Rodna agresija

Piše Ivan Ugrin
28. veljača 2017. - 13:30
2017-02-23T221424Z_785981738_RC137F987900_RTRMADP_3_USA-TRUMP-LGBT-COMPANIES.JPG
rgx time: 4.6968460083008E-5

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u jednom je televizijskom intervjuu u povodu dvije godine mandata izjavila kako je ispunila izborna obećanja, prije svega koncept zajedništva. "Zajedništvo je počelo dominirati u javnom diskursu", poručila je predsjednica, ističući kako smo se počeli konačno fokusirati na egzistencijalna pitanja, a ne na ideološka.

Međutim, izgleda da to i nije baš tako kako je predsjednica izjavila, barem kad je riječ o pitanjima poput rodne ideologije oko koje postoje itekako oprečni stavovi suprotstavljenih svjetonazorskih strana. Tako je ovih dana udruga Roda u suradnji s još nekoliko bliskih udruga analizirala knjige od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Prema toj analizi, u udžbenicima engleskog, hrvatskog, matematike i prirode za niže razrede osnovne škole postojanje jednoroditeljskih, posvojiteljskih i obitelji s dva istospolna roditelja (dugine obitelji) ne spominje se ni jednom.

Manipulacija djecom

Iz udruge Roda s čuđenjem konstatiraju kako "obitelj čine mama, tata, sestra i brat, ponekad i bake i djedovi kao članovi šire obitelji i to je – praktički – to". Nadalje, otkrivaju da je samo na jednom mjestu, u udžbeniku prirode i društva za drugi razred, navedeno da "nekim obiteljima nedostaje neki član" te da "neke obitelji ne žive zajedno".
S druge strane, zajednica građana CitizenGO koji aktivno promiču sudjelovanje društva u politici te žele štititi život, obitelj i temeljna ljudska prava diljem svijeta, ponudila je na potpis peticiju koja zahtijeva da HRT zaustavi nametanje rodne ideologije djeci. Navode kao primjer HRT-ov portal "Projekt Drugi" koji je namijenjen djeci i mladima školskog uzrasta te njihovim nastavnicima. U sklopu projekta dostupni su videi kojima se promovira posvajanje djece od strane istospolnih parova, te se negativno predstavljaju osobe koje se ne slažu s homoseksualnim stilom života, ističu iz CitizenGO.

"Osobe koje se zalažu za temeljne vrijednosti nazivaju se osobama 'starinskih nazora' dok se homoseksualni životni stil, kao i partnerstvo osoba istog spola prikazuje kao nešto moderno i poželjno i kao 'brak', iako Ustav RH definira brak kao zajednicu žene i muškarca..." "HRT kroz 'Projekt Drugi' sve osobe koje ne podupiru zahtjeve osoba istospolne orijentacije etiketira kao nasilnike, homofobe, dok se homoseksualne osobe prikazuje kao njihove žrtve", stoji među inim u tekstu peticije, s napomenom da navedeni pristup predstavlja provedbu jedoumlja i manipulacije djecom bez uvažavanja najnovijih znanstvenih istraživanja koja ukazuju na opasnosti rodne ideologije i njezinu znanstvenu neosnovanost.

Papine riječi

Nizozemski kardinal Willem Eijk upozorio je nedavno „kako živimo u poprilično netolerantnom društvu“. Iako ljudi čitavo vrijeme govore o toleranciji „i kažu da pojedinac može misliti što god želi“, u praksi ne toleriraju stav da je biti muško i žensko stvar bîti, već traže da se osoba pokori poimanju roda kao nečeg fluidnog, što se dade oblikovati, modelirati, izabrati.

Kardinal je rekao i kako rodne teorije prodiru „na sveučilišta, u parlament, u masovne medije“ - tako je National Geographic u ovogodišnjem siječanjskom broju iskoristio devetogodišnjeg dječaka za agresivno promicanje rodne ideologije djeci kao nove društvene norme - te je istaknuo kako Crkva ima „hitan zadatak podsjetiti ljude na svoj nauk o ljudskom tijelu“, odnosno na tisućljećima prisutnu antropologiju po kojoj je Bog stvorio muško i žensko, i na kraju dodao kako je potrebna papina enciklika protiv rodne ideologije.

Papa Frane je o pogubnosti rodne ideologije govorio u nekoliko navrata. „Veliki neprijatelj braka je rodna ideologija. Danas vlada svjetski rat protiv braka. Ne vodi se pomoću oružja, već pomoću ideološke kolonizacije. Zbog toga je važno braniti brak od ove kolonizacije!“, upozorio je jednom prilikom.

Na sve to upozorava i Zoran Vukman u svojoj najnovijoj knjizi Bogoubojstvo Zapada. „Radi se o promjeni svijesti i nazora nezapamćenih razmjera... Jer nije samo riječ o sociološkoj promjeni poretka, o pitanju ljudskih prava i `poštivanju različitosti` (jedna od čestih fraza gender-religije), nego o nečemu puno dubljem, ulasku u kod, šifru ljudskog postanka, u izvorište i pokušaj da se ta šifra iznova napiše, da se genotip čovjeka redefinira, njegovo antropološko, spolno i duhovno ustrojstvo, na djelu je stvaranje potpuno novoga čovjeka...“

Na svjetskoj se sceni vodi i politička bitka različitih svjetonazora oko rodne ideologije. Tome svjedoče i dvije relativno nove vijesti. Prva glasi: „SPD i Martin Schulz će zahtjevima za priznanje istospolnih brakova i prava istospolnih parova na posvajanje djece ući u kampanju“ za savezne izbore, citira ZDF neimenovani izvor iz središnjice SPD-a. Kandidat Schulz i socijaldemokrati time direktno žele napasti Angelu Merkel i demokršćansku Uniju CDU/CSU predbacujući joj da se već godinama, „iz ideoloških razloga“, opire uvođenju institucije istospolnog braka i u Njemačkoj.

Put u propast

Druga je: Očekuje se da će administracija predsjednika Donalda Trumpa donijeti dokument kojim bi se ukinule smjernice izdane javnim školama kojima se štite prava transrodnih učenika. Tim bi se dokumentom poništila inicijativa bivšeg predsjednika Baracka Obame u svezi s pravima transrodnih učenika kojom je dan naputak javnim školama da se omogući transrodnim učenicima korištenje zahoda u skladu s njihovim izabranim rodnim identitetom.
O ishodu rodnog pripetavanja na svoj način ovisi i budućnost zapadne civilizacije kojoj se može dogoditi da za deset godina ne prepozna više samu sebe. Zaključimo s Vukmanom: "Kamo će nas odvesti sve te metamorfoze, do bolnog ali duhovnog preobražaja ili do propasti, samo Bog zna".

#IVAN UGRIN