznato, izbor njega za ravnatelja bio je sporan i zbog nedostatka potrebnog staža na odgovarajućoj rukovodećoj funkciji. Na mjestu ravnatelja Pučkog učilišta u Trogiru proveo je, naime, četiri godine, a uvjet iz natječaja za "Zlatna" je bio pet. Godinu koja mu je nedostajala kompenzirao je radnim stažom na mjestu voditelja wellness centra u Segetu.

Bilo kako bilo, Slaven Jažo je u petak povukao kandidaturu za ravnatelja Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje "Zlatna vrata" i to, kako navodi, da bi sebe i svoju obitelj zaštitio od medijskog linča.

- Moja kandidatura imala je za cilj dati svoj doprinos razvoju jedne ugledne ustanove u kulturi i obrazovanju koja je zapala u financijske poteškoće. Toj ustanovi treba prvenstveno financijska stabilnost, novi zamah u projektima, i suradnja s drugim institucijama na svim poljima.

Moje obrazovanje i radno iskustvo u potpunosti zadovoljavaju uvjete navedene u javnom natječaju, a kroz razgovor s Upravnim vijećem predstavio sam svoje uspjehe u ranijem mandatu ravnatelja trogirskog POU-a kojeg sam izvukao iz blokade, vratio 360.000 kuna dugovanja, te doveo u financijski stabilnu situaciju u kojoj posluje s dobiti - poručuje, među ostalim, Jažo i dodaje kako je, čim se prijavio za ravnatelja "Zlatnih", započeo pritisak na njega i njegovu obitelj čime mu je ugrožen "ugled, integritet, a na kraju krajeva i zdravlje".

Jažo ističe i kako je na natječaju ispunio sve potrebne uvjete - stručnu spremu, radni staž u traženim djelatnostima, a dostavio je i potvrdu o nekažnjavanju. Redakcija "Slobodne Dalmacije" u posjedu je, međutim, presude iz 2012. godine na osnovu koje se vidi da je dotični kažnjen zbog djela prijetnje i osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 5.333 kune. Po tom pitanju Jažo se, međutim, nije htio očitovati.

Reakciju gradonačelnika Ive Baldasara, kao i daljne korake oko izbora ravnatelja Zlatnih vrata pročitajte u sutrašnjem broju 'Slobodne'...

Piše Linda Perić


Jurica Pavičić: Svi naši Jaže

Bilo tko tko živi u Splitu, a ima više od dva razreda osnovne zna što su to Zlatna vrata. Zlatna vrata su - naravno - sjeverni, te ujedno najveći i najsvečaniji ulaz u Dioklecijanovu palaču.Ali, ako živite u Splitu i imate više od dva razreda srednje škole, onda znate što su također Zlatna vrata.

Zlatna vrata tada za vas nisu samo jedan od četiri ulaza u antički carski zamak nego i kodni nadimak za kulturnu ustanovu koja se nalazi neposredno uz antičke carske dveri, u gotičko-renesansnoj palači u na križanju Dioklecijanove i Majstora Jurja.

Genijalni Martinac

Premda se ustanova o kojoj je riječ zvala kroz posljednja desetljeće kojekako - Radničko sveučilište, Otvoreno sveučilište, Pučko učilište – za građane i kulturne ljude Splita ta je ustanova uvijek bila i ostala „Zlatna vrata“, te uvijek imala i još uvijek ima status dragocjenosti. Kulturno-obrazovni centar ugrađen u ljušturu srednjovjekovne palače taj i takav status ima najviše zahvaljujući kinotečnoj dvorani, koju je 1971. utemeljio ludi i genijalni Ivan Martinac.

Ustanova Zlatna vrata sama je po sebi plod sjajne urbanističke i kulturne vizije. Pedesetih i šezdesetih, kad je Get još bio mjesto degradacija i bijede, te kad su zabravljenim lokalima splitske jezgre još trčali miševi, netko je imao i vizije i razbora da degradiranu gotičku palaču uredi iznutra u otmjeno-modernističkom stilu, da na njen kat utrpa kino, a ostatak prostora iskoristi za galeriju, predavaonice i učionice.

Ta i takva „Zlatna vrata“ imala su u svojoj povijesti sjajnih razdoblja, pogotovo 70-ih i 80-ih kad su se karneti za kinoteku preprodavali u zlatu, a prizemni klub („Tribina“) bio splitska inačica „Zvečke“. Imala je ta ustanova i turobnih razdoblja, kad su hodnicima Palače krstarili policija i prosvjetni inspektori, te kad su se vukle istrage i sumnje za korupciju i prodaju diploma. Kako god bilo, „Zlatna vrata“ su preživjela, kao jedna od rijetkih, ako ne i jedina kulturna ustanova u centru koja nije muzej. „Zlatna vrata“ doživjela su i to da im, eto, dođe dan za reizbor ravnatelja/ice.

Grad bez vizije

Izabrati ravnatelja jedne takve ustanove i u drugim bi okolnostima i u drugim gradovima bio važan iskaz kulturne strategije i razvojne vizije. No, u Splitu kakav je danas, izbor ravnatelja takve ustanove to mora biti pogotovo i još više.

Cijeli okoliš Zlatnih vrata - naime - danas se pretvorio u dobroj mjeri u turistički diznilend, suvenirnice i galerije otamo su potisnule stvarni život, trgovinu i obrt, pa su Zlatna vrata sa svojom dvoranom, dvorištem, atrijem, izložbenom loggiom i trgićem jedan od rijetkih preostalih alata koji su javnom sektoru ostali da građane Splita vrati u centar i ponudi im večernji atraktor tijekom mrtve, lijene zime.

Grad koji ozbiljno misli o svom razvoju - ukratko - jako bi dobro pazio da na čelo te ustanove dovede čovjeka od klase. Ali, suvišno je i reći, Split nije takav grad s vizijom.

Kako su ovih dana izvijestili portali, za čeono mjesto Pučkog otvorenog učilišta “Zlatna vrata” kandidirale su se tri osobe. Prva od njih - Helena Petrinović - osoba je za koju barem možete reći da dugo u njoj radi i poznaje je do zadnjeg lista papira.

Druga kandidatkinja - Tamara Visković - jedna je od istaknutijih splitskih kulturnjaka srednje generacije. Bila je muzička kritičarka “Feral Tribunea”. Svojom izložbom u tada praznoj i devastiranoj “Primi” prva je pokrenula danas dominantni trend umjetničkog preispitivanja urbanog naslijeđa socijalizma.

Dakako, čovjek ima stranku

Godinama u Domu mladih kao kustos radi izložbeni program, a četiri je godine bila izvanstranački ministar kulture Splita u doba kad su – među inim - osnovani Mediteranski filmski festival, Dani nove glazbe i štošta drugo.

Tamaru Visković sa Zlatnim vratima povezuje i još jedna uzgredna „potankost“: upravo za njenog mandata, sadašnja je kinoteka 2003. i (meni osobno - prelijepo) preuređena. Uz te dvije kandidatkinje, na natječaj za ravnatelja Zlatnih vrata javio se, pak, i treći kandidat. Njegovo je ime Slaven Jažo, a njegovo ime - treba li reći? – splitskoj i srednjodalmatinskoj kulturi ne znači ništa.

I ne može značiti, jer čovjek je profesor kineziologije s jedva pet godina staža, od kojih je trećinu proveo kao instruktor wellnessa u jednom trogirskom hotelu. No, Slaven Jažo je imao nešto što njegove protukandidatkinje nisu. Trebam li doista izustiti ono što svi vi, dragi čitatelji, već ionako znate? Imao je - dakako - stranačku iskaznicu.

Ovih dana, pred splitskim će se gradskim vijećem naći prijedlog imenovanja novog ravnatelja Zlatnih vrata, prijedlog koji je sačinilo vijeće ustanove sastavljeno mahom od mlađahne stranačke pješadije.

Umjesto osobe s desetljetnim iskustvom u kući, ili umjesto osobe koja je u splitskoj kulturi ostavila ozbiljan kreativni i organizacijski trag, stranački čelični kepeci odlučili su gradskom vijeću izabrati jednog sebi sličnog: čovjeka s par godina staža, potpredsjednika HNS-a u Trogiru, „kulturnjaka“ koji se na pitanje novinara Indexa nije mogao sjetiti koji je točno koncert organizirao u Kamerlengu i kako se zvala sopranistica koja je pjevala.

Kineziolog Jažo možda ne stoji dobro s imenima sopranistica, možda mu najjači adut nisu staž, odgovarajuća struka i profesionalni pedigre - ali je zato imao majku svih aduta, a to je iskaznica stranke koja na nacionalnoj razini dobiva 1,5 posto.

Slaven Jažo, i svi slaveni jaže svijeta razlog su zašto će sutra Baldasarova vlast u Splitu otići u slivnik kao da je nije bilo, oni su razlog zašto će Kukuriku vlast vjerojatno pasti, i zašto će nam vrlo brzo na vlasti opet biti stranka kojoj na donatorskoj večeri sjede Mamić i Šuker, te koja „Hajdukove“ navijače preko svog klerikalnog portparola zove „orjunaši“.

Kad se to dogodi - a dogodit će se - to neće biti ni zbog pada BDP-a ni zbog vanjske politike. To će – nemojmo si lagati - biti samo i jedino zbog Jaže i svih jaža Hrvatske.

Vrijeđanje demokracije

Jer, kad su svojim glasom glasači ovoga grada i glasači ove zemlje s vlasti skidali Keruma, te skidali HDZ, vjerujem da oni nisu imali iluzija da ćemo postati Skandinavija. Mislim da je malo tko gajio nade da će neka druga vlast oživiti kadavera hrvatske ekonomije, da će nas naglo pretvoriti u bogataša, niti da će materijalizirati sve te ukradene pare.

Ali, ljudi koji su u Splitu i u Hrvatskoj glasovali za lijevo-liberalne koalicije mogli su se nadati barem jedno: da im „ovi“ kad dođu na vlast neće vrijeđati inteligenciju. Što su u slučaju Zlatnih vrata upravo, po tko zna koji put, učinili.

A svaki put kad u kulturnoj ustanovi, kad na sveučilištu ili u školi neki „jažo“ ili Jažo pretekne nekog zaslužnijeg, obrazovanijeg, kvalificiranijeg, ja tada ne mislim ni na HNS, ni na HDZ ni na Zlatna vrata.

Ja mislim na srijedu i petak kad držim nastavu na fakultetu, kad moram ući u razred pun studenata, te se na 90 minuta barem pretvarati da su u ovoj zemlji struka i znanje važni. Radim to i dalje, jer je važno potpirivati tu (makar lažnu) uobrazilju. Radim to i dalje, ali mi je sa svakim jažom to svaki put sve teže.

JURICA PAVIČIĆ
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kolumne/slaven-jazo-povlacim-kandidaturu-za-ravnatelja-zlatnih-vrata-iako-zadovoljavam-uvjete-jurica-pavicic-svi-nasi-jaze-256338 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b521985ec0a6abf756d20091be5f5f9e09283e1f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Slaven+Ja%C5%BEo%3A+Povla%C4%8Dim+kandidaturu+za+ravnatelja+Zlatnih+vrata%2C+iako+zadovoljavam+uvjete%3B+Jurica+Pavi%C4%8Di%C4%87%3A+Svi+na%C5%A1i+Ja%C5%BEe&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkolumne%2Fslaven-jazo-povlacim-kandidaturu-za-ravnatelja-zlatnih-vrata-iako-zadovoljavam-uvjete-jurica-pavicic-svi-nasi-jaze-256338 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkolumne%2Fslaven-jazo-povlacim-kandidaturu-za-ravnatelja-zlatnih-vrata-iako-zadovoljavam-uvjete-jurica-pavicic-svi-nasi-jaze-256338 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nakon medijskih kritika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Kolumnenakon medijskih kritika

Slaven Jažo: Povlačim kandidaturu za ravnatelja Zlatnih vrata, iako zadovoljavam uvjete; Jurica Pavičić: Svi naši Jaže

Piše PSD.
12. prosinca 2014. - 16:40
15.40 - Slaven Jažo: Povlačim kandidaturu, iako zadovoljavam uvjete

Ravnatelj Centra za kulturu Zlatna vrata, ipak, neće postati Slaven Jažo, profesor kineziologije i potpredsjednik trogirskog HNS-a. Izbor spomenutog kandidata od strane Upravnog vijeća ove ustanove izazvao je pravu buru u medijima koji su propitivali Jažine reference naspram onih njegovih protukandidatkinja na natječaju - bivše gradske pročelnice za kulturu, Tamare Visković i dugogodišnje djelatnice POU "Zlatna vrata", Helene Petrinović.

Osim što je kulturnoj javnosti Jažino ime potpuno nepoznato, izbor njega za ravnatelja bio je sporan i zbog nedostatka potrebnog staža na odgovarajućoj rukovodećoj funkciji. Na mjestu ravnatelja Pučkog učilišta u Trogiru proveo je, naime, četiri godine, a uvjet iz natječaja z...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 23:19